• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KULHYAdobe LIGHTROOM

Kdyby bylo potřeba v auditku něco pořešit, tak napište do pošty ID KULHY, moc to tu nesleduji. Dík.

Na jakém systému LR provozujete?

61 hlasy od 61 respondentů

rozbalit záhlaví
      DOOMBRINGER
      DOOMBRINGER --- ---
      MARTIKK: Já na to taky teď koukal.
      Ještě mám možnost sehnat za dobrou cenu tohle. https://m.alza.cz/microsoft-surface-pro-6?dq=5524928
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      MARTIKK: 2,3kg ma muj XPS 15 se 400g megatezkym zdrojem, XPS 13 by mel mit 1,24kg
      MARTIKK
      MARTIKK --- ---
      DOOMBRINGER: Tak koukej hlavně na displej, abys pak nekoupil procesor s nejvyšším výkonem a on tam náhodou byl horší displej aby to nebyl takovej cenovej rozdíl. To vídám dost často. Já teď koukám po:
      Huawei MateBook X Pro 35,31 cm Notebook grau: Amazon.de: Computer & Zubehör
      https://www.amazon.de/...reative=165953&creativeASIN=B07DVGST72&ascsubtag=trd-4370485587281771135-21
      Prej to má fakt dobrej displej, 8GB ram, údajnejch 12 hodin provozu a jen 1,3 kg. Ještě hledám, v čem je ten displej tak vynikající, aby to nebylo jenom kvůli rozlišení :-)

MENTOL_: Mimochodem XPS 13 má 2,3 kg.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      PHOW_SAATCH: ti říkám, pojdme na víno a ti to vysvětlím ;) já se vtom takhle sám plácal dost dlouho, a pořád jsem absolutně nerozuměl proč to všichni používají, když to nic z mého pohledu neumí. Po kurzu jsem změnil názor a několik let na to nedám dopustit. A bridge, případně camera raw modul v ps, vlastně nepoužívám.

Na druhou stranu říkám, pokud si mazlíš fotky v řádu jednotek, tak to asi zásadnější význam nemá. Pokud jedeš desítky nebo stovky, tak tak uvidíš, že nebudeš chtít nic jiného.
      PHOW_SAATCH
      PHOW_SAATCH --- ---
      BLACKX: aha, to bude nejspis ono, dik moc!
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      PHOW_SAATCH: Ty jo, to je chaos :)

Co se týče toho mazání, tak dost možná máš zaškrtnuté (v módu Library, tj. Grid nebo Explore) v menu Library -> Show Photos in Folders. Takže pokud se díváš na parent folder, tak vidíš položky i z nižších složek a vlastně je teda mažeš odtud. To přesouvání/kopírování jsem nepochopil, ale možná to s tímhle zobrazováním bude mít taky něco společného.
      PHOW_SAATCH
      PHOW_SAATCH --- ---
      BLACKX: dík.. Mac, ale zkusim jinou apku... ještě mam trochu pochopit logiku Lightroomu.. ve folderech si vytvořim podadresář, chci do něj přesunout vyřazený fotky, ale jdou jen zkopírovat, když chci smazat fotky z parent folderu, zmizej i ze subfolderu.. snažim se přijít na to, v čem to má bejt výhodný, ale nějak na nic pořád nemůžu přijít
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      PHOW_SAATCH: Nevím, že by to šlo :( Pokud jsi na Windows, tak pomoc by mohla být utilitka AutoHotkey, kde se dá rychle naskriptovat něco ve stylu: Pokud jsi v Lightroom a uživatel zmáčkne Ctrl + Shift + G, tak se spustí kombinace kláves Alt + F + U (File -> Plugin Extras) + nějaké šipky a Enter.
      PHOW_SAATCH
      PHOW_SAATCH --- ---
      Help... jde v LR přiřadit klávesovka k pluginu? Nebaví mě tam lézt milionkrát přes kontextový menu, díky!
      COURT
      COURT --- ---
      REPLIKANT: to je hezky. Tak museji necim potesit, kdyz uz neni krabicova verze...
      REPLIKANT
      REPLIKANT --- ---
      Jenom postreh, tak sem koupil Photographer balicek CC a oproti starymu LR 6 (posledni krabicova verze) zvyseni rychlosti naprosto markantni! System iOS Mojave na MacBook retina late 2013 i5 s 8GB a SSD. Jsem spokojen, uvidime co za tyden :D
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      UMIAKI: oko a nebylo by řešení, projít ty složky, vyzobat EXPORT. Což by asi šlo udělat jednoduše přes nějaký commander. To hodit na web a pak už jenom nechat smazat všechny JPG?
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      GIF_242: Fotil jsem třeba rok RAW+JPG a teď tím pádem mám ve složkách vždycky dvojice jedné fotky. K tomu mám ještě exportované JPG v podsložce Export.
      Mám to tak proto, že jsem to prostě nedomyslel:/ Teďka bych rád vymyslel nějaký nový systém, asi jako říkáš - nechat si katalog a RAWy, případně místo RAWů JPG v plné kvalitě a exporty mít někde v cloudu. Teď v tom mám akorát bordel a jak je toho hodně, tak se s tím taky dlouho pracuje na nápravě...
      Nechtěl jsem taky být úplně závislý na LR - kdybych ho někdy chtěl opustit, ale tož je asi až sekundární důvod.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      UMIAKI: je to tak jak píšeš, tak v tom případě 8USD a enjoy - jako možná by to šlo nějak donastavit i zdarma, protože těch možností si tam také můžeš dát více, ale spíše, ve tvém případě to bude chtít to jak píše BLACKX.

A jenom se zeptám, protože to tak nepoužívám, ale ty máš katalog, kde máš RAWy a pak vyexportované JPG (jakože finále) pohromadě? A proč to tak máš? Osobně mám v katalogu jenom RAW nebo PSD když něco retušuji, případně u zakázek, kde ty RAWy nepotřebuji mám pouze JPG pro archivaci. A ty "finální" jpg hodím na net do galerie a mažu z kompu. Nějak moc nerozumím tomu, proč bych si měl dublovat data a sušit RAW + JPG pohromadě. Neber to jako hate, je to jenom moje zvědavost.
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      GIF_242: Tohle vymaže všechna JPGčka, ne? Tohle nechci. Musel bych pak exportovat všechny tisíce fotek znova.
      BLACKX: Dík!
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      GIF_242: jj, mám to dlouho a použiju to tak jednou za půl roku na nějaké "špeky". Ale musím to pochválit, že ten filtr zvládá fakt krkolomné věci se spoustou obskurních podmínek, regulární výrazy v názvech apod.
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      BLACKX: 8USD je vcelku ok, na druhou stranu pokud člověk nepotřebuje nějaké sofistikované hledání, tak imho stačí to co je v LR standardně. Ale díky za tip.
      BLACKX
      BLACKX --- ---
      UMIAKI, GIF_242: Ještě existuje plug-in AnyFilter, kde se dá udělat i složitý dotaz typu "Najdi soubory s příponou XY (tady JPEG), ke kterým existuje soubor s jinou příponou (třeba DNG nebo CR2 apod.)"

Any Filter Lightroom Plugin
      http://www.johnrellis.com/lightroom/anyfilter.htm
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      GIF_242
      GIF_242 --- ---
      UMIAKI: smart kolekce, vyfiltrovat podle jpg a čau
      UMIAKI
      UMIAKI --- ---
      Nějakou dobu jsem fotil do RAW a JPG než jsem si uvědomil, že to je blbost... jak teď elegantně odstranit tyhle doublované JPGčka?:)
      MENTOL_
      MENTOL_ --- ---
      HUGGI: pitomy od nich je, ze ten 'nativni' cloud Lightroom CC je sileny prekopany orezavatko bez nekterych fakt zakladnich funkci a ten klasickej se vsim je na ten cloud jen tak jako naroubovanej pres kolekce
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam