• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: tyblaho zkusim barvicky :) ale je fakt ze to uz asi je moc specializovana featura... :
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Primo v LR to asi nejde a ani nevím o žádném plug-inu, který by to přímo uměl, ALE šlo by to obejít pomocí plug-inu Run Any Command, kterým bys spustil nějaký externí command line resizer (např. ImageMagick mogrify). Ten Run Any Command umí vložit do toho příkazu spoustu parametrů a dá se v něm i skriptovat přes LUA skripty, takže by to mělo nějak jít.
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      SKALARIAK: Asi bych to delal pres barvicky nebo keywordy, zvlast funkci na to Lightroom imo nema.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      dotaz ohledne exportu: spis detail, ale netusite, jestli je mozny si pri selekci fotek nejak "prednastavit" podle jakyho presetu ma bejt ta fotka exportovana? jde mi o rozmery, tzn. abych dal pak hromadnej export a neco slo treba do 800x600 a neco treba 400x300....
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MENTOL_: tak to bude asi hlavne o tom hospodareni s jadrama, na "ctyrech threadech" jsem na polovine casu, nicmene to je ve finale jedno, kdyz vetsinu fotek jeste nakonec hromadne prtahuju PS pluginama, ktery jsou zoufale pomaly tak jako tak... nicmene s AMD spokojenost, stalo o kus min nez lehce zdatnejsi intely a jde na tom delat vicero prace najendou bez vetsich zaseku...
      TWARR
      TWARR --- ---
      MENTOL_: tak i5-2500k taky neni nejnovejsi procik ;)) a teda koukam, ze ackoliv je oficialne na tom turbo na 3,7ghz (normalne snad 3,3ghz), tak mi spravce v w8 ukazuj i 3,85ghz :D
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      BLACKX: singlethread export ve smyslu, ze uzivatel nepousti vic exportu najednou, coz je pak ruzne rychlejsi. Jadra to samozrejme vytezuje jak se tomu zachce :)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      MENTOL_: Pozor, to není singlethread export. I na Windows to vytěžuje všechna jádra, ale ne na plno. Je klidně možné, že buď přímo iOS nebo Lightroom na Macu mají jinou správu threadů a dovolí si standardně zatížit počítač víc. Na Windows by taky klidně mohl Lightroom přitvrdit, ale z nějakého důvodu se něco rozhodlo jinak (a není to žádným výkonnostním omezením, prostě jen rozhodnutím nějakého algoritmu).
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      TWARR: covece na 4x3.6GHz jsem cekal vetsi posun oproti mym 2.66 :/
      ono me celkove zklamalo, kdyz pod windows je nejlepsi cas 80% toho myho s vybehovym i7-920, ze si s novym HW nepolepsim vic..
      Nicmene jeste nikdo netestoval Intel Core i7-3770K ci obdobny, taktem 4x3.5GHz a 3.9GHz v boostu, v podstate asi dostupna vykonostni spicka
      Taky me stve, ze nejlepsi singlethreadexport cas ma GIF_242 jedinej s Mac OS a to nema top HW, Adobe ma asi na woknech trochu rezervu :)
      TWARR
      TWARR --- ---
      tak jsem tam dal cislo za ssd
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      tak zpatky k LR..

Kdyz mam zapnutej omezujici filtr treba 2* a vic, jde nejak zamknout aby byl aktivni i pri znovuotevreni LR? Dycky se mi vsechno vypne..
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      TWARR: Jo toho jsem si všiml včera. Mám ho už delší dobu a předtím tam žen komentář nebyl. O víkendu to zkusím a uvidím. Mám tam ještě starší verzi 000f
      TWARR
      TWARR --- ---
      kdyby to v tech komentarich nebylo uvedene ;)) http://www.alza.cz/crucial-m4-128gb-d339222.htm?idp=2219#recenze
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      KARYSLAV:
      RATTKIN: jojo vcera jsme o tom neco hledal na netu a vysel novej firmware pro ten muj ssd disk. O vikendu to zkusim nahodit snad to pomuze. Vcera jsem to zkousel narychlo a byl tam nejakej problem.
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      KARYSLAV: nepletes si to s tim rapid startem? SRT by na flesce imo nemohlo fungovat, protoze jde o nadstavbu nad RAID
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      KOZEL: já bych to bral s rezervou. Ono to oficiálně bylo nějak psaný pro "USB flashky" a systém se sám rozhoduje o kam dá. Já osobně preferuju 128GB disk (což je cca 2800 Kč) na systém, a potom na data vedlejší plotnovku. Každopádně jak se dívám na ty vaše čísla z windowsů, tak mám pocit že na macu to mám výrazě rychlejší. K testu sem se ale pořád nedostal :-/ tak snad po víkendu.
      TWARR
      TWARR --- ---
      no mam zkusenosti jen s rapid startem, kterej funguje opravdu moc pekne. tak se podivam i na ten response, dik ;)
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      Mate nekdo zkusenosti s pouzivanim SSD jako cache? Jmenuje se to Intel Smart Response Technology. Rozhoduju se ted jestli ted po upgradu kompu pujdu do 120GB SSD pro system a LR katalog nebo jestli jen ke stavajicimu disku neporidim 64GB SSD jako cache. V tech aplikacich, ktery me zajimaj (LR a PP) se tim da dostat na 80-90% vykonu SSD systemu. Samozrejme ale s tou nevyhodou, ze je to cache, takze to urychluje az kdyz v ni jsou potrebna data, takze typicky az pri druhem pouziti stejnych dat. To se v LR i Premiere ale deje pomerne casto, takze cekam, ze by to mohlo bejt dobry. Nekdo neco? :-)
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      MIKEKT: ta odezva na zápis je jako fakt skoro plotnovej disk, to je zlý. To sem zvědavej jestli to je tím diskem nebo něčím v systému.
      TWARR
      TWARR --- ---
      na ja se k tomu snad o vikendu dostanu, jsem obzvlast zvedavej na rozdily s datama na ssd oproti wd greenu ...
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      MIKEKT: access time máš 2x takovej oproti twarovi.

Já jsem přesunul knihovnu z raid0 (3x starší sata 500gb) na ssd a rozdíl rychlosti není velký, mě se zdá, že lightroom je prostě pomalej. Taková stará dobrá google picasa, to byla jinačí rychlost
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam