• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    GRETHA: hu, tak Tonda byl v jedné čtvrtý pod čarou, to mi jako taky můžou během roku zavolat, že může nastoupit?
    GRETHA
    GRETHA --- ---
    LENNI: Ja mam z Pha 8 - Libensky skolky zkusenost z minuleho roku. Dcera se nedostala byla 15-20 pod carou,nijak jsem to neresila neb jsem situaci vyresila jinou skolkou a behem srpna mi volali ze tri skolek,ze muze nastoupit=rozhodne to brali dle umisteni. Jestli je osma pod carou je vicemene jasny, ze ji prijmou.
    EDERA
    EDERA --- ---
    LENNI: Podle mě je odvolání zbytečné z toho pohledu, že nevyřeší přijetí teď. Nikdo se za nos nechytne a rozhodnutí nezmění, protože místa prostě nejsou. Přesto si myslím, že má smysl ho podávat, že má smysl si stěžovat všude, kde to jen jde, např. kontaktovat místostarostu pro školství, co jako dělal pro to, aby tahle situace nenastala (když počty narozených dětí má k dispozici tři roky dopředu) a co hodlá dělat dál. To je jednak trochu může probrat celkově (aspoň na P-3 to celkem zafungovalo a kromě navýšení počtu míst ve školce vymysleli i nulťáky na ZŠ, takže už tam nezůstává tolik dětí s odkladem ve školce; vloni u Kebiny např. nebylo odkladové dítě ve školce ani jedno). Druhak to mívá ten efekt, že aby byl od prudících matek pokoj, nabídnou se jim přednostně místa uvolněná v průběhu roku. Třeba jinde než v preferované školce, ale lepší než drátem do oka.
    LENNI
    LENNI --- ---
    BEBERA: tak to je teda pekny... to abych si taky zaskocila k nam... mne rekla reditelka ( P8 ) , ze odvolani je zbytecne podavat, ze to posle na magistrat a oni ji to poslou zpet a stejne rozhoduje o dobirani ona a bere podle poradi pod carou, dcera je 8. tak doufam, ze je jeste sance, ale radsi si tam teda taky zajdu, abych neco nezanedbala...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    BEBERA: tak tomu říkám systém :( díky bohu za naše město,kdy se ředitelka ozvala sama od sebe!
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    PEPSSI: no ještě, že jsi to tu napsala. Při předání papíru o nepřijetí mi učitelky tvrdily, že až budou některé matky rušit žádost s tím, že se jejich děti dostaly někam jinam, že budou postupovat podle pořadí nepřijatých - syn je čtvrtý pod čarou - tj. že počítají, že mi ředitelka v následujících týdnech bude volat. Znejistěla jsi mě, tak jsem teď do školky zavolala sama a voila - ředitelka bude uvolněná místa zaplňovat těmi, kteří jí napíší email, že o případné uvolněné místo mají zájem...
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    EDERA: jasný, díky moc

no já si od toho neslibuju, že mi ho vezmou, sama ředitelka mě upozornila, že je to jenom o přepočítání bodů ale nejednou se ke mě donesl názor, že když se pak láme chleba a uvolní se místa (někdo si třeba vybral jinou školku apod), tak se to nebere podle toho kdo byl pod čarou (což mi potvrdila opět i sama ředitelka), ale kouká se na odvolání. Takže spíš to posílám jen aby se o o nás vědělo. Mě to nic nestojí, právo na to mám a uvidíme. Horší než ted, tzn. že stejně nikam nepůjde, to být nemůže...můžou z toho být už jen pozitiva, takhle to beru :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    PEPSSI: Odvolání jsem psala, uložené ho nejspíš mít už nebudu. Potřebuješ tam uvést datum, kdy odvolání podáváš, ke komu a prostřednictvím koho se odvoláváš, identifikační údaje dítěte a svoje jako zákonného zástupce, číslo jednací napadaného rozhodnutí, datum, kdy bylo vydáno, plus datum, kdy Ti bylo doručeno (odvolací lhůta běží od doručení). Musíš tam napsat, proti čemu se odvoláváš a v čem spatřuješ rozpor rozhodnutí s právními předpisy nebo nesprávnost toho rozhodnutí.
    A dej pak vědět, jak to dopadlo. Mně před čtyřmi lety napsali, že rozhodnutí o přijetí/nepřijetí konkrétního dítěte je v pravomoci každého ředitele/ředitelky školky, že magistrát jí do toho není oprávněn nijak zasahovat a že si má zjistit volná místa v jiných školkách (plno bylo pochopitelně všude).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PEPSSI: doručenka ovšem není důkazem toho, CO bylo v obálce, ale jen toho, že obálka byla doručena.
    V obálce musí být všechno, co považuješ za relevantní a na co se odvoláváš (=co zmiňuješ) v textu plus je dobré uvést přesnou identifikace rozhodnutí, proti kterému se odvoláváš (vydáno kým, jakého dne, pod jakým číslem jednacím).
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    pro tyhle případy existuje doručenka

co všechno musí být v obálce? Jen to odvolání nebo i kopie toho co mi poslala, kopie nějakých dokladů nebo něco podobnýho?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PEPSSI: poštou stačí, na druhou stranu osobně podané, s razítkem převzetí na kopii odvolání, je vždycky lepší pro případ nějakého sporu (pokud třeba hrozí, že by se školka tvářila, že odvolání nedostala).
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    už jsem to našla:

Ve kterém roce má dítě právo na přednostní přijetí k předškolnímu vzdělávání?

Dítě, které je v posledním roce před zahájením povinné školní docházky, má podle zákona předností právo na přijetí k předškolnímu vzdělávání. Poslední rok před zahájením povinné školní docházky je rok, který předchází školnímu roku, ve kterém dítě musí zahájit povinnou školní docházku.

Je předškolní vzdělávání v posledním roce před zahájením povinné školní docházky povinné?

Předškolní vzdělávání není povinné, dítě může nastoupit do základní školy, aniž by chodilo do mateřské školy.
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    no tak tohle chápu, ale jde mi o to, jestli tam to odvolání musím podat osobně, nebo ho stačí poslat poštou

btw je poslení rok předškolní docházky povinný nebo není? Jak je to ted? Vím, že se to dost měnilo
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PEPSSI: odvolání se vždycky podává prostřednictvím toho orgánu, který rozhodnutí vydal (je to pro případ, kdy dotčený orgán může odvolání rovnou vyhovět, protože jde o nějakou na první pohled jasnou chybu - v případě školky, třeba kdyby si do databáze špatně zapsali rok a považovali dítě za o rok mladší a proto ho nepřijali). Orgán (tedy školka) posbírá všechny odvolání a ty, které nevyřeší sám, předá o úroveň výše.
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    jinak teda poslední přijaté dítě bylo narozené v září 2010, takže tříletáky nevzali ani jednoho :)
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    btw psal jste někdo odvolání? Ted mi přišel dopis od řiditelky MŠ s tím, že odvolání se podává k magistrátu, ale přes ní. Chápu to tak, že mám napsat odvolání a donést jí to? Nebo jak je to s odvoláním u vás?
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    ano, obrovský problém jsou děti s odkladem, které blokují místa těm nejmenším a taky může mít vliv i změna trvalého bydliště jen pro přijetí do školky, když se k tomu ještě přidají silné ročníky, tak to může klidně zahýbat počtem přijatých nejmenších dětí, imho..těch faktorů proč jeden rok vezmou téměř všechny a druhý rok se tam dostanou jen vyvolení je určitě mnoho a mnoho
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    NIENNA: ono jde taky o to, kolik jim tam zůstane předškoláků. já doufám, že příští rok mi pětiletou vezmou... to snad jo. (to vlastně asi musej, jako předškolačku)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    QUAACA: U nás (Praha 14) loni 100% přijatých.... letos ani ani náhodou... Tak jsem zvědavá, jak to bude příští rok...
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    MARKYSHA: to si myslím, že klidně jo. no jí je to taky fuk, její syn bude chodit s toničkou do toho centra, spíš mě překvapilo, že v loni tu brali i tříletý a letos se nedostane čtyřletý.
    ještě dobíhaj silný ročníky a zřejmě letos je na praze deset víc žadatelů než před rokem.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    QUAACA: to si nemyslím, těch lidí je tam tolik, že by si je pamatovali...leda by si u každého dělali poznámky, což asi také ne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam