• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PEPSSI: jenže tady se dostáváš do hnusného začarovaného kruhu, kdy matky, které práci momentálně nemají, ji ani mít nebudou, protože když nepředloží ve školce papír o tom, že jsou zaměstnané, tak jim děti nevezmou, a když nebudou mít děti ve školce, tak je nepřijmou do práce.
    A tenhle přístup mi přijde opravdu hodně nefér a jsem ráda, že se od něj ustoupilo. Přestože jsem na tom sama bitá.
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    EDERA: no, heh, sice jsem na tenhle obrat o vzdělávacím zařízení trošku háklivá, to jako tříleté dítě má menší právo na "vzdělávání" než to pětileté? Nicméně, pro přijetí do školky by si měly být děti od tří let rovné. To že má přednost starší dítě je jen z toho důvodu, že samo čekalo, až ho tam přijmou (říkala mi to sama ředitelka školky). To je jediný argument, který pro upřednostnění staršího dítěte akceptuju. Takže dle mého názoru, pokud nemluvíme o dětech z posledního ročníku předškolní docházky, tak by rozhodně měl brát zřetel na nástup rodičů do práce, protože matka na mateřský může být doma, matka, které končí mateřská moc na výběr nemá.
    EDERA
    EDERA --- ---
    PEPSSI: Klasika. Zažila jsem taky. Ale dělat se s tím nedá fakt nic. A pokud připustíme, že školka je primárně vzdělávací zařízení určené dětem a ne hlídací služba pro rodiče, tak fakt věk dítěte je jediné správné kritérium.
    EDERA
    EDERA --- ---
    TRISSIE: Záleží nakonrétní konstelaci, ale ačkoliv jsem matka tygřice, co chce pro děti to nejlepší, tak poměrně vysoko stavím i heslo "hlavně se neuštvat". I kdyby bylo dítě ve školce XY sebespokojenější, bude mu to houby platné, když ho doma bude čekat matka vyčerpaná a vystresovaná z neustálých přesunů.

Z mé zkušenosti - Kebinka je zářijová, od dvou let chodila jednou týdně do soukromé babyškoličky, celý školní rok. Od tří pak do té církevní školky a od čtyř do státní školky. Změny zvládla v pohodě. Státní školka, ač asi nejlepší v obvodě, byla přece jen o trochu horší než ta církevní.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    AERIS: většinou je ten důvod věk.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    PEPSSI: coz o to, my jsme s tou stavajici spokojeni, ale 4,5 tisice mesicne je pro nas rozdil ( tri dopoledne/kazdy den do odpoledne), a uz ted mi ta tri dopoledne pro nej prijdou malo a co teprve, az budu mit doma jeste miminko...
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    TRISSIE:
    RACHEL:

dobře jste to nakously holky, já už nad tím přemýšlím taky. Vzhledem k tomu, že jsme se nedostali do státní, tak je přihlášenej od července, kdy nastupuju do práce, v soukromý, o který ale nejsem uplně vnitřně přesvědčená, že ho tam chci nechat opravdu celej školní rok. Takže si dám prázdniny jako testovací období a pak se rozhodnu, jestli pro něj neseženu nějakou jinou lepší školku. Proto by mě taky zajímalo, jak to brali jiné děti...
    ikdyž my bychom si tím museli projít tak jako tak, kdyby nás vzali do státní, protože po prázdninách by do ní musel nastoupit z té soukromé
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    EDERA: no je právě "jen" o půl roku starší, tzn. že v září jí bude tři a půl, našemu tři.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    AERIS: tam kam jsme hlasili syna, je reditelka dost komunikativni, tak bych to vsechno konzultovala s ni, ona ma prehled a mela by kdyztak poradit.
    AERIS
    AERIS --- ---
    RACHEL: děkuji. Vím, že se tu nějaké děti po stížnostech prohazovali (maminka si po známosti dala dítko k nám a dítko od nás poslali do vedlejší "obce" - po stížnosti druhé maminky to museli ředitelky napravit) školky tu jsou dvě, v další části jedna a v jiné části se prý staví školka, co by měla pojmout 4 třídy. jenže všechny maminky chtějí mít děti u nás a jsou s tím prý strašné čachrovačky. jo a postavilo se tu 250 nových bytů, půlka je už prodaná :(
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    AERIS: muzou treba nabidnout vzdalenejsi skolku, ale me reditelka rikala, ze odvolani nema cenu, ze mestska cast ty mista proste nevykouzli, pokud se ji to nepovedlo ted do zapisu.
    AERIS
    AERIS --- ---
    MARKYSHA: alekdyby uznali nějaké mamince odvolání, nějak tam to dítko "nacpat" musí, ne? i když co vím, tak se zatím odvolávají jen jiné maminky na RD, nebo maminky, kterým děti sice vzali, ale do jiné školky
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    TRISSIE: my to ted asi budem taky resit, ale malymu budou tri roky ted v kvetnu.
    doted chodil na tri dopoledne, adaptoval se skvele, chodi tam rad.
    puvodne jsme chteli, aby sel od zari do statni, ale taky se nedostal.
    no a asi pujde od zari do jine soukrome, kde za tu cenu, co davame ted, bude moct byt cely tyden.

ale to vis, ze mi srotuje v hlave, miminko doma novy, prazdniny, nova skolka, no snad to zvladnem.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    AERIS: to není důvod k vyhození, RD.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    PEPSSI: ještě bych nevěšela hlavu,ikdyž ty jsi z Phy.. náš byl pod čarou 22. po zápisech (za námi byl jen chlapeček,co ale nebydlel v obvodě),pak byla schůzka rodičů přijatých děti,dostali jsme se na 13.místo pod čarou,protože děti měli podané více přihlášek a v listopadu mi pak volala ředitelka,že se uvolnilo místo,jestli ho chci podržet (malý tenkrát mohl nastoupit až 19.ledna),tak jsem platila školné od listopadu a pak ho vzali
    AERIS: pokud ti ho už přijali,tak by to bylo divné,že by ti ho vyšoupli
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    když jste nakousli ty soukromé školky - měnil jste někdo soukromou školku u malého (do 3 let) dítěte? Jak to dítě vzalo, měli jste nějaký přechodový postup?

Když jsem na doporučení neuroložky (že potřebuje kolektiv) hledala pro P. školku ve 2r2m, tak mi ho, jako nemluvící nerozumící oplenkované dítě nechtěli nikde vzít, upíchla jsem ho až v Praze v miniškolce, kde berou i problematické děti.
    Kolektiv zabral, teď už se docela domluví, plínky snad během měsíce dořešíme (vlastně kvůli tomu čekám, nechci ho přesouvat, než se to zastabilizuje), takže už padla většina omezení.
    "Problém" je v tom, že v té pražské školce je fakt hodně spokojený. Nechce se mi do toho nějak blbě zasáhnout, ale na "taxikaření" projezdím za den 50km a dvě hodiny času, holky musím brát s sebou a jinak než autem se do té školky prostě dostat nedá.
    Mám předvybrané dvě školky výrazně blíž, na trase autobusu (takže ráno by vozil tatínek) a jako bonus o něco málo levnější. A taky nebudeme muset kupovat druhou sadu autosedaček a můžeme dát pryč druhé auto (které zatím držíme kvůli tomu, že se vracím v září do na zkrácený úvazek do práce a kvůli ranním směnám nebudu moct zajistit ten ranní odvoz).

A tak nějak furt nevím, co by pro toho mrňouse bylo nejlepší...
    EDERA
    EDERA --- ---
    PEPSSI: Tvoje dítě je mladší než to sousedčino?

Odvolávala jsem se a bylo to k ničemu. Praha 3 a Magistrát, čtyři roky zpátky. Z Magistrátu mi v podstatě napsali, že rozhodnutí o přijetí konkrétního dítěte je zcela v kompetenci ředitelky MŠ, takže oni to nemohou nijak ovlivnit. A že si mám zjistit, jak jsou na tom s místem jiné školky v obvodu (byly plné všechny, překvapivě).

Co jsem tak zaznamenala mezi známými, tak standard v současné době je, že tříleté děti nevezmou a kdo fakt musí do práce, platí ten rok soukromou školku (my měli kliku, otvírala se nová školka církevní a byla jen o málo dražší než školka státní; že byla daleko, už bylo to nejmenší). Trh na to zareagoval celkem dobře - už není problém sehnat školku za 5-8 tisíc za měsíc, což bylo před čtyřmi lety naprostá sci-fi.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    PEPSSI: to by ti mela rict reditelka, kolikati jste byli nebo vam to prijde postou. ji bych se zeptala, jaka je sance pri odvolani.
    AERIS
    AERIS --- ---
    U nás se nedostalo odhadem 100 dětí. Náš se dostal. Ale nevím, jestli ho nevyšoupnou, když nejaké mamince uznají odvolání. Jsem na RD...
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    jak je to, kdybych se chtěla odvolat? Odvolával jste se už někdo? A jak zjistim, kolikátí jsme byli pod čarou?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam