• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    LILY
    LILY --- ---
    BONIE: někde nedoporučují dokonce do tří. A tudle jsem koukala na film Kundun a tam mu říkali, že dalajlama nesmí jíst maso, protože musí být bystré mysli. :)

ORIKA: některé vitamíny se nad 60°C ničí, jiným var naopak prospívá. A hlavně vitamínů je spousta i v jiných potravinách..
    IORETH
    IORETH --- ---
    ORIKA: Mléko, které kupujeme v krabici, už bylo ohřáté na 95°C (UHT), mléko prodávané jako pasterizované bylo ohřáté na cca 65°C (nepamatuju si to přesně). Čili ohřátím krabicáku člověk nic nezkazí, to už za nás provedli ve výrobě :). U pasterizovaného mléka bychom ohřátím odstranili zbylé bakterie mléčného kvašení, takže bychom z mléka už nevyrobili domácí jogurt, ale důležité látky si mléko zachová i po převaření. Osobně mladýmu mlíko ohřívám v mikrovlnce cca na deset-patnáct vteřin, to z ledničky ho prej "sudí" :).
    ADD
    ADD --- ---
    ORIKA: Já dávám plnotučné mléko od roka, ohřívám ho tak, že ho naliju do lahvičky a dám do plecháčku s vodou. Existují i speciální ohříváčky do zásuvky, ale to je hrozně pomalé (máme to na cestování).

BONIE: Já to mám podobně, syn sice sní cokoli, ale na ovoce a zeleninu pak špatně reaguje, takže to jen obvčas zkouším, ale není to pravidelná součást jídelníčku. Teď v 10,5 měsících mi bylo doktorkou vyčiněno, že nedávám maso, tak jsem to zkusila a byl to okamžitý úspěch, syn se oblizoval a nic mu pak nebylo. Kdybych měla zdroj domácího masa, dávala bych mu ho nadšeněji, ale bohužel nemám.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    BONIE: nevím, proto se ptám :) narazila jsem na různé články/diskuse, kde se různily názory s tím, že ohříváním se ničí vitamíny bez ohledu na to, zda se ohřívá v mikrovlnce nebo na plotně, tak mě to prostě zmátlo
    BONIE
    BONIE --- ---
    ORIKA: no tak rpoč by nebylo? já o tak s mlíkem normálně dělám a vypadá v poho :)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    BONIE: a když to mlíko ohřeju normálně na plotně tak to bude v poho?
    BONIE
    BONIE --- ---
    ORIKA: já neohřívám v mikrovlnce nic.. myslím, že to není zdravé ani pro dospělého člověka..
    BONIE
    BONIE --- ---
    no synovi je 10 měsíců a maso jsem mu ještě nedávala.. 7 a něco měsíců jsem ho výhradně kojila, teď už má i jiné jídlo, jen je trochu problém to do něj dostat, ale maso zatím nedávám.. doktorka samozřejmě doporučuje už od 6 měsíce dávat 6x týdně maso (7 den žloutek) ale ve spoustě jiné literatury maso nedoporučují do roka..
    asi vyzkouším co jak mu pojede a podle toho se zařídím..
    MALKE
    MALKE --- ---
    BONIE: Jestli se ptáš kvůli výživě, tak můj syn maso prakticky nejí. Krom toho, kdy je nenápadně obaleno kolem špaget, ve finále tak jednou týdně, dvacet gramů max. Nejí ani vajíčka v jakémkoliv vaječném skupenství (tedy v bábovce mu nevadí, ale propagovaný žloutek 1x týdně bych do něj dostala jen přes mrtvolu jednoho z nás). Je zdráv a vesel, testy na všechno má v pořádku. Nicméně pokud to hodláš provozovat cíleně, nechala bych ho nabrat, jestli mu nic nechybí.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    konečně se mi, pomalu ale jistě, daří syna (3 roky) převést ze sunaru na obyč plnotučný mlíko...jen bych potřebovala poradit, jak to mlíko ohřívat (studený nevypije)...můžu ho dát do mikrovlnky? neztratí se tím vitamíny apod?
    LILY
    LILY --- ---
    BONIE: no, já jsem mu do jídla párkrát, ač nerada, trochu telecího propašovala už před prvním rokem, neboť dětská doktorka i sestra mě sprdly, když jsem jim říkala, že mi na maso přijde ještě brzo a musela jsem jim slíbit, že maso občas dávat budu. Nedávala bych, ale nechtěla jsem jim lhát a být za "problémovou matku". Pár měsíců po prvním roce už se stejně dítě nenechalo ošálit a maso už nejí vůbec. Ale dělám čas od času masové vývary, což by měla být docela dobrá alternativa.
    BONIE
    BONIE --- ---
    prosím vás a dávali jste někdo maso dětem až po roce popř. i později?
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    To ja pro erika nesolim vubec a parmazan a ostatni syry mu nedavam. Po roce jsem mu tam obcas dala treba trosku bazalky nebo majoranky a nestezuje si, ze by to nemelo chut. A k tomu jogurtu, taky si ho hrozne oblibil, jednu dobu snedl treba 800 - 900 g denne. Radila jsem se s moji mamou doktorkou a nevidi na tom nic spatneho. Navic to casove kolidovalo s odstavenim z jeho strany, tak asi touzil po vapniku - uplne hykal, kdyz jsem jogurt vyndala..
    LILY
    LILY --- ---
    Já jsem po zavedení příkrmů dělala dlouho jen šlichtičky na jedno brdo. Naházela jsem do hrnce různou zeleninu, přidala rýži, případně trochu vloček, uvařila, rozmixovala.. Mám dojem, že jsem někde četla, že na rozmanitost chutí a potravin je vždy času dost a ta myšlenka se mi vcelku zalíbila. :)
    UMA
    UMA --- ---
    RACHEL: mam od ni knizku Varime pro kojence a batolata a musim rict, ze jsem byla rovnez lehce sokovana, jaky suroviny pouziva, takze si recepty rovnez upravuju po svem a mam to spise jako inspiraci
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: když jsem dělala kašopolevky,tak to byla většinou jen zelenina,kterou jsem uvařila v papináku a z toho mála co bylo na dně "vývaru" to jsem rozmixovala s tou zeleninou a byla kaše :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZEMINO: já tu mám právě pár hezky vypadajících receptů na kašopolévky, které si vývar žádají, tak jsem je chtěla vyzkoušet... aby se malej taky naučil jíst něco jinýho, než co na lžičce stojí do kopečka.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: když jsem vařila příkrmy,tak v papinaku-na spod maso do košíku zeleninu,brambor..takže vody napůl výše masa max.. přímo vývar za úmyslem použít ho na příkrm mě nenapadlo ani dělat :)
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    LAURA: no právě, mě to překvapilo. a i ten stroužek česneku mi přijde dost...
    LAURA
    LAURA --- ---
    RACHEL: půlročnímu dítěti takhle slaný sýry? Tak takovou knihou bych se určitě neřídila..
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    mě ted překvapila tahle knížka, napsala to angličanka a ta tam má v receptech třeba i pro půlroční děti česnek, cibuli, parmazán, čedar...

Výživa pro nejmenší - Annabel Karmelová | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    http://www.kosmas.cz/knihy/164951/vyziva-pro-nejmensi/
    tak si to přizpůsobuju a tohle prckovi do jídel nedávám.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: zapomněla jsem říct, že se jedná o příkrm pro 6m kojence, takže jediná možnost je ta mrkev (pastiňák stejně nemám; cibuli, petržel a celer zavádět ještě nechci).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    blbý dotaz, ale...

když si recept na příkrm žádá masový vývar, vaříte to maso s mrkví, nebo jen tak? A jaký cca poměr maso-voda?
    měkké maso předpokládám lze použít do jakéhokoli dalšího příkrmu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam