• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      HUGGI: nestačí ;)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      GIF_242: co je například potřeba mít pracovní a osobní věci dělené? Nestačí to mít dělené v adresářové struktuře?
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      GARFIELD: vzhledem k tomu, že fotím dost nesourodé věci, které z různých důvodů nechci mít pohromadě, tak mám co zakázka/focení to katalog. Který je uložen v adresáři s fotkama z daného focení. Jako není to úplně řešení v souladu s "katalogovou" filozofií, ale mě to takto až na vzácné případy vyhovuje. Když nastane nutná potřeba prohledat větší množství fotek z různých focení naráz, tak si vytvořím dočasný katalog, do kterého naimportuji ty dílčí katalogy.

Moje vize na začátku byla mít katalogy dva. Osobní a pracovní. Nicméně jsem cítil potřebu to dále dělit a najednou jsem se dostával v počtu katalogů na nesmyslné číslo a tak jsem to nechal tak jak jsem psal výše. Nicméně to asi není finální řešení ;)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      GARFIELD: Mám jeden, v něm momentálně 195 tisíc fotek a není to výkonově nějaká krize.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      EGGH: pecka! škoda že až za rok :( pokud se do té doby nevynoří něco jiného, tak do toho si půjdu.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      GARFIELD: dospel jsem k verzi kdy mam aktualni rocni katalog samostatny, ale predchozich 8 let je uz v jedno velkem, tj. me cela ta historie nezdrzuje dnes a denne, ale kdyz potrebuju neco ze starych, tak je to uz na jednom miste.
      GARFIELD
      GARFIELD --- ---
      Pouzivate jeden nebo vice katalogu? A proc?

Ja mam katalog na rok a pote si exportuju jpg a raw a katalog ulozim mimo SSD. Je to rychlejsi, lepe se mi pracuje a zabira mi to mene mista. Ale neni to moc vhodne z pohledu zpetneho vyhledavani dle metadat nebo hodnoceni fotek.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      SKALARIAK: Už nevím kde, ale někde z toho vyplývalo, že otáčením měníš natočení fotky a stiskem tlačítka se dostaneš do Crop režimu... a pak si asi poraď, jak umíš :) (Stejně jako je tam hned vedle tlačítko Brush)
      EGGH
      EGGH --- ---
      SKALARIAK: jj mně se to taky líbí. Už se to asi blíží tomu, co bych chtěl :))
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: no nakej crop knoflik to tam ma.... a zoom tlacitko tak, no ale este neobjednam asi....
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      EGGH: "... highly intuitive console replaces the mouse and keyboard." - Blbé je, že to funguje jen do chvíle, než člověk potřebuje fotku oříznout nebo si ji chce zoomnout, aby se mrkl, jak je ostrá apod. Pak musí myš hledat a dávat z tohohle ruce pryč :/
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      EGGH: to je krasny! :)
      EGGH
      EGGH --- ---
      Loupedeck is a New Console for Photo Editing in Lightroom
      http://petapixel.com/2016/11/02/loupedeck-new-console-photo-editing-lightroom/
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      FOGH: super díky moc!

jenom ještě doplním, že díky tomu, že mám 2 monitory a na hlavním mám grid a na vedlejším náhled fotky, tak tuhle funkce se mi tam nezobrazila. Když jsem to prohodil, tak to tam naběhlo ;)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      ANDREJKA: aby si v tom nemela zmatek :) prichazis sem s tim, ze "tapes" a budes to delat poprvy, tj bych vyrazil vpred opatrne a jednoduse, ne se do toho hned vrhnout kdyz to nemas osahany co a jak, tot vse. Proto jsem i navrhl mit novy katalog jen pro tu cestu, aby to co je stary a doma v originalu zustalo vecne i mentalne oddeleno, a ty se starala jen o to novy co ti pribyde jako "jasny prirustek" a doma si to pak v klidu sloucis.
      FOGH
      FOGH --- ---
      FOGH: pozn. ta moznost tam je jen pri zooomu / zobrazeni jedine fotky
      FOGH
      FOGH --- ---
      GIF_242: v Library/Grid je dole v tool liste (klavesa T) moznost "Draw face region"
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Jinak jak jsem tu už jednou psal tak nevidím důvod v tom tvořit více katalogů = mám jedinej s celou historii mých fotek (cca 60 000 ve stovkách adresářů). A vše nechávám automaticky ukládat do XMP/Exif..takže i když o něj přijdu nic se nestane..jen to bude přes noc generovat novej..
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      ANDREJKA: Je to v pohode, dropbox slozku mas normalne na disku v pc, kdyz neni net tak se proste nesynchronizuje, zadnej vliv to na nic nema.

Jen potom az se vratis nejdriv hodis notwbook na net - ono se to sesynchtonizuje, pretahnes fotky do pc a mezitim se i tam sesynchronizujw twn katalog
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      ANDREJKA: jak rikaji ostatni, akorat na tom NTB nemaz nic ze starych fotek, to uz by bylo moc slozity. Osobne bych jeste mozna doporucil mit s sebou ten aktualni hlavni katalog jen jako kopii na cteni a na ten vyjezd si zalozit klidne novy, prazdny, maly, zvlast jestli ti neco "driv delalo neplechu". Po navratu natahnes do katalogu na PC jen to co pribylo nove na NTN, fotky i druhy katalog. A kdyz budes na cestach potrebovat stary fotky, tak jen precvaknes katalog sem a tam.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      ANDREJKA: add DROPBOX... ono to klidně můžeš mít stále offline a až se vrátíš, tak si to sesynchronizuješ až budeš na pořádné lince. Jenom upozorňuji, že ten DropBox zrovna nepatří k nejrychlejším službám.

a k tomu přesunu... nevím jak je to na PC, ale na MACku to +/- takto funguje. Tím +/- myslím to, že si katalog můžu přesouvat jak chci, jenom to vždy zařve, že se nemůže dostat k zdrojovým fotkám. Ale povětšinou stačí najít jednu, říci, že se nachází tady a zbytek si LR najde sám.

jako jak to popisuješ, tak bych si osobně vzal externí hdd, na ten bych si zkopíroval všechny fotky + katalog. Doma v klidu bych si zkusil co to udělá, a pokud to bude makat, tak bych takto pracoval, sázel bych tam nové fotky, adresáře dle libosti a po příjezdu bych postup obráceně opakoval.

Každopádně pokud to nemáš vyzkoušené, tak bych před touhle rošádou udělal zálohy všeho ;)

Jinak ono by to šlo udělat taky tak, že by jsi si doma vyexportovala celý svůj katalog jako nový katalog, který by jsi si pak načetla na tom NTB a pak zpětně by jsi z toho cestovního vyexportovala třeba do několika katalogů upravené staré fotky, nové fotky atd. A tyto dílčí katalogy by jsi pak sloučila se svým hlavním katalogem.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam