• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    nevím no, dneska mi ta situace přijde fakt šílená, nejen absolutní absencí mateřských školek v důsledku krátkodobého plánování - sedmdesátý a osmdesátý silný ročníky začínaj rodit, jaký překvapení!!! - ale i v důsledku přesně těhle systémových děr...
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    PEPSSI: jojo, kámoš psal na fcb taky něco takovýho, že teď je to jak píšeš a nebejvalo

A: welcome to the real world :)) myslim, ze by stacilo zabojovat proti tomu, aby lidi nedavali zbytecne detem odlad do skoly, to by hned bylo mist. Vzdyt pry az 20% rodicu dava odklad!!!

B: tak nutit ty rodiče zas nemužu, žejo.)

A:y ne, stat by mel... v cizine na to koukaj jak na zjeveni. odklad pripada v uvahu jen ve vyjimecnych pripadech, podporenych psychologickymi posudky. Tady psycholog rekne,vse ok, je pripraven, a rodic rekne, ja mu chci prodlouzit mladi, a da odklad...Zajimalo by me, jestli si uvedomujou, ze jejich dite bude maturovat ve 20....
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    jako s těma odkladama nechápu, proč prostě neudělaj nultý ročník ZŠ, když je dneska tolik dětí s odkladem. Uvolnilo by to místo ve školkách pro nejmenší a ti předškoláci by se mohli v klidu připravovat na nástup do první třídy.
    BTW už si přesně nevybavuju jak to bylo za našich let, ale pokud mě pamět nešálí, tak odklad dostaly opravdu jen ti, kteří ho potřebovali a rozhodovali o tom patřičné instituce, nikoliv rodiče, ti mohli pouze požádat. Mýlím se, nebo to tak bylo, nepamatujete? Z toho co ted čtu, tak mi přijde, že si rodič prostě požádá o odklad a automaticky ho dostane, to mi nepřijde dobrý. Kdyžtak mě vyvedte z omylu..
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    + 20% rodičů dává dětem odklad, jasně že v některých případech to je asi nutnost, ale 20% je pravděpodobně dost neadekvátní číslo, co se týče skutečné potřeby.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    další fajn argument jsem četla v diskuzi pod mým blogem, že co jako se děti naučej ve školce navíc, co neuměj od (většiny) rodičů? Jiný tři písničky? bary a zviřítka asi ne, že? smysl dává jedině ta socializace u předškolních ročníků, aby nebyly ve škole jak alenka v říši
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    toliko k otevírací době školek na P10 :)

Otvírecí hodiny školek - Městská část Praha 10 - Diskusní fóra, názory, otázky, odpovědi - Otázky a odpovědi - Školství
    http://www.praha10.cz/diskuzni-fora/diskusni-fora/tabid/1684/aff/12/aft/1930/afv/topic/Default.aspx

dělat anketu o otevírací době u matek na mateřský je postavený na hlavu. Otevírací doby absolutně neodpovídají dnešním potřebám a argumentovat že školka je vzdělávací, nikolik hlídací systém, je pouze alibismus. Já třeba kvůli tomu nemůžu přihlásit dítě nikde v místě bydliště a pokud se zadaří (jako že nezadaří), tak s ním budu muset každý den cestovat přes celou Prahu, protože jinak nemám šanci ho v tyhle hodiny vyzvedávat. Nejvíc mě nadzvedl argument o tom, že matky můžou požádat o zkrácení pracovní doby...kristepane, že já to četla :D
    EDERA
    EDERA --- ---
    KFF: Tak mně se odvolání neosvědčilo. Odvoláváš se prostřednictvím školky k Magistrátu a odtamtud přišlo v odůvodnění, že rozhodnutí o přijetí je zcela v kompetenci každého ředitele MŠ, takže mu do toho nemohou zasahovat. Lepší výsledek měl rozhovor s místostarostou pro školství, z toho pak vypadla nabídka prvního uvolněného místa a i teda nějaké obecně prospěšné změny v politice radnice.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    ololol
    O zápisech do mateřských škol a předškolním vzdělávání s radním pro školství Ondřejem Balatkou

Zájem o umístění dětí vmateřských školách rok od roku stoupá. Jste na to připraveni?
    Významným kritériem pro přijetí dítěte do školky je jeho bydliště vMČ Praha 6. Proč?
    Praha 6 postupně zvyšuje kapacitu míst ve školkách rekonstrukcemi. Proč nepostaví další úplně novou školku?
    Rodiče mají čím dál častěji potřebu dávat do školky i děti mladší než tři roky. Můžete vyhovět i jim?
    V posledních letech řada rodičů volí odklad školní docházky. Komplikuje to stav míst ve školkách?
    Rodiče mohou vybírat z 31 mateřských škol na území Prahy 6. Můžete všechny doporučit?
    Zájem o umístění dětí vmateřských školách rok od roku stoupá. Jste na to připraveni?

Jsme a velmi dobře. Sledujeme průběžně demografický vývoj a prognózy, na které reagujeme plynulým navyšováním kapacity školek (téměř o 800 míst od r. 2005, pozn. red.). Druhým rokem navíc výborně funguje elektronický systém evidence přihlášek, díky kterému se mimo jiné daří rychle vyhodnotit přihlášky podávané současně do více školek. Využitím této možnosti a jednotným nastavením základních kritérií pro přijetí se nám daří do školek umístit téměř všechny tříleté děti zPrahy 6.

Významným kritériem pro přijetí dítěte do školky je jeho bydliště vMČ Praha 6. Proč?

Může to znít na první pohled nepěkně, ale naší prioritou je uspokojit především potřeby obyvatel naší městské části, kteří zde trvale žijí. Bylo by nepříjemné, kdyby se na úkor našich šestkových dětí dostávaly do školek děti zokolních obcí a městských částí. Nechceme a nemůžeme suplovat nedostatečnou kapacitu jejich školek. Investice do mateřských škol, které jdou zrozpočtu naší městské části, by měli čerpat právě naši občané, lidé zPrahy 6. Proto je vletošních kritériích pro zápis do mateřských škol nově začleněno kritérium ohledně délky trvalého pobytu. Víme, že toto není úplně ideální řešení. Na druhou stranu to byla nejlepší varianta, jak omezit enormní příliv dětí zširokého okolí.

Praha 6 postupně zvyšuje kapacitu míst ve školkách rekonstrukcemi. Proč nepostaví další úplně novou školku?

Ale my přece děláme obojí. Pokud je to stavebně a technicky možné, staví se i nové školky. Jako například Velvarská, Za oborou na Malém Břevnově, nová školka vznikla při škole A. Čermáka. Vletošním roce postavíme zcela nový pavilon mateřské školy Čínská pro více než padesát dětí. Postupné rekonstrukce školek jsou ale také nutné a my často za velmi nízké náklady získáme další prostory například přestavbou nevyužívaných školnických bytů a podobně. Místa ve školkách tak navíc přibývají napříč celou Prahou 6.

Rodiče mají čím dál častěji potřebu dávat do školky i děti mladší než tři roky. Můžete vyhovět i jim?

Mateřská škola jako instituce je součástí vzdělávacího systému, který je připraven pro děti od tří let věku. Což je věk, kdy jsou děti zralé na předškolní vzdělávání. Tomu jsou přizpůsobeny i vzdělávací programy jednotlivých školek. O děti by se do té doby měla postarat především rodina, nebo mohou rodiče využívat taková zařízení, která jsou určená mladším dětem.

V posledních letech řada rodičů volí odklad školní docházky. Komplikuje to stav míst ve školkách?

Ve školkách nám vposledních letech zůstává až dvacet procent dětí, které by mohly nebo měly nastoupit do školy. Vmnoha případech je odklad opodstatněný, ale ze zkušeností vím, že někteří rodiče si takto prodlužují dobu, kdy nejsou svazováni školní docházkou. Přesto, že dítě je již na školu připravené. To jsou případy, kdy takové děti „zabírají“ ve školce místo těm tříletým, a je to škoda.

Rodiče mohou vybírat z 31 mateřských škol na území Prahy 6. Můžete všechny doporučit?

Votázce kvality předškolní výchovy jsem ochoten se zaručit za všechny naše školky. Postupnými rekonstrukcemi dosáhneme toho, že budou všechny i stejně krásné. Při výběru školky bych rodičům doporučil, aby se neřídili jen vzdáleností od domova, ale aby posuzovali školky podle jejich zaměření a vzdělávacího programu, který by korespondoval snaturelem dítěte. Ktomu jsou ve školkách určené dny otevřených dveří, na které naše rodiče i sdětmi srdečně zvu.
    KFF
    KFF --- ---
    MARKYSHA: Koukám, že se nám dějí podobné věci, synek (31 měsíců) nočník i všechny další mimoplenové aktivity s přehledem ignoruje, sám si dojde jen když ho nechám doma chodit jen v triku a ponožkách, jakmile má trenýrky nebo tepláky, tak to bere jako ekvivalent plíny a ani si nějak nevšimne, že je celej mokrej, nijak to nehrotím, protože to dělá jen zlo, ale fakt se těším, až mu to v hlavě zcvakne:) A dcera měla synechii taky, objevili ji poprvé cca v 7 měsících, doteď (budou ji 4) to musím fest hlídat, což už je v tomhle věku ošemetné na vysvětlování, abych ji v toto ohledu nějak psychicky nepoznamenala nepoznamenala. V Motole na dětské gyneokologii mu suše řekli, že se to musí hlídat a mazat až do puberty, což si moc neumím představit.

Pardon za OT. Co se týče nepřijetí do školky, tak kamarádům se osvědčila taktika odvolání, kdy školka musí odmítnutí řádně odůvodnit, do čehož se jim evidentně nechtělo, takže rodiče následně ředitelka kontaktovala s tím, že se tam vlastně jedno místo uvolnilo..Není to sice principiální řešení problému (viz Euchenie), ale někomu by se to mohlo hodit.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    MARKYSHA: Jasný...."když je toho moc,tak je toho příliš"...a "stokrát nic umořilo vola"...taky to na mě občas sedne....sedím tu a bulím, že nejsme dost dobrá máma....
    To bylo spíš na to konto, že se to tady (teda ne v tomto auditku koukám) objevuje pravidelně... Vím, že nočník je pro spoustu maminek velké téma... a mě na tom nejvíc mrzí to, že problémy s dětmi (nejde na nočník, neumí lítat apod.) řeší hlavně maminky, které se o děti starají jak nejlépe umí a jsou prostě mámy....a takové ty, kterým bych nesvěřila ani myš, tak ty jsou o své genialitě přesvědčené....
    Asi jako když má šéf kázání - do sebe jdou ti, co dělají možné i nemožné...a ti, na které je to míněno jsou uplně v pohodě (z mé zkušenosti).
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    NIENNA: to spíš jsem byla na sebe naštvaná kvůli tý neobratnosti, že Tonda na tu hlavu spadne tisíckrát a nic a já ho zraním. A kdoví jestli se na ten záchod nebojí taky kvůli mě, on měl redukci na původní záchod,na ten po rekonstrukci to úplně nesedělo a spadnul s tím. Ani nebrečel, ale pořád si to pamatuje. A dneska zas má kontrole se zjistilo, že Alence zarostla čůrací dírka. Já to sice denně roztahovala, ale málo. On mi to v porodnici nikdo neukázal, to mě ta baba odbyla, že když mám druhý dítě, tak to mám vědět,ale měla jsem si to nechat ukázat od pediatry. Ještě týden a musela by na kauterizaci, ale ještě to oddělila. Ale pardon, tohle kvílení je OT.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    MARKYSHA: Bylo by TAK prosté poznávat kvalitu rodičovství podle plen (nebo jiné blbosti, která nemá vztah k životní spokojenosti či úspěšnosti - např. kdy dítě začne chodit).... Chápu, že je to frustrující...ale staráš se, snažíš se... víc dělat nelze... Tvůj kluk umí spoustu věcí za které bys cenu Matka roku dostat klidně mohla... tak nepanikař...

Znám hodně špatných matek...ale na Nyxu mi nepřijde, že by se nějak kumulovaly.... :-)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    tak holky a jsem nasrata, stava se ze me politickej aktivisita, jeste nevim jak a tak, ale zacinam na tom pracovat. kdo ma nejakou zkusenost nebo se chce pridat, klidobrdo.
    pro zacatek sepisu otazky na phu 6, kolik deti se hlasi, kolik se nedostane, jakej je rozpocet na skolku resp. na ditemisto a pak kolik stal ten koncert na kultataku a najdu si dalsi pekne akcicky k nicemu s rozpoctem cca pul mega, co jsem tak zaslechla.
    kamoska založila stránku na fcb https://www.facebook.com/mamedetivpraze6?fref=ts
    ale myslím, že stejně tak muzou postupovat matky v jinejch castech prahy. nicmene vic hlav vic vi, takze to chce nejakou organizaci.
    asi budu asi taky protestovat a demonstrovat, asi mam i kozy ukazovat? aby to zaujalo? uvidime.)))
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    RYBKA: on se bojí nebo to aspoň říká.
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    MEDVED007: Na jednu stranu se nikam nezene, na druhou stranu je to pekny perko (jak rika pani ucitelka :o).

Na vysilovani bych tu mohla mit Tima. S nim jsem si uzila kolecko doktoru a stejne nakonec nejspis dojdeme k tomu, ze je proste klidas a jde si svym tempem... Klidas s velkou hlavou. :D

Mely bychom se sejit, at to muzes posoudit pekne zcerstva. :)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MARKYSHA: A nechtěl by třeba chodit normálně na záchod bez redukce, jako velkej? Naše holky chtěj redukci jen u babičky, doma na ni kašlou a zvládaj to v pohodě. Ta starší tam nedávno zapadla, ale to jen proto, že dělala kraviny :-)
    CATSIAM
    CATSIAM --- ---
    MARKYSHA: Mám pocit, že jedno jsme kupovali do 300,- a druhý snad za 600,- a obě jsou stejný ;) Ale je pravdou, že je v nabídce mají tak 1-2x za rok.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CATSIAM: a je to drahý? Mám 3 různý nočníky a 4 redukce.
    MEDVED007:já mám den blbec, Alenka má spurt, tak zas přestala spát, Tonda začal mamánkovat, tátu vyhání, všechno má udělat máma, jdu cvičit, on na mě čeká a nespí a to jsme ho chtěli dát na sobotu k prarodičům, zklamání z redukce a k dovršení všeho mi vyklouzla z ruky taška a rozsekla mu hlavu, boule a půl milimetrová ranka, ale mám dost.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TUTIK: zrovna Vaše Lucka je dítě, které se nikam nežene a to nejen ohledně plínek...má své tempo a může být ráda, že má Tebe za mámu....slabší povahy by z toho mohly slušně šílet :-)
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    MEDVED007: To si presne rikam ja. Je to asi moji lenosti, ale at si. Lucka ma porad jeste plenkove kalhotky, vetsinou suche, ale mam jiny bitvy na bojovani.. Krom toho si myslim, ze ma nejak pomaleji 'dozravajici' mocak - Kdyz se pocura, je to ve chvili, kdy prijde, ze chce na nocnik, ale uz je o par verin pozde. Ze si to uvedomi pozde, nebo to nedokaze jeste tu chvili udrzet.

Jak pises, do skoly s plenama nepujde, to uz bych se radeji zbavila tech obcasnych hysteraku...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam