• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MEDVED007: teď ne, ale maj jich tři zadky, podzimní, jarní atd., jak ve škole
    MADIETTA: no, oni mi nic nenakazují, ani s těmi prázdninami, ale že prý je to na nás, že to moc nedoporučují, že plakal atd. A já se tam zas nechci nějak špatně uvést jako nějaká herodes matka atd.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MARKYSHA: tak moje tříleté dítě nastoupilo a první den tam spalo, žádné zvykání, žádné štráchy kolem nějakéh prodlužování pobytu....šla jsem do práce, tak nebylo co řešit....vstoupila tam navíc v polovině roku, tak nevím, jak by i provozně řešili, že tam já jako s dítětem jsem a ostatní matky nee

ale to musíš řešit přímo ve školce, na to asi žádný mustr není....mmch, teď jsou prázdniny ? jaké ????
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Za jak dlouho jste mohli dát děti na spaní do školky, Tonda tam byl týden do oběd, pak týden nemocný, dneska do oběda a zítra ho tam zase nechtěj na spaní, že prý plakal. Jenže on se tam vysloveně radostně vřítil, rozhodně se ke mně nehrnul, když jsem přišla a když jsem se ho na to ptala, tak prý plakal, protože se popral s nějakým chlapečkem. Mám strach, jestli mi to netvrdí, protože jsem na rodičovský. Už na schůzi padlo, že omezený prázdninový provoz znamená, že děti matek na rodičovské a mateřské zůstanou doma.
    MAKU
    MAKU --- ---
    Pro jistotu také manžel telefonoval přímo na ČŠI a skutečně je to tak, že školka má POVINNOST umožnit nespícím dětem klidovou činnost mimo lůžko - tzn. pokud se rodič nespokojí ani třeba s umožněním prohlížení časopisu na lůžku (v některých školkách to tak řeší, jinde je zakázané dokonce i to), tak i to je důvod ke stížnosti a školka má povinnost vyhovět a dětem umožnit vstát.
    MAKU
    MAKU --- ---
    RYBKA: Máme v tuto chvíli sepsaný dopis adresovaný zároveň starostce i ředitelce MŠ. Dopis dnes předáme osobně pouze ředitelce. Pokud nezareaguje potřebnými změnami, pošleme ho na radnici. Stížnost u ČŠI případně poté.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MONI: Zkusila bych jí dát poslední šanci ještě pouze slovně, ale aby bylo jasně vidět, že to myslím vážně, nenechám se odbýt a mám zjištěné možnosti a hotový plán :-) Třeba by k oficiálním cestám nemuselo ani dojít. Ale pokud už takový hovor proběhl, je čas přistoupit k dalším krokům.
    MONI
    MONI --- ---
    RYBKA: já bych to doporučila podat ředitelce jako písemnou stížnost, ideálně oficiálně přes kancelář školy. Oni tomu pak musí přidělit číslo jednací, založit to a nějak řešit. Ke zřizovateli a inspekci bych šla až v dalším kroku.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MAKU: A zmínila jsi případné další kroky před ředitelkou? Když před ní zmíníš tyhle vážné argumenty (jako rozpor mezi RVP a zavedenou praxí, možnou stížnost u zřizovatele, ČŠI), třeba si ještě dá říct.
    MAKU
    MAKU --- ---
    KAI: KATIA: Díky!!!
    KATIA
    KATIA --- ---
    MAKU: já bych to teda v první řadě řešila na úrovni zřizovatele, tj. zřejmě městské části. obzvlášť teď před volbama by na to mohli slyšet. informovala bych je o nesouladu postupu s RVP a riziku problémů při kontrole ČŠI, ale primárně kontrolu bych na ně opravdu nehnala. anketa mezi rodiči je určitě dobrý nápad, ale asi bych se nebála to formulovat i sama za sebe...
    KAI
    KAI --- ---
    MAKU: jednoznacne te podporuju v podani stiznosti na skolku. Sama ve skolkach pracuju a vim, ze takove situace resitelne jsou a je to jen otazka ochoty ucitelek. Sice vim, ze ne vzdy je to jednoduche a fakt je, ze nemam vubec predstavu o statnich skolkach a znam jen soukrome, ale je naprosty nesmysl, aby byli predskolaci nuceni treba "jen" k jedne hodine spanku bez moznosti mit aspon knihu nebo si v tichosti u stolecku malovat. I statni skolka si musi umet zajistit kapacitu tak, aby takove zakladni pozadavky splnila.

Tady mas podrobne informace jak podavat stiznost primo na strankach Ceske skolni inspekce:
    Česká školní inspekce ČR - Podrobné informace
    http://www.csicr.cz/...-QL/Poradna/Jak-podavat-stiznosti,-podnety,-petice/Stiznosti,-podnety,-petice

Tady je dalsi navod, jak postupovat. Stiznost muzes podat i ustne, o cemz bude sepsan zapis, ktery ty jen podepises. Podle me to bude anonymni, takze strachem z kverulantsvi a soucinnosti dalsich rodicu bych se nezdrzovala:
    Virtuos - Předepsaný postup: Stížnost na školu nebo školské zařízení
    https://www.evirtuos.cz/...tuos/moduly/zivotni-situace/postup-predepsany.aspx?ID=408&zobrazeni=uplne

Nekde ve skolnim radu skolky nejspis i mate, ze skolka ma povinnost s rodici spolupracovat a ze rodic ma zastavat roli advokata ditete. Pokud skolka tuhle svoji povinnost neplni, chop se sve role v zajmu sveho ditete, budou ti vdecni vsichni predskolaci. Hodne stesti a pak dej vedet, jak jsi pochodila :)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MADIETTA: taky takové dítě vlastním, to není norma ? :-P
    THERY
    THERY --- ---
    MAKU: Poradit bohužel neumím, jen bych se přimlouvala, abyste do té stížnosti/ankety zahrnuli i mladší děti než pouze předškoláky
    MAKU
    MAKU --- ---
    MADIETTA: a i kdybych byla jediná - to, že se školka neřídí Rámcovým vzdělávacím programem pro předškolní vzdělávání platí i tak.
    MAKU
    MAKU --- ---
    MADIETTA: Na tom pracuju, jediná nebudu zcela jistě. Ale všichni zatím pouze vyjadřují podporu, nikdo nechce převzít iniciativu. A mně dnes došla trpělivost, ředitelka ani učitelky neplní ani drobné kompromisy, které samy navrhly.
    EDERA
    EDERA --- ---
    BALAENA: Myslíš řešení: barva na vlasy = umělá inteligence? To zatím testuju na sobě.:-)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAKU: no hlavně to chce nejprve zajistit součinnost dostatečného množství ostatních rodičů. Abys ve výsledku nebyla za jedinou kverulantku.
    MAKU
    MAKU --- ---
    Ahoj, vracím se ještě k tématu spaní předškoláků: zvažujeme, že budeme neochotu školky ke změně spaní předškoláků řešit nějakými jinými cestami, než jen žádostí k ředitelce školky. Nesepisovala jste již některá někdy dopis / stížnost České školní inspekci? Nevím moc, jak by to formálně mělo vypadat. Další varianta mne ještě napadlo podat podnět k vyhlášení veřejné ankety mezi rodiči školky, zda by si změny přáli (to, že předškolákům kteří neusnou, má být nabídnuta jiná klidová činnost, než ležení na lůžku). Nevím, jestli by to ale mělo v důsledku šanci na nějaký reálný dopad, navíc ředitelka sama takovou anketu chtít nebude - muselo by se to řešit nějak "z venku" - možná přes naši radnici či něco takového? Nevím přesně, jak postupovat :/
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    EDERA: tak na to už firma Schwarzkopf a jí podobné nějaké řešení mají, ne? :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    MADIETTA: Ale zase má jiné výrobní vady. Někdy bych z ní až tloukla hlavou o zeď, jak moc je blonďatá.:-)
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    EDERA: Ale uz... :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam