• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    AERIS
    AERIS --- ---
    KATIA: ano, tak jsem to myslela. Ta obec to dotuje ze svého
    KATIA
    KATIA --- ---
    AERIS: to je ale podle mě dobrovolnost té obce, oni tu dotaci od státu nedostají, když nemají místa... to si zřejmě nějak vyšetří v rozpočtu.
    AERIS
    AERIS --- ---
    KATIA: prý je to šest tisíc. A co jedna maminka povídala, tak někde už to praktikují. Nedostavají těch plných šest tisíc, jen nějakou část. Ale pořád lepší, než drátem do oka
    KATIA
    KATIA --- ---
    TRISSIE: ono je zajímavé, že vlastně ta dotace na školku, kterou stát obcím dává, není pokud vím nijak limitovaná (jako ve smyslu na město o velikosti xy dáme jenom xy peněz, co je navíc, to si město hradí plně). prostě když obec školky udělá, tak na ty děti od státu dostane něco a zbytek si musí sehnat. čili pokud se někomu dítě do obecní školky nedostane, tak by bylo zcela logické, aby alespoň dostal tu státní dotaci (netuším výši), za kterou by nakoupil službu jinde... aspoň jsem to takto pochopila.
    to, že se státu vyplatí alespoň částečně pracující matky a socializované děti, už se myslím taky někde psalo ;-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    LAURA: máš pravdu, stačí, že má člověk prostě kliku...jak my...školky byly napráskané, ale mně vzali (mimo místo bydliště) před 3 lety holku, které byly tři v na konci ledna...měla teda body za druhou dceru předškolačku, ale i tak....a to jen díky tomu, že se zrovna náhodou otevíralo detašované pracoviště školky o čtyřech třídách čili brali vlastně všechny přihlášené děti....ale že se něco bude otevírat nevěděl prakticky nikdo, bylo to přísně tajné....takže pro nás to byla prachobyčejná klika....
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    tak P4 obecně nemá se školkama moc problém...ale samozřejmě se možná najdou slepá místa, jako všude. Nejhorší situace je prej na P6 a za nima P10 ... to je dan, za to že jsem tady jinak spokojená :D
    LAURA
    LAURA --- ---
    Je to zřejmě opravdu lokálně nevyrovnané.. se synem se loni dostaly do školky děti, kterým byly 3 roky až v prosinci. To jsem si ještě říkala, že to je tím, že žijeme na Praze 2. Ale letos kamarádce v Modřanech, o kterých jsem slyšela co do míst ve školkách samé horory, vzali holčičku, které budou 3 na konci září, dokonce do dvou školek..
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    PEPSSI: že náš zájem trvá. Jinak já si žádné naděje nedělám, ani mě nepřekvapilo, že to nevyšlo.
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    no že nevezmou tříletý mi ani moc nepřekvapuje, ale když mi někdo řekne, že mu nevzali ani čtyřletý, tak mě to upřímně trošku děsí
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    PEPSSI: říkáš odvolat se, otravovat, s ředitelkou navázat známost pozváním na panáka a to by bylo, aby se čtyřletý synek nedostal do školky :)
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    jinak vám chci říct, že to že máte dítě čtvrtý podčarou vůbec neznamená, že když se uvolní místo, tak ho vezmou. Jak už tu bylo několikrát řečeno, je to školka od školky, někde hledí na odvolání, někde na otravnost matek, někde na známost a někde na pořadí, takže na nějaký šance, bych nesázela, nemusí to být vůbec relevantní
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    MARKYSHA: cos napsala do toho emailu? :)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    No poslala jsem email a uvidíme :-) Jinak se musím pochlubit, Toník dnes vyfikl tříletou prohlídku, pouze máme doporučení na logopedii, kde je napsáno, že je šikovný, spolupracující, má širokou slovní zásobu, pouze patlá. Jsem hrdá. A nemá nadváhu, je v pásu normy.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MARKYSHA: řekla bych, že jako čtvrtý pod čarou má velmi slušnou šanci dostat se už od září....k níže připomínaným důvodům bych dodala to, že znám několik dětí, které do školky i nastoupí, ale v průběhu roku, obvykle už podzima se ukáže, že to není dobré....jsou furt nemocné, furt brečí, rodina to logisticky nedává....a pokud je máma doma s mladším, tak to obvykle nelámou přes koleno a dítě ještě na rok stáhnou, čímž to místo uvolní....
    EDERA
    EDERA --- ---
    LENNI: Zrovna dneska jsem potkala známou, co má dceru věkem předškolačku narozenou v červenci a s rozhodováním škola ano/ne čekají opravdu na poslední chvíli. Dát vědět musej do konce května, takže k psycholožce jdou 23. A určitě nejsou jediní. Leckde (zvlášť ve velkých školkách) se to ještě opravdu může dost posunout.
    LENNI
    LENNI --- ---
    MARKYSHA: kdyz jsem hlasila syna do skolky (byly mu 3 az v unoru toho skolniho roku), tak ho nevzali, ale v lednu mi pak volala reditelka, ze by ho od unora dobrala. Nakonec jsem ho nechala doma, protoze jsem byla doma s malou a sel az pak od zari, ale urcite dobiraji behem roku.
    LENNI
    LENNI --- ---
    u nas mi reditelka rikala, ze ma asi 16 nedoresenych odkladu, coz se musi definitivne rozhodnout do konce kvetna, pak doresit deti, co jsou prijate do vice skolek a nakonec jeste nekdo vetsinou v zari nenastoupi, takze nejaka mista budou
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    MARKYSHA: Lidi podávají přihlášky do vícero školek a poté se rozhodnou, do které dítě nastoupí a zbytek žádostí zruší, tj. šanci na přijetí máš (my jsme teď reálně první pod čarou, byli jsme čtvrtí a 3 matky už oficiálně sdělily, že děti nenastoupí.) Otázkou je, jaký mají v té školce systém pro výběr dodatečně přijatých dětí - držet se striktně seznamu, vybírat z matek, které se ozývají, vyřizovat předně odvolání apod. V jedné školce mi vloni učitelka řekla, že během přijímacího řízení se musí přesně držet kritérií přijetí, zatímco když se uvolní místo během roku, mohou vzít kohokoliv - třeba ze známosti, nebo že se zrovna ptá apod.. Myslela jsem, že kritérií (potažmo seznamu) se musí držet i při dodatečném obsazování, ale očividně nemusí.

MARKYSHA: to, že ho přijmou, neznamená, že musí fyzicky nastoupit 1. září. Můžete mu dva,tři měsíce platit jen školné a začít chodit může i později. Nakonec vás to vyjde i tak levněji, než kdyby celý příští rok chodil do soukromé...
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MARKYSHA: poslední léto před nástupem do školky jsem byla úplně na nervy, protože malej už byl přijat a stále měl buď i na den plínu nebo tak dvakrát za den nehodu... myslím, že mě chtěl rafinovaně mučit, protože si počkal až skorem do konce srpna, aby se těch plín úplně zbavil :-D
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    MARKYSHA: to chapu, mame to stejne. ale rekla jsem, ze mame zajem, kdyby se neco uvolnilo.
    ted je par mesicu cas, odmitnout s diky muzes vzdycky a nebojim se, ze by pod vama nebylo x deti, ktery cekaj taky na misto.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam