• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    SUCHNA: zapis konci az pristi pondeli, jak jsem psala, takze jeste pribudou prihlasky vcerejsi, dnesni, zitrejsi a pondelni. cili 33 rozhodne neni konecne cislo. reditelka v sms navic pise "je hodne starsich deti".
    KATIA: jj, taky si myslim. u nas se dava do kazde zvlast. mame ve ctvrti 4 skolky, dala jsem do 3 (4. nema vubec cenu s prosincovym zkouset) a do vsech zvlast. na prihlasku uvedes, kam vsude jsi dite hlasila a kterou skolku preferujes. jeste mam v zaloze jednu skolku, nespadovou, tu mi poradila pani na FB, tam ji loni vzali lednova dvojcata, tak jeste malinko doufam. kdyby nahodou se stal zazrak. :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    IKARIE: nenapsala jsem, ze by se mely zeny lustrovat, nic takovyho jsem ani nenaznacila. no dovol, co mi to podsouvas? :(
    napsala jsem, ze je mi to lito.
    mimochodem nam vzali kluka narozeneho na konci zari a ja byla pritom na materske doma s mladsim synem.
    KATIA
    KATIA --- ---
    RYBKA: Jasně, díky za upřesnění. Každopádně dávno neplatí, že musí přijmout jen předškoláky v povinném roku.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    KATIA: Nemůžou je přijmout přes kapacitu školky. Městská část/obec jim musí zajistit místo v jiné školce.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    U nás je už roky elektronický systém, kdy člověk podá jednotlivé přihlášky do vybraných školek a pak na webu sleduje, jak se jeho dítě posouvá nahoru v pořadníku podle toho, které děti se rozhodly nastoupit jinam. 33/18 by rozhodně nebyl beznadějný výsledek.
    Naše školka letos přes prázdniny rekonstruuje a protáhne se to až do září, takže se hromadného přijímacího řízení neúčastní. Mají vlastní zápis až na konci srpna, kdy už děti do jiných školek budou nebo nebudou přijaté, takže letos přijímá v neoficiálním "předzápisu" sourozence stávajících dětí a v srpnu bude dávat šanci těm, co se jinde nedostaly.
    KATIA
    KATIA --- ---
    ENDEE: Což mi teda přijde časově dost náročný. My jsme menší město, je tu cca 10 školek a všechno jde centrálně přes "vrchní ředitelku".
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    KATIA: V nasi mestske casti (v Praze) davas prihlasky do x skolek, neni to centralizovany. Ale pak si ty reditelky proste volaj a prehazujou si deti, aby se dostalo co nejvic a minimalizovali situaci, kdy prijmou jedno dite do 5 skolek najednou.
    KATIA
    KATIA --- ---
    POZITRON: Tohle nechápu, to jim přece musí hrozně přidávat práci ty přihlášky?? U nás dáš jednu, uvedeš dvě preferované školky a pak případně volají, kde jim zbývá místo.
    KATIA
    KATIA --- ---
    KOPRETKA: NE! Musí vzít všechny, co v době zahájení školního roku dosáhli tři roky. Je to několik let platná legislativa a je fakt nezbytné pro vyžadovat.
    U nás teda je to explicitně napsané na informacích k zápisu.
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    Přihlášky na vesnicích- vezmou všechny přihlášený, ti co dosahují předškolního věku musí ze zákona vzít. Zbytek seřadí podle data narození a vezmou prvních xx od nejstaršího, dokud nenaplní kapacitu (děti které odcházejí do ZŠ).

V Praze co jsem koukala se většinou jede na bodovací systém. Tudíž předškoláci vždy, a ostatní dostávají body podle věku, trvalého bydliště a nějaké ještě dávají body, když už u nich je sourozenec. My třeba měli body za to, že má dítě trvalé na P4 a minimálně jeden rodič taktéž. Pak to sečtou a zase přijmou pouze do naplnění kapacity.

V malých městech to bývá tak, že i když obejdeš více školek, tak si ty ředitelky zavolají, a pak to berou tak, zda už tam mají nějakého sourozence a nebo ta školka je blíže k bydlišti. Tudíž se ti tam málo kdy stane(pokud spolu ředitelky komunikují a to si piště že pěkně drbou) že ti dítě vezmou do více jak jedné školky.
    SUCHNA
    SUCHNA --- ---
    POZITRON: unás se házelo do schránky. pak vsechny zadosti vzaly a obodovaly a podle bodovani seradily. Takže to že si to tam zanesla jako 33 ještě nemusí znamenat, že tě nevezmou ne? právě proto, že matky běžně dávají 3 a více přihlášek...
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    POZITRON: ja chapu, ze to je na palici, ale preci nebudem lustrovat rodice, jestli pracuji nebo nepracuji, to tu uz bylo.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    POZITRON: tak jestli každý dá třeba 4 přihlášky, tak reálné těch dětí je méně a navíc jestli berou dle věku, rozhodně nemusíte být nejmladší, že?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Skolka zrizovana MC - zuby cistej pred spanim a jestli deti mazou, to netusim, takze spis ne.

Pro pobaveni. V nasi MS bezi zapis od pondeli do pristiho pondeli, ja davala prihlasku v utery, mame poradove cislo 33 a je 18 volnych mist. :) Lol. Davala jsem do 3, zejtra dam jeste do 4. pro dobrej pocit a se soukromou uz jsem se tak nejak smirila.
    Priznam se, ze se mi chce brecet, kdyz vim, ze treba sousedky dceri byly 3 roky ted v breznu a do skolky chodi normalne od zari a do prace, co vim, nechodi doted.
    DZEJLA
    DZEJLA --- ---
    ALEXIS: Same here, v soukromé školce. 3 vychovatelky na cca 15 dětí.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    Jen do statistiky: soukromá dětská skupina prováděla čištění zubů i mazání krémem na vyžádání (u těch 10 dětí v rozmezí 1,5-3 roky na 2 vychovatelky si to pamatovat šlo), úrazy i průběh dne hlásili automaticky při vyzvedávání.
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    KOPRETKA: U nás se před pěti lety zuby čistily, pak už nebyly dovolené pasty, ale probíhalo čištění samotným kartáčkem a od kovidu se nečistí vůbec. Děti jedli pastu, půjčovali si kartáčky a tak. Krémem děti nemazou. Úrazy hlásí striktně a jakékoli.
    KATIA
    KATIA --- ---
    IKARIE: Filipínská míra se snad objevovala jako součást zkoušky školní zralosti, takže myslím, že menší děti opravdu mají reálný problém.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    V naší školce se zuby čistily do té doby, než učitelka nachytala předškoláky, jak kartáčkem čistí záchodovou mísu... Záchody byly společné na chodbě pro tři třídy, takže neustálý dohled nebyl možný.

Školka může požádat o výjimku a navýšit počet dětí na třídu až na 27. Pokud dovolí prostory. Jedna naše školka je v moderní budově s malými prostory, tam je kvůli tomu strop asi 21. Pokud tam máš dítě s podpůrným opatřením tuším 3 nebo vyšším, zas se počet dětí na třídu snižuje.
    COQUINE
    COQUINE --- ---
    IKARIE: nase (statni) skolka na schuzce rodicu v cervnu pred nastupem deti v zari upozornuje, ze deti se maji umet utirat samy. nicmene nejmladsimu prijatemu je nejmene 3,5 roku, mladsi deti tam nejsou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam