• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    PETATA
    PETATA --- ---
    TRISSIE: mimo tema, ale co jste nakonec vybrali?

jinak se zavarovanim zkusenosti nemam, ale co si pamatuji z meho detstvi, tak mama s babi zavarovaly jakekoliv omacky
    ja osobne bych si dala treba kure na paprice, stroganov, mozna rajskou nebo treba bolonskou omacku na spagety
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jaké batole-friendly jídlo se dá (krátkodobě) zavařit do zavařovaček?
    jedeme na šest dní na hory, bude tam kuchyň, ale radši bych si maximum věcí přivezla hotových a na místě dělala jen přílohy, případně nějaké rychlé těstoviny.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    OXIS: Před relativně několika lety se tvrdilo, že škodlivý je tuk. Pak ho stravovací fanatici dokázali vyřadit z jídelníčku s takovou dokonalostí, že se u nich projevily deficity a muselo se natvrdo začít psát, že tuk je potřebný, že se bez něj neobejdeme. Tak jeho místo všeobecného jedu v populární literatuře zaujal lepek. Ten je zatím ve fázi 1, ale ona taky přijde fáze 2 a budeme se pro změnu zbavovat třeba vlákniny, nebo kdoví čeho.
    OXIS
    OXIS --- ---
    SOLEI: já právě všude čtu, jak je lepek zlej i pro zdravý lidi, to s tím mozkem mě taky překvapuje.
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    SOLEI: ze špaldy peče kamarádka makrobiotička a oblíbené sušenky Kačenky z DM jsou taky ze špaldový mouky, jinak jsem to do hloubky nezkoumala
    REALLK
    REALLK --- ---
    BALAENA: u těchto intolerancí a alergiíí je to jak u koho no...,já jsem jen odcitovala co jsem našla,ale jinak to souhlasí... my doma dobrovolně držíme bezlepkovou dietu a když už je chuť na něco "normálního" tak je špadlda opravdu stravitelnější,po pšenici jsme všichni nafouklí :/
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    REALLK: Dítě alergii na pšenici mělo a špaldu teda nesmělo ani omylem, ověřováno i testy cíleně na špaldu
    REALLK
    REALLK --- ---
    SOLEI: tak špalda : " současnosti je špalda považována za zdravější alternativu šlechtěné pšenice, s vyšším podílem minerálních látek a bílkovin.

Současně je špalda lehce stravitelná a má mnohem nižší toxicitu pro alergické jedince. Proto ji mohou lidé s alergií na pšenici použít jako náhradu pšenice. Nesmíme ovšem zaměnit alergii na pšenici s celiakií. Špalda není bezlepková a není vhodná pro bezlepkovou dietu.

Pšenice špalda je prastará obilovina, která nebyla šlechtěna, tudíž si zachovala mnoho důležitých a cenných látek.

Vyznačuje se jemnou oříškovou příchutí, slouží jako zdravější alternativa ke klasické pšeničné mouce, velmi dobře kyne. "

pracuje se s ní hůř,ale není to tak hrozné,jen teda tak malé děti by neměly celozrnné..

a prosím tě kdepak jsi na razila na tu informaci,že dítě potřebuje lepek na rozvoj mozku? :)) to slyším prvně a nějak se mi to nezdá :)

SOLEI
    SOLEI --- ---
    HUJERKA: díky, jen mi povez proč spaldu, kromne toho ze je dražší a kynute hůř kyne, vždyť ma min lepku, dítě ho potřebuje pro rozvoj mozku
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    SOLEI: dělala jsem sušenky podle receptu na linecký, ale osladila rýžovým sirupem-sladem a ideálně použít špaldovou mouku
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    Matecnekdo recept na sušenky pro miminko? Místo housky na žvýkání dostává domácí foccaciu, ale ještě by to chtělo něco místo krupek a piškotů.
    ADD
    ADD --- ---
    Zkousel jste nekdo pridat do dynove polevky rybu? Vymyslim, co by u nas na Stedry vecer mohlo projit. :-)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    GIO: u nás se převtělil na vybíravou potvůrku v momentě,kdy začal mluvit (tohle nepapám,tohle taky ..) - naštěstí začal mluvit dost pozdě.
    každopádně chut k jídlu neztratil :)
    každé léto u nás probíhá diskuze a tohle je co?to papám? ano,to papáš,jen si to už nepamatuješ,protože meloun,atp je jen v létě.
    O hroznovém víně mu tvrdím,že je to jako švestka-jen zelená,tu jí,jinak by ho nestrčil do pusy a další podobné triky na něho musím zkoušet.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    GIO: No ale o tom jsem se opravdu bavit nechtěla. Názor, že maso je nezbytné pro vývoj dětí, opravdu není žádná oficiální pravda, je to jen další z širokého spektra názorů. A věz, že jsem se tím zabývala opravdu důkladně, a potvrdil mi to i lékař z Motola zabývající se dětskou výživou, kde byla dcera testována a krevní obraz má naprosto v pořádku. Kromě toho znám mnoho lidí, co na této stravě vyrostli. Ona je často ovolaktoveg. strava i hodnotnější, než běžná strava zahrnující maso, protože vegetariány se lidi stávají třeba i proto, že mají celkově zájem žít a stravovat se zdravěji, tudíž věnují skladbě jídelníčku větší pozornost. Ale to je opravdu zbytečné o tomto debatovat, kdo chce, informace si najde, kdo nechce, nenajde a nechci nikoho obtěžovat informacemi, po kterých netouží. Moje zpráva pro oriku měla být v tom smyslu, že mnoho lidí si pod vlivem nějakých doporučení (třeba maso 6x týdně, jak sjem se již zmínila) mylně myslí, že pokud dítě nesní toto zmíněné množství masa, bude nějak strádat. Proto je dobré si uvědomit, že lze obohatit jídelníček dítěte i o potraviny, které třeba v čr nejsou moc běžně používané (jako luštěniny, oproti masu - kde se to pohybuje v řádu desítek kg/os/rok - se jich v čr spotřebuje tristní 2kg/os/rok), že vynechání masa nemusí znamenat poloprázdný talíř pouze s přílohou. Samozřejmě tato informace je pouze obecná, možná to orika dobře ví, ale neuškodí to připomenout. Co se týká zdravotních problémů, to od monitoru těžko posoudím, ale např. anémie může mít tisíc a jednu příčinu.
    GIO
    GIO --- ---
    TORUVIEL: nikdo tu tedy konkretne nemluvil o sesti dnech s masem tydne, ale imho obecne by dite maso jist melo(viz orika a jeji posledni prispevek),
    at uz si o tom jeho odpurci mysli a rikaji co chteji, funkce a vlastnosti zivocisne bilkoviny je fakt jina nez te rostlinne, a lusteniny to fakt nezachrani.

kazdopadne stavkovani deti s jidlem je asi jejich konicek, protoze ja sice taky mela jedlika, ale pomalu se z nej taky vrbi vybirava potvurka..

TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    ORIKA: No, názory má každý jiné. Jen jsem tě chtěla spíš uklidnit, ovolaktovegetariánská strava je pro růst a vývoj dítěte naprosto vyhovující, netřeba si dělat vrásky, že dítě nejí maso 6x týdně. A co se týká batolecích stávek v jídle, no, to je někdy stresující, ale já už to vzdala, nechávám dceru, ať si jí jak chce, protože čím víc jsem byla napjatá z toho, že nebude jíst, tím spíš nejedla...Ale jasně, když mají děti nějaké zdravotní problémy s tímto související, tak je to o to víc stresující, ale stejně se s tím nic moc nedá dělat, nutit je do jídla nelze, a stresovat se něčím, co nelze příliš změnit, je zbytečné až kontraproduktivní.
    OXIS
    OXIS --- ---
    Jo, však říkám, u jedné babičky má něco domácího nebo skoro domácího. Ale já maso vařit nemůžu (nechci), muž se sice před porodem kasal, že mu ho bude doma připravovat, ale nějak to nevychází. Jednou teda z moji strany proběhl aspoň pokus o zakoupení biokuřete, ale bylo mi to celý tak líto, že jsem ho pak dala kamarádce. Vejce a máslo jí. Nevypadá, že by trpěl. Když bude příležitost, poprosím doktorku a rozbor krve, abych na to, že je to takhle v pořádku, měla papír .)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    TORUVIEL: ja sama maso prilis nejim, nicmene zastavam nazor, ze pro male deti dulezite je..rozhodne ne kazdy den, ale 2-3x tydne urcite
    u nas je hlavne problem v tom, ze batole posledni 4 mesice s jidlem dosti stavkuje, je ochoten snist nejake pecivo, jogurt a kasi..z ovoce byl ochoten pozrit banan, ted uz odmita i ten, k obedu odmita vsechny prilohy a ze zeleniny sni jedine okurku a hrasek..
    do pul roku mel problemy s prospivanim, prikrmy to dost zlepsily a do svych 14 mesicu byl kyselinka, byla radost pro nej varit..takze je to pro me ted docela nezvyk..navic je ve sledovani na hematologii (spolu s bratrem) a tam mi bylo po posledni kontrole a vysledcich doporuceno davat dostatek masa a zeleniny, coz je presne to, co do nej nedostanu..
    GIO
    GIO --- ---
    kdyz nechci, aby se dite cpalo kuretem z velkochovu, muzu mu snad koupit jine maso, z jineho chovu.. ne?
    OXIS
    OXIS --- ---
    Jojo, já maso nevařím, takže syn ho měl prvně v 15 m, mívá pár soust, když je u babičky nebo s tátou na obědě. Záměrně z něj vegetariána nedělám, ale nechci, aby se cpal kuřaty z velkochovů... no a pro jistotu mu sem tam do jídla sypu chia semínka. Luštěniny jí dost, pak pohánku, jáhly...samé "zázračné" potraviny :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam