• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Já ho mám, ale už má asi pět let a nevím, jestli trochu nezměnil barvy. Dá se to ověřit jen s jinou tabulkou :)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: to si prave myslim, ze pokud to clovek chce resit fakt do detailu, tak by mel mit ten passport, kterej sem nejak zahadne ztratil....
      LWEEK
      LWEEK --- ---
      BLACKX: Ahoj, kupoval sem na Oehlingu. Ale už ji tam v nabídce zřejmě nemají. Chce to pohledat.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      BLACKX: Tak zpřesnění... v Adobe DNG Profile Editoru je v instrukcích napsané "Open an image of a 24-patch ColorChecker chart", což by asi byl ten od X-rite/Macbeth. Ale ty jejich barvy jsou přesně definované (pdf), takže hádám, že ostatní výrobci budou dělat co nejpodobněji. Ale jak moc přesně to dovedou, to je otázka. Teď abych sháněl X-rite chart :/
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Právě že naopak bych řekl, že ty barvy budou naprosto přesně standardizované a všichni výrobci by se tomu měli podřídit. Nenašel jsem to teda tahle nikde výslovně napsané, ale podle mně to tak na 95 % bude (už jen z toho důvodu, že Adobe má tenhle free nástroj, který dokáže vzít fotku karty a zkalibrovat se podle ní... a nikde není napsané, kdo tu kartu má vyrobit)
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: ja prave myslel ze ta kalibracni karta musi bejt primo konkretni k tomusoftu, protoze jak on potom vi co to je za kartu s jakejma brarvama? Podle yvrobce tam budou rpedpokladam rozdily v tech barvach co tisknou....
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Těch programů je víc. Používal jsem ten SW, co přišel s DataColor Spyder a teď jedu na Adobe DNG Profile Editoru, který je zdarma. Takže pak komukoliv stačí sehnat tu kalibrační kartu a může si udělat profil.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: a to je ta samá jako od xrite? nebo existujou jeste nejaky programy na vytvareni tech icc profilu?
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      LWEEK: Že se ještě vracím k té kalibraci... kde jsi sehnal tu kartičku za 500? Asi by se mi taky hodila, ale nemůžu to takhle levně najít :)

Zatím jsem našel nejlepší za 890 (+ poštovné):
      B.I.G. kalibrační tabulka + CD | Oehling CZ
      http://www.oehling.cz/big-kalibracni-tabulka-cd
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      MIKEKT: jo přejmenuju složku s rawy na disku
      MIKEKT
      MIKEKT --- ---
      RATTKIN: a pak to tedy delas tak, ze odpojis puvodni soubory (jak pisou v clanku) a pracujes jenom s temi smart preview?
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      tak jsem zkusil ty smrt preview. je to trochu rychlejší.
      v déčku (develop režimu) se dá zoomovat jako předtím, ale fotka je pak rozmazaná (upscale).
      v éčku se dá zoomovat jen trochu, ale na posouzení kritizkého fokusu mi to stačí.
      pro info: mám fhd monitor.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      o vybudování NASu sním už delší dobu a tohle je vcelku dobrá info. Díky za tip.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      ARMADILLO: pouzivam..stylem:

Jako PC mám jen notebook, v nem jen fotky na kterejch zrovna pracuju + katalog LR (jeden na uplne vše, cca 140 000fotek).
      doma na NASu mám všechno roztřízený do složek podle data a ke všem rawum a final JPG (nearchivuju rawy všeho) mám v notebooku smart previews. Má to asi 15GB, což je uplně v pohodě a kdekoliv s notebookem jsem tak i bez internetu mám přístup k tisknutelný velikosti každý fotky. S internetem můžu samozřejmě z NASu vytáhnout cokoli.
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      ARMADILLO: zrovna jsem se chtěl zeptat na to samé.
      hrozím se ale "odpojit" ostré rawy. lightroom běží stěží tak jak je teď, přijde mi to jako hazard.
      OK ale dieš prvý ARMADILLO
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      ARMADILLO: Moc jsem o tom nepřemýšlel, protože to má nižší rozlišení než původní soubor, ale šlo by o použít takhle... možná zkusím u další svatby :)

- Import
      - Render (normal) previews
      - Selekce použitelných fotek (dobrých a ostrých)
      - Render Smart previews
      - Úprava fotek bez zoomu (už vím, že fotky jsou ostré, takže stačí jen řešit světlost, barvy atd.)
      ARMADILLO
      ARMADILLO --- ---
      Pouzivate nekdo Smart Previews?

Dramatically Speed Up Adobe Lightroom's Performance With This One Tip
      http://www.slrlounge.com/speed-adobe-lightrooms-performance/
      ARMADILLO
      ARMADILLO --- ---
      Adobe to Issue Another Update to Lightroom, Bring Back Features | Fstoppers
      https://fstoppers.com/lightroom/adobe-issue-another-update-lightroom-bring-back-features-92699
      GIZZZER
      GIZZZER --- ---
      RATTKIN: To beru jako samozřejmost u jakýchkoliv úprav.
      RATTKIN
      RATTKIN --- ---
      GIZZZER: bacha, v photomatixu se to dá velmi snadno přehnat, pokud děláš i tonemapping. nech si zdrojáky
      GIZZZER
      GIZZZER --- ---
      BLACKX: RATTKIN: Mně je nakonec docela sympatickej ten Photomatix. Nevěděl jsem, že to zabírá jen 20 MB. Právě teď už to chroustá podle přednastaveného presetu. Zažívám silný pocit uspokojení :-]. Děkuji za reakce.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam