• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MILANLXRDuchové,Poltegaister,strašidla unás..aneb místo kde jsem něco takového zažil,doporučení na místa kde přespat a něco nadp
    TESSS
    TESSS --- ---
    CONN: hvezdna pechota? :-)
    CONN
    CONN --- ---
    ehm a kde maji? snad krom armady Izraele?
    TESSS
    TESSS --- ---
    ERIKMRX: zrovna v Rusku lidi cenu nemaji......
    REESHA
    REESHA --- ---
    TLUSTEC: napodobne
    TYET
    TYET --- ---
    TLUSTEC: tak hlavně aby vás nejelo devět :)
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    no, uprimne, za ural jsem se chtel podivat vzdycky, davno predtim :).
    TYET
    TYET --- ---
    TLUSTEC: tak co, pojedeš se tam podívat? :)
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    vyprava moskevskych turistu na Otorten, 2005:
    Дрожь Тайги :: дневник путешествия на ГОРУ МЕРТВЕЦОВ (29-ое августа)
    http://drojj-taigi.narod.ru/rus/ural2006_13.html

    foto c.2 (svetly bod na tmavem pozadi), prekladam:
    v jednom okamziku jsme zpozorovali, ze nekde v udoli na zemi cosi sviti. a to svetlo smerovalo jako sloupec k nebi. Co to bylo, ale nevime. Mozna, pribytek lovce, mozna, vojensky objekt, mozna UFO, nebo anomalni jev. zare byla bila, ale na fotografii jsme paprsek nenasli, jen jakysi bily flek s fialovymi okraji. Je to divne, ale cas porizeni fotografie byl fotoaparatem ulozen divne, o nekolik hodin dopredu. Urcite to nebyl ohynek...
    je to asi vazne nedobre misto, a ten nazev nevznikl pro nic za nic...
    TYET
    TYET --- ---
    TLUSTEC: to jsou skvělý fotky, úplně je mi z nich úzko
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    tyet: podivam se na to. jako zraneni od laviny to tez moc nevypada, uprimne receno. a hlavne, po lavine nikde nebylo ani stopy.
    giant: bylo to rozriznuto zevnitr, na nekolik pokusu:


    Перевал Дятлова: форум по исследованию гибели тургруппы И. Дятлова
    http://pereval1959.forum24.ru/?1-3-0-00000027-000-0-0-1321614704
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    kouknete sem, na to netreba umet rusky - "plenka no. X" je vyvolany film z nalezeneho fotoaparatu konkretniho ucastnika vypravy.
    Перевал Дятлова: форум по исследованию гибели тургруппы И. Дятлова
    http://pereval1959.forum24.ru/?0-22-0
    GIANT
    GIANT --- ---
    sory, jestli se ptam blbe, protoze rusky neumim a prolejzat tunu for nemam tolik cas, ale
    - nemohlo se neco potrhat pak casem vetrem a mrazem?
    - nezustaly by tam po ty lavine stopy kdyby to byla lavina, treba nakej velkej jazyk nebo napul zavalenej stan snehem nebo tak neco?
    - s tim nevracenim se zpatky - treba proste pak uz zkusili cekat do rana, pac stejne vedeli, ze to proste po tme nenajdou? a pak ty dva proste uz nevydrzeli a sli to zpatky prubnout najit?
    TYET
    TYET --- ---
    TLUSTEC: kdyby lavina zavalila číst stanu a zranila čtyři lidi, jakto, že se v okolí stanu nenašla ani jedna mrtvola? že by někdo uběhl takovej kus s rozdrceným hrudníkem? Čím víc o tom tady čtu, tím víc se mi to jeví jako dílo Tuunbaqa - už jsem to tady psala, jde o knihu Dana Simmonse, Terror. Jestli tě to opravdu zajímá, opravdu doporučuju si tu knihu přečíst, je to jedna z nejlepších, co jsem kdy četla. http://neviditelnypes.lidovky.cz/recenze-dan-simmons-terror-ddn-/p_scifi.asp?c=A090527_213557_p_scifi_hpe
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    google translator na tom neudela srozumitelny preklad?
    btw. ten stan byl rozrezan dost divne, a sice _u_vchodu_

    tohle jsou vsechno nacrty a rekonstrukce z toho fora.
    DINADEA
    DINADEA --- ---
    tady jsem se něco dočetla
    NOVÁ AKTA X: SSSR - TAJEMSTVÍ ''HORY MRTVÝCH''. ZÁHADNÁ TRAGÉDIE TURISTICKÉ EXPEDICE Z ROKU 1959. ČÁTS PRVNÍ (1) | THE BEGINNING OF THE END
    http://the-beginning-of-the-end.blog.cz/1108/nova-akta-x-sssr-tajemstvi-hory-mrtvych-zahadna-tragedie-turisticke-expedice-z-roku-1959-1-3

    Já rusky neumím, a myslím že nás bude víc, tak je pro nás to ruské forum bohužel nedostupné.
    Tlustec, nechtěl bys tu napsat pár těch případů, které to dělají nejasné?
    Viz ta zlomená lyže a ten klacek. Něco podobného. Takové podrobnosti v českých článcích nikde nejsou.
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    erikmrx: pokud umis aspon trochu rusky, vrele doporucuji to forum. jsou tam i scany vysetrovaciho spisu, rozhovory s cleny te hledaci komise a tak dale. a spousta faktu, co jinde nejsou (napr. nalez rozriznute lyze).
    krom jineho jsou tam rozebrany v dlouhych threadech vsechny nabizejici se teorie, vcetne rozboru mist, kde drhnou.
    a nakonec, je tam psychologicka evoluce "djatlologa", kde by ses kdyztak nasel ve skupine lidi, co tvrdi "to musi byt jasne", aniz by si precetli vsechna znama fakta (kvuli kterym to prave jasne neni, az dodnes).
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    ERIKMRX: byla to skupina turistu, co uz spolu neco sjezdila a zazila, na jedne z predeslych vyprav se potkali s medvedem, a zdravotni stav vsech byl dobry, az na ta podivna zraneni. Skutecne nemyslim, ze bu jak straspytlove na _otevrene plani_, kde jsou prvni stromy 1km daleko, jen tak klvuli nejakemu selestu (od ceho?) v noci vyskocila skupina 9 zkusenych turistu ze stanu a v tricetistupnovem mraze bez obuti mazala do lesa. pravdepodobna je spis ta lavina, kterou odnesli zranenimi ti ctyri na kraji, nacez ostatni rozrizli stan, aby meli kudy vylezt, a vydali se z nebezpecneho mista dolu k "seniku", ale opacnym smerem.

    ma to ale sva ale - kdyz zjistili, ze jsou v jinem lese, proc 2 hodiny cekali, az do umrznuti? proc se nakonec tri prezivsi vraceli ke stanu, namisto k zasobam? proc mel v ruce vudce skupiny brezovy klacek? a hlavne, kde skoncil pozustatek te nepravdepodobne laviny (viz teplota, sklon svahu, stav stanu pote).

    pokud oficialni vysetrovaci zprava koncila poukazanim na paranormalni pricinu, neco tu nehraje.
    pokud je aspon trosku racionalni vysvetleni mozne, uzavre se pripad a hotovo.
    ERIKMRX
    ERIKMRX --- ---
    A co se týče zesílených smyslů, když procházíte lesem bych mohl vyprávět. Bydlel jsem bezmála přes 20let v Prokopském Údolí v Praze. A když se kouknete na mapu, tak jsem ty lesy procházel a většinou i v noci, když jsem se vracel domu. Aby pravdu řekl, většinou jsem viděl jen pár metrů kolem sebe jinak tma... Pro zrak žádnej zážitek a pro ostatní smysly "Challenge accepted".. A hlavně v zimě, když mi pod nohama křupal čerstvě napadaný sníh, ale můj sluh, který pracoval na 100%, slyšel ne nekřupal jen mě ale i někomu jinému a vždy jsem slyšel jen pár zvuků jen když jsem se zastavil...Pak se snažíte rozhlížet kolem sebe a všechno, cokoliv co oko zaostří vám příjde v tu chvílí jako něco co není normální a řeknu vám tak jít skoro 45min v tomhle je fakt pecka... A teď se vracíme zpět k případu... Jestli oni tak byly několik dní není divu..., že jejich smysly byly na hranici... Nehledě na to, že nevíme zdravotní stav lidí na expedici??? Nakažlivé choroby??? V mrazu nepravděpodobné, ale v stanu by tam šance byla. Nevíme čím se přesně ztravovaly.A asi by to chtělo i zpovědi lidí z té doby co a jak chodilo. Chce si to poližit více otázek na dostatečně si na ně odpovědět.. Ale já si řikám, "Každá záhada má svě vysvětlení."
    ERIKMRX
    ERIKMRX --- ---
    Ale jde o to, že jestli ten co něco spatřil nebo podle mě spíš slyšel, tak se jednalo o noc. A jak je známo, tak když člověk méně vidí, tím myslim jak tmu, tak o to se mu zesílí ostatní smysly a to nejvíce sluch a hmat.... A pokud byly někde blízko lesa, tak jak znám rusáky, kteří jsou střízlivý jen když se narodí. Tak člověk v prostředí, které na něj působí tak, že by se měl chovat defensivně a ještě v noci, může hodně nebo někdy i všechny zvuky a viditelné věci si přebrat zmateně a tak vyvolat paniku, která mohla toto zapříčinit.
    TLUSTEC
    TLUSTEC --- ---
    btw. kolem stanu nikdo nebloudil. jeden byl zrejme v tu dobu venku - mocit, a neco spatril, nacez zavelel k uprku a ti zbyli se prorezali ven ze stanu a rozprchli vsemi smery. pozdeji se sesli a spolecne dosli k hranici toho lesa.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam