• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    TRISSIE: tak jsem zkusila dneska tu hrachovku...mě chutnala, s cibulkou, dobrota. 5-ti letá se po počáteční nejistotě nechala přemluvit a pár lžic snědla. tříletá se regulérně rozplakala, když kaši uviděla, a nakonec obědvala mléko a banán. dík za tip, radovala jsem se, že mám rozšířený repertoár, ale u nás bohužel trop ...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    je to trochu babica, ale v americkém stylu a bez práce :-)

#pomalyhrnec - když na vykostěné kuřecí stehenní řízky vylijete láhev barbecue omáčky a necháte to 8 hodin na low a na závěr natrháte maso vidličkou, vznikne velmi obstojná omáčka k rýži (a asi i k těstovinám).

děti si dvakrát přidaly, mně to zabralo ani ne pět minut a navíc jsem spotřebovala dvě načaté lahve omáčky, co sice vypadaly OK, ale na přímou spotřebu bych si to už nelajsla. tripple win!
    MISHUGE
    MISHUGE --- ---
    V tydnu bych chtela vyzkouset.. https://fresh.iprima.cz/bolonska-omacka-z-cocky
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    TRISSIE: Díky... musím vyzkoušet....
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADY_MYSKA: nene, ta ze žlutého hrachu: https://recepty.cuketka.cz/hrachova-kase-s-cibulkou/
    když se udělá s mlékem a máslem, je to lahůdka, jsem schopná ji zastudena užírat lžičkou jako zákusek :-)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    TRISSIE: prosim te, jaky recept, ta ze zeleneho hrasku nebo?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    dělala jsem dneska hrachovou kaši podle Cuketky a všechny čtyři děti si přidaly!

jak málo někdy stačí k radosti... ale já jako dítě hrachovou kaši velmi intenzivně nesnášela, hlavně teda u nás se prakticky nevařila, takže jsem ji znala jen ze školní jídelny a všichni víme, jak tam vypadala a chutnala!
    A přitom to může být tak dobré jídlo, sametově hladké a s jemnou chutí...
    LADAVAZA
    LADAVAZA --- ---
    TRISSIE: Díky za večeři!
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    IKARIE: Ja to na panvi delam, funguje to v pohode, jen to vzdycky trosku pritlacim (varianta s vajickem na omeletu je taky fajn)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    IKARIE: v troube na grill funkci, krmim regiment :-)
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    TRISSIE: delala jsi na panvi?
    slo by to mozna soupnout i do kontantniho grilu. vypada to skvele, urcite vyzkousim.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já jsem asi objevila Ameriku, ale pizzadilly jsou geniální záležitost!

i ve své nejjednodušší podobě (tortilla, rajčatová omáčka -použila jsem rajčata s bazalkou z LIDLu, mozarella) je to děsně jedlé, chutnalo všem dětem, k tomu kopa zeleninového salátu a večeře byla na stole za 15 minut včetně přípravy i chladnutí před krájením!
    inspirace a postup odsud: https://www.theseasonedmom.com/cooking-kids-series-pizzadillas/
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    MISHUGE: ja se chystam na cizrnu na paprice
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    MISHUGE: cizrna na paprice, fazolový guláš, chilli con carne bez masa, tortilly s fazolemi a rajčaty, zapečené těstoviny nebo brambory s brokolicí a se sýrem, pečená zelenina, květákové placičky, bramborák, nejoblíbenější je kromě sladkých jídel určitě zeleninové rizoto, kde nesmí chybět kukuřice, obecně kukuřice a sýr jsou u nás pojistky :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MISHUGE: a úplně jsem zapomněla na zeleninové nákypy a zeleninové placičky! :-)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    MISHUGE: skubanky s makem, tvarohove knedliky prelite ovocnym jogurtem, cervena cocka na kyselo s vajicky, ruzne kremove polevky, porek, brokolice, zampiony a tak. A nakonec i takove fazole z konzervy v rajcatovy omacce, idealne studeny, sezrany, nez se clovek vrati do kuchyne ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MISHUGE: u dětí dost často bodují sladká jídla - kaše (jáhlová, rýžová, krupicová - se spoustou ovoce a medu/kakaa/javorového sirupu/rozinek/skořice), ovocné knedlíky, sladké nákypy, palačinky, lívance...

klasika všech klasik - zeleninové rizoto s kopou sýra (já dávám mraženou směs hrášek+karotka+kukuřice)
    knedlíky/bramborové placky se špenátem, případně navíc s vajíčkem (vařeným/volským okem).
    překvapivě lahodná je hrachová kaše od Cuketky: https://recepty.cuketka.cz/hrachova-kase-s-cibulkou/
    jo a (ale chápu, že to je trochu kontroverzní) - poctivá koprovka s vejcem a bramborami/knedlíkem.

ale i u konzervativních dětí (mých) projdou neobvyklejší kombinace, třeba takové zeleninové kari s kokosovým mlékem u nás boduje :-)
    MISHUGE
    MISHUGE --- ---
    Muzete mi prosim doporucit jidla bez masa? Nejak mi dosla inspirace . Syn je dost konzervativni, tak spis takovou tu ceskou klasiku jestli si rozumime,))
    Kuju
    DRIZZT
    DRIZZT --- ---
    Můj 8m potomek je jasný adept na BLW - ze lžičky nejí rád, zato sám sní docela dost. Máte někdo nějaký osvědčený zdroj, kde jsou třeba tipy, co a v jaké formně nabídnout? Díky.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    PETATA: Tak jsme je vyzkoušeli. Po prvním totálně vysušeném plechu jsem zkrátila dobu pečení z 10 na 7 minut a další už vyšly výborně. Díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam