• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    BLACKX: Jo to vim, ze jsou tam nejaky jiny profily, ale do ted do verze 4.1 jsem si toho skoro nevsimnul a tady v ty 5beta je to teda hodne znat. Vecer kdyztak poslu nejakou ukazku.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIKEKT: Pokud mas wide-gamut monitor, tak ty barvy jsou jine spravne - Lightroom jede v ProPhoto RGB, ale exportuje do sRGB. Muzes zkusit, jestli se to zlepsi, kdyz v develop zobrazis tu spodni listu (klavesa T), zapnes na ni Soft Proofing a v novem panelu vpravo nahore vyberes profil sRGB.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    SKALARIAK: jojo ten jsem znova stahnu a zkusim. Spis nez export celkove ta prace v develops mi prisla sviznejsi, ale ty barvy jsou nejaky uplne mimo. Mozna je to tim jak je to beta. Zkusi stejyn fotky otevrit ve strasi 4.1
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    MIKEKT: ohledne rychlosti tu mame vedeckej nastroj, tak muzes otestovat na nem :) a je to zhruba stejny, ne-li pomalejsi....
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Tak jsem zkusil nahodit betu 5 a prijde mi to trochu rychlejsi nez 4.1, ale to je mozna jenom muj dojem. Ale mam problem se zobrazovanim barev. To co vidim v Develops je uplne jiny nez vyslednej jpg v zoneru. To je divny ...
    MYKEZ
    MYKEZ --- ---
    SKALARIAK: Tohle je v betaverzích běžný, že toho žerou tolik a jsou nevýkonný. Ve finální verzi to rozhodně bude lepší.
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    SUN_VU_KUNG: nerek bych, treba muj notebook rozhodne ne... navic kdyz zpracovavas fotky co maj 2gb tak je to trochu divny :)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    SKALARIAK: 8GB to má dneska i kalkulačka, ne? :)
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    co tak testuju ten novej LR, tak kdyz se nasadi to automaticky rovnani hran a perspektivy tak se export dost radikalne zpomaluje a navic teda sem koukal ze neni problem pro LR vzit si 8gb pameti, ale to bude spis nejakej beta-bug predpokladam....
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    Je pravda že vkusnost, kompozice, a kreativní "vidění" je za rámcem této diskuse, tak to už nebudem rozebírat. Bohužel, znám jen co bych na jedné ruce napočítal lidí, kteří skutečně umí komponovat.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    KARYSLAV: nejak nevim na co bych toho sneka pouzil :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Aktualne mam stejne zase Fujifilm obdobi a z APSC neni moc co rezat... :-/
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KARYSLAV: Tak je lepsi to fotit tak, aby to clovek rezat nemusel :-) Bohuzel, ne vzdy se mi zadari, pripadne obcas potrebuji oriznout 35mm na trosku delsi.
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    LAUNCHER: To je právě základní kámen úrazu :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KARYSLAV: Ja jsem to nevedel, ale neverim ze to kdy vyuziji :-))
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    SUN_VU_KUNG: Teďka v 5kové verzi se to zase posouvá dál tylety nástroje, předpokládám že to do budoucna přibude, ale rozumím tomu proč to tam teď není. To už je pomalu dost specifický nástroj, a většina uživatelů [LR] neumí používat ani crop :D (aka- věděli jste že při cropu - tedy po zmáčknutí R, můžete mačkat O pro změnu pomocných ořezových overlayů na jiné formýáty zlatého řezu, a u "šneka" můžete při Shift-O měnit jeho orientaci).

Schválně, kdo to nevěděl :)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    díky, vyzkouším to... přišlo mi to jako věc, jejíž absence je celkem nepochopitelná - když už jde maskovat štětcem, tj. definovat editovatelnou oblast, tak by v ní mohly jít dělat i HSL úpravy barev... skákat do photoshopu se mi právě moc nechce, protože na Lr se mi líbila ta jednoduchost... ale tak nechám tyhle úpravy fakt jen pro fotky, které za něco stojí...
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    KARYSLAV:
    SUN_VU_KUNG: kliknout pravým, "Edit in photoshop", stackne se to s originálem a pošle se ti to pak do ligtroomu zpátky (pochopitelně je pak oddělená ta bitmapová a nedestruktivní část oprav)
    KARYSLAV
    KARYSLAV --- ---
    SUN_VU_KUNG: no ještě to můžeš vyřešit velkým štětcem a automatickým výběrem oblasti + nastavení té modré. Ale je to všechno "hackování" lightroom je prostě lightroom.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    SUN_VU_KUNG: Pokud Ti nestaci ovladaci prvky aplikovatelne pro gradient, tak holt edit a aplikace dle Tvych preferenci...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam