• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    to vypada ze bude skutecne fungovat, jen 8,5Nm motory mi prijde trochu moc a mohl by stroj vybuzovat k vibracim, krome toho zvlast u 2F krokacu plati ze cim vetsi jmen. moment, tim rychleji ho ztraci s otackama, tedy bude to dost pomale, 4Nm motory to utahnou taky a bude to podtatne rychlejsi nez s 8,5Nm, 3F krokac by stacil 2Nm, staci porovnat momentove charakteristiky 8,5Nm a 4Nm 2f krokace, ten 8,5Nm spadne na 4Nm uz na relativne dost nizkych otackach, jedine ze ten driver budes krmit na 80V ktere mu pisou, pak by to mohlo byt lepsi, se stejnym driverem s 4Nm krokacem vsak dosahnes lepsich vysledku.

    tuhost u nepodeprenych tyci je dana hlavne pomerem delky tyce a jejiho prumeru a na tu spodni osu by se pri tehle delce hodily spis uz o fous vetsi
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    BOTRYTIS: To na te fotce mi strasne pripomina stolek pod mikroskop s mikrometrickym posuvem a motorky... ;)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    silon tez potrebuje pomerne vysoke posuvove rychlosti, jinak se ochotne tavi ale predevsim perfektne ostre nastroje.

    pro posuv sahni spis po trapezove zavitovce, metricka sice nic nestoji ale uzitna hodnota pro posuv cnc je stejna, tedy prakticky zadna, trapezaky nejsou tak drahe aby melo smysl na nich setrit metrickou zavitovkou, soustruh mas, osazeni pro loziska zvladnes sam.

    jako linearni vedeni nema smysl kupovat nic levnejsiho nez podepren nebo nepodeprene tyce, jinak je vysledek dost nejisty a uspora sporna, spis zadna protoze je nakonec stejne vyhodis a koupis ty tyce. tyce cim vetsi prumer tim lip, na A4 bych dal 20mm prumer. na cncshopu koupis hotove tyce, bud samotna loziska nebo cele loziskove domky ktere jen prisroubujes, muzes usetrit tim ze koupis jen loziska a domky si udelas, to same s uchycenim tyci, za ty penize co se to da koupit bych se ja osobne s vlastni vyrobou v kusovce nezabyval, zvlast bez poradne CNC frezky. s dremelem se da zacit ale velice brzo ho zahodis a koupis alespon kress, ktery je sice vetsi, tezsi a vykonejsi nez budes potrebovat ale slusne pouzitelne mensi vreteno se slusnou hazivosti bude drazsi nez ten kress. kvalita dremelu a proxonu sla bohuzel za posledni leta drasicky dolu, predtim slo frezovat proxonem 2mm frezou i hlinikove slitiny, dneska vzhledem k hazivosti vretene je to spis lamani nastroju nez frezovani, i ten kress sel s kvalitou dolu, ale aspon ma kloudnejsi ulozeni lozisek v kovu a delsi zivotnost nez dremel.

    rozmery stroje zvol co nejmensi ktere skutecne vyuzijes, jinak budes zbytecne ztracet tuhost a to se ti na nastrojich pekne prodrazi, v praxi neni zadnej stroj dostatecne velkej a at ude sebevetsi tak budes potrebovat vetsi, nejlepsi je si promyslet jaky nejvetsi dil budes potrebovat frezovat a jakym nastrojem a podle toho udelat stroj, pri pouziti tech tyci a lin. lozisek misto suplikacu ma tu vyhodu ze je prinejhorsim muzes prodat a zmensit tak ztratu, suplikace se prodavaji podstatne hur.

    otazkou je zvazit postupne investovani a vlastni stavbu nebo nakup hotoveho strojku jakozto polotovaru, sice to je vetsi obnos najednou ale podobny stroj za ty penize svepomoci nepostavis ani nahodou.

    koukni treba na tohle http://www.carving-cnc.com/...020z-d52-new-version-router-engraver-drilling-and-milling-machine.html
    BOTRYTIS
    BOTRYTIS --- ---
    JVCNC: pardon, né silikon, ale silon ;)

    OK, tak až něco zbastlím, nebo budu v koncích, tak dám vědět..
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    BOTRYTIS: pruzi vsechno, drevo vyrazne mene nez pertinax a je rozhodne levnejsi.
    drevo bude asi ok, plasty obecne potrebujou vyssi rychlosti posuvu, jinak se zacnou tavit, coz vylucuje metrickou zavitovku pro posuv, s laserem to bude ok, ten nepotrebuje zadnou tuhost stroje.

    jen moc nerozumim tomu co chces frezovat ze silikonu? nejak si nepamatuju ze by sel silikon dal frezovat nebo ze by to nekdo nekde delal
    BOTRYTIS
    BOTRYTIS --- ---
    JVCNC: dřevo také pruží... no nevím...

    chtěl bych posuv A3, ale i A4 by stačil ... obráběl bych dřevo, plasty, silikon... (žádný težký kov)... taky chci zkusit gravírování laserem (osvit PCB, plasty...) jako vřeteno dremel, popřípadě ten laser... právě na pojezdy a lineární posuvy sem se původně ptal, co je levné a relativně přesné?

    strojní vybavení jo? :-D tak mám tu postarší soustruh, svářečky, stojanovku...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    BOTRYTIS: pertinax je pruzny a u frezky potrebujes presne opacnou vlastnost. nenapsal jsi co chces obrabet, ale nabytkove pojezdy budou stacit tak na drevo, umele drevo a plast (kdyz budes mit hodne velke stesti). slusnejsi nabytkace jsou drazsi nez nepodeprena tyc s linearnim loziskem a levnejsi jsou vhodne tak akorat prave na supliky.

    porad jsi ale nenapsal jak velke chces mit rozjezdy (ty mikrometricke stolky jako je na te fotce maji rojezdy dost male) a co chces vlastne obrabet.

    co chces pouzit jako vreteno? predpokladam dremel nebo proxon, co chces pouzit pro posuv? metrickou zavitovku nebo alespon trapez? do rozjezdu max A4 by tyhle motory meli byt OK, driver s TA8435 na tyhle motory bude stacit, ridit to budes asi pres lpt z mach3 nebo linuxcnc.

    jake mas strojni vybaveni?
    BOTRYTIS
    BOTRYTIS --- ---
    JVCNC: Motory mám od Microconu a to SX17-1705 a elektroniku si stavím vlastní s TA8435
    jediné v čem máš pravdu že rozpočet je minimální... ;))

    PROFOR: Spíš bych to viděl na stolek něco jako je tento, jen větší http://c4r0.elektroda.eu/_hv/lasers/ploter16_big.jpg , ale nevím jak na třetí osu... posunovat s celým stolkem nahoru a dolu je blbost, už jen kůly váze, motor by brutálně ztrácel kroky...

    než dřevo, nebo MDF desky bych to viděl spíš na pertinax... co jsem se tak koukal tak ližiny do nábytku se používají celkem hojně, tak do nich půjdu taky...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    naopak, cesta k levne a jakstaks funkcni frezce vede prave pres drevo, tedy presneji MDF, kdyz ma konstrukce hlavu a patu, lze z MDF postavit na hobby podminky velice slusny stroj.

    PROFOR: spis se bojim ze motory budou z tiskaren a elektronika modra cina a rozpocet 5-10k kc, vsechny takovehle dotazy takhle konci, jako by jsi to neznal :D

    BOTRYTIS: zacni tim kolik na to mas a jak velky prostor by jsi chtel obrabet, z toho se da odpovedet jaky vysledek muzes cekat jakou cestou
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    BOTRYTIS: To je trosku obecne zadani. Nepises, co chces obrabet, ani s jakou presnosti. Obecne lze doporucit c-n-c.cz forum. ;) BTW - frezka muze byt toto:
    http://stroje.hyperinzerce.cz/...rat/5714651-cnc-frezka-3d-rezani-gravirovani-nabidka-stredni-cechy/
    nebo jako predelavka konvencni:
    http://www.uvssr.fme.vutbr.cz/...ent/gallery/zverejnovaneprodukty/23667-laboratorni-cnc-frezka-4.jpg
    nebo uplne kompletne vlastni z polymerbetonu:
    První sprovoznění 3 os spolu s referenčními a koncovými snímači
    http://tube.7s-b.com/...-3-os-spolu-s-referen%C4%8Dn%C3%ADmi-a-koncov%C3%BDmi-sn%C3%ADma%C4%8Di.html
    nebo...

    Z toho, co pises (ze se ti to nechce stavet ze dreva), usuzuji, ze to drevo je mozne, ale nechces jej - tudiz, ze to bude spis ten prvni typ. To znamena nejaky portalovy typ. Tech na c-n-c foru najdes docela dost.
    BOTRYTIS
    BOTRYTIS --- ---
    Zdravím...
    rozhodl jsem se pro stavbu frézky... nevíte někdo kde bych sehnal levně mechanické díly? (elektroniku a motory mám) přemejšlím nad stolem ze sklolaminátu, nebo teflonu, a konstrukce z Al profilů, ale nevím, nevím... tak či tak potřebuju nějak vyřešit posuvy X,Y,Z a celkově konstrukci, ze dřeva se mi jej stavět moc nechce a posuvy z nábytkových šuplíků, nevím, nějak tomu prostě nevěřím ... máte nějaké nápady...? :))
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Krása:
    CNC Laser Gravierer [der-frickler.net]
    http://der-frickler.net/technik/lasergravierer
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AKA_THE_A: to bohuzel netusim a asi ani nikdo takovy nebude, protoze kdyz ji doveze firma, ma to automaticky drazsi o clo, dph a dopravu, kdyz si to doveze nekdo sam, ma to drazsi jen o dopravu, a pak jeste za to drzet zaruku zadarmo se taky prodrazi.

    ale neni problem si neco koupit sam na ebay, pripadne na aukru kde teda zrovna nic neni, ale semtam se tam objevi tzv
    "cnc 3020" nebo vetsi "cnc 6040" (google ukaze vic)

    ovsem pod stejnym oznacenim a casto i stejnou fotkou se skryva pokazde tak trochu neco jineho, coz je riziko nakupu z ebay atd.

    provedeni toho sameho se od ruznych vyrobcu v detailech lisi, nejvice odlisnosti co jsem videl bylo v elektronice, mechaniku jednotlivych klonu (tezko rict co je vlastne original) jsem podrobne nezkoumal, ale ve vsech pripadech to nebylo tak hrozne a serizenim tomu pujde asi docela dost pomoct.

    u elektroniky je potiz v tom ze v jednom pripade byli drivery dimenzovane tak, ze i kdyz tomu clovek napipal STEP o vetsich frekvenci nez co ze sebe vylouda lpt port tak to stejne rychleji nejezdilo (male napeti, proudy a ne uplne vhodne motory) v jinem pripade sla pouzit elektronika tak jak byla a jen pouzit jiny zdroj step/diru znamenalo zrychlit stroj 2-4x.

    jako ne uplne vyhovujici mi prijde upinaci deska s T drazky, je to tazeny AL profil nicmoc tuhosti, na frezovani prilepenych dilu na dalsi desce to bude ok, sverak bych se k tomu bal pritahnout, jedine velice opatrne.

    v kazdem pripade u te mensi varianty 2030 je vice nez vhodne jako prvni krok vyhodit vreteno co tam je udelane z DC motoru, odruseni zadne a ruseni takove ze je schopno rozblikat LEDku lezici vedle, tedy jak se zapne vreteno, prestava fungovat vse okolo, vetsi varianty 6040 byvaj dodavany s 3f asynchronim vretenem a menicem, tam je to celkem ok, dneska je dle meho nazoru 3020 nebo 6040 nejlevnejsi cesta k necemu pouzitelnemu, za ty penize to uz levneji asi nepujde.

    na pouziti jako mechaniky pro tiskarnu s moznosti tam strcit frezovaci vreteno a neco vyfrezovat bych u tehle 3020 a 6040 strojku videl jako velice slusne pouzitelne, na 3d tisk to ale bude chtit vetsi frekvenci STEPu aby se to trosku hybalo nebo stahnout mikrokrok, coz se zase muzou projevit jine neduhy v podobe rezonanci, ktere by sli omezit pouzitim pruznych spojek misto pevnych (nekde jsou pevne nekde pruzne), jeden zrovna povedenejsi typ 6040 jsem rozhybal na 110mm/s jen tim ze jsem misto lpt portu pripojil neco jineho i s puvodni elektronikou, ktera zustala zachovana, u jineho klonu 6040 kde elektronika stala zaprd, viz vyse, jsem se nedostal nad 20mm/s i kdyz jsem pritom stal na hlave.

    kdyby stacil i mensi strojek tak je jeste tzv 2010 s krycim nazvem saable http://www.cnc-sable.nl/
    to byl jeden z prvnich strojku tohoto typu (dalsi 3020 a 6040 jsou v podstate jen zvetseniny a misto stolu jezdi portal) cokoliv levnejsiho nez tyhle strojky postrada smysl vubec kupovat. Pro 3d tisk by jeste mohla byt omezujici kratka osa Z, tomu uz jde ale celkem i relativne snadno pomoct. u saable jsou misto trapezovych sroubu obyc metricke zavitovky (teda jestli si ten strojek dobre pamatuju) s nizkym stoupanim, u nej to tedy bude chtit minimalne vymenit srouby kuli rychlosti.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    JVCNC: nevíš náhodou o někom kdo dováží CNC Čínu do ČR za čínský ceny ? :D
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ten kompas h 300 je hodne DODO, z fotek to videt neni ale pan cau cau jak rad na svych strankach pise "toto nenie asia" ma bohuzel pravdu, asia je na tom ponekud lepe, stejne tak jak tam ma casto uvedeno "toto nenie hobby" ma tez pravdu, v hobby kategorii nemusi clovek predelat pulku stroje aby alespon nejak fungoval, napsal bych podrobneji co je na tom stroji vsechno spatne, ale vzhledem k tomu ze uz neni dostupny to je asi zbytecne.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    MICA: lepení... //facedesk//
    Takže asi pomalu ale jistě se dívat po něčem jinym :P
    BOREC
    BOREC --- ---
    MICA: strojni sverak ideal ... to lepeni se mi neosvedcilo, x krat se to vyvrklalo a probehl destroy, blby je ze to trochu snizuje max. vysku materialu.
    MICA
    MICA --- ---
    AKA_THE_A: no ještě k tomu dávaj desku, která se přilepí na tu desku na stroji a k tomu se přilepí polotovar. Já to vyhodil do hajzlu a dal na to místo desky strojní svěrák. Je to hroznej bastl ale na balzu, překližku, dural a plasty to stačí
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    MICA: právě... jsem spíš uvažoval jestli by to nebylo možný to použít jako Repstrap s možností i něco ožužlávat :D
    Za tuhle cenu nedám dohromady ani součástky :P

    p.s. jak se k tomu připevňuje polotovar? Nikde nevidim žádný díry nebo úchyty...
    MICA
    MICA --- ---
    AKA_THE_A: No asi uplně ne. Problém ale je, že v týhle cenový kategorii nic moc neni :-/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam