• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: hospodské výdaje a jídlo navíc jde za nimi, M například chodí na nemcinu, T platím kurzy tance navic. Ale jinak je fakt, že těch mimoskolnich kurzu ubylo. Autoškolu chce K teď k 18. narozeninám, dáváme mu na to třetinu.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Vidíš, na telefon jsem zapomněla! Tam stojí malé dítě dvě stovky za půl roku, kdežto velké dvě stovky měsíčně. Jazyky má Jr. ve škole, včetně přípravy na CAE. No, teď chce autoškolu, to je pálka, ale tu mu slíbili k narozeninám zaplatit prarodiče. Malé pivo v hospodě (ano, chodí s přáteli do hospody každou středu!:-) si platí z kapesného.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: tak u nás je malé dítě kvůli školce nejdrazsi, ale velké s kapesnym, telefony, jídlem, oblečením, školními pobyty, jazyky atd
    taky právě nejsou za hubičku.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Asi to budu muset spočítat, abych zjistila, jestli mě náhodou velké dítě nevyjde levněji než malé. Školu má zdarma, nepotřebuje družinu, kroužky ani sporty nestíhá kvůli školnímu rozvrhu, neroste, boty mu vydržej i dýl než od podzimu do jara... Tábor má sice o tři tisíce dražší, ale po zbytek prázdnin se o sebe postará sám a ještě půjde na brigádu.:-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE: ja to taky neumím odhadnout, předloni odmítli půlku zájemců, loni čtyřleté místní vzali vsechny, čert ví, jak to bude letos. Já vlastně chci, aby do té školky sel i proto, že v soukromé by začal být skoro nejstarší a to mu vlastně nevyhovuje, on si s menšími dětmi nehraje, vždycky se staršími.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNAWA: u nás je to půl na půl, jestli budeme těsně nad čarou nebo těsně pod čarou... no neovlivním to, na konci března budeme vědět.
    Jediná výhoda, pokud bude do té soukromé chodit s holkama i Pavel, dostaneme o 5% vyšší slevu na školkovném pro holky (mají nějakou slevu pro dvojčata a ještě bonus, kdyby chodil i P.).
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE: B tedy chodil do soukromé taky od září, byly mu dva pryč, když nastoupil, a říkám si, že ta státní by mohla vyjít, v červnu mu budou čtyři.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE: to tedy uff, uff. Ale asi tě neuklidni, že naše věková smečka 15+ nevyjde navzdory státním školám levneji?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNAWA: my už máme za sebou taky dva (nebo teda budeme mít v září) roky v soukromé školce, a pokud nevyjde ta (jedna jediná) státní, tak mě od září čeká placení trojího soukromého školného najednou.

Můžu si stokrát říkat, že při plánovaných třech dětech bychom to prostě třikrát platili tak jako tak, jen postupně, ale stejně to bude solidní zásek do rozpočtu :-(
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE:
    BONEMINA: naše obecní školka má zápis až 29/4 dubna, což za mi zdá děsně pozdě, takže se panicky dívám na jejich web, zda jsem se nespletla. A vybírat si jinou fakt nemůžeme, je tu jedna, ale po dvou letech v soukromé školce už by si to náš rodinný rozpočet zasloužil :-)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    SARGO: díky,potěšila jsi me... Už jsem si říkala,co budu dělat...;)
    SARGO
    SARGO --- ---
    BEBERA: V tom jsme taky měli skluz, ale prý je takových docela dost a u nás to nijak neřešili, stačilo jim to čestné slovo :-))
    Se zpožděným očkováním u nás vtipná ironie... po zkušenostech se starším jsem chtěla pozdější a pozvolnější schéma, připravovala se na lítou bitvu, a pak mladší chytil ve čtyřech měsících neštovice a měl automaticky všechno posunuté přesně tak, jak jsem chtěla. Ale všude to stačilo jen oznámit (školky) a nikde problém.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    TRISSIE: já jsem zas pro změnu byla v takovem klidu a nereseni (děti se staršími sourozenci ve školce jsou přijímány prakticky automaticky),ze teprve dnes v noci jsem si s hrůzou uvedomila,ze syn není ockovany. Doufám,ze jim bude stačit čestné slovo,ze chybějící spalničky/zardenky doockujeme v průběhu jara/léta...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    BALAENA: tak asi když je školka echt špatná, tak asi jo, ale já zažila u holek vlastně tři školky, každá zcela jiné vedení, jiný přístup, ale učitelky taky různé od výborných přes průměrné až po tragické.....v jedné školce měly naše holky třeba fakt moc dobré učitelky, rodiče je milovali, děti nadšené, ale když se náhodou stalo, že najednou onemocněly (což se stalo co vím jednou), tak šly děti do vedlejší třídy, kde byla učitelka fašistka jak vystřižená....té bych nesvěřila ani psa natož dítě....hrůza.....
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MEDVED007: jo a ne... dobrou učitelku ze špatné školky nakonec vyštípou. a vice versa.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    BONEMINA: já si stejně myslím, že neexistují špatné, dobré nebo výborné školky, ale jen špatné, dobré a výborné učitelky, které se můžou vyskytovat v kterékoliv školce....učitelka dělá drtivou většinu celkového dojmu.....
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MADIETTA: Jo, ale z toho, co píšeš, mám pocit, že tvůj a můj syn jsou si v mnohém podobní. Takže pokud by se dostal k té konkrétní učitelce, mohlo by to dopadnout stejně. A ve výsledku i ze skvělé školky může nekompatibilní učitelka udělat noční můru.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    BONEMINA: já mám pro tu školku v podstatě pořád jen slova chvály. Podle všech indicií, co poslouchám od ostatních, je to široko daleko jedna z nejlepších. Bohužel můj mladší syn si nesedl s jedinou konkrétní učitelkou, a to tak, že velmi. Teď už to nemá cenu řešit, na těch pár měsíců. Mrzí mě, že jsem to neřešila mnohem dříve, jenomže ono se to tak plíživě stupňovalo, že to bylo těžko vysledovat.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TRISSIE: Dobrý, když z toho hrabe i tobě, mám ze sebe o něco míň blbý pocit :) Měla jsem podobné blbé sny, ještě s výletem do budoucna, kdy mi dospělé dítě vyčítá, že jsem mu špatnou školkou zničila život. Sny jsou mrchy.
    MADIETTA: Zní to asi trochu ošklivě, ale to, co píšeš, mě taky těší. Za tu dobu, co to tu čtu, jsi mě na Velvarskou neskutečně navnadila. Aspoň mi to teď nebude líto.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    My se školkou po sedmi letech končíme a nemyslela bych, že to někdy o naší úžasné školce napíšu, ale jsem ráda. Kdyby měl syn nedejbože odklad a musel tam zůstat ještě rok, musela bych řešit změnu oddělení, přesun k jiné učitelce.... no, ještě že jde mladej do školy.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BONEMINA: tak se asi budeme potkávat:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam