• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      SKALARIAK: Ber 27" + 24" a je to ;) v práci mám jako odkládací 21" a megaluxus, doma používám 15" (noťas) a ve spojení s tou 24" ... no jak jsem psal, není to úplně ono.

BLACKX: tak teď jsi mě dostal... pravdou je, že LR se mi na té 27" citelně zpomalil, ale přikládal jsem to novému foťáku co mám, resp. rozlišení toho foťáku. A pravdou je, že když jsem si jenom tak brouzdal na ntb 15" tak mi to přišlo +/- úplně v pohodě a v práci na každou novou fotku čekám. Takže to jdu vyzkoušet, jestli tam bude změna. Nicméně do doby když jsem měl "normální" rozlišení, tak jsem žádné záškuby nebo dramatický rozdíl mezi 24"+15" vs 27"+21" nepozoroval.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      GIF_242: no já bych bud mel vedle sebe 2 ty 24ky, nebo tu 27 jednu, tak nějak....
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      SKALARIAK: osobně, kdybych neměl problém s místem, bych bral ten větší, už jenom z toho důvodu, že se ti tam toho vejde víc ;) Doma mám sice kvalitní EIZO ale jenom 24" a v práci mám sice horší monitor, ale 27" a musím říci, že mě to víc baví upravovat na tom větším. Na té 24" pořád něco skrývám, přepínám mezi plochama atd. Na te 27" mi ta práce přijde pohodlnější.
      LWEEK
      LWEEK --- ---
      SKALARIAK: Já mám ten 27" 4K Dell s 60Hz IPS panelem. Za tu cenu luxus, 6400K 100% sRGB předkalibrovaný z výroby. Ale bacha, na 4K to chce nějaký stroj co to utáhne a operační systém co s tím umí pracovat, protože jinak je to samozřejmě blechárna. Jinak osobní postřeh. Barvy na tom vyladíš jen přibližně, holt to není 16bit EIZO. Musím říct, že fotky na Hi-DPI displayi vypadají hodně jinak než na klasickém moňáku. Vysoké DPI je zase super k odhadu jestli je fotka dost kvalitní pro tisk - jak bude vypadat na papíře. 28" na šířku je i dost široké pro klasické plakáty. Takže si fotku zazoomuju tak by byla od kraje ke kraji s sleduju z metrové vzdálenosti jak se mi jeví. Když dobře, tak vím že i na papíře to bude v pohodě.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      vybiram nejakej novej monitor na fotky jako hlavni, tak do 20 K, zatim se mi jako nejvetsi rozdil jevi volba mezi 24 s 1920*1200 a nejakou 27 ktera bude mit kolem 3840 * 2160, tedy vyrazevyssi ppi.... jinak delam primarne na web, tedy sRGB je ok v naproste vetsine pripadu.....
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Jen tak tip bokem, jak si udělat "záložku" v adresáři a zase se na ni rychle vrátit. Tohle se mi hodí, když procházím stovky fotek ze svatby a jsem přerušen (musím do jiného adresáře v LR apod.) ... a pak se chci vrátit na tu poslední fotku, kterou jsem upravoval.

Zjistil jsem, že ji stačí obarvit, třeba na zeleno, a pak při návratu do tohohle adresáře použít Ctrl + klik na zelený filtr vpravo dole, což vybere tu jednu fotku a zároveň se přesune na její pozici. Pak ji zase odbarvím, abych měl čisto.

Tak to jen tak, kdyby se to někomu hodilo. Sám jsem předtím adresář prohledával scrolováním, ale to zbytečně zdržuje.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      BLACKX, KOZEL: Ještě radši zdůrazním, že ani já nejsem originální autor. Tím je Stefan Keller, který to dal do komentářů tady:
      Paddy for Lightroom: Lightroom SDK opens up the development module
      http://paddy-for-lightroom.blogspot.cz/2015/07/lightroom-sdk-opens-up-development.html

Já jsem to jen upravil, aby to z běžných hotkeys fungovalo na to držení klávesy + kolečko myši.
      KOZEL
      KOZEL --- ---
      BLACKX: Supr nápad a díky za vývoj. Určitě zkusim a i rád pomůžu s dalším vývojem.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      BLACKX: chápu potenciál a asi by to vážně chtělo zkusit. Díky za info-recenzi.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      GIF_242: Super je, že nemusíš myší najíždět na slidery, ale kolečkem rychle měníš to, na co si pomyslíš. Dneska jsem tím prošel 100 svatebních fotek a je to fakt rychlé, možná stejně rychlé jako ty midi posuvníky/kolečka. Díky tomu vůbec nemusím levou rukou vůbec hýbat (jen prsty :) ), mám ji pořád v jedné pozici na Logitech G13 a jen vybírám slidery pro změnu. Pravou rukou je kolečkem na myši rychle měním. Očima pořád sleduju fotku, panel vpravo prakticky nepotřebuju.

Jestli to chceš zkusit (nebo někdo další), dal jsem to sem:
      http://www.pastel.cz/temp/Stefans_ReceiveMessage.0.9.2_Modified.zip

Je to takový prototyp, takže to funguje jen pod Windows a chce to pár věcí:
      - Nainstalovat utilitku AutoHotkey
      - Nahrát obsah toho mého zipu do adresáře třeba "ReceiveMessage_SK.lrplugin" (ta koncovka je důležitá, to ostatní nevím :) )
      - V souboru sender.ahk změnit na desátém řádku cestu "E:\Photography\Lightroom Plugins\ReceiveMessage_SK.lrplugin\nc.exe" na vaši správnou cestu. Ten soubor nc.exe je přiložen v tom zipu.
      - V LR přes File / Plugin Manager vybrat ten adresář a nainstalovat plugin - tím běží část na straně LR, která jen poslouchá příkazy poslané přes port 4242.
      - Spustit send2lr.ahk pomocí AutoHotkey (stačí "Spustit s ...") - tím se spustí i část, která odchytává klávesy a posílá je na port 4242. LR by měl ukázat dialog "Paddy light ready for your keys!".

A dál už by to mělo fungovat, tj. jít do Develop modulu, držet F1 a kolečkem na myši měnit expozici.

Namapované klávesy se dají měnit v Keys.ahk, ale po změně to chce ukončit ten AutoHotkey skript (přes ikonu v taskbaru vpravo), restartovat plugin (LR -> Plugin Manager -> vybrat plugin -> Restart Plugin) a zase spustit send2lr.ahk.

Zní to složitě, ale není to tak zlé :)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      BLACKX: jako vypadá to fajnově, a mazácky, ale pořád nějak nejsem schopnej pojmout v čem je ta zásadní rychlost... ale je to asi o tom to zkusit, možná by mi to sedlo.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Tak už mně to funguje :) Použil jsem ty cizí zdrojáky z komentářů a pořád neumím programovat pro LR, ale přes nějaké quick&dirty úpravy hlavně AutoHotKey skriptu to šlo. Teď to mám tak, že když držím F1, tak kolečko myši upravuje Exposure. Když držím F2, tak Shadows, případně F3 = Highlights. (Ve skutečnosti jsou to jiné klávesy na externí klávesnici, ale jde to přes tohle.)

Po deseti fotkách to vypadá dost provozuschopně a rychle. Nevím, jestli mně po pár stovkách fotek neupadne z kolečka prostředníček :)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: no behringer ale nemám :) nicméně ten navation ma přesně ty knoflíky s ledkama...
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Právě, že se normálně používá Behringer BCF 2000, která _má_ motorový posun... je na tom videu, tak se podívej, jak člověk skáče z fotky na fotku a ty slidery se samy přesunou :) V tom je ten vtip :)

Ale osobně by mně pro úsporu místa stačily otočné čudlíky s LEDkovým udáním hodnoty (jako tady: http://www.behringer.com/EN/Products/X-TOUCH-MINI.aspx ) nebo vůbec bez ničeho. Ale se scroll wheel na myši si myslím, že se dá udělat taky dost srandy.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      SKALARIAK: resp můžou fungovat, ale při přechodu na další fotku tam zůstane hodnota ty předchozí....
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: no a pak to narazi na to, ze ty šavle maj absolutní hodnoty a tím pádem nemůžou fungovat na ladění třeba WB, leda by měly motorovej posun, ale to už by chtělo celek mixak :) na tom nocturnu SOU ještě knoflíky u kterejch tenhle problém odpadá, ale zase na nakej finetune jsou asi šavle pohodlnější....
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: No právě v šestkách by to pro pluginy mělo být mnohem přívětivější. Jenže Paddy ještě není dodělaný a kdo ví kdy bude - viz ten druhý link, který jsem posílal, kde jsou k tomu i komentáře a v nich velmi přímočaré zdrojáky od dalšího člověka, které použivají ten nový SDK.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: já to zkoušel pres navation nakej MIDI controller, ale problém byl ze ten soft pres kterej se to mapuje byl odladenej pro mac, takže na PC to furt necim vysiralo, každopádně to už je tak 2 roky stara věc včetně toho paddyho, ale říkám si furt ze to musím u ty šestky zkusit zas.... :)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      BLACKX: Napadl mě ještě systém, který by byl vhodný pro normální klávesnici nebo i pro externí (já mám levou ruku pořád ve stejné pozici na té externí G13):

Zmáčkla _a držela_ by se klávesa která by označovala změnu nějakého slideru (třeba klávesa A = Exposure). Na myši by se točením kolečka upravovaly hodnoty. Puštěním klávesy by se odsouhlasil konec změn.

Teoreticky relativně jednoduché, ale pokud to naprogramuje někdo místo mě, nebudu se zlobit :)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Zkoušeli jste někdo už LR s MIDI panelem? Už se k tomu odhodlávám dlouho, ale zatím vždycky mně něco odradilo. Přinejmenším, že je to taková velká kráva na stole, ale jestli to bude rychlejší... A taky mám už Logitech G13, takže spolu s myší bych na tohle potřeboval třetí ruku.

Quick Demo of PFixer + Panel in Action
      https://www.youtube.com/watch?v=VFCWoEIgU5Y

BTW zdá se, že Adobe zlepšil SDK a nedávno dovolil pluginům přímo přistupovat ke sliderům v develop modulu. Předtím to taky šlo, ale velmi obskurní cestou, kdy se (asi) emulovaly myší události. Teď jde snadněji napsat vlastní plugin pro rychlé ovládání.

Paddy for Lightroom: Lightroom SDK opens up the development module
      http://paddy-for-lightroom.blogspot.cz/2015/07/lightroom-sdk-opens-up-development.html
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Jo, jo, to jde, ale je to drbačka navíc. Čím míň práce nebo prostoru pro zapomenutí, tím líp :)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam