• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    TWARR
    TWARR --- ---
    :D tak tenhle byl dobrej po ranu, ... sorry:))
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    ROMANICAK: nebo kfyz jses v "library" tak jen najed na nahled mysi a v tom okynku se dole objevi v kazdym rohu sipka na otoceni (ale nevim jestli to nezalezi na tom jaky mas nastaveni pro zobrazeni tech nahledu..)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ROMANICAK: Phot-Rotate Left/Right nebo pres Crop
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Hele, ja nevim jestli jsem uplne mimo...ale kde se kua v Lightroomu otacej fotky???
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    BLACKX:
    Ta obava je spis, ze vetsina z nich bude naprd, prave kvuli nepresnostem a ruznym podminkam pri vytvareni.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    GHOSTSTALKER: To uznavam, ze ty profily od DxO jsou asi lepsi... nezkousel jsem je, ale verim tomu. Ale DxO je tu uz kdovijak dlouho a stejne spousta kombinaci fotak + objektiv chybi. LR3 tuhle funkcionalitu nabizi od vcerejska (!) a co se me tyce, tak ma tech objektivu vic. A predpokladam, ze az se zapoji uzivatele, tak podpora rychle poroste (samozrejme ne vsechny profily budou dokonale).
    WWWNICK
    WWWNICK --- ---
    BLACKX: tak pokryti kombinaci fotak+objektiv je u DxO urcite vetsi nez co nabizi LR, a nemyslim si ze je spravne v domacich podminkach si je vyrabet "na kolene", vyrobce objektivu uz by takove informace mel poskytovat by default a adobe (kdyz uz to chce resit) by melo obslehnout labak od DxO a delat to v stejne kontrolovanem prostredi a stejnym, pripadne kvalitnejsim postupem
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    BLACKX: Ehm, a co jako v LR? Vzdyt si tu pred chvili nekdo stezoval, jak na netu pro LR3 nejsou profily spousty objektivu :-D To, "ze mi udelali profil pro dany fotak + objektiv" prave povazuju za vyhodu. A tem DxO profilum verim, narozdil tem od Adobe, respektive uzivatelu LR.

+v DxO jdou samozrejme vytvaret custom profily.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    GHOSTSTALKER, WWWNICK: Jenze u DxO se clovek musi spolehnout na to, ze mu udelali profil pro dany fotak + objektiv

NEBO

zjistit, ze uz nenapadne umoznuji velmi podobny pristup jako Adobe, viz tahle polozka ve FAQ :)
    http://help.dxo.com/faq/index.php?action=artikel&cat=111&id=11145&artlang=en
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    hm, tak jsem to vyzkousel a s klidem muzu rict, ze na korekce DxO to fakt nema :-D
    TWARR
    TWARR --- ---
    vis co, kdyz tam pridali tu animaci pri loadingu, tak urcite chteli, aby se zobrazila, takze se tomu nedivim :D
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Tak jsem to taky zkusil nahodit. Prace s novou trojkou mi prijde sviznejsi nez na dvojce ale co me zarazilo je pomalejsi nacitani obrazku pri vyvolavani, kdyz si pretuknu z jedny fotky na druhou tak mi pridje delsi to nacitani nez u dvojky coz je torchu skoda. Je je to podle me znatelne rychlejsi a plynulejsi :)
    TWARR
    TWARR --- ---
    zelenou nevedu, jen fialovou a zrovna teda ta zelena se mi u veci jako jsou portrety neukazuje vubec:))
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    TWARR: U 85 je to ale longitudinalni aberace nebo jak se tomu nadava - proste, ze co je bliz je do fialova, co je dal je do zelena. To se snad ani automaticky opravit neda :( Kdyby to byla chromaticka aberace, tj. vicemene posun barevnych rovin na snimaci, tak tam se jen ruzne slozky pixelu posunou zpet a je to vyreseno.

Tady je hezky videt ta chyba u 85/1.8:
    TWARR
    TWARR --- ---
    BLACKX: zajimavy, me to treba s aberaci u 85/1,8 nedela lautr nic na preset i na manual, tak jsem asi vadnej:)
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    zkusil sem ale nejde to , zapne to tu korekci (zaskrtnuty enable), ale neni vyplnena a dole v sekci je errorova hlaska Unable to locate a matching profile automatically.

fotky zpetne uz resit nebudu , tam je mi to celkem jedno, ale zajimalo by me proc to dela, aby to nedelalo i u novejch
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    LEDOFREDO: To je fakt divne. Zkusil bych to obejit: Nastavit ten objektiv u nejake fotky, kde to jde, a potom pomoci Copy & Paste Settings to dostat na tu, kde to nejde :)
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    no to bude lepsi pockat -)

jeste jeden dotaz k tomu - mam ruzny fotky ktery sem fotil nikonem 35/1.8 .. ten profil v LR3 je a u nejakych fotek mi ho nabidne, ale u jinych focenych tim samym objektivem kdyz tam hodim nikon tak mi to vyplni nejakej silenej fisheye objektiv, coz by tak nevadilo pokud by to slo prehodit na ten spravnej, ale v tomhle pripade v seznamu ta 35ka neni .. weird
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    LEDOFREDO: Muzes si to i vytvorit sam: http://labs.adobe.com/technologies/lensprofile_creator/ Je to free nastroj a nekde je k tomu navod, ale potrebujes vytisknout nejaky testovaci obrazek a pak ho fotit s ruznymi zoomy, v ruznych pozicich atd., coz je spousta fotek... je jednodussi si pockat az to nekdo udela a da to k dispozici :) Akorat to asi nejak jedoduse nejde stahnout... ale zatim jsem to moc nezkoumal. Z mych objektivu tam je vetsina :) - Sigma 30/1.4 a 18-50/2.8 a Canony 85/1.8 a 10-22 tam jsou. Canon 55-250 a 50/1.8 sice ne, ale ty ani nepotrebuji moc korekci.

Jedna spatna zprava: Ted jsem zkousel korekci u Canonu 10-22, ktery ma pri sirokem pohledu v rozich chromatickou vadu, jsou tam viditelne fialove a zelene linie... pri te automaticke korekci se to vylepsi, ale ne dokonale. Manualnimi upravama (ktere sly delat uz v LR2) se to da stahnout prakticky na 0, ale kazde ohnisko vyzaduje trosku jine nastaveni, takze se s tim musi clovek piplat :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam