informace k domoškolko
Další dotaz, také hodně frekventovaný - mohu i teď v průběhu roku přejít v rámci poviné předškolky do individuálního vzděláváí? Ano, můžete!
A můžete i sdílet, protože hodně rodičů, toto neví, jak jsem zjistila.....
dotaz:
Dobrý den,
chtěla bych vás poprosit o radu.
Mám syna, 5 let, na kterého se vztahuje nyní první rok povinné předškolní docházky.
Byli jsme v květnu u zápisu, je řádně zapsán do školky. Nicméně už u zápisu jsme s MŠ řešili, že do školky bude chodit jen občas. Bydlíme střídavě na dvou místech, navíc v listopadu máme na 3 měsíce odjíždět do zahraničí. Ve školce říkali, že to nebude problém, že mu akorát neúčast budu omlouvat, a když budeme déle pryč, tak ho přezkouší. Ptala jsem se jich i na individuální plán, řekli mi, ať si vyberu co je pro mne lepší, protože když bude mít individuální, tak nebude do školky naopak moct přijít vůbec, a to mi zase přišlo škoda, kvůli kontaktu s vrstevníky.
Bohužel mi právě volala paní ředitelka, že je prý dle zákona vše jinak, že není jiná možnost než aby dítě do školky každodenně chodilo. Žádala jsem ji teda o možnost přechodu na individuální vzdělávání, ale prý to ze zákona není možné.
Jaké mám v tuhle chvíli možnosti?
Mockrát děkuji za pomoc a radu,
Přeji pěkný den,
Jana
odpověď:
Dobrý den,
je to možné kdykoliv. O nic nežádáte ale tuto skutečnost ředitelce školky pouze oznamujete.
Zákon staovuje, že pokud víte, že se dítě bude vzdělávat idividuálně převážnou část roku, musíte toto oznámit 3 měsíce před započetím předškolní docházky. Pokud se ale rozhodnete v průběhu roku, můžete zůstat doma ode dne oznámení řediteli školky. Přikládám úplné znění zákona, kde si toto můžete přečíst, abyste byla informovaná při komunikaci s ředitelkou mš.
§ 34b
Individuální vzdělávání dítěte
(1) Zákonný zástupce dítěte, pro které je předškolní vzdělávání povinné, může pro dítě v odůvodněných případech zvolit, že bude individuálně vzděláváno. Má-li být dítě individuálně vzděláváno převážnou část školního roku, je zákonný zástupce dítěte povinen toto oznámení učinit nejpozději 3 měsíce před počátkem školního roku. V průběhu školního roku lze plnit povinnost individuálního předškolního vzdělávání nejdříve ode dne, kdy bylo oznámení o individuálním vzdělávání dítěte doručeno řediteli mateřské školy, kam bylo dítě přijato k předškolnímu vzdělávání.
(2) Oznámení zákonného zástupce o individuálním vzdělávání dítěte musí obsahovat
a) jméno, popřípadě jména, a příjmení, rodné číslo a místo trvalého pobytu dítěte, v případě cizince místo pobytu dítěte,
b) uvedení období, ve kterém má být dítě individuálně vzděláváno,
c) důvody pro individuální vzdělávání dítěte.
Doporučuji pečlivě pročíst info u nás na stránkách www.ucitneboneucit.cz kde je postup na to jak oznámit IV a to včetně formuláře a vzoru k vyplnění a jak jej předat ředitelce školky.
Ještě upozorňuji, že individuální plán je něco jiného než individuální vzdělávání. Individuální vzdělávání je to, co vy teď potřebujete.
Ať se daří!
Za Učit nebo neučit Stáňa
#dotazpovinnepredskolnivzdelavani3
#ucitneboneucit #povinnepredskolnivzdelavani #povinnypredskolnirok