• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MARKYSHA: podle zákona ne. Ale většina školek to asi dělá. Takže v tech, co to nedělají, místní děti dost hodně utrou.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MARKYSHA: jak je vidět, ten výklad zákona právě není tak jednoznačný
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BALAENA: Tak hlavně mají přednostně přijímat místní děti, si myslím.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    BALAENA: napíšu jim tam, že mě fakt naštvali :-P
    MONI
    MONI --- ---
    ANNAWA: ano, kdo se neodvolá = nemá zájem a dál se s ním nepočítá.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ANNAWA: takže se odvoláš proto, že "se nedomníváš, že kvůli něčemu tak malichernému jako kapacitní důvody by mělo dítě, které splnilo podmínky pro přijetí, být kráceno na ústavou zaručeném právu na vzdělání"?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MONI: a když se rodič nedovolal, tak se jeho dítě přeskočilo?
    MONI
    MONI --- ---
    TRISSIE: jenže jako rodič nemáš přístup k papírům, které školce podali jiní rodiče, takže nemůžeš vědět, co tam napsali... Bereš to moc právnicky, já jsem ve školství pracovala, nepřijatých jsme každý rok měli desítky a odvolání si mohli podat i když ze strany školy k žádnému porušení práva nedošlo. Odůvodnění se opravdu žádné psát nemusí, případně stačí napsat něco typu "z důvodu zájmu o studium na vaší škole".

ANNAWA: Jo, funguje to podobně.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE: jenže to je přece podobné jako s odvoláním u přijímaček na střední školu, ne?
    tam ti napíšou, že dítě přijímačky udělalo, ale nebylo přijato pro velký počet těch, co je taky udělali.

Čili se odvoláš, že chceš, aby ho vzali, protože podmínky splnilo. Pokud se neodvoláš, rozhodně ti dítě nevezmou automaticky podle pořadí.

Já mám ze školky papír, že dítě splnilo kritéria, ale pro velký počet zájemců, kteří je splnili taky, atd.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MONI: já bych se jako rodič odvolávala v případě, že by na základě takového neodůvodněného odvolání nějaké dítě bylo přijato. Protože tam došlo k porušení práva.

A to, že někde něco dělají v rozporu se zákonem a v rozporu s pravidly správního řízení... no, to furt ještě neznamená, že ten systém není pokroucený. Vím, že se to tak děje, ale pokud by se to tak dělo ve školce, kam chci dát dítě, tak to řeším se zřizovatelem.
    MONI
    MONI --- ---
    TRISSIE: no a to si myslíš, že každý rodič, který podává odvolání proti nepřijetí, tak hledá kde došlo k porušení práva?
    Opravdu stačí poslat papír tohoto typu: http://www.zsstankova.cz/odvolani.pdf A pak čekat na volné místo. Děti, které jsou přijaté, tak mají právo do školky nastoupit. Nelze očekávat, že podaná odvolání způsobí nové řízení a že by se těm dětem řeklo, že je nakonec neberou.
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    ja kdysi napsala odvolani (z pomoci internetu a mistnich chytrych hlav) a duvodu jsem mela napsanou spoustu, i kdyz vlastne nebylo vubec nic, v cem by prijimaci rizeni nerespektovalo vyvesene podminky.
    Prave jsem mela pocit, ze kdyz nepodam odvolani a neco se uvolni, preskoci nas pro nekoho, kdo to odvolani podal.

Ted vim, ze to tak (minimalne tady u nas) rozhodne neni, ale to jsem tehdy nevedela. :-)

Takze neco urcite vymyslis. ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MONI: to je ale fakt hrozně pokroucené vnímání... řízení o přijetí do školky je standardní správní řízení a tedy odvolání je právní jednání, a jako takové by mělo být odůvodněné - kde došlo k porušení práva a proti čemu se žadatel odvolává.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: přesně to hodlám udělat.
    MONI
    MONI --- ---
    ANNAWA: Odvolání je v podstatě jen papír, kterým dáváš najevo, že o danou školku/školu máš zájem, není tam potřeba uvádět nějaký důvod. Když se nějaká místa uvolní, tak se jede podle pořadí jak je kdo pod čarou. Kde odvolání nedal u toho se předpokládá, že už ztratil zájem (byl přijat jinde).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADD: přihlásit k pobytu se můžeš na místní matrice. Ale občanku vydává jen úřad s rozšířenou působností a teprve nedávno to změnili, že to může být libovolný takový úřad. Ovšem Roztoky to nejsou, na Praze západ je obec s rozšířenou působností jen Černošice (vy máte jen pověřený obecní úřad).
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Já bych to odvolání zkusila postavit právě na tom, že není standardní, aby byli upřednostňováni předškoláci bez ohledu na místo trvalého bydliště (a to nejen v ošklivé zlé Praze, ale ani ve vašem okolí - viz Černošice) a že jste tudíž byli diskriminováni.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE: aha, tak to mě právě místostarosta říkal, že tady berou přednostně ty, co se odvolali. Že oni se před dvěma třemi lety (nevím přesně) neodvolali a pak školka přijala mladší děti, jejichž rodiče se odvolali.
    Takže já žiju v domnění, že bez odvolání je šance nulová.
    ADD
    ADD --- ---
    TRISSIE: Fakt? Když se muž před volbama vymlouval, že v obci, kde nebydlí, volit nebude a v obci, kde nemá trvalé bydliště, volit nemůže, poptala jsem se a ukázalo se, že stačí zajít na úřad a vyřídí se to během pěti minut na místě. Pak měl trochu opruz s výměnou všech těch řidičáků a jiných dokladů, ale na to už byl čas a nějak to zvládl. S klukama byl zatím největší problém s focením na občanku - naštěstí jsem v obou případech (B+D i teď E) štěstí na trpělivou úřednici.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNAWA: u nás nabízejí volná místa těm dalším v pořadí - těm, co se odvolali, jen kdyby to odvolání prošlo . Když jsem se na to ptala, ředitelka na mě koukala jak na debila, co je to za nesmysl, že by upřednostnila někoho, kdo podal neodůvodněné odvolání?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam