• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    PECA
    PECA --- ---
    SARGONOUT: To vypadá pěkně.

    BTW, Je někdo ochotný mi vyextrudovat díly na průšův model a na kolik tak odhadujete cenu extrudovaných dílů? (předběžně, nezávazně a asi to nebudu chtít hned, spíš výhledově :-)

    SARGONOUT: Help s elektronikou uvítám. Zatím jsem neexperimentoval, ale co jsem koukal, tak je to takový práce, že je pro mě reálnější sehnat hotové díly.

    Mám problém s vybavením. Nejsem schopen to vyrobit jinak než n koleně a pochybuju o dostatečné přesnosti výroby. Táta sice má "stojanovou vrtačku", ale to je domaděl, který nedrží osu :-( Frézovat bych mohl taky tak maximálně v ruce, a nehodlám na tom nechat prsty. Takže na to ještě jednou pořádně mrknu a asi konečně začnu krmit prasátko v podobě účtu. Zdá se, že kolem 10 tisíc je cena, kolik by to mohlo vyjít...

    ---

    Ještě jedna věc, kolik vlastně stojí materiál a co (jaké množství výrobku) se z toho dá udělat?
    PECA
    PECA --- ---
    SARGONOUT: Zvazuju to. Pomalu se chystam si celou konstrukci projit a promyslet mozne improvizace. Od drevenech kostek po kusy ohnuteho plechu. Proste co garaz a otcovy zasoby vydaji. Jeste budu muset poridit (nebo pujcit) stojan na vrtacku, protoze si jinak nedovedu aspon trochu presne vrtani nekterych dilu :-)

    Jeste jsem koukal vcera na nabidky v RepRap foru. Jeden Amik nabizi CNC vyrobene dily relativne levne. Bohuzel ne vsechny. Zato vypadaji moc pekne. Cena by byla kolem $100 + postovne, coz by mi prislo OK. Jak rikam, porad by mi chybela asi polovina dilu.
    Pak jsem koukal, ze nekdo nabizi komplet sadu z ABS (nekdo z UK) za asi 320 GBP, coz je v prepoctu pres 10 tisic.
    Zatim jsem nejak nepocital realnou ceny za matros. Myslim, kolik by stal samotny ABS na vyrobu dilu. Premyslim, ze bych neco i koupil. Hlavne ty slozitejsi dily.
    SARGONOUT
    SARGONOUT --- ---
    PECA: to neznie vobec zle :) ... pokial by si chcel tak viem eventualne pomoct s tou elektronikou
    myslis ze by si vedel vyrobit tie suciastky z toho dreva a potom na tom "drevenom vyrobit suciastky pripadne pre dalsi stroj ?
    PECA
    PECA --- ---
    Tak jsem se rozhodl, ze si postavim RepRap (Mendela). Postupne po kouskach. Najednou nedam prachy dohromady. Ty plastove dily zkusim vyrobit ze dreva, nekde jsem to videl, myslim, ze by to mohlo i fungovat. Neuvazujete o tom nekdo taky? Ja ze nakup zavitovych tyci a pod vyjde levneji pri vetsi objednavce.
    Akorat, abychom se shodli, jestli nerez nebo pozink. Uvazoval jsem o nerzu (A2), na jednoho mendela to nebylo az tak hrozny. Tyce a matky kolem tisicovky.
    PECA
    PECA --- ---
    AKA_THE_A: Jak rikam ja, podle jedne historicke hlasky ze hry ze ZX spectra: "No money, no ski" :-) No jinak jako jo. Z toho hlinikovyho profilu to vypada moc pekne. Z jeklu by to asi slo.

    Mel bych se ted ucit na statnice a ne koukat po CNC a 3D tiskarnach :-) Zkusim to nejak vydrzet a potom bych docela zkusil dat dohromady nejake vykresy a tak. Myslim, ze zakladni material na konstrukci nebude az tak drahy. Ostatne zakladni kostra je taky prakticky o nicem. Zajimavy to zacina bejt v okamziku vyroby, posunu, ovladaci elektroniky, motoru,...
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    PECA: http://bothacker.com/ a co takhle? :D
    Maj to klucí celkem hezký(hezky to i tiskne), ale tady v čechách by to bylo drahý... (350 peněz za metr toho hlíkovýho profilu)
    Já osobně přemejšlim nad ocelovym jeklem...

    Jinak easycnc to taky ždímou, ta věc od nich nemá takovou hodnotu; vzít ten slovenskej a přidělat na něj extruder(vytahovač?!) tak to vyjde levněji a líp...

    Nápady by byly, ale nejni $$$ (teda €€€) na realizaci mašiny :D
    PECA
    PECA --- ---
    Nasel jsem stranky http://www.easycnc.cz/
    Ceny nejsou zrovna lidove, ale kdo chce mit 3D tiskarnu za lidovku, musi si ji holt postavit sam, z materialu "ber co kde najdes" a ruzneho IT srotu. No, dam tomu cas, stejne momentalne nemam napad, co bych tisknul :-)
    PECA
    PECA --- ---
    Tak jsem si jeste jednou prosel reprap wiki a docela mam chut si to postavit. Na nejaky pekny CNC bych potreboval radove 30 tisic, spis vic. Pravda, pak by to uz umelo delat solidni veci. Nicmene si nedovedu predstavi, ze bych manzelce navrhl zrusit dovolenou a koupit stavebnici CNC. Zensky pro tohle holt nemaji pochopeni.
    Koukal jsem na Mendela (2. verze reprapu) a uvadena presnost je "Diameter of nozzle 0.5 mm, 2 mm min. feature size, 0.1 mm positioning accuracy, layer thickness 0.3 mm". Nejsem z toho uplne moudry, ale chapu to takto: "prumer trysky je 0,5 mm; minimalni rozmer vyrobku je 2 mm (neumi to 'tecku', musi to udelat alespon 'carku'); presnost polohovani trysky je 0,1 mm; tloustka jedne vrstvy je 0,3 mm".
    Na reprap wiki (Mendel) udavaji pribliznou cenu 350 €, coz je baj voko 8750 Kc. To bych asi i nejak dal dohromady. Postupne po etapach. Zajimalo by me, jestli ma nekdo s timhle nejake zkusenosti. Jednak kvuli porade ohledne stavby, jednak ohledne porizeni (vyroby) dilu, ale i ohledne vystupnich vyrobku.
    PECA
    PECA --- ---
    AKA_THE_A: Dik. Ja sice na reprap wiki koukal, ale uplne detailne jsem to necetl. Zjevne jsem to musel prehlednout. No, z ABS by to mohlo i neco vybrzet. Presnost je tusim necko kolem 0,5 mm, coz uz by asi i bylo pouzitelne pro nejake vyrobky, pripadne pro polotovary na finalni doopracovani.

    Jinak ti Slovaci maji peknou nabidku :-)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    PECA: si přečti reprap wiki... vyrábět se dá z termoplastů, který seženeš ve formě 3mm vlákna. Hlavní je PLA a ABS, jsou tam pak i pokusy s jinejma...

    Ten Tron má klasický nedostatky - používá zbytečně 2 motory místo jednoho a bude potřebovat 2 závitový tyče místo jedný, právě kvůli tomu jsem tenhle typ konstrukce zavrhnul...
    Jinak mašinu podobný konstrukce dělaj i slováci - http://www.cnc1.eu/
    PECA
    PECA --- ---
    Jinak dily na Tron (Plus) dela na zakazku treba krutor.cz: http://www.krutor.cz/manufacturing/tron/cz.htm (komplet vsechny dily, vyjma konstrukce, motoru, elektroniky nastroje = malinko pres 10 tisic)
    Tady je blog o stavbe Tron+: http://www.brum.cz/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=39&Itemid=58
    Autor blogu uvadi cenu 38000 vcetne odkazu na zdroje dilu. Popisuje svoje zkusenosti ze stavby. Doporucuji precist.

    BTW, nahodou nekdo, kdo by se podelil o pdf s "navodem" (protoze jak zjistuji, ono to taky neni uplne 100% se vsim vsudy) tu neni? Minimalne, dokud nebudu mit chut se do stavby pustit licenci na navod platit nehodlam. A taky nez nasetrim, coz bude nejvetrsi problem :-/
    PECA
    PECA --- ---
    VODRHA: Pokud vim, tak kompletni navod by se mel dat koupit tady: http://www.tron-cnc.de/english.html

    Jenze momentalne to nehodlam stavet, ale moc rad bych si to prostudoval. Bohuzel, na netu jsem to nikde "volne" nenasel a platit za nahlednuti do navodu jen tak ze zvedavosti, to se mi nechce :-( Cenove se to pry da postavit tak kolem 30 - 50. Prijde mi to trochu dost. Ale asi zalezi jaky clovek pouzije matros, motory, loziska a co ja vim co jeste za komponenty. Bral bych neco jako uvedeny TronPlus na vyrezavani modelu z extrudovanych materialu (penovy polystyren, extrudovany polypropylen, Elapor,...), nanejvys tak jeste neco ze dreva, tak nejak spis na hrani. Ale ta cena me prozatim odrazuje.

    AKA_THE_A: Na RepRap jsem nedavno koukal. Asi by to byla pekna hracka, ale neni mi jasne, co pouzivaji za hmotu na vyrobky, nai jak moc takovy vyrobek vydrzi a k cemu vsemu je pouzitelny. Jestli se k stavbe nejakeho takoveho robota dostanu, tak bych rad, aby to pak melo nejaky uzitek, eventuelne se to vlastni praci pomohlo zafinancovat.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    SARGONOUT: mám známýho s přístupem k vodnímu paprsku ;-), nic to ale nemění na tom, že výrobní prostor je menší než u mendela(reprap) a když už bych to předělával, tak bych metodu (drahýho) CNC řezání asi raději vyměnil za hliníkovej konstrukční systém, kterej stojí asi 350 peněz za metr a hezky vypadá :-D

    Docela škoda že na e-bay maj levně odřezky právě tohodle, ale protože už to něco váží, tak pošta stojí víc než matroš...

    p.s. laser a hliník by asi nebyli moc kámoši
    SARGONOUT
    SARGONOUT --- ---
    AKA_THE_A: ja mam taky pocit ze plany makerbotu su free a mozes si ich nechat vyrobit lokalne ...
    poznam firmu kde maju laserovu rezacku a spravia prakticky cokolvek
    myslim si ze pokial by to rezali do nejakeho kovu tak postovne by bolo tiez asi niekde inde :)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    SARGONOUT: ono teoreticky by stačilo si ho půjčit(v čechách je firmička, která ho půjčuje), ale s cenou >1000 kč/den si ho můžou strčit někam...

    jinak makerbot se mi nelíbí z toho důvodu, že ho (draze) řežou laserem do (drahýho) plexiskla, kdyby byl z duralovejch plechů, to by bylo něco jinýho...
    SARGONOUT
    SARGONOUT --- ---
    AKA_THE_A: kupit makerbot kit a za pomoci neho spravit reprap :) to je sialena predstava ...
    SARGONOUT
    SARGONOUT --- ---
    AKA_THE_A: videl som nieco podobne http://www.makerbot.com/
    na CCC v berline ... rozhodne zaujmave ale za kit chceli 1000E a zrovna som tolko v penazenke nemal :D
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    LADJAH: drahý!
    Pokud to neni nějak moc těžký(což ale většinou je), tak na e-bay se čas od času vyskytne něco zajímavýho, někdy jsou i ochotný to poslat do ČR...

    jinak - zná někdo http://reprap.org/wiki/Main_Page ?
    chci se o něco takovýho pokusit, zkušenosti by se hodily...
    LADJAH
    LADJAH --- ---
    VODRHA
    VODRHA --- ---
    Každopádně po prozkoumání většiny materiálů jsem zjistil, že kompletní návod to není, jedná se o jakýsi návod jak to postavit, ale úspěch je založen především na zkušenostech a trpělivosti každého "konstruktéra" neni zkrátka jednoduchý se rozhodnout, kterou cestou teda --- je přece tolik možností!!! :oD
    VODRHA
    VODRHA --- ---
    JUNIOR: Proč si to nedokážeš představit? Na těch stránkách je hafo videí jak to maká, občas jsou do dost podivuhodný stroje, ale makaj asi za málo peněz a hodně času..
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    SNIPERCZE: To jako vim, co je defakto CNC, ale prostě si to nějak nedokážu představit doma funkční :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam