• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    dá se říct, kdy ty dny otevřených dveří bývají?
    EDERA
    EDERA --- ---
    DELVIT: Tak v tom případě za sebe doporučuju Milíčův dům. Nejlepší školka v obvodu.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    EDERA: RYBKA: Jsme z Prahy 3 - Jarov. Na dny otevřených dveří určitě zajdeme. Máme nějaké referene už od jiných rodičů, ale samozřejmě každý preferuje něco jiného.

MEDVED007: No tací se určitě najdou, ale člověk by rád viděl do čeho jde. Samozřejmě když mu nic jiného nezbyde holt to bude i školka co není tak "skvělá" v jeho očích.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MADIETTA: Tak hádám, že kdyby školky dodržovaly fakt úplně všechno, bude tam houby zábava. Ale vzpomeň si pak na ten průšvih, když třeba vzplane nějaký dort/dýně/čarodějnická výzdoba.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MADIETTA: máš pravdu, naše holky taky na vánoce pekly ve školce perníčky , zdobily to a pak to bylo součástí vánoční slavnosti
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    EDERA: Nejde? Naše školka má vždycky na Den matek takovou zahradní slavnost pro maminky a děti nám přes den pekly s kuchařem a učitelkama koláče. Mám z toho krásné fotky. Na Vánoce zase dělaly cukroví a perníčky. Že by si "státní" školka lajsla, kdyby to bylo porušování předpisů?
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    MEDVED007: No dobře, ale i tak mi přijde lepší přijít a podívat se, když ta možnost je. Naše školka je v zásadě super, a už při první návštěvě jsem vnímala takovou příjemnou atmosféru, učitelky většinou milé, usměvavé, s dětma si normálně povídaly (a ne, jak mnohdy vídám, že jim už z principu odsekávají, protože je děti obtěžují)... Řekla bych, že i zařízení tříd může o něčem vypovídat - u nás třeba nemají televizi, u kamarádky ve školce měli velkou obrazovku - a taky se pak ukázalo, že pouštějí pohádky minimálně 2x denně. Prostě pokud mám tu možnost, zjistím si co nejvíc informací a ty pak nějak vyhodnotím. Samozřejmě si můžu vybrat špatně a až během roku zjistit, že realita je jiná než původní představy, ale aspoň bych se utěšovala tím, že jsem udělala, co jsem mohla, ne že jsem se na to vy*** a kvůli tomu musí moje dítě trávit dny ve společnosti šílených krav ;-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    RYBKA: naše dcery vymetly 3 školy a ta poslední byla díky výborné učitelce zcela bezkonkurenčně nejlepší....a stejně ve finále to bylo tak, že můj první dojem ze seznamovacího dne (kdy už tam byla holka nahlášená), byl naprosto děsný......učitelka je typický případ člověka, který to umí s dětmi, ale ne s dospělými (navíc cizími)...časem jsem k ní dokázala proniknout a troufám si říct, že dneska už jsme min známé, které se rády vidí a na ulici se při setkání vždy zastaví a (občas na nehorázně dlouhou dobu) pokecají....ale první dojem, ufff, jsem orosená ještě teď....a nebyla jsem zdaleka sama, jak jsem později zjistila....

čili já bych spíš dala na ty reference....byť samozřejmě 10 rodičů bude mít 15 názorů :-)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    DELVIT: Určitě se jdi podívat na den otevřených dveří, dost člověk může poznat už ze stylu komunikace mezi učitelkami a rodiči a učitelkami a dětmi. Reference ostatních rodičů můžou taky pomoct, jen pozor na to, že každý rodič může mít jinou představu ideální školky, někomu může vyhovovat, že děti nechodí ven, když není vyloženě hezky, jinému zas vadí, když jsou děti 3/4 roku pouze uvnitř apod.
    S počtem přihlášek to je různé, ale mám pocit, že většinou když jich máš víc, snaží se tě umístit aspoň do nějaké. Jestli je dubnová, má už v současné době v zásadě dobré šance (i když jsou i výjimky). Kdyžtak napiš, odkud jste, třeba by konkrétněji poradil někdo, kdo bydlí ve stejné lokalitě.
    EDERA
    EDERA --- ---
    DELVIT: S počtem přihlášek záleží na tom, odkud jste. V některých městských částech Prahy to ještě poměrně nedávno brali jako mínus, které dítě rovnou diskvalifikovalo. Jinde to naopak doporučovali a podporovali. Jinak školky mívají před zápisem dny otevřených dveří, takže bych jich pár obešla a prohlídla si je. Nebo bych se optala maminek z okolí někde na hřišti na jejich zkušenosti.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    já si připadám jak z jiné planety když to tu teď čtu :D syn chodil do normální státní školky, nicméně pití si děti nalévaly samy běžně, pečivo ke svačině si taky mazaly, s p. uč. pekly nejen koláč, ale taky třeba pizzu, vánoční cukroví dělaly apod....myslela jsem, že je to běžný v každé školce:)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    Malá se bude chystat do školky také. V dubnu jí budou tři roky. Co všechno je třeba promyslet, než někam zajdeme? Samozřejmě bude záležet, jak bude plno. Na kolik školek je dobré poslat přihlášku? Asi je dobré to nepřehnat, určitě to nějak posuzují. Má někdo nějaký pěkný sumář?

EVIANAIVE: to by chudáci neměli co jíst. No je to děs.

TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    BEBERA: V "naší" lesní to taky děti zvládají samy (nalévat si pití, uklízet po sobě, umývat po sobě nádobí,...). Teď teda dcera chodí do klasický státní, ale ta lesní mi za ten týden příměstského tábora přirostla k srdci víc, přístupem, vším. Když bude příští rok více financí, dám ji tam.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    EDERA: tak to tu nasi mozna brzo zavrou :D, decka mela vcera "ovocny" den, naprosto necekane to bylo na webu i nastence a navic jsem ani nezapomnela a dcerka prisla nadsena, co vsechno za ovoce (ne)jedla, krajeli si to pod dozorem pry sami... tak se desim chvile, kdy ji najdu stat v kuchyni s nozem, ktery bude chtit vazne pouzit :D
    EDERA
    EDERA --- ---
    BEBERA: V tomhle byla úžasná Montessori školka, kam chodila blondýna dva roky za sebou o prázdninách. Děti si připravovaly svačinu samy (krájely zeleninu apod.), vyklízely myčku, den před výletem pekly s pančelkou koláč... To holt v bezpečnostními pravidly svázané "státní" školce nejde.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    TAPINA: Já vím, pro jednoho je zdravá strava soja místo masa, druhý se soji hrozí... Jen je smutné pozorovat, jak strašně opatrně školka musí postupovat a stejně to schytá ze všech stran. U nás se teď zavádí převratná novinka, že si děti budou nalévat pití při svačině samy (četla jsem na nástěnce, myslela jsem, že si samy pití nalévají normálně). A až prý se po nějakém čase tato šílen změna usadí a děti si zvyknou, zkusí se přidat, že by si i namazaly chleba samy.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BEBERA: Protože se nedokážou shodnout na tom, co to zdravější strava je. Jeden bude chtít celozrnné pečivo, druhý bílé a zeleninu, třetí žádné a ovesné vločky.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    EVIANAIVE: Vzpomněla jsem si nedávno na tebe a tvým povzdechem nad školkou stravou. Mluvila jsem s hospodářkou ohledně syna a jeho alergií a zmínila jsem, zda je vlastně nutné, aby v pečivu, které děti dostávají, byla soja. Odpověď byla dlouhá a nebudu ji sem vypisovat, ale co mě zaujalo, že prý už se párkrát hospodářka pokusila prosadit zdravější stravu a vždycky dostala od rodičů pojeb, že si nic takového nepřejí.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Lesní školky nesouhlasí s povinným posledním rokem školky | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/...kolstvi/lesni-skolky-nesouhlasi-s-povinnym-poslednim-rokem-skolky_355811.html
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    Chtela jsem podekovat (myslim) Medved007 za super tip na namalovane oblicejiky na rukach decka pri predavani do skolky. Starsi syn posledni dobou hur nese moment louceni se a xichtiky mu to usnadnuji.
    Casem ti mozna zacnou chodit dekovne dopisy z Nemecka (kde zijeme), minimalne v nasi skupine uz jsem to videla i u dalsich deti ;-).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam