• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BONEMINA: Odklady? Nebo někdo je na rodičáku a dítěti se tam nelíbí apod.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BONEMINA: někteří rodiče dítě zapíšou, ale do září se rodinná situace změní/přestěhují se/mají pocit, že dítě ještě na nástup do školky ještě nemá, a tak ho před začátkem roku odhlásí...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MARKYSHA: To chápu, pokud se uvolní místo v průběhu roku. Myslela jsem spíš situaci, kdy školka přijímá x dětí, zápisové lístky ale odevzdá jen x-n. To n musí být známé hned, takže v tom případě nevidím důvod čekat s tím až do září.
    Chjo, bude to večer dilema, jestli brát vrabce, nebo čekat na holuba.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BONEMINA: Jednoho kluka vzali až od ledna.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MARKYSHA: Až v září?:( Vždyť zápisové lístky se odevzdávají zítra, to musejí vědět už mnohem dřív.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BONEMINA: Tonda byl 4.pod čarou a v září volali, že ho berou.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Tak výsledky školek jsou tu. Mládě se dostalo do školky Na Okraji, na Dlouhém lánu je 2. pod čarou a Velvarská pořadí pod čarou na netu nemá, tak tam nevím.
    Pokud bere školka 28 dětí, je pořadí 2. pod čarou hodně nadějné na úspěch v druhém kole, že ano?
    TIBBYHC
    TIBBYHC --- ---
    Tak jsem si přečetla diskuzi na téma vyzvedávání dětí ze školky..:) A myslim si, že je to hodně o domluvě a že za to taky nemůžou jen ty učitelky, ale i rodiče. Když maminka ráno nahlásí "pro malou si přijde odpoledne kamarádka Lenka", tak nevidim důvod, proč by učitelky měly kontrolovat občanku. když přijde, řekne Dobrý den, já jsem Lenka, jdu vyzvednout Marušku a Maruška řekne Ahoj Leni a odejde s ní. A posílat pro dítě kamaráda, kterýho to dítě nezná mi přijde divný.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEDVED007: Jo, o to jsem uvažovala taky, ale měla jsem obavu, že blondýna by pak už ke všem ostatním případům přistupovala bez obav s tím, že to je zas nějaká zkouška, co si vymyslela matka a taky mi to nepřišlo úplně OK.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EDERA: jo, tohle pokrytectví mě taky štve....popravdě, když jsem to poprvé zjistila u starší holky v družině, tak mě omývalo.....na druhou stranu, když jsem o tom pak dumala, tak mi došlo, že to reálné nebezpečí není zdaleka tam masivní a u druhé už to tak nějak neřeším....mmch kamarád mi nabízel, že provedeme pokus a on (holky ho neznají) dojde do školy a zkusí je vyzvednout...družina mu je na 100% dá, o tom nepochybuju, ale jestli s ním holky půjdou.....no nakonec jsme to nezrealizovali, měla jsem pocit, že by to děti mohlo vyšokovat až moc :-(
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEDVED007: Tak v tom hodnocení bezpečnosti šlo spíš o to, aby se do školy hůř mohl dostat někdo, komu je jedno, kterému konkrétnímu dítěti ublíží.

Jinak při tom jednání s vedením školy jsem říkala, že OK, klidně si můžeme říct, že to takhle chceme, že nepotřebujeme, aby někdo kontroloval, kdo naše děti vyzdvihává. Ale ať to teda řekneme rovnou a nehrajeme hru, že vytváříme nějaké seznamy vyzdvihávačů, které jsou důležité, když ve skutečnosti nejsou.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EDERA: zase já si říkám, jestli to není zbytečná panika.....o kolika reálných případech jsi slyšela, že by si vyzvedl někdo cizí dítě ze školky/družiny a pak mu nějak ublížil, kdo tohle chce udělat, tak si odchytí dítě na ulici/hřišti, kde je násobně menší šance, že ho někdo uvidí, že někdo uslyší dítě protestovat....ve školce i u družiny se furt ochomýtají rodiče dalších dětí a nikdy nevíš, který zrovna tohle dítě zná.....
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEDVED007: Ono všechny školy letos na podzim po té vraždě studenta prošly nějakou kontrolou bezpečnosti. Naše byla vyhodnocena jako ještě velmi dobrá, právě díky té vrátnici se stálou službou u dveří, kterými se ze šaten prochází dál do školy.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EDERA: ano, mikrofon a šup domů, takhle to v družině funguje i u nás...zlatá školka, kde toho člověka aspoň vidí....
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    EDERA: jj, hlásila jsem se mikrofonem a oni ji poslali dolů
    EDERA
    EDERA --- ---
    LUCYA: Družina je případ sám pro sebre. Odevzdali jsme papír, kdo smí dítě vyzdvihávat, ale nekontroloval to nikdy nikdo. Stačí ve vrátnici nahlásit jméno dítěte a třídu. A to ještě oproti jiným školám máme výhodu, že děti odcházejí přes tu vrátnici a kdyby dítě přece jen mělo nějaké pochybnosti, tak to vrátná zachytí. Jinde se třeba vyzdvihávači hlásej jen do mikrofonu u dveří. Ovšem když jsem upozorňovala na slabiny systému na schůzce rodičů prvňáků, byla jsem za kverulanta, co chce vyzdvihávání jen zdržovat a komplikovat. Ústupek byl, že do letošního dotazníku vložili otázku, zda si výslovně přejeme, aby kontrolovali, s kým dítě odchází, s tím, že u téhle menšiny to teda hlídat budou.

Ve školce jsme pro dítě chodili až do třídy/na zahradu a učitelka by rozhodně nedovolila, aby dítě odešlo s někým, koho nemá na seznamu.
    LENYA
    LENYA --- ---
    BEBERA: obcas vyzvedavan deti sestre a i presto, ze krici, ze jsem jejich teta, tak musim davat obcanku. Je to tedy soukroma angl.skolka, ale ja sve deti budu davat do normalni a uz ted se desim, kdyz to tu ctu, jak to zvladnu. Stavi mne, kdyz jsem ted sla do mesta a ucitelka nechala deti, tak 2-3 roky pred obcjodem u silnice, kterou zrovna opravovali, takze bagry atd..a sama si nakupovala uvnitr. Tak jsem si to vyfotila, pockala az vyjde a rekla, ze do tehle skolky deti tedy urcite chodit nebudou. Ale nevim, jestli to jinde nebude jeste horsi..
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    RENFRI: třeba na to zapomněla, asi bych se jí zkusila připomenout, možná je tam dosud rozepsaný. Nebo po tom, co jsem si přečetla, že učitelka onemocněla, čeká, až se uzdraví, aby u toho mohla být taky.
    RENFRI: to je hééérečka, jaký falešné obvinění, to vypadá na pěkný nerv, drž se.
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    MARKYSHA: loni jsem vyzvedavala kamoscinu holcicku ze skolky, chteli videt i obcanku, letos z druziny, papir podepsany meli, vedeli ze prijdu, ale nikdo nic nekontroloval, ani me nevideli.
    ADD
    ADD --- ---
    RENFRI: Nepřijde a urgovala bych to.
    ZABITULKA
    ZABITULKA --- ---
    RENFRI: jasne, to chapu. tak ji proste postouchni klidne mejlem, ze stale cekas na vyjadreni k situaci, ktere ti ona telefonicky slibila a ani po 10 dnech ho nemas, coz uz ti prijde trochu dlouho.
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    ZABITULKA: No ale nevyresilo, ja vim, zase pouze interne od Majdy ucitelky, ze to tam velmi intenzivne resi a chteji si me pozvat "na koberecek", ta ucitelka z toho udajne onemocnela, ze ji to falesne obvineni hrozne vzalo a bude to se mnou resit. To jako klidne, na to jsem v pohode pripravena, ale rada bych nejakou oficialni reakci aspon...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam