• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BLACKX: Tak samozřejmě po dvou týdnech pokusů pomohlo až to sem napsat a hned v dalším článku jsem to našel :)

Takže dá se to takhle:
    - Jednu fotku vybrat, zvolit požadovanou korekci (např. Auto)
    - Copy Settings a zaškrtnout jen Upright Mode (a NE Upright Transform)
    - Paste Settings na další fotky -> každá bude analyzovaná zvlášť
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Dotaz kolem Perspektivní korekce pro víc fotek:

Když vyberu fotku, která je nakřivo, v Develop modulu zvolím v Lens Correction "Auto", tak se perfektně spraví. Když jich vyberu víc, které jsou _každá jinak_ nakřivo, je nějaký způsob, jak je všechny nechat analyzovat a každou z nich (jinak) automaticky spravit?

Pokud v Develop mám zapnuté Auto Sync, tak se na všechny aplikuje _ta stejná_ perspektivní korekce, což nechci.... potřebuju pro každou fotku jinou korekci. Přišel jste někdo na řešení? Už jsem to různě zkoušel, hledal na webu, ale zatím nic :(
    NIXX
    NIXX --- ---
    SUN_VU_KUNG: mám RAWy na externím USB3 disku a je to v pohodě...
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    SUN_VU_KUNG: nemyslim, ze to je nejakej zasadni faktor kdyz jsou rawy na externim disku, nejvic prace neni nacist tech 12-36mb na fotku pres USB, ale celej ten processing nad tim co LR dela. Kazdopadne aktualni fotky zpracovavam na internim disku a pozdeji presouvam na externi (resp. prubezne zalohuju batakem a na internim disku nezavisle dle potreby odzadu mazu) - no a kdyz je potreba se vratit ke starsim, tak staci premapovat slozku na ten externi a nejaky znatelny zpomaleni jsem nepozoroval, kazdopadne pak uz to neni tak relevantni na nejakej retro export treba po pul roce.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Ahoj, týká se to jen okrajově, ale nenapadá mne, kde se zeptat - fotky v RAWu jsou opravdu požírač místa, tak jsem jim vyčlenil nový disk, ale i když je v bedně místo, uvažuji nad tím ho umístit externě, aby se dal snadno přenést. Jaké rozhraní zvolit, aby se s RAWy dalo pracovat v LR tak, jako by byl disk uvnitř bedny, tj. třeba na SATA 3? Aby LR prostě bral fotky z disku a nijak ho to nezpomalovalo?
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    HUGGI: mozná by šel použít Automator a udělat si nějakou akci.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    A kdyz jsme u toho nevíte nekdo o fungujícím pluginu do LR(na osx) kterej by vyexportoval fotky a udelal z nich ZIP archiv..?
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    HUGGI: jo tak to je prekerka ;)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MENTOL_: jojo to vim..ale ne vzdy mi lidi posilaj cisla fotek..casto dostanu cisla "poradi" fotek z galerie co udela dropbox:)
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    HUGGI: jen na doplneni - kdyz mas z druhy strany zpatky tu radu vybranych cisel treba oddelenou carkama nebo mezerama, tak to jde udelat hromadne vlozenim jako text filter v library > filename > contains a je to najednou (samozrejme se muze stat, ze bez nulovejch prefixu se na jednu cifru vybere vice fotek, ale to uz neni zas takovej problem nainstruovat).
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZATAMOKO: tak je to hotové, funguje to :)

Pro export jsem použil LR add-on Tree Mirror Export, který zachová strukturu dat. Mám chronologickou řadu (2014-07-10 - název).
    Exportuje se přímo na OneDrive, který má celkem ucházející galerku a lepší možnosti sdílení než třeba Flickr (nebo jsem do toho neproniknul).

Script po společné důkladné analýze problému vytvořil ID BEER, za což mu patří velký dík! :)
    S jeho svolením je toto udělátko k dispozici na zatamoko.cz/share/photos.py
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    NIXX: hm, to zní celkem zajímavě, uděláme to v pythonu.

Workflow by mohlo být:
    1) LR export do JPG do dropboxu apod
    2) druhá strana provede selekci
    3) spustí se py script který porovná adresář v dropboxu se zdrojem
    4) ve zdroji přesune smazané fotky do podadresáře "deleted" (ne vždy se selekcí souhlasím)
    5) syncne se LR folder, případně se zkoriguje výběr a finálně se promaže

Super, díky za inspiraci! :)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    NIXX:
    NIXX:
    NIXX: Prave bych to vubec pres server neresil..

1) LR uklada hvezdicky primo do JPG (nebo to jde nastavit), externi soubor dela v pripade rawu. Hvezdicky jsou "univerzalni" mezi programama..
    2) resil bych to pres dropbox, nebo jakejkoli podobnej cloud, takze bych zadny soubory nepresouval..

trochu podobne to resim uz ted..ty exporty na selekci mam na dropboxu a rovnou importovany v katalogu do LR (mam jen jeden katalog uplne na vse..zatim jsem neprisel na jedinej duvod proc mit vic katalogu)
    NIXX
    NIXX --- ---
    HUGGI: pokud jsem teda správně pochopil, že bys potom ty fotky chtěl z tý galerie stáhnout, naimportovat zpět do Lightroomu a měl tam ty hvězdičky...
    NIXX
    NIXX --- ---
    HUGGI: nemluvě o tom, že LR nemá ty hvězdičky uložený přímo v tom DNG nebo JPG, ale v samostatným souboru...
    NIXX
    NIXX --- ---
    HUGGI: porovnávat jednoduchej skript s webovým přešením, který manipuluje se souborama na straně serveru je jako porovnávat plácačku na mouchy s Kalašnikovem :-)
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    NIXX: Pokud by uz slo o to delat neco "automatickyho" tak bych si spis napsal/nechal napsat webovou alerii, ktera by umela zapisovat hvezdicky do souboru...coz by vyresilo vse..
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    ZATAMOKO: bojuju s podobnou veci casto...respektive casto delame selekci ve vice lidech..a neprisel jsem na rozumnou metodu jak to delat jednoduse "online". Takze ja udelam vlastni velkej vyber..ten hodim na dropbox a ostatni mi napisou cisla, ktery ja si pak v LR rucne oznacim.. je to jediny univerzalni reseni, ktery funguje s kymkoli at s pc umi nebo neumi..
    NIXX
    NIXX --- ---
    ZATAMOKO: Nevím, jak jsi na tom s IT znalostma, ale šlo by to udělat takto: druhé straně pošleš náhledy v JPG, ale s původními názvy souborů (IMG1205.jpg atd.). Necháš druhou stranu, aby smazala všechny fotky, které nechce a pak ti poslala
    zpátky zbylé soubory (nebo by stačily jen jejich názvy). U sebe bych si udělal jednoduchý BAT soubor (nebo C# konzolovku nebo PowerShell skript nebo cokoliv jiného, co ovládáš), který by jako vstup měl seznam názvů souborů. Ze zdrojové
    složky s původníma fotkama by ti vykopíroval do jiné složky ty vybrané (na základě názvu souboru před příponou - IMG1205). No a ty bys pak obsah této nové složky naimportoval do LR.
    Vypadá to hrozně kostrbatě, ale je to celkem jednoduchý. I kdybys neuměl programovat, tak třeba v Total Commanderu bys to vyselektoval relativně rychle i ručně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam