Restaurace, kde to s nudlema vážně umí : PRAHA: Capua Praha 7 - Letná, Milady Horákové 9 web Pizza West Praha 4 - Nusle, nám. bří. Synků 1 web Lucky Luciano Praha 4 - Nusle, Nám. gen. Kutlvašra 6 Praha 7 - Holešovice, Dělnická 28 web Noodle Praha 2 - Nove Mesto, Plavecka 4 web Grosseto Praha 6, Jugoslávských partyzánů 8 Praha 2, Náměstí Míru, Francouzská 2 web Giallorossa Praha 1, Jakubská 2 Praha 3, Vinohradská 66 – FASTFOOD web Baretta Bělehradská 4, Praha 4 - Nusle web Di Carlo Praha 2, Karlovo nám. 30 Praha 4 , Pikrtova 13 Praha 11 - Šeberov, K Hrnčířům 96 web Aldente Trattoria Italiana Praha 1, Vězeňská 4 web DRUHY TĚSTOVIN: PLNĚNÉ Tortellini: těstovinové taštičky ve tvaru prstýnku, ve kterých se skrývá maso nebo sýrová náplň. Ravioli: těstovinové taštičky ve tvaru čtverečků. Cappelleti: plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků. Canelloni: závitky z nudlového těsta plněné různými náplněmi. NEPLNĚNÉ Spaghettini: velmi tenké špagety. Fettuccine: široké nudle. Tagliatelle: širší dlouhé nudle. Makkaroni: široké roury. Penne: široké kratší rourky se skosenými konci, nazývané též makaronky. Rigatoni: podobné penne, jen delší a s rovnými konci. Lasagne: asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty. Farfalle: těstoviny ve tvaru mašliček - motýlků. Fusilli: vřetena. Gnocchi: noky, většinou vyráběné z bramborového těsta. Radiatori: tvar noků s žebrováním. Kuskus: arabské vysušené těstoviné těsto, rozdrcené na malé hrudky. POLÉVKOVÉ Stelline: malé hvězdičky, které se používají jako zavářka (do polévek). Peperini: malé kuličky/kostičky, nejspíš nejmenší typ polévkových nudlí. Alfabetti: malé písmenka a čísla, v oblibě zejména u dětí. Anellini: malé kroužky. Capellini tagliati: nalámané velmi tenké špagety. Conchigliette: mořské ulity. Farfalline: farfalle v malém provedení. Funghetti: malé houby. Orzi: hodně malé semínka rýže. Quadrucci: těstoviny ve tvaru čtverců. HISTORIE TĚSTOVINÉ Když se řekne původ těstovin, vybaví se každému Itálie. A má pravdu. I když některé historické prameny hovoří o tom, že těstoviny přivezl do této země po návštěvě Číny v roce 1292 Marco Polo, první zmínka o nich pochází opravdu z Itálie. Poprvé se tedy o těstovinách mluví kolem 1. stol. n.l. ve známé Apiciově knize (Apicius žil v době Tiberia), kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami "lasagne". Druhý historický záznam byl až z dvanáctého století, kde Gugliemo di Malavelle popisuje hostinu, při které se podávaly macarrones sen logana, což v překladu znamená těstoviny v omáčce. A o století později se v historii objevuje těstovina Jacopore da Todi. A opět o století později se objevují ve známých Boccacciových povídkách. Ve středověku na Sicílii jedli sušené těstoviny, a to zejména Arabové, kteří tam v té době vládli. Tyto sušené těstoviny měly tu výhodu, že vydržely poměrně dlouho připravené. V 15. století se objevuje první popis na děrované těstoviny a na ploché těstoviny (podobné našim nudlím). Těstoviny však stále v jídelníčku nehrály důležitou roli (kromě neapolské oblasti). Mimo jiné i proto, že na jejich výrobu bylo potřeba zvláštního druhu pšenice, která se do severnějších oblastí musela dovážet (ze Sicílie), a proto těstoviny byly dostupné pouze bohatším vrstvám, zatímco ostatní jedli převážně zeleninu.