• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      MELOUN: chápu. monitor je dobrej kompromis, samozřejmě. ačkoliv full hd by mi dnes už bylo málo. ale to je vždycky o tom, že jak se udělá jednou krok dopředu, není už cesty zpět :-) na druhou stranu při nižším rozlišení zase budou nároky na hw o špetku nižší a pomaže to.
      popravdě jsi mě vyděsil s těma U procesorama. blíží se čas, kdy budu muset pořídit novej nb a mám teď z toho velkou hlavu. je to vážně takovej průšvih?
      MELOUN
      MELOUN --- ---
      BISCUIT13: Displej - externí full hd monitor. Ano bylo by pěkné mít dektop, ale notas mít musím a 2 stroje mít nechci/nemůžu.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      BISCUIT13: Díky, ten rozdíl je tada fakt malej a věřím, že jsi dělal obrovské úpravy :)

ARMADILLO: Fotím do standardních Canon RAW, takže aktuálně to myslím využívá 14 bitů (asi?). To se podle mně každopádně nedá nastavit.

Co se týče přechod vs nepřechod a kontrast: Můj styl uvažování byl:

Mám barvy 0 ... 256.
      Zvýším výrazně kontrast, takže původní rozsah středů třeba 120 až 140 se roztáhne třeba na 50 až 200.
      Teoreticky bych měl vidět chyby, ale v praxi je to těžce zanedbatelné. (Snažil jsem se to specificky upravit na obloze, ale asi mám blbou oblohu nebo co :) )
      ARMADILLO
      ARMADILLO --- ---
      BLACKX: A na kolik bitů fotíš?
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      BLACKX: http://www.uschovna.cz/zasilka/ED5FCEDYX5MG7JHE-K69/
      tady jsem ti vyexportoval malou ukázku. je to docela vyždímaný a stejně je ten rozdíl poměrně malej. upřímně i mě to překvapilo, že při tom ždímání to neudělalo větší paseku... :-)
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      BLACKX: několikrát to tady zaznělo, 8 vs 16 bits je reálně vidět jenom při nějakém přechodu. Vnímám to když použiju přechodový filtr a chci tam udělat nějaké dramatické změny. Dále by se 8vs16 mělo projevit v podání barev, resp. když budeš dělat barevné úpravy. Nicméně to okem prostě neuvidíš.
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      BLACKX: rozdíl uvidíš spíš na souvislý ploše - gradientu (myslím tím část scény reálnýho obrazu), než na něčem pestrým. asi netřeba vysvětlovat, že 8 bitovej soubor má 256 tónů na kanál a 16 bit 65,5 tis. tónů na kanál. zkus si ten obraz zvětšit na 200 % a zaměř se na souvislou plochu, ideálně když je tmavší - případně si jí můžeš ztmavit. nepatrný rozdíly pak uvidíš i na monitoru. 8 bitovej soubor bude na detailu trochu hrubější. ve většině případů je ten rozdíl hodně subtilní, skoro nepatrnej. na papíru to bude asi výraznější. ale vidět to rozhodně je.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BLACKX: kontrast? spis v pomalejch gradientech by to melo bejt vedet...
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      ARMADILLO: No to jo, ale když vezmeš 8-bit soubor a dáš na něj nějaký obrovský kontrast, tak bys měl by chyby (asi) vidět, zvlášť když budeš mít hned vedle stejnou úpravu na 16-bit souboru. Jenže se to neděje.
      ARMADILLO
      ARMADILLO --- ---
      BLACKX: Nejsou dnešní high-end displaye jen 10-bit? Já myslel, že se řeší 16-bit jen kvůli tisku.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      Uh, help :) Chtěl jsem ilustrovat rozdíl mezi 8-bitovými a 16-bitovými barvami na nějakém reálném příkladu, ale nedaří se mně to.

Zkusil jsem nějaký RAW krajinky, kde jsem použil velmi drastické úpravy. Odstranil jsem úpravy a vyexportoval 2x do TIFF, jednou 8-bit, podruhé 16-bit, obojí sRGB. Na ty exportované soubory jsem úpravy zase vrátil. Ve výsledku nebyl VŮBEC ŽÁDNÝ okem rozpoznatelný rozdíl. Zkoušel jsem to s různými fotkami a už mě nenapadá, co dělám špatně.

Jak byste to ilustrovali s nějakou reálnou fotkou? (Tj. nechci použít gradient)
      A není u mně něco rozbité? (jako třeba LR exportující vždy v 8-bit nebo Canon, který na o moc víc bitů asi nefotí :) )
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BISCUIT13: tak to každopádně... i když znám dost lidí co to drtěj na notesu i doma, ale moc to nechápu...
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      SKALARIAK: já to myslím hlavně z pohledu komfortu práce a ergonomie. velkej displej na rameni, pořádná volná klávesnice, myš, tablet. chápu, že to všechno můžeš k tomu notebooku připojit, ale... prostě jsem zastáncem desktopu a notebook je pro mě jen nutný zlo (resp. kamarád na cesty).
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      BISCUIT13: lze provozovat na ntb zcela srovnatleně s PC, já jsem upgradoval po letech na toto a rychlostně i komfortem zcela OK ...https://www.mobilmania.cz/tiskove-zpravy/asus-zenbook-pro-ux501--premiovy-ultrabook-pro-narocne/sc-5-a-1330365/default.aspx
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      MELOUN: ahoj, já bych začal odtud:
      Adobe Lightroom GPU Troubleshooting and FAQ
      https://helpx.adobe.com/lightroom/kb/lightroom-gpu-faq.html
      to abychom se vyhnuli názorům, že grafická karta nemá vliv na výkon lightroom, jak už jsem mnohokrát zaslechl (a byla to velice zatvrzelá tvrzení :-) )
      no a pak bych řešil tu imho nejdůležitější otázku, která paradoxně nepadla, a tou je displej. upřímně, provozovat skoro cokoliv seriózně na notebooku mi vždycky přijde trochu sebemrskačská varianta. jestli teda notebook nebude jen řešení do terénu, určitě bych hodně řešil velikost a hlavně kvalitu displeje.
      SKALARIAK
      SKALARIAK --- ---
      MELOUN: me prijde ze jedinej zpusob jak si overit konkretni typa a jeho skillz pro LR je proste si ho koupit a pripadne zas vratit... ja si takhle koupil ted dva a az treti si nechal, viz tabulka, treba ta g15 od dellu vypadala papirove dost super, ale vy chvili kdy sem to vytah ze zdi, cely to zacalo haprovat, nastaveni/nenastaveni.... jináč spiis tak kolem 40ti podle me zacinaj kloudny stroje s 4K rozlisenim, pokud ti staci fullHD tak asi ok budget...
      MELOUN
      MELOUN --- ---
      Plánuju koupit nový noťas, mám dell latitude e7440. Je tam sice i7 ale ta Učková a moc se s tím nedá pracovat.

SSD disk je jasnej, neUčkovej procesor taky. Můj dotaz ale směřuje na grafickou kartu, jak ovlivňuje práci s Lightroomem? Nemám to řešit a integrovaná je v pohodě nebo přece jen trochu ubrat na procesoru a nějákou lepší?

Pokud máte konkrétní typy, budu rád. Budget 25-30k.

(nemám přístup na tabulku na nástěnce, mrknu později)
      PAVELDUFEK
      PAVELDUFEK --- ---
      HUGGI: když ty presety neměníš, můžeš pak LR CC smazat.
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      PAVELDUFEK: Díky, mrknu na to, to by mi vyřešilo potencionálně dost věcí, už jsme chtěl iPadPro vracet, že mi k ničemu na práci nebude:)
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      PAVELDUFEK: Pokud vím tak to plnohodnotně nejde ne?
      Dostat vlastní preset do Mobile verze..
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam