• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE: já bych ráda, kdyby ho tam vzali, přece jen mi trochu (a snad jen na čas) klesnou příjmy, zatímco velké dětí jsou dražší a dražší :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: budou muset dát do kritérií např. 5 bodů za sourozence narozeného ve stejném kalendářním roce a za každý měsíc věku 1 bod. Pak to vyjde, dítě starší o 1-4 měsíce dostane i tak méně bodů.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: s dvojčatama jsem u zápisu ani nebyla... sice bych mohla, ale když mi nevzali ani čtyřleťáka, tak jít k zápisu s holkama, kterým budou tři až v dubnu... to nemělo smysl.

Ale nad představou, kdy by dělící čára vyšla mezi dvojčata, se místní ředitelka rosí už od chvíle, co jsem jí řekla, co ji čeká. Protože z pedagogicko-psycho důvodů nemůže vzít jen jednu, ale zas vzít tu druhou na místo nějakého staršího dítěte, to jí neprojde přes odvolání... takže průser tak jako tak.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNAWA: já ani nevím, co chci, aby vyšlo... holky stejně budou jezdit do soukromé do Přílep, když tam budu mít všechny děti, budu mít slevu 20% na školkovném (a tahle školka je levná, "jen" sedm tisíc), pro dvojčata samotná 15%... a taky má ta soukromá otevřeno do 17:30 a ta státní u nás jen do 17, což při nutnosti nejdřív zajet do té soukromé začíná být časově napnuté.
    Akorát že jinak by muž ráno vláčel na autobus jen 2 děti místo tří, když by jedno vyhodil už tady.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: a počítají se ti dvojčata jako jedno nebo dvě? Představuji si horor, ve kterém vezmou jedno.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE: já taky bydlím na P-Z, ten úřad je svého druhu peklo, i když úředníci jsou tam celkem milí :-)

TRISSIE: tak to si budeme navzájem držet palce, jo?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNAWA: my jsme taky třetí pod čarou a ředitelka říkala, že loni se uvolnilo během roku 9 míst - z toho pět do začátku roku. A letos už dvoje rodiče při přebírání rozhodnutí říkali, že dítě asi nenastoupí, tak už to chce jen jedno další.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: bohužel, Praha-západ (kde bydlím já i ADD) velmi dlouho měla jen jedno místo, kde se dalo k trvalému pobytu přihlásit (lépeřečeno jen jedno místo, kde se dalo zažádat o nové doklady), a tím je zoufale kapacitně nedostačující pracoviště v centru Prahy, na místě, které je autem nedostupné a bezbariérové jen papírově (je tam jeden výtah, ale velmi dobře utajený a ještě zamčený). Přehlásit dítě, které nemá občanku, jde i v obci, když máš občanku, jsi v řiti.
    Já se stihla přehlásit těsně před tím, než tuhle pišišárnu vymysleli, na matrice ve vedlejší vesnici, ale s dítětem, natož s víc dětmi najednou, bych absolvování tohohle martýria docela odkládala.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MAR_TINA: podle mě to nějak souvisí s tou školou.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNAWA: rozšířila se zpráva, že berou (třeba za obálku...)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: napadá tě něco? Mě totiž ne.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Ještě bych teda pátrala, proč je to letos tak moc jinak než vloni. Proč se změnilo chování "spotřebitelů"?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNAWA: ale máš možnost do toho mluvit, jako občan. A třeba jít do voleb.
    ADD
    ADD --- ---
    ADD: Jen jsem uváděla možný důvod, jak se pražské děti mohou objevit na vsi. A kdekdo si dům na vsi nekoupí, má ho v nájmu a neví, jak dlouho se zdrží, tak pak se mu do změny bydliště chce ještě méně. Spousta známých bydlí za Prahou víc než deset let a bydliště mají pořád u rodičů v Praze.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MAR_TINA: naše obec zjevně s radostí ;-)
    ADD
    ADD --- ---
    MAR_TINA: Já to chápu, jen jsem líná. Na mě musej být ty páky, takže děti jsem přehlásila kvůli školce, manžela jsem k tomu donutila kvůli volbám, teď si musím hlídat občanku, abych ji neztratila, protože pak padne poslední důvod, proč s nima nemít stejné bydliště - totiž, že jsem líná si měnit doklady. :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ADD: Ale chápeš, že obec velmi nerada vynaloží prostředky na někoho, na koho dostává dotace Praha X? Můžeme diskutovat o neférovosti rozdělování peněz z daní, ale přihlásit se tam, kde žiji = se mnou mají náklady, považuju za dobrou věc.
    ADD
    ADD --- ---
    ADD: Takhle to papírově rok vypadalo, že náš megabarák obývá jen Benýs s Dominikem. :-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    No nic, odvoláním podám a budu holt muset doufat, že to nějaké tři rodiny vyhodnotí tak, že nakonec jejich dítě nenastoupí.

A já pak tak jako tak nastoupím na obec, protože zkrátka považuju za skandální, pokud počet přijatých dětí z jiných obcí převyšuje počet přijatých místních dětí a naprostá většina místních zájemců a to včetně čtyřletých dětí se do školky nedostane vůbec.
    ADD
    ADD --- ---
    MAR_TINA: Kluky jsem přehlašovala až kvůli škole a školce. Já mám trvalé bydliště pořád v Praze, kluci ho měli stejně. Kdyby u nás nebylo trvalé bydliště podmínkou, tak je nepřehlašuju a hned jsou to dvě pražské děti ve školce za Prahou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam