• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    FOGH: s numerickou klavesnici staci mit misto shift zaplej capslock, ale lidi podcenujou numericky klavesnice :)
    FOGH
    FOGH --- ---
    RATTKIN: ja mazani fotek az tak moc neresim, mazu jen ty opravdu nepouzitelne, jinak to povazuju za ztratu casu:

pri prochazeni fotek si zdrojove fotky pro panorama/HDR si oznacuju jednou hvezdickou (shift+1 - pouzivam CZ klavesnici, takze to ani jinak nejde, automaticky ti to skoci na dalsi fotku), po vygenerovani panorama/HDR vyslednou fotku oznacim 2 nebo vice hvezdickami podle kvality
    nasledne v Development modu uz resim jen fotky, co maji 2 a vice hvezdicek
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    GARFIELD: tak jistě ;) ale jak píše REPLIKANT:

Takže i když se prioritně snažím udělat co nejméně odpadu jíž při focení, tak prostě projdu importované fotky, označím co chci smazat a až všechno zpracuju a mám odevzdáno, tak pak mažu vše najednou.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Už mám LR rychlý, takže myšlenku programování benchmarků jsem opustil, ale udělal jsem si jinou hračku - sledování toho, jak pracuju.

Je to skript pro Windows , který sleduje ve kterém programu uživatel právě pracuje a zapisuje časy do souboru. To je normálka, ale můj umí navíc to, že se podívá do hloubky LR a do toho souboru uloží v jaké složce nebo kolekci právě uživatel je a taky jméno souboru a režim (Library, Develop, ...)

Výstupem je normálně čitelný soubor typu CSV, kde bude spousta řádků typu
    2016-08-21;17-43-46;2219;AgWinMainFrame;NazevSlozky;IMG_1234.CR2;Library

Datum a čas startu akce, čas strávený tam v milisekundách a pak údaje o programu. Lightroom má z nějakého důvodu název třídy okna "AgWinMainFrame". Photoshop má prostě "Photoshop".

Udělal jsem to během dneška, tak ještě nevím, kolik tam bude chyb a ještě ani nemám program, který by to dokázal analyzovat. Ale Excel by to měl v pohodě zvládnout - např. vyfiltrovat všechno s "Library" nebo danou složkou/názvem projektu a sečíst časy.

Kdybyste si s tím někdo chtěli hrát, potřebujete nainstalovat AutoHotkey a pak už jen stáhnout ten skript a spustit ho. V jeho adresáři se začne vytvářet ten logovací soubor:
    http://www.pastel.cz/temp/QActivityTracker.zip

(Data nikam neposílám :) Však je k tomu kompletní krátký zdrojáček, takže je zhruba vidět, co to dělá.)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Může se to zdát divné, ale i v dnešní době jsou lidé co si z měsíční cesty třeba po Norsku přivezou 30 fotografií. Takovým se maže po jedné asi dobře. :) Nedávno jsem ale bráchovi zjišťoval kolik má najeto jeho 450D a zjistili jsme že cca 10 tisíc fotek. Po skoro 10 letech fotografování. Já jsem schopný 10 tisíc dá za jeden měsíc jako nic. :D
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    RATTKIN: Dobře, ale to pořád nevysvětluje, proč to mažeš po jedný, že jo. Přece můžeš vybrat několikatery způsoby ty co chceš vymazat (já třeba vybírám, ty co zachovám) a smazat najednou, ne?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    já fotím hodně hdr panorama, takže z 300 fotek musím udělat 100 hdr po jednom, protože jinak to skoro nějde a potom z třeba 3 nebo 5 hdr panorama. mezitím zdroje mažu abych se v tom vyznal
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    GIF_242: tak taky jde o styl jakym fotis - ja dost dlouho fotil na 35mm a s digitalem to delam podobne, takze tech fotek zas tolik nemam
    SKALARIAK
    SKALARIAK --- ---
    Take me to nikdy nenapadlo :)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    jako nechci se nikoho dotknout, ale při představě, že bych musel mazat fotky po jedné bych se asi zbláznil :D
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    FOGH: ja mazal po jedny - parada, dik za tip :)
    FOGH
    FOGH --- ---
    RATTKIN: to mazes po jedne?
    Ja po nahrani projdu album, oznacim spatne fotky jako rejected (klavesa X), pak Photo -> Delete rejected photos
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    na lightroom je rozkošný jak smažu jednu fotku a on všechny další posouvá o jednu nahoru a pak pracně znova hledá, jestli jsou upravený nebo ne aby vykreslil ikonky
    HUGGI
    HUGGI --- ---
    MENTOL_: Me by dostatene potesilo mit moznost frontu exportu pausovat to by taky nejaky prace ulecilo
    MENTOL_
    MENTOL_ --- ---
    RATTKIN: je myslim naivni od LR ocekavat, ze zvladne 2 veci najednou, tj pri exportu nebo nejakych konverzich nic jinyho nedelat. Jinak ta nejnovejsi verze 2015.6.1 je myslim o neco lepsi nez ta predtim, nejakej performance/memory leak bug tam byl, tak kdyby nahodou.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    RATTKIN: Nepůjde, mám přetaktovaný i7 3770K, a stojí to za vyližprdel.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    RATTKIN: U konverze do HDR nevím, ale export se snaží vytížit vše na maximum (což je většinou správně). To zpomalení není ani tak procesorem, ale tím, že to prostě dělá radši export než se věnuje tobě :) Taky to zatížení pociťuju (i7 6700K) a s LR se sice dá pracovat, ale stejně radši počkám až se doexportuje. Že bys v developu přecházel tak rychle, jak stačíš mačkat, na to zapomeň... jsem rád, že se tomu blížím, když se jinak vůbec nic neděje, natož během exportu.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    lightroom mě svojí katastrofální pomalostí práce v GUI dohání k slzám.
    Když běží export nebo ještě líp konverze do HDR, tak čekám na reakci na kliknutí myší klidně tři vteřiny.
    Nedávno jsem přešel ze starého AMD šestijádra na novou nejsilnější Core i3 4370 @ 3.80GHz a trochu se to zlepšilo, hlavně v benchmarku na nástěnce, ale taky jsem přešel z 12mpix foťáku na 24mpix.

Půjde mi gui bez záseků, když koupím nejsilnější i7? Představuji si, že bych mohl v developu přecházet šipkama mezi fotkama tak rychle, jak stačím mačkat, i když mi poběží konverze do HDR.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    BLACKX: Myslim, ze ten render 1:1 zalezi na tom poslednim nastaveni v Import.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    REPLIKANT: Asi jo, zřejmě tam byla nějaká interference, protože pomalé bylo GUI, i třeba otevírání okna Copy Settings... někdy bylo vidět, jak se jednotlivé checkboxy vykreslují. V žádném jiném programu to nedělalo, jen v LR.

Zkoušel jsem exportní test a jsem z 56 sekund na 46. Ale mám už týden podezření, že ten test nezkouší jen export, ale i import a "redraw" gridu, které to můžou ovlivnit. Podle toho, jestli má člověk zobrazené fotky a třeba vyfiltrované jen RAWy (takže se mu nově vytvořené JPEGy během importu nezobrazují), tak to může trvat různě dlouho. Navíc se novým JPEGům buď může nebo nemusí renderovat 1:1 preview - tady nevím, jestli to nezávisí na posledním nastavení, co člověk udělá v okně Import.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam