• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DEJFUKULELE ... 4 struny stačí, drahoušku.
    ESY
    ESY --- ---
    ORISKOVANUTELA:
    ARLETTE:
    Jako nevim jakej budu mit ted cas atp, ale par rad bych asi mohl zacatecnikum predat. Tak se domluvtekdy mate cas a uvidime jestli se neco podari :D
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Ja na to hraju jako na kytaru, zadna velka veda to neni. Jen chapu, ze zezacatku to jde ztuha a clovek ztraci motivaci. Zkuste vydrzet.
    ARLETTE
    ARLETTE --- ---
    Ahoj, jsem z Prahy a mám stejné přání jako Oriskovanutela :) Klidně by mě potěšilo scházet se i ve skupince, kde bych se mohla něco naučit. Mám vlastní koncertní Ortegu.
    ORISKOVANUTELA
    ORISKOVANUTELA --- ---
    ahoj, nenašla bych tu hodnou(=trpělivou:D ) duši co by mi vysvětlila a ukázala v praxi jak hrát na ukulele? zkoušela jsem plná nadšení z youtube, ale nedávám to... ráda vás za to pozvu na drink/kafe, nebo třeba upeču něco dobrýho (nebo zaplatím, ale dát 500+ za lekci se mi moc nechce dávat...)

pro začátek mi byl pořízenej plasťák; protože mi nevěřili že se naučím hrát :D :D
    (asi nebudu koncertní majstr ale ráda bych aspoň někde u ohně brnkla:D
    HELLAISER
    HELLAISER --- ---
    Hele, tak na Kotlasce s ukulele končíme, nikdo nechodí a moc mě to takhle neba.
    Tipy na nějakou skupinu v Praze, která by fungovala?
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Barytonovy, problem je s motanejma strunama, protoze se odiraji o prazce. Teda alespon u tech aquil. Hraju tak 1-2 hodiny denne a vydrzely mi sotva tri mesice.
    FLAD
    FLAD --- ---
    SUCHRE: Co máš za nástroj? Třeba mne aquily plně vyhovují a zvuk je super :)
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Natahnul jsem misto starejch aquil struny d'addario ej88b a zvuk je mnohem plnejsi.
    DEJF
    DEJF --- ---
    napište mi do pošty co chcete hodit přesně na nástěnku .. !?
    něco už jsem doplnil
    ESY
    ESY --- ---
    HELLAISER: Uvidime zkusil bych pristi pondeli. Nehral jsem hrozne dlouho ale rad bych se namotivoval se k tomu vratil. A tohle vypada jako fajn cesta
    HELLAISER
    HELLAISER --- ---
    ESY: Hele, to by bylo supr - kdybys nám i něco ukázal a tak. Teď jsme tady na hodně začátečnickým levelu. Jsme teď každý pondělí od 19.00, oficiálně do osmi, ale většinou tak do desíti.
    ESY
    ESY --- ---
    HELLAISER: Hral jsem asi 4 roky solovou tvorbu na uke, premyslim ze bych nekdy dorazil a neco svama zahral..
    LEON_CHAMEAU
    LEON_CHAMEAU --- ---
    Oda na ukulele.
    The Rise and Fall (and Rise) of the Ukulele - The Atlantic
    https://www.theatlantic.com/...t/archive/2015/01/though-it-be-little-the-rise-of-the-ukulele/384453/
    FLAD
    FLAD --- ---
    HELLAISER: Jj, to znám. My máme cca 4 kopie na půjčení (spolu s pár ukulelema v bedně) a zbytek máme právě v .pdf a lidi nosej tablety, ve kterejch pak to .pdfko maj.

Ze zkušenosti je vlastně potřeba jen jeden člověk, co se o to stará. A když chce někdo něco novýho, tak mu to předhodí.

Prostě je jednodušší udělat pár kopií a nechat to na místě někde ležet a zkásnout každýho jednou za rok o pár korun na náklady kopírování.... Vono se obsah zase až tak často měnit nebude.

Jo, jinak pro nováčky ještě doporučuju mít chord sheet - buď na A4 nebo jako to máme my - u každý písničky mít jak se hrajou který akordy....
    HELLAISER
    HELLAISER --- ---
    FLAD: Dík! Já mám pravě takovou miliardu papírů, ve který se mi nedaří moc udělat systém, a pak z toho různě ty věci kopíruju, ale lidi to nenosí, tak to pořád kopíruju znova jako trotl.
    FLAD
    FLAD --- ---
    HELLAISER:Jo, ale varuju, že je to anglicky: https://ukulelewednesdays.com/songbook/ , 4 odstavec shora je v textu odkaz na stáhnutí (download our songbook).

Teď se bude dělat revize, protože kus hrajeme z papírů mimo zpěvník, obzvlášť první hodinu, takže je to trochu bordel :-)
    HELLAISER
    HELLAISER --- ---
    FLAD: A máte i nějakej zpěvník?
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Pokrocilej muze vzdycky hrat inverze.
    FLAD
    FLAD --- ---
    HELLAISER: Hele, to je těžký. My to řešíme tak, že nováčky nejdřív naučíme C, D, F, G, Am, Dm, E7, G7. To zvládnou za 14 dnů a s tím se dá docela obstojně vyžít. Potom hrajeme písničky, kde většina obsahuje tohle plus něco navíc. Takže nováčci se chytaj a pokročilejší si zahrajou. Plus máme tak 10% písniček, kdy někdo nováčkům ukazuje akordy a mezitím ty pokročilý hrajou pár písniček. Nebo hrajou melodie nebo zábavný doprovody.

Obecně, pokud pokročilý prskaj, tak maj smůlu - akce pro všechny znamená, že je jejich povinnost se přizpůsobit, protože jsou zkušenější.

Pokud se jim to nelíbí, musí se přizpůsobit. Nebo se první hodinu rozdělte na dvě skupiny (to my občas máme neformálně), kdy každá hraje něco jinýho, jestli máte víc místa, a pak se srazte na zbytek večera.

HELLAISER
    HELLAISER --- ---
    ARCHIMEDES: No, pomalu se to rozrůstá, jen právě s rozrůstajícím počtem lidí už úplně nevím, jak to pojmout, aby si všichni přišli na svý - že pak začátečníci jsou trochu zpruzení, že se nechytaj a ti pokročilejší pak začínaj hrát přes všechny ostatní.
    Nějaký tipy, jak na to?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam