• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      MELOUN
      MELOUN --- ---
      BLACKX: Tak první testy u mě nejvíce pomohlo vypnout GPU :-)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      MELOUN: (Jen opravený odkaz)

10 Tips to Improve Lightroom's Speed and Performance Without Additional Hardware - Digital Photography School
      http://digital-photography-school.com/...ghtrooms-speed-and-performance-without-additional-hardware/
      MELOUN
      MELOUN --- ---
      Nevím co z toho funguje, ale na první pohled pěkně napsaný článek.
      http://digital-photography-school.com/...ghtrooms-speed-and-performance-without-additional-hardware/

U mě s LR6 taky celkem boj (ultrabook ale s ssd a i7), hlavně v develop módu, zkusím něco z toho odkazu a uvidíme.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      FOGH: 8mi jadro AMD, tady ty rychlostni testy exportu zvaldalo srovnatelen se vsim kolem i7 a podobne, grafiku nejakou takovou prumernou, ale je spis o to ze ji to proste nevyuziva, jedine v tom develop modulu sem tam, takze ani nejde o to jak je vykonna, ale ze je tam k hovnu :)
      FOGH
      FOGH --- ---
      SKALARIAK: Ja u sebe zrychleni pozoruju, mam MacBook Pro 13 s Retinou, zvlaste pri provozu na internim displeji (Retina) to drive melo dost problemy. Zkusim vecer to panorama, ale predpokladam, ze OS X si s tim poradi lepe - sam jsem zvedav.
      Pro zajimavost, kolik mas jader? A jakou grafiku?
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      Hele makam uz nejakou dobu s tim novym CCckem a teda jestli se tam melo neco zrychlit tak sjem si toho opravdu nevsim spis naopak.... nechapu navic,proc to pouziva GPU akceleraci jen pri retusi nebo jinejch stetcovejch operacich a ne treba pri exportu, nebo generovani nahledu.... no a novej panorama modul je kapitola sama pro sebe, funguje sice moc pekne, ale trebva ze 12ti rawu vygenerovat neco spolehlive vyblokuje komp tak na 20 minut, ze orpavdu nejde ani prehodit okno, to zatim jiny program na tom desktpu nezvald takhle vyblokovat :)
      FTN
      FTN --- ---
      BLACKX: Jo, díky. Mezitím jsem trochu pogooglil a je tak jak píšeš. To co vidím nejdřív je JPEG vytvořený foťákem a až pak se renderují náhledy z RAWu. Asi si vytvořím nějaký preset, kterým to od oka přiblížím těm JPEGům co lezou z foťáku a ten pak nastavím při importu. Ty původní JPEGy se mi totiž zdají tak nějak víc "neutrální", což je imho plus.
      Každopádně díky, zase jsem o něco chytřejší.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      FTN: Aha, teď jsem se teprve podíval na to video. Lightroom těsně po importu zobrazuje náhled, který načte z JPEGu uloženého přímo v tom RAW souboru. Takže to je obrázek, který ti vyplivne foťák s jeho nastaveními. Můžeš si tam ve foťáku natavit i úplné šilenosti, jako obrovský kontrast a saturaci, ale nic z toho se nepromítne do RAWu.

Takže ve chvíli, kdy Lightroom dorenderuje reálné náhledy z těch skutečných RAW dat, tak ten původní JPEG náhled úplně zmizí a nahradí ho ten render z LR. S tím původním náhledem zmizí vše, co máš nastavené ve foťáku (a LR má taky jinou kalibraci barev než foťáky, takže i bez těch šílených nastavení to prostě vypadá jinak).
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      FTN: Neni to tak spis, ze se to zmeni na Profil Adobe standard a tim se trochu ta fotka zmeni?
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      FTN: Myslím, že hledáš Alt + tlačítko "Reset" v Develop modulu vpravo dole (které se změní na "Set Default"). Detaily si nepamatuju, jde to pak asi nastavit i v závislosti na foťáku, ale to už musíš pohledat na webu.
      FTN
      FTN --- ---
      Na všechny nový fotky, co importuji, mi LR hází nějaký preset, o kterým nic nevím, resp. nevzpomínám si, že bych ho někde nastavoval. Nevíte kde to najdu a odstraním? Ilustrační video:
      Preset v Lightroomu?
      http://www.youtube.com/watch?v=WyqJ6Y1dXak
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      GIF_242: no právě, cena ty bedny, me vlastně ty nas fce nezajímají moc....
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      SKALARIAK: osobně mám vyhlídnutý NAS řešení od fa Synology + do toho narvat WD RED 3 a více TB v RAIDu 1. Umí to GLAN, VPN, iTunes, Mail server, DLNA což se hodí. Jediná nevýhoda je, že cena jenom té bedny bez hdd je v podstatě cena toho WD :(.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      Doporucite nejakej externí disk, chci aby to bylo spis v raid1, USB 3, spis na práci tedy než na zálohy, zatím mi jako jediná kloudna varianta vychází mybook od wd....
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Teď jsem si všiml dobré věci v novém Lightroomu - v Develop modulu už fotka kolem sebe nemá drop shadow. Asi je to tou akcelerací, ale každopádně když pracujete s fotkami s bílým pozadím, tak i v prostředí LR se dá nastavit bílé pozadí a je rychle vidět, jestli je vše ok. (Teoreticky klávesa "J"/Show clipping taky pomáhá, ale připadá mně, že to vždycky pracovalo s nějakou tolerancí, tj. nepřesně).
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      LWEEK: a to jsem si říkal, že jsem blázen :D :D já to dotáhnul o kus dál, jeden hdd jsem dal úplně mimo domov, resp. mimo domov to všechno zálohuju na dalším počítači. Který je opět napojen na timemachninu :D

Na druhou stranu, při dnešních cenách HDD a Cloudovejch služeb jenom blázen nezálohuje.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      MINER: To ano, ale osobne virtual pouzivam jen pri praci? Ulozeny je mit nemusim..
      MINER
      MINER --- ---
      HUGGI: v XMP nejsou věci jako virtual masters, stacking fotek dohromady nebo collections online exportů jako Flickr nebo whatever. Takže když ztratíš katalog, přijdeš o to. Obzvláště debilní je to u virtual masteru, kde prostě kompletně ztratíš celou konfiguraci, takže veškerý tuning fotky.
      LWEEK
      LWEEK --- ---
      Osobně mám dva katalogy. Jeden na rodinné fotky apod. A pak mám katalog na svou fototvorbu. Oba katalogy jsou minimálně na dvou discích. Ten casual mám na systémovém disku a v TimeMachine. A ten s tvorbou mám na systémovém disku, externím SSD, externím disku a navíc v TimeMachine. O systémový disk a TimeMachine se nemusím starat, ty se syncují automaticky. Na externí SSD zálohuju pokaždé když zpracuju nějakou dávku fotografií. A jednou za čas to syncnu na externí disk. No a ten zálohovací disk mám v jiné části baráku než ostatní věci. Takže kdyby byl třeba požár, tak bych měl být schopný alespoň jeden disk někde zachránit. Ideální by bylo kdybych ho měl mimo barák, ale to už by bylo moc dokonalé řešení. :)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      HUGGI: to co píšeš, dává smysl na druhou stranu jak píše LWEEK:
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      LWEEK: Fotky ano, ale proc i zbytecnosti?
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam