• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MOTYLEK: já mám taky pocit, že jsi úplně mimo realitu. kdyby tahle blbá situace trvala týden, dva, měsíc...ale už to trvá rok, konec v nedohlednu a jasně školky nejsou celou dobu zavřené, ale školy ano až na drobné výjimky, mnoha lidem se hroutí živobytí. já osobně si takovou situaci naprosto neuměla představit natož se na ní připravit. pokud ty jo, tak smekám před tvou představivostí.
    každopádně v téhle situaci je ideální děti nemít nebo je mít aspoň větší...třeba jako mám já nebo ty. ale menší se "nehodí", takže co...mají je rodiče zavést do lesa nebo je popotahovat, aby rychleji vyrostly ?
    tvoje moudro o počtu dětí se hodí možná a to možná podtrhuju do "běžných" časů a podmínek. ovšem my teď žijeme v hodně nenormálních podmínkách a mnoha lidí se to dotklo daleko víc, než že jsou jen otrávení, že nemůžou na chalupu nebo k moři.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Požadavek "má mít jen tolik dětí, o kolik se může postarat" mi přijde opravdu mimo, pokud je člověk v situaci, kdy má práci, bydlení a fungující rodinu a žije ve státě, který je nějakým způsobem stabilní a s fungující podporou. Když to dovedu ad absurdum, tak s myšlenkou "a co když se zhroutí státní podpora" bych pak musela kromě uzavírky školek správně počítat třeba i s tím, že nebude fungovat zásobování potravinami (kolik brambor dokážu vypěstovat na zahradě, abych uživila rodinu?) nebo že vypuknou občanské nepokoje (mám dostatečně velký sklep pro celou rodinu?) Navíc i za normálních okolností je přece tolik neočekávaných situací, které mohou do toho plánovaní hodit vidle - jedno dítě se narodí postižené a potřebuje mnohem víc péče (kolikrát už jsme tady řešily, jak náročná může být i "pouhá" porucha učení?), partner přestane fungovat, rodina přijde o zdroj obživy, atd.

Myslím, že jsem tady psala, že jsem v pololetí v naší ZUŠ platila školné za někoho, kdo by jinak dítě musel odhlásit, protože mu kvůli covidu došly zbytné finance. Podrobnosti samozřejmě nevím (anonymita), ale z té komunikace se ZUŠ mám dojem, že to byla normálně zajištěná rodina, kterou prostě vyčerpal rok bez příjmu. Tohle se fakt nedá předvídat.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MOTYLEK: jasne, a co kdyz ti pak treba umrou rodice, nebo manzel, dostanes rakovinu nebo ataku psychicke nemoci, prijdes o nohu... proste se radikalne zmeni situace a cos predtim zvladal, ted nemuzes. co pak? euthanasie ditete?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MOTYLEK: Když se dítě nedostane do státní školky, je možnost umístit ho do soukromé. Za celých skoro 9 let, co mám nějaké děti, je tohle opravdu první situace, kdy je do školky dát nemůžu, když potřebuju.
    MOTYLEK
    MOTYLEK --- ---
    PROMETHEA: Vždycky se dá předvídat, že nastane situace, kdy školky nefungují tak, jak by ideálně měly. Když jsem měla školkové dítě já (před pandemií), tak bylo zase silný ročník a dostat dítě do školky byl tehdy nadlidský úkol. Vždycky je něco, co školky nezvládají, protože školky (v tomto státě) nejsou dostatečně pružné.

Když jsem hlásila své dítě do školky, tak bylo běžné, že matky zamlčovaly své druhé těhotenství, nebo rovnou zamlčely své mladší dítě, se kterým byly na MD/RD, vše proto, aby dostaly své starší dítě do školky. Načež matky, které nebyly na RD/MD a potřebovaly jít do práce, měly o to větší problém umístit své dítě do školky.
    Z toho mi je smutno. Já bych nedokázala zapřít své dítě.

Proto si stojím za svým tvrzením, že člověk má mít jenom tolik dětí, o kolik se zvládne sám postarat, když je má všechny doma.
    ANTIHERO
    ANTIHERO --- ---
    POZITRON: starsi ma 3 a pul, mimina 5 mesicu. Starsi se krasne zapojil do skolky bez jakychkoli stesku, ma tam kamarady, az na vyjimky se tam tesi. Takze tedka doma fnuka, je protivnej, nevybitej, nezabavenej. A ja jenom dokola opakuju co budem delat, az mimina usnou, ale ve vetsine pripadu na to nedojde, protoze usinaji spatne a spi doma jen 30min. Navic priznavam, ze nemam uplne vlohy na "tvoreni", malovat neumim vubec...tak je mi ho lito. Jezdila mi vzdycky na par dnu pomoct mama, abych se starsim mohla byt obcas sama, ale zije mimo okres, resp. kraj, takze smula.

Kdyby aspon clovek vedel, ze je to na 3 tydny nebo jinou jasne danou dobu, budu s tim vnitrne vic ok. Ted uz se jenom klepu, at zacne byt aspon trochu teplo a budem moct vic na hriste nebo ven.

No ten tvuj rozestup je urcite taky narocnej, najit neco, co zabavi oba, prip. vysetrit cas jen na starsiho...chapu a soucitim.

Nechci, aby to vyznelo, ze si stezuju. Situace je narocna pro vsechny. Mame tri zdrave deti, jasne, ze se postarame. Jsou na tom hromady lidi mnohem hur. Ale pausalni komentare ala motylek me trosku tocej.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    podotykam, ze ani jeden z kluku se nezabavi sam, takze skolka je pro nas spasa.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ANTIHERO: jak mas stary deti?
    tohle na tom vsem povazuju za nejhorsi, ze nedokazu starsiho syna (3 a pul roku) doma dostatecne rozvijet, nebo se mu jen obycejne venovat, protoze tady mam jaksi jeste mladsiho (rok a ctvrt), kterej chce u vseho asistovat, do vseho se zapojit. mladsi spi behem dne hodinu max hodinu a pul a to si se starsim akorat rychle vyrobime z plasteliny dinosaury, zahrajem si treba pexeso, domino, dame si zmrzku na gauci a mladsi uz vstava. achjo, je mi ho lito. :(
    KATIA
    KATIA --- ---
    ANTIHERO: "Ste si neměly pořizovat děti, když se o ně nechcete starat" 3 2 1 "konec světa, dnešní ženy odkládají rodičovství... konec světa 2, nízká porodnost, co bysme tak asi mohli udělat..." joo, víc naložit matkám!
    ANTIHERO
    ANTIHERO --- ---
    A já si ty dvojčata taky pořídila schválně, abych teď měla doma na hrbu tři malé děti. Mám na toho školkového samozřejmě spoustu času ho denodenně rozvíjet...
    KATIA
    KATIA --- ---
    PROMETHEA: přesně. jiná situace panovala tak cca sto let zpátky ;-) akorát tehdy byla docela běžná dětská práce!
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MOTYLEK: hlavně ten argument pořizování dětí je úplně mimo. většina z nás, kdo má teď děti, se o nich rozhodoval v situaci, kdy školky fungovaly, a tak nějak jsme s tím počítali. Zavření školek a hození veškeré péče na matky je zásadní změna dosavadních pravidel hry...
    KATIA
    KATIA --- ---
    MOTYLEK: školka je primárně vzdělávací instituce pro dítě, nedává smysl tuto možnost nedat dětem podle statusu rodiče. dále lidi potřebují pracovat, téměř nikdo nedokáže mít děti a nepracovat, takže je celkem vhodné, aby školky fungovaly v tomto ohledu (a umožnily třeba těm, co zrovna o práci přišli najít si novou). plus spousta rodičů, zejm matek jede v enormním zápřahu, fakt je dobrý nechat dobrovolně, zda to (další) dítě ještě doma dají. představ si situaci někoho, kdo má na distanční výuce třeba děcko s nějakýma poruchama učení a k tomu mu neotevřou školku, protože je přece doma na ošetřovném, tak ať se stará...
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    KATIA: Well, a proto tridy spojujeme, kdyz ten den prijde malo deti, nebo jich odejde hodne po obede. Pekne protiepidemicky je promichame, hlavne ze ucitelky muzou driv domu.

(pozn. nase ucitelky mam rada, syn tam je spokojenej, ale takhle to proste delaji a znenily to jenom minulej rok do leta, od podzimu jely v tomhle klasickym rezimu)
    MAAJAA
    MAAJAA --- ---
    MOTYLEK: Takže chceš říct, že z důvodu mladšího sourozence ztrácí má šestiletá nárok na předškolní vzdélávání? Že nepotřebuje kontakt s vrstevníky?
    Ono se u takových výkřiků zapomíná na to že MD/RD je péče o nejmladší dítě a je to o dost nadměrečný úvazek než klasický pracovní a finančně je podhodnocený.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    KATIA: hele zkus se na to podívat z jejich strany - mají méně práce za ty samé peníze. Kdyby bylo v jejich mzdách zohledněno jestli mají otevřeno a kolik tam chodí dětí, tak by ředitelé sepisovali apely ať je vláda otevře:))

MOTYLEK
    MOTYLEK --- ---
    KATIA: Nějak nevidím nic špatného na tom, když nepracující rodiče mají děti doma. A nevidím důvod se vytáčet do běla. Když se nedokáže žena postarat o všechny své děti, tak si jich má pořídit jen tolik, kolik jich zvládne.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    KATIA: Nejde o to, jestli ty peníze jsou nebo nejsou nebo kolik jich je... Jde o to, že tu není ochota je do školství cpát. Dlouhodobě tu není... Takže nejspíš nebude ani teď.
    Kdyby ochota byla, byly by i prachy, už dávno...
    KATIA
    KATIA --- ---
    RYBKA: jenže teď máš právě tu příležitost, jdou sem velké peníze z fondu obnovy, pořád bereme dost z ESF - jenže ona to vláda radši přesune na investice/Beton, vychází (zatím jen) miliony za D-O-L atp peníze jsou, ale směřovaný jinam
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    KATIA: Dlouhodobě se volá po přílivu peněz do školství. Je prokázané, že se to vyplatí, ale tady se to prostě zatím nikdy nedovedlo prosadit. Takže velmi pochybuju, že by to někdo zkoušel protlačit teď, když to bude špatný ve všech sférách...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam