• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      GIF_242: od kolegy, ale ted kdyz na to koukam neni to uplne pravda..ma jinej panel s mensim gamutem, coz me mohlo napadnout protoze CZ rada ma "papirovej povrch", CS jeste ne..dokoupenim ty licence (4500Kc, ktera uz u CX je v cene) ziskas mnohem vetsi mpznosti kalibrace jak s tim internim cidlem tak externima..prave treba v pripade ze potrebujes srovnat drahej monitor s timhle jako druhym..
      EIZO: Příslušenství - ColorNavigator License Pack
      http://www.eizo.cz/monitory/prislusenstvi/software-kalibracni-sondy/ColorNavigator_LP.html
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      BTW z osobní zkušenosti můžu říci, že 2 monitory, pokud nejsou identické, tak se mi nikdy nepovedly sladit tak, aby oba dva zobrazovali stejně. Vždy byl jeden ten referenční a druhý, který sice neukazoval blbě, ale v porovnáním s tím referenčním to bylo někde jinde. A nepomohlo vůbec nic :(. Další pravdou zůstává, že ten jeden-hlavní byl většinou nějaká nadupaná bestie za 50k a víc a druhý byl třeba jenom za 20k. Postupem času jsem, když se mě nekdo ptal jaký potřebuju monitor pro práci jsem říkal, ten jeden by měl být hardwerově kalibrovatelný a ten druhý... to je mi úplně jedno, klidně nějaké CRt co tady máte na víc.

HUGGI: tohle o tom firmwaru jsi slyšel kde? kolik to stojí?
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      SUN_VU_KUNG: oni to maj az ted od ty CS230..starsi nemeli..a upgradem firmwaru(placenym) z nej muzes udelat CX

Ja to vidim uplne stejne..ale jak jsem psal pro osobni potreby mi to neprijde tak nutny.. porad se mi nejakym zpusobem meni styl jakym fotky upravuju..a u tech dobrejch archivuju rawy i pracovni psd takze do toho muzu kdykoli sahat a ze mi notas ukazuje fotku mnohem kontrastnejsi mi tolik nevadi..barvy se mi teda podarilo srovnat snadno jen softwarovou kalibraci profilu (MBPro + Dell 2408)

Jinak sonda se da i zapujcit..jen by se potakovejch 200h mel monitor prekalibrovavat..(v tom je vyhoda tech auto sond u Eiza..nastavi se pocet hodin...a on se dycky sam prekontroluje (zabere to asi 20s)
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      KOZEL: přesně :)
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      SUN_VU_KUNG: tvuj pristup sdilim, nicmene stejne po par letech mam nutkani se k hotvym fotkam vracet a upravit je dle aktualnich dovednosti a vkusu :-(
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      HUGGI: aha, tak to mi uniklo, že CS má kolorimetr, měl jsem za to, že to je součást jen CG řady, která je finančně prostě jinde... ale stejně bych byl spíš příznivcem sondy :) Nějaké 4-5k za sondu nejsou nic hrozného.

Jinak v podstatě souhlasím, ale účelem sondy není to, abych zajistil, že lidi z netu budou vidět moje fotky všichni stejně, i na notebooku za 12k, ta sonda má největší užitek v uzavřeném řetězci domácího studia, případně studia a tiskárny jako takové. Však celá diskuse vzešla právě z toho problému - jak sladit třeba dva a více monitorů v domácím studiu. Myslím, že udržovat si zkalibrovaný systém určitě není na škodu. Jednoduchý případ "laika" - má výkonnou zrcadlovku typu C5DMkII a jinak vcelku obyčejné dva monitory, plus notebook. Na hlavním monitoru při úpravách vidí zelenou trávu se saturací cyanem, na druhém monitoru v ní vidí víc žluté a na notebooku je to naopak všechno modřejší a kontrastnější (asi LED podsvícení :D). No a teď sakra, co je vlastně správně? Nejde teda ani tolik o to, co uvidí ostatní uživatelé, ale co je vlastně v tom systému fotografa správné podání, aby mohl tu fotku v klidu upravit a uložit do archivu s vědomím, že ta zatracená tráva je "správně" zelená. Možná mluvím jen za sebe, ale vždycky mě dráždí vědomí, že by ty fotky, co jsem tak dlouho upravoval, mohly být ještě lepší a "přesnější" :)

Ale nechci flamovat, beru každý přístup :)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      SUN_VU_KUNG: CS serie od Eiza zacina na nejakejch 16.000..a muzes ho snadno upgradovat na vyssi radu pokud by ti to nestacilo (HW je stejnej)

Ale po pravde nevidim uplne duvod to nejak moc resit...pokud davam fotky do kvalitniho tisku necham si vyjet testovaci ukazky a podle toho ladim barvy a ostrost (ono se to dost lisi i podle pouzityho materialu) ..a co cpu na internet nema cenu ladit kdyz si to 70% lidi prohlizi na notasu za 12000 :)
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      KOZEL: omlouvám se, dal jsem špatný odkaz, chtěl jsem linknout tu, co poslal GIF, je to jedna z nejlepších voleb, co člověk může udělat, pokud chce sondu. Akorát je tam slabší software, ale to už může být nyní jinak. Rychlé zhodnocení např tady: http://www.gamutprints.com/2011/12/i1display-pro-quick-review/

Jinak platí to, co píše GIF, ColorMunki je komplexní zařízení, pokud má člověk doma třeba velkoformátovou fototiskárnu, tak se hodí, ale pro většinu normálních uživatelů by měly bohatě stačit levnější sondy.

HUGGI: No, to je relativní, protože ta EIZA, která mají vlastní sondu, jsou cenově pořád dost vysoko na to, aby se do této ceny nevešel levnější monitor (např nějaký NEC Spectraview a k němu sonda. Nemluvě o tom, že dva takové monitory jsou už úplně jinde, kdežto jednou sondou dva nakalibruješ...
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      HUGGI: nejlepsi je, si koupit poradnej monitor a pak jeste sondu a doma zjistit, ze ten monitor sam o sobe ukazuje hodne dobre, a po zkalibrovani jeste lepe :D A clovek je razem lehci treba o 20.000,- :D
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Myslim ze vrazit tech 5-xx 000 do lepsiho monitoru nez do sondy je lepsi investice:)
      Pulka Eizo monitoru uz ma dneska vlastni sondu zabudovanou a umi se sama po nastavenym casu prekalibrovavat..
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      SUN_VU_KUNG: vlastnim tuto http://www.dtpobchod.cz/xrite-i1display-pro_d31625.html a velka spokojenost. Chlapik z DTP obchodu mi sdelil, ze je to v podstate to nejlepsi co muze byt. Jinak s tebou souhlasim, ze sonda neni vsemocny nastroj a nekdy to proste nejde.

KOZEL: ColorMunki je kolorimetr a spektrofotometr, kdezto i1Display Pro je pouze kolorimetr. Spektrofotometr dokaze zkalibrovat i tiskovy papir, kolorimetr pouze obrazovku (zjednodusene receno).
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      SUN_VU_KUNG: Vim, je tu na to vyhrazenej klub, ale mohl bys precejen kratce popsat, jaka je vyhoda ty ColorMunki oproti levnejsim sondam? Ja jsem si uz nekolikrat precetl ten popis a porad nechapu, co je na tom "ojedinělém řešení" tak ojedinele.
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      FOGH: u dvou rozdílných monitorů, zvlášť pokud mezi nimi leží několik tříd, nemusí sonda vždycky pomoct... prostě se to nesjednotí, ty barvy budou mít rozdíl, třeba malý, ale ten může dost vadit.
      Spíš bych volil (ale jasně, je to i otázka peněz):
      XRite ColorMunki Photo (DTPobchod - internetový obchod s produkty Apple, vybavením pro polygrafii a předtiskovou přípravu)
      http://www.dtpobchod.cz/xrite-colormunki-photo_d26515.html
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      FOGH: Vetsinu z toho casu jsem stravil prave praci se sondama. Bohuzel me v ukolu sjednoceni vystupu ze dvou zcela odlisnych monitoru dost zklamaly :-(
      LAUNCHER
      LAUNCHER --- ---
      FOGH: Koupil jsem si Elite a ukazovala brutalne sejdrem. Co jsem googlil po netu, tak nejsem sam. Zda se, ze tomu vadi transport v mrazu.
      FOGH
      FOGH --- ---
      Kupte si sondu jako ja a nemusite resit...
      Spyder4Pro kolorimetr | Příslušenství počítačů Výrobce neuveden | Centrum FotoŠkoda
      http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p4183759-cz-spyder4pro-kolorimetr
      SUN_VU_KUNG
      SUN_VU_KUNG --- ---
      HUGGI: já teda mám normálně dva 24", takže s notebookem nemám zkušenost, ale funguje to v pohodě.

KOZEL: to mi povídej :D Doteď se mi to nepovedlo a nakonec jsem to nechal už být, PVA beru jako hlavní (i díky jeho kvalitě) a ten IPS spíš jen pro listování v knihovně... protože i když jsem vyladil bílou a většinu barev, tak pak najednou koukám, že i když všecko celkem sedí, tak třeba modrá je úplně jinde :) Příště už rovnou kupuju dva stejné monitory :D
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      KOZEL: já měl dřív sračkomonitor a používal jsem ho jako referenci "jak hrozně to uvidí uživatel s TNkem" :-D
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      HUGGI: KARYSLAV: Taky tak, zadny problemy se dvema monitorama.

Teda kdyz nepocitam ty hodiny prace, nez se mi podarilo zkalibrovat ty dva monitory (PVA + IPS) tak, aby aspon vetsinu barev ukazovaly podobne :-)
      KARYSLAV
      KARYSLAV --- ---
      HUGGI: teda používá to takhle už 4 roky a tohle jsem nepozoroval ani na MACu ani na Win. Jeciný pozorovatelný je pomalý projevení změn na obou monitorech, že to občas není moc zaráz, ale to je jak kdy jak co. Skákání oken nevím. Nauč se klávesovou zkratku pro otevření okna na druhej monitor, a zkus ji dycky zapnout/vypnout jestli to nezabere.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Pouzivate nekdo LR na dvou monitorech? Mam pripojenej k notasu externi..na nem nahledy a na notasu velkou fotku..

Problem mi delaj hlavne presety..casto kdyz nejakej nahodim na vic fotek najednou tak se mi otevre dalsi okno jako druhej monitor..to kdyz zavru tak se vypne i to na notasu a musim ho znova otevrit..zatim jsem nedokazal zjistit proc to nekdy dela i nekolikrat za sebou a nekdy vubec..
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam