• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      HUGGI: pitomy od nich je, ze ten 'nativni' cloud Lightroom CC je sileny prekopany orezavatko bez nekterych fakt zakladnich funkci a ten klasickej se vsim je na ten cloud jen tak jako naroubovanej pres kolekce
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      MENTOL_: Díky, o nějakým podobným postupu jsem uvažoval, přešel jsem s webem na adobe portoflio takže by to mohlo zapadnout do toho postupu jen sem tomu zatím nevěnoval dost času to celé vyzkoušet v procesu:)
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      ono to asi nebude úplně rychlý "nikdy". srovnávat rychlost sběrnice a (ideálně ss)disku uvnitř kompu s připojením k serveru bůhvíkde, to je vždycky trochu nerovnej boj. navíc si nemyslím, že nás v nejbližší době čeká nějaký revoluční zrychlování obojího...
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      jako nevím, ale mám pocit, že se HUGGI ptal na to, jestli může mít celou knihovnu někde na cloudu a pak porůznu k tomu přistupoval. Ale jako pouze hádám.

A jestli je to takto, tak to zatím prý běží stále dost pomalu, proto to zatím takto není použitelné.
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      HUGGI: nevim presne na co se ptas, ale pouzivam LR Mobile na cestach hlavne a na mensich jobech, kde to neni o mnozstvi fotek najednou, ale spis postupne zpracovani v terenu.
      Normalne doma jedu LR Classic s katalogem a presetama, z tech presetu mam vybrany natahnuty do LR CC, odkud jsou pres Cloud i v mobilnich zarizenich. V terenu pak OTG USB kablikem pripojuju fotak rovnou k Android telefonu (Mate 20 X, 7,2" dost rychly i velky, clovek uz na tom neco i vidi) a nebo nekdy k 8,4" android tabletu (stejny postup USB-C OTG - pres redukce, nabijeci kablik k mobilu, cokoliv usb s cimkoliv usb, ten mobil umi i nabijet zpet treba fotak nebo wifi router/banku atd).
      Na tom mobilu si rovnou upravim a promazavam nepouzity RAWy (zustavaj stale jeste originalne na karte ve fotaku, kdybych zmenil nazor) a pak syncnu postupne do cloudu kdyz je wifi (jako backup a muzu pres cloud i na notas u pritelkyne, kdyz chci delat HDR nebo Pano a je dobry wifi cestou, syncne se to pak zpet a delam si dal v mobilu klidne na pano).
      Taky nekdy vyuziju moznost sdileni Albumu/Kolekce v tom mobilnim, na jednom odkazu co dostane (predem) rodina/klient pribyvaji postupne ty upraveny a jen treba vybrany (flag) fotky i s moznosti downloadu, to se deje v okamziku syncu s cloudem.
      Po prijezdu domu mam i LR Classic syncovanej s cloudem, ale na nic jinyho to nepouzivam (neposilam si do cloudu z domova), tj. zapnu a nasypou se tam ty hotovy fotky na desktop.
      Kdyz uz vim, ze nebudu pridavat a menit nic na mobilnich zarizenich, tak v LR Classic vezmu vsechny ty syncnuty fotky a mysi je presunu normalne do nove slozky v katalogu na pevnym disku ve strukture ostatnich slozek tam kam chronologicky patri. Oni porad zustanou v tom cloudu zatim, ale zaroven se fyzicky nakopirujou mezi ostatni data na disk jako bych je vysypal z karty, kde je dal pripadne zpracovavam, doladim, promazu a pripadne delam nejaky finalni export s doostrenim v PS jako vsechno ostatni foceni.
      Jakmile mam zazalohovano i na druhy externi disk a uz je nepotrebuju mit u sebe v mobilu atd, tak je zase v Classicu vymazu z toho cloudu, ta fyzicka lokalni a jiz zazalohovana kopie zustane. Cloud se syncne, vsechny zarizeni se vyprazdni behem chvile, napisu pritelkyni (kdyz je to cestovni davka) at zapne sync na svym LR CC desktop, ktery drzi taky jakoby backup do ty chvile, a vsecko je zas prazdy a ready. Staci mi teda 20GB cloud v zakladu i na mesic a pul cesty treba s prubeznym promazavanim tech importu z fotaku.
      Celkove to je dost super moznost dneska uz, nekolikrat denne klidne pripojim rychle kablikem mobil na fotak, natahnu, odpojim a jedu dal. Neni problem naimportovat treba 150 fotek najednou, ale neni to na tisice a rychle.
      Ma to nekolik vad - ten import do LR je super, ze clovek nemusi kopirovat z fotaku/karty a pak jeste importovat, ale nahledy jsou maly, ctvercovy a zobrazeny vzdycky od zacatku, tj. kdyz uz je vyfoceno 1000 fotek, tak clovek musi pockat chvili az si ten dialog dotahne nejprv vse predtim. Taky jako klasicky u Adobe neni sance zrychlit import oznacenych/zamknutych fotek z fotaku. A hlavne, nelze zatim nastavit nejaky zakladni import preset pro vsechno, coz je uplna demence. Nastesti uz lze upravit jednu a udelat copy/paste settings na dalsi hromadne, ale to nema Undo, takze musi bejt clovek opatrnej co kam kopiruje aby si neprehral omylem jiny upravy nez chce. Taky to ma jen 2 moznosti exportu, u toho 2048px je myslim chyba a neaplikuje to uplne odsum jak by melo, klasika adobe. A ten export nema puvodni jmeno, takze clovek vyexportuje 100 fotek namobilu a jsou random nazvem, protoze inzenyring.
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      HUGGI: ne :-)
      DAVVID
      DAVVID --- ---
      HUGGI: Aaano
      HUGGI
      HUGGI --- ---
      Už se to tu párkrát řešilo, ale nikdy myslím úplně nedořešilo:
      Používáte někdo LR s katalogem (nebo aspon profilama, presetama apod) v cloudu aby jste měli stále jedno nastavení na více zařízeních?
      Případně dnes i nějak nakombinováno s LR (ne Clasic, ale tím mobilním)
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      COURT: dng neni format presetu, ale univerzalni raw format
      COURT
      COURT --- ---
      zdravím, mužu se zeptat, to, že mi nejdou ve windows nahrát do Lr presety s koncovkou .dng je normální a nikdy mi to na pc nepofrčí, nebo je na o nějký návod, o němž nevím ? děkuju...
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      GARFIELD: Jsou některé extrémní případy kde má LR výrazně lepší výsledky. Většinou to bývá na fotkách, které jsem hodně podexponoval a měly těžké podmínky pro vyrovnání bílé, jako barevné stěny nebo barevná světla. (Ano, mohl bych vyrovnat ručně a správně exponovat, ale pro to je fajn, že fotím do RAW že jo). Z jednoho focení jsem musel exponovat +4 a u LR z toho leze fotka v pohodě na sociální sítě ale v Exposure nebo ON1 mají okolo hlavy svatozář.
      U fotek, které jsou v pohodě a nepotřebujou moc velké úpravy je jedno v čem to děláš - to umí i Zoner za 500 Kč za rok.
      GARFIELD
      GARFIELD --- ---
      UMIAKI: zatim sem si niceho moc nevsiml. Zkousel jsem upravit a dosahnout stejneho vysledku jako z lightroomu a byl sem spokojenej (ale uz bylo pozde .. takze mozna s cerstvejma ocima budu litovat :) (jsem ted jen na telefonu).

Co presne mas na mysli tim halo? U prechodu treba hor a nebe? Nebo pri pouziti neceho konkretniho slideru? (Clarity?) Urcite sem si vsiml ze slidery funguji trochu jinak, neco je potreba napalit vic neco min nez v Lightroomu.
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      GARFIELD: A nevadí ti to halo, co Exposure produkuje? Jejich masking slider u sharpeningu je taky celkem na nic a to je funkce, kterou myslím, že potřebuju.
      Ještě doporučuju zkusit ACDSee Ultimate - jejich RAW editor je taky slušný a organizér výborný. Jen se to tam dalo hodně přepálit - LR tě nikdy nenechá tu fotku takhle zprasit.
      GARFIELD
      GARFIELD --- ---
      Ja se nakonec rozhodl prejit na 100% na Exposure. Ten software mi sedi vic. Urcite bude chvili trvat, nez si clovek vychyta svoje presety a flow. Raw editor mi prijde trochu slabsi (highlights a shadows recovery) a auto korecke barev a transformace perspektivy, ale zase ma spoustu dalsich benefitu. Trochu me to postrcilo a podival sem se pod poklicku, jak funguji nektere stazene presety z netu do Lightroomu a jak je simulovat jinde (HSL, ruzne saturace, posouvani barev a tak), tak jsem se neco noveho zase naucil.

Chtel sem dojet 30 denni trial, ale maji ted 30% slevu do 4. cervna a jeste se k tomu da prihodit kupon s 10% (napr. Fstoppers). Vyjde to pak na $71 a to mi prijde supr cena.
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      GIF_242:
      BLACKX:
      samozřejmě vám rozumím a chápu.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      BISCUIT13: jako umí to plno věcí, ale třebas si moc nedokážu představit, že v tom "edituju" 1500 fotek z akce. Na to, že si tam budu ladit deset fotek je to super, ale na to, že mám zpracovat XY desítek fotek a mám to odevzdat, do včera bylo pozdě, tak to nevidím. Ale možná se pletu, třebas to jde a jde to i rychle.

BISCUIT13: chtěl bych to mít jak píše BLACKX:, do té doby je to nepoužitelné.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      BISCUIT13: Ten modul pro kalibraci právě není důležitý. Pomocí aplikace, která je přibalená u ColorCheckeru, vyfotíš a zpracuješ fotku kalibrační tabulky a ona ti spočítá LUT tak, aby se původní barvy foťáku blížily těm správným. Takže tohle reoreticky stačí pro poměrně přesné barvy a dál si s tím můžeš dělat co chceš. Jenže to právě v LR nejde, protože LUT funkcionalitu už jsi použil pro tu korekci :)

PS umí vše, ale rychlý workflow je rychlý workflow :) Ale je mně jasné, že to jde moře způsoby a každý si vybere.
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      BLACKX: to máš pravdu. ale zase u exposure nemáš tu kalibraci (modul) ani výběr barevnýho profilu pro načtení.

osobně mi ani jedno nevadí, beru si to nejlepší z obojího :-) složitější postproces stejně dělám v ps a často kombinuju různá vyvolání jednoho rawu z lr. preferuju plnou kontrolu. ale zároveň chápu, že většina lidí spíš naopak preferuje instantnost, rychlost a jednoduchost. jako vždycky, každej to má prostě úplně jinak :-)
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      BISCUIT13: Jenže u LUT v LR mně vadí, že stejným procesem byla podporovaná kalibrace foťáku (třeba pomocí ColorChecker Passport) a teď se přes LUT realizují kreativní možnosti. Bohužel se dá vybrat jen jedno z toho, nejde zkalibrovat foťák a zároveň použít hipstor postpro pomocí LUT. Stejně tak nejde aplikovat dvě různé kreativní LUT "nad sebou", třeba i s různými procenty.

U Exposure mně přijde geniální, že to má vrstvy a těch LUT tam může být aplikovaných klidně 10... aspoň, jestli to z videí správně chápu :)
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      GIF_242: lr lut umí jako barevnej profil, jen si to musíš správně "přeuložit"
      Edit Your Photos w/ LUTS in Lightroom + Preset Intensity Slider!
      http://www.youtube.com/watch?v=j9w4i-hANtQ
      BISCUIT13
      BISCUIT13 --- ---
      GIF_242: hipster postpro, to je něco sprostýho ne? jako mně to teda přijde hodně hifi, to jak to umí lofi :-)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam