• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    PECA: já si hned řikal že je to drahý... zkus třeba http://www.wickedlasers.com/lasers/Spyder_III_Pro_Arctic_Series-96-37.html ;-)

    jinak zelenej laser je (jen)na pálení docela škoda, kvůli technickýmu provedení je docela neúčinnej
    PECA
    PECA --- ---
    SARGONOUT: Ne ne :-) Ja videl na YouTube jak hacker vzal normalni laserove ukazovatko (tvar kratsi propisky, za par korun na 3x LR44) rozebral a na PCB ukazoval na nejaky regulator. Ten regulator (nevim presne) vyzkratoval, znicil pajkou, nebo tak neco. Potom tim laserem zapalil sirku. Je docela mozne, ze dioda z mechaniky na totez staci taky.

    Kazdopadne na DealExtreeme.com prodavaji zelene lasery az do 500 mW: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13512
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    BYDK: Tak s LD z vypalovačky na hliník (a kovy obecně) rychle zapomeň...
    potřebnej výkon je minimálně o 2 řády jinde, obecně DIY laser je docela hardcore záležitost...
    Z těch vhodnejch je Nd:YAG (šíleně)drahej na pořízení a CO2 je drahej na provoz, oba z nich nejsou vidět, jako bonus je YAG nebezpečnej pro oči...

    p.s. ta "25W" dioda je pro 1-100ns pulsy, není určená pro trvalej provoz(neuchladila by se)
    PECA
    PECA --- ---
    Kromě samotného výkonu je potřeba, aby ten paprsek byl co nejužší a celý výkon se vyzářil do co nejmenšího bodu. Kromě toho si myslím, že vodivost materiálu je spíše ke škodě, ale nejsem odborník. Co vím (a o řezání laserem jsou to jen domněnky, na základě fyziky základní a střední školy), tak řezání laserem je spíše odpařování, respektive u materiálů, které se neodpařují (dřevo) propalování, laserem.

    Překvapuje mě, že někdo vůbec experimentuje s diodami z vypalovaček. Ale zase je fakt, že taková ta laserová ukazovátka lze hacknout (vyřadit nějaký omezovač) a dá se jimi také třeba pálit papír. Tak třeba to stačí.
    BYDK
    BYDK --- ---
    Chtel bych tim pozdeji rezat hlinik a dural. Myslim, za tam bude dochazet dost k odrazu, ale zase tyto materialy vedou dobre teplo, takze by to melo byt hodne v pohode.
    Jinac z toho co rikas plyne, ze kdyz si vezmu zeleny laser, co dosviti az 8-10km, co prodavaji, tak by mel palit velice dobre. Co jsem koukam, tak emitovana enerige taky zalezi na barevnem spektru. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Colors_in_eV.svg
    Ale pokud vyrobce udava vyzareny vykon, tak to asi resit nemusim.
    SARGONOUT
    SARGONOUT --- ---
    BYDK: nie som fyzik a mozno kecam ale zakon zachovania energie plati vsade ... takze hlavne potrebujes vykon :)
    ... potom to asi dost bude zalezat od rezaneho materialu a vlnovej dlzky toho laseru
    kazdy material pohlcuje rozne vlnove dlzky inac
    BYDK
    BYDK --- ---
    Mam otazku, ktera mi neni tak uplne jasna. Jake musi byt podminky, aby paprsek mel tepelny vlastnosti. Je to jen otazka vykonu, nebo zalezi na spektru a dalsich parametrech? Tedy jake predpoklady musi dioda mit, aby zhnula. Dik
    BYDK
    BYDK --- ---
    HYENA: jinac co takhle dioda. Ta uz je radove ve watech. :) http://www.gme.cz/cz/l-splpl90-p511-082.html
    BYDK
    BYDK --- ---
    Parada, diky kluci. ;) Ja mam teda jeste 20CD-RW vypalovacek, takze o diody nemam nouzi. :D Jinac diody jsem nespalil, protoze svitili par kilometru do dalky. Ale nerezaly. :( No, nejak se s tim popreru.
    PECA
    PECA --- ---
    BYDK: Ohledně laserů se mrkni na http://www.dealextreme.com/ - něco tam seženeš, ale netuším, jak moc je to legální, kvalitní, vhodné pro cnc a tak :-)

    SARGONOUT: Dík, zkusím někdy večer dorazit.
    HYENA
    HYENA --- ---
    BYDK: DVD-RW je jasná volba, při její extrakci z tý zapisovací hlavy a při pájení nových kontaktů musíš opatrně, jsou citlivý na teploty, já sem takhle 2 ze 4 usmažil páječkou.

    Jinak např http://www.gme.cz/cz/l-sld80500a-p511-723.html za 1230Kč 500mW, to už je slušný když uvážíš, že ty RW se dělaj myslim kolem 150mW.

    Pak Blu ray (e-bay), ty sou až 300mW a pordávají je tam za 30-80 dollarů.
    BYDK
    BYDK --- ---
    Zdravim. CHtel jsem postavit ploter rezacku s laserovou hlavou. Bohuzel nevim, ale nepodarilo se mi rozchodit ani z DVD-RW tu diaodu tak, aby rezala. Nevim, kde jsem udelal chybu. :( Nevite nekdo o levne vykonne diode? A taky jake jsou potrebne vlastnosti, aby laser dioda mela tepelne ucinky? Diky
    SARGONOUT
    SARGONOUT --- ---
    PECA: irc.freenode.net ... kanal #brmlab
    PECA
    PECA --- ---
    SARGONOUT: Mozna jsem to prehlid, ale to IRC najdu kde (server a kanal)? To by bylo idealni. Nemyslim primo Prusu, ale proste nekoho z CR. Kazdopadne mi Prusovo reseni s extrudovanymi kluznymi pouzdry prijde prima napad.
    SARGONOUT
    SARGONOUT --- ---
    PECA: sorry ale neviem kolko presne vyjdu tie diely ... skus sa pripojit na nase irc ... pomerne casto tam visi aj prusa tak sa mozes opytat priamo cloveka od fachu ... viem ze on tiez dodava diely takze by ti vedel povedat aj cenu :)
    PECA
    PECA --- ---
    SNIPERCZE: Dik, ja na reprapshop.cz zatim nejak nenarazil. Ebay jsem nejak zatim nepouzival, tak to asi bude konecne duvod s tim zacit. :-) Koukam, cela sada na Mendela, kolem 5 tisic.
    SNIPERCZE
    SNIPERCZE --- ---
    PECA: tak hotovy dily si muzes objednat z ebaye. material sezenes na reprapshop.cz, prodavaj to v balenich 300g, 1kg a 2kg, ten kilovej vyjde asi na 1500....nicmene pokud budes nakupovat mimo cr, da se jit s cenou o hodne niz
    PECA
    PECA --- ---
    SARGONOUT: To vypadá pěkně.

    BTW, Je někdo ochotný mi vyextrudovat díly na průšův model a na kolik tak odhadujete cenu extrudovaných dílů? (předběžně, nezávazně a asi to nebudu chtít hned, spíš výhledově :-)

    SARGONOUT: Help s elektronikou uvítám. Zatím jsem neexperimentoval, ale co jsem koukal, tak je to takový práce, že je pro mě reálnější sehnat hotové díly.

    Mám problém s vybavením. Nejsem schopen to vyrobit jinak než n koleně a pochybuju o dostatečné přesnosti výroby. Táta sice má "stojanovou vrtačku", ale to je domaděl, který nedrží osu :-( Frézovat bych mohl taky tak maximálně v ruce, a nehodlám na tom nechat prsty. Takže na to ještě jednou pořádně mrknu a asi konečně začnu krmit prasátko v podobě účtu. Zdá se, že kolem 10 tisíc je cena, kolik by to mohlo vyjít...

    ---

    Ještě jedna věc, kolik vlastně stojí materiál a co (jaké množství výrobku) se z toho dá udělat?
    SNIPERCZE
    SNIPERCZE --- ---
    PECA: premejslim tedka nad necim malinkym, primarne na delani tistenejch (no, spis teda frezovanejch) spoju a desek….ale neni nejak cas
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam