• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MENTOL_: prosím info kde stáhnout test sadu fotek, taky bych to testnul
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MENTOL_: s tim MIIX tabletem super info..trochu o nem uvazuju..na cesty by to mohla bejt idealni volba..
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    Tak jsem se konecne rozhoupal a poridil novy vnitrnosti u kompu. Cekani na novy 6ti a 8mi jadrovy Haswelly sice skoncilo, ale ty penize co by to stalo navic to za to asi nestoji (vyrazne/drazsi procesor, drazsi deska, novy DDR4 pameti) tak jsem vzal to aktualni i7-4790K, rychleji na 4 jadra (4.5GHz, vejs se mi nechce chladit a resit stabilitu) to uz nejde (coz vzhledem k tomu, ze to neni ani 2x rychlejsi na exportu nez 5let stary i7-920 s trochou pretaktovani, je zase drobet smutny).

Export v plnym rozliseni bez zmenseni - 2:30
    Export v 1000px - 1:06

Vzhledem k optimalizaci od LR5 je v ty nasi tabulce trochu gulas, tak jeslti to jeste nekdo resisleduje, pripadne updatnete co je v jake velikosti.

Taky jsem zkusil kamosky novej tablet Lenovo Miix 2 10 - v 1000px to vyjel ten 4jadrovej bay trail atom za 9:30, nestihl jsem nic jakoze editovat, ale na predvyber a polni podminky "do kabelky" uz to je velmi pouzitelny jak jsme tu uz nekolikrat resili. Skoda, ze nemaji varianty se 4GB ramky (aktualni model 2GB a 64GB SSD system), nicmene bych cekal, ze do roka to uz bude bezny.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    V dnešním updatu Lightroom 5.6 by mělo být opravené mimo jiné tohle:
    "Lightroom occasionally crashed when changing image selection on Windows. Please note that this only occurred on the Windows platform."
    Tak snad to pomůže.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    SUN_VU_KUNG: zatím jsem nikdy nepracoval jinak než externě... používám disky s rozhraním usb2 a firewire800 ...nepociťuju žádné zpomalení nebo omezení.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BLACKX: Tak samozřejmě po dvou týdnech pokusů pomohlo až to sem napsat a hned v dalším článku jsem to našel :)

Takže dá se to takhle:
    - Jednu fotku vybrat, zvolit požadovanou korekci (např. Auto)
    - Copy Settings a zaškrtnout jen Upright Mode (a NE Upright Transform)
    - Paste Settings na další fotky -> každá bude analyzovaná zvlášť
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Dotaz kolem Perspektivní korekce pro víc fotek:

Když vyberu fotku, která je nakřivo, v Develop modulu zvolím v Lens Correction "Auto", tak se perfektně spraví. Když jich vyberu víc, které jsou _každá jinak_ nakřivo, je nějaký způsob, jak je všechny nechat analyzovat a každou z nich (jinak) automaticky spravit?

Pokud v Develop mám zapnuté Auto Sync, tak se na všechny aplikuje _ta stejná_ perspektivní korekce, což nechci.... potřebuju pro každou fotku jinou korekci. Přišel jste někdo na řešení? Už jsem to různě zkoušel, hledal na webu, ale zatím nic :(
    NIXX
    NIXX --- ---
    SUN_VU_KUNG: mám RAWy na externím USB3 disku a je to v pohodě...
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SUN_VU_KUNG: nemyslim, ze to je nejakej zasadni faktor kdyz jsou rawy na externim disku, nejvic prace neni nacist tech 12-36mb na fotku pres USB, ale celej ten processing nad tim co LR dela. Kazdopadne aktualni fotky zpracovavam na internim disku a pozdeji presouvam na externi (resp. prubezne zalohuju batakem a na internim disku nezavisle dle potreby odzadu mazu) - no a kdyz je potreba se vratit ke starsim, tak staci premapovat slozku na ten externi a nejaky znatelny zpomaleni jsem nepozoroval, kazdopadne pak uz to neni tak relevantni na nejakej retro export treba po pul roce.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Ahoj, týká se to jen okrajově, ale nenapadá mne, kde se zeptat - fotky v RAWu jsou opravdu požírač místa, tak jsem jim vyčlenil nový disk, ale i když je v bedně místo, uvažuji nad tím ho umístit externě, aby se dal snadno přenést. Jaké rozhraní zvolit, aby se s RAWy dalo pracovat v LR tak, jako by byl disk uvnitř bedny, tj. třeba na SATA 3? Aby LR prostě bral fotky z disku a nijak ho to nezpomalovalo?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: mozná by šel použít Automator a udělat si nějakou akci.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    A kdyz jsme u toho nevíte nekdo o fungujícím pluginu do LR(na osx) kterej by vyexportoval fotky a udelal z nich ZIP archiv..?
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    HUGGI: jo tak to je prekerka ;)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MENTOL_: jojo to vim..ale ne vzdy mi lidi posilaj cisla fotek..casto dostanu cisla "poradi" fotek z galerie co udela dropbox:)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    HUGGI: jen na doplneni - kdyz mas z druhy strany zpatky tu radu vybranych cisel treba oddelenou carkama nebo mezerama, tak to jde udelat hromadne vlozenim jako text filter v library > filename > contains a je to najednou (samozrejme se muze stat, ze bez nulovejch prefixu se na jednu cifru vybere vice fotek, ale to uz neni zas takovej problem nainstruovat).
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZATAMOKO: tak je to hotové, funguje to :)

Pro export jsem použil LR add-on Tree Mirror Export, který zachová strukturu dat. Mám chronologickou řadu (2014-07-10 - název).
    Exportuje se přímo na OneDrive, který má celkem ucházející galerku a lepší možnosti sdílení než třeba Flickr (nebo jsem do toho neproniknul).

Script po společné důkladné analýze problému vytvořil ID BEER, za což mu patří velký dík! :)
    S jeho svolením je toto udělátko k dispozici na zatamoko.cz/share/photos.py
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    NIXX: hm, to zní celkem zajímavě, uděláme to v pythonu.

Workflow by mohlo být:
    1) LR export do JPG do dropboxu apod
    2) druhá strana provede selekci
    3) spustí se py script který porovná adresář v dropboxu se zdrojem
    4) ve zdroji přesune smazané fotky do podadresáře "deleted" (ne vždy se selekcí souhlasím)
    5) syncne se LR folder, případně se zkoriguje výběr a finálně se promaže

Super, díky za inspiraci! :)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    NIXX:
    NIXX:
    NIXX: Prave bych to vubec pres server neresil..

1) LR uklada hvezdicky primo do JPG (nebo to jde nastavit), externi soubor dela v pripade rawu. Hvezdicky jsou "univerzalni" mezi programama..
    2) resil bych to pres dropbox, nebo jakejkoli podobnej cloud, takze bych zadny soubory nepresouval..

trochu podobne to resim uz ted..ty exporty na selekci mam na dropboxu a rovnou importovany v katalogu do LR (mam jen jeden katalog uplne na vse..zatim jsem neprisel na jedinej duvod proc mit vic katalogu)
    NIXX
    NIXX --- ---
    HUGGI: pokud jsem teda správně pochopil, že bys potom ty fotky chtěl z tý galerie stáhnout, naimportovat zpět do Lightroomu a měl tam ty hvězdičky...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam