• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ADD
    ADD --- ---
    BALAENA: Aha. To jsem ani nevedela.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ADD: tady nejde o přesun z mrňat do předškoláků jako z Veverek do Ježečků, ale o to, jak se určí ten rok, kdy se ve státní školce neplatí školné.
    ADD
    ADD --- ---
    Benys je na konci listopadu a do predskolaku ho presunuli, asi jim jejich program pro nej vhodnejsi. Mimochodem, pry predskolaci chodi na jeden den tydne do skoly - to je bezne vsude?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    díky
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ZEMINO: předškolák je to z definice tehdy, pokud by "přesně podle zákona" šel ten další rok do školy.
    čili vy v roce, kdy mu bude v září pět a v červenci pak šest, nebudete platit školkovné. pokud pak dostane odklad, budete ten další rok školkovné platit, pokud bude chodit do školky. pokud by ten další rok šel do "nulťáčku" - do přípravné třídy ZŠ, tam se nic neplatí.
    AERIS
    AERIS --- ---
    ZEMINO: jestli jsem to dobře pochopila se schůzky ve školce. Předškoláci jsou všichni, kdo do 31.8 příštího roku (pro tento rok) dobrší šesti let. Starší jsou odklady
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    a ještě mě napadá jeden dotaz?
    Kdo rozhocuje v září,jeslti bude moje dítě předškolák.. Maty je narozený v červenci,takže záleží,jak bude šikovný .. zatím má teda problémy s mluvením.. zajímá mě to,bo předškoláci u nás platí školku jinak.. co když dostane v půlce školního roku odklad,že nezačal mluvit..
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    MADIETTA: jo už si uvědomuju,proč si letos vybírali znovu,protože se jejich třída stěhovala o patro výš a navíc mi přijde,že dostali "sponzorské nálepky" .. tak snad mu to vydrží do konce
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ZEMINO: u nás si nově nastoupivší děti vybírají z těch obrázků, co jsou zrovna volné, protože dítě má pořád stejnou značku od začátku až do konce školkové docházky. Můj mladší syn má rybičku, kterou podědil po bráchovi. :)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    AERIS: u malého to bylo letos ve školce,že kdo přišel,tak si vybral značku,takže první vybírá .. loni měl jinou značku,ale to si už nepamatuju,jeslti mu ji přiřadili nebo si ji vybíral ..spíš přiřadili ..
    EDERA: já si značku pamatuju až z prvního stupně.. aktovku .. ale ze školky nemám vůbec vzpomínku
    AERIS
    AERIS --- ---
    EDERA: já jsem chodila do školky asi 14 dní. Pak se mnoum maminka musela zůstat doma. Takže si z toho moc nepamatuji. Napadlo mě, že by to mohlo fungovat nějak takhle. Děkuji :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    AERIS: V obou školkách, kam moje děti chodily, měli prvního září připravený seznam dětí a u každého jména značku, kterou bude mít dítě označené místo nebo skříňku v šatně.
    Ostatně takhle to ve školkách fungovalo vždycky. Tys tam nechodila? Já si dodnes pamatuju, že jsem ve školce měla jako značku žlutý hrníček:-)
    AERIS
    AERIS --- ---
    Já se naprosto hloupě zeptám. Jak to chodí s vybíráním místa v šastně? To tam jako prvního září přijdeme a popereme se?:)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Pozor! http://www.jakdoskolky.cz/novinky/dodatecny-zapis-do-m-/ na Praze 6 budou probíhat zápisy do dalších školek
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    mně
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    mě se to nechce číst, ale chci i lesní školky i skupiny! všecko, nejvíc!.)
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    GRANTORINO: také to tu mám..s nějakým infem.. možná by vás mohlo zajímat...
    Přijde 2500 dětí o místo v lesní školce kvůli dětským skupinám? | lesnims.cz
    http://www.lesnims.cz/aktuality/prijde-2500-deti-o-misto-v-lesni-skolce-kvuli-detskym-skupinam
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    malý aktivistický okýnko ohledně zachování lesních školek :) snad neurazí...
    Změňte zákon o dětských skupinách! | e-petice.cz
    http://www.e-petice.cz/petitions/zachovejme-lesni-materske-skolky-.html
    KATIA
    KATIA --- ---
    EDERA: tak ty různé změny nastávají, určitě je potřeba situaci i řešit s ohledem na lokální situaci, ale zajištění jeslí/školek prostě vidím jako prioritu a ne že se to "přečká". využitelnost prostor je určitě plus, stejně jako varianty levných staveb typu kontejnery. rozhodně dávno předávno mohla být upravená legislativa pro školky, která by mohla trochu zjednodušit situaci - jednak co do nákladů na výstavbu školky, druhak s ohledem na jinou potenciální využitelnost, kdy xy miniumyvadýlek a záchodečků moc využití nemá. ale tak to je i na těch obcích, které myslím měly hodně času na to tlačit na poslance, ať jim výstavbu zařízení usnadní... a mohou flexibilněji otevírat/zavírat nové třídy.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    BEBERA: mně teda připadá, že aspoň u nás v okolí se to řeší dost rozumně....první cestou je, že se vrací školky tam, kde historicky byly, budovy stojí, ale v mezidobí to fungovalo jako něco jiného...nebo se otevírají nové třídy v rámci ZŠ a využívají prostory, které nemají plné nebo se staví takové ty kontejnery, které se dají snadno přistavit, odestavit....nebo se staví normální školky, ale tam, kde je to prostě potřeba....naše obec měla před deseti lety 200 obyvatel víceméně důchodového věku a dneska je tu lidí 5x tolik a nově příchozí jsou obvykle rodiny s dětmi...prostě zcela jiná situace
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam