• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci
    Restaurace, kde to s nudlema vážně umí :
    
    PRAHA: 
    Capua 
    Praha 7 - Letná, Milady Horákové 9
    web
    Pizza West
    Praha 4 - Nusle, nám. bří. Synků 1
    web
    Lucky Luciano
    Praha 4 - Nusle, Nám. gen. Kutlvašra 6
    Praha 7 - Holešovice, Dělnická 28
    web
    Noodle
    Praha 2 - Nove Mesto, Plavecka 4
    web
    Grosseto
    Praha 6, Jugoslávských partyzánů 8
    Praha 2, Náměstí Míru, Francouzská 2
    web
    Giallorossa
    Praha 1, Jakubská 2 
    Praha 3, Vinohradská 66 – FASTFOOD
    web
    Baretta
    Bělehradská 4, Praha 4 - Nusle
    web
    Di Carlo
    Praha 2, Karlovo nám. 30 
    Praha 4 , Pikrtova 13 
    Praha 11 - Šeberov, K Hrnčířům 96 
    web
    Aldente Trattoria Italiana
    Praha 1, Vězeňská 4
    web
    
    DRUHY TĚSTOVIN: 
    
    PLNĚNÉ
    Tortellini: těstovinové taštičky ve tvaru prstýnku, ve kterých se skrývá maso nebo sýrová náplň. 
    Ravioli: těstovinové taštičky ve tvaru čtverečků. 
    Cappelleti: plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků. 
    Canelloni: závitky z nudlového těsta plněné různými náplněmi.
    
    
    NEPLNĚNÉ
    Spaghettini: velmi tenké špagety. 
    Fettuccine: široké nudle. 
    Tagliatelle: širší dlouhé nudle. 
    Makkaroni: široké roury. 
    Penne: široké kratší rourky se skosenými konci, nazývané též makaronky. 
    Rigatoni: podobné penne, jen delší a s rovnými konci. 
    Lasagne: asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty. 
    Farfalle: těstoviny ve tvaru mašliček - motýlků. 
    Fusilli: vřetena. 
    Gnocchi: noky, většinou vyráběné z bramborového těsta. 
    Radiatori: tvar noků s žebrováním.
    Kuskus: arabské vysušené těstoviné těsto, rozdrcené na malé hrudky.
    
    POLÉVKOVÉ
    Stelline: malé hvězdičky, které se používají jako zavářka (do polévek). 
    Peperini: malé kuličky/kostičky, nejspíš nejmenší typ polévkových nudlí. 
    Alfabetti: malé písmenka a čísla, v oblibě zejména u dětí. Anellini: malé kroužky. 
    Capellini tagliati: nalámané velmi tenké špagety. 
    Conchigliette: mořské ulity. 
    Farfalline: farfalle v malém provedení. 
    Funghetti: malé houby. 
    Orzi: hodně malé semínka rýže. 
    Quadrucci: těstoviny ve tvaru čtverců.
    
    
    HISTORIE TĚSTOVINÉ
    
    Když se řekne původ těstovin, vybaví se každému Itálie. A má pravdu. 
    I když některé historické prameny hovoří o tom, že těstoviny přivezl do této země po návštěvě Číny 
    v roce 1292 Marco Polo, první zmínka o nich pochází opravdu z Itálie.
    
    Poprvé se tedy o těstovinách mluví kolem 1. stol. n.l. ve známé Apiciově knize (Apicius žil v době Tiberia), 
    kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami "lasagne".
    
    Druhý historický záznam byl až z dvanáctého století, kde Gugliemo di Malavelle popisuje hostinu, 
    při které se podávaly macarrones sen logana, což v překladu znamená těstoviny v omáčce. 
    A o století později se v historii objevuje těstovina Jacopore da Todi.  A opět o století později 
    se objevují ve známých Boccacciových povídkách. 
    
    Ve středověku na Sicílii jedli sušené těstoviny, a to zejména Arabové, kteří tam v té době vládli. 
    Tyto sušené těstoviny měly tu výhodu, že vydržely poměrně dlouho připravené.
    
    V 15. století se objevuje první popis na děrované těstoviny a na ploché těstoviny (podobné našim nudlím). 
    Těstoviny však stále v jídelníčku nehrály důležitou roli (kromě neapolské oblasti). Mimo jiné i proto, že na 
    jejich výrobu bylo potřeba zvláštního druhu pšenice, která se do severnějších oblastí musela dovážet (ze Sicílie), 
    a proto těstoviny byly dostupné pouze bohatším vrstvám, zatímco ostatní jedli převážně zeleninu.

    Jak často jíte nudle?

    44 hlasy od 44 respondentů
    • 0.0% / 0 hlasů
    • 40.9% / 18 hlasů
    • 56.8% / 25 hlasů
    • 2.3% / 1 hlas
    • 0.0% / 0 hlasů

    Jaký tvar mám nejraději?

    17 hlasy od 17 respondentů

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam