• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    MICA: jde i s tim vysavačem samotnym, ale velmi rychle se zasere :P
    MICA
    MICA --- ---
    AKA_THE_A: Mmm do DIY se mi moc teda nechce :)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    MICA: podívej se na DIY cyklónovej filtr, dá se to vyrobit z kýblu a odpadních desek, pohánět to může i levnej vysavač za 12 stovek...cyklóňák odebere většinu prachu a se zbytkem si zvládne poradit vysavač...

    btw vysavač musí používat oddělenej vzduch pro motor a turbínu, jinak se budou dít zajímavý věci při vodivym prachu ;-)
    Něco na tenhle způsob...
    MICA
    MICA --- ---
    Nemáte tip čim odsávat prach vznikající při obrábění kompozitů, zejména uhlíkovejch? Potřeboval bych jen
    něco malýho do domácí dílny. Sice při řezání budu používat respirátor s P3SL filtrem, ale nechci mít ten né
    uplně zdravej prach rozlítanej po celý dílně. Našel jsem jen nějaký průmyslový odsávací jednotky za deseti
    až statisíce, což je moje mimo finanční možnosti celkem :D
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THX_1138: co jsem koukal na max zatizeni jednoho otevreneho voziku pro 16mm podeprenou tyc tak se pohybovalo od 500 - 1000N, tedy teoreticky by to stacit melo, je tu ale hned nekolik ale,

    zatizeni u nich je ruzne podle smeru montaze, zalezi kde jsou zrovna kulickove drahy, osobne je nemam moc rad, prtoze se pri zatizeni rozviraji. Solidni vyrobce ma v katalogu i obrazek, jak jsou kulickove rady orientovay a jakym smerem jake zatizeni snesou, takovemu udaji se pak verit da, pokud tam je jen jedno cislo tak je buhvi jak ziskane a tezko rict jak odpovida realite a jakou pak ma vozik a tyc zivotnost pri takovem zatizeni,

    dalsi ale je, ze na ne ude pousobit i dalsi zatizeni krome hmotnosti stolu, pri vrtani pak muze byt tech 100kg taky zanedbatelnych oproti silam potrebnym k tomu aby vrtak zakousnul sponu.

    osobne se mi zda ze 16mm tyce budou malo, udelal bych tohle, zjistil bych jakym max prumerem a do ceho budu vrtat, kouknul do tabulek na potrebne sily, pricetl k vaze stolu a vse dimenzoval na 2x-3x vetsi zatizeni. ono se to nezda ale u vrtacky je sila nasobena pakou a prevodem do pinoly a oproti tomu jak na paku tlacim je sila na vrtaku mnohonasobne vetsi.
    MICA
    MICA --- ---
    Netušíte kde by bylo možné si v praze nechat užírnout něco z laminátových/uhlíkových desek na laseru a kolik taková prototypová výroba stojí?
    DEMONOFANARCHY
    DEMONOFANARCHY --- ---
    Je tu nekdo z Vas shopen/ochoten mi vyrobit neco takoveho, ale z kovu? Kolik by me to stalo?

    https://i.nyx.cz/files/00/00/12/01/1201123_53c75199b0b565c16b17.jpg?name=20140604_100752.jpg
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    pro dps je vhodna koncepce s pevnym portalem, ktery muze byt tuhy a nezhorsi dynamicke vlastnosti, ktere jsou u dps stroje potreba vice nez tuhost, tedy zaklad je mit pohyblive soucasti co nejlehci, tzn pevny portal a pohyblivy stul, kdyz je obrobek hmotnostne temer zanedbatelny, je lepsi hybat s nim nez tezkym portalem, v pripade ze obrobek se hmotnosti blizil hmotnosti portalu, je lepsi hybat portalem.

    geometrie je veci zpracovani stroje, pri konstrukci je dobre premyslet o tom aby konstrukce umoznovala nejake serizeni aby te neomezovaly vyrobni moznosti. v pripade slusnych vyrobnich moznosti nemusi byt konstrukce a geometrie seriditelna ale vysledek bude v presnosti v jake budou vyrobeny vsechny casti.

    rozjezdy os je dobre vybrat co nejmensi jake budou potreba, s rostoucim obrabecim prostorem rapidne klesa tuhost pri stejne konstrukci a vzrustaji naroky na presnost jednotlivych casti stroje. tez vhodne dimenzovat jednotlive casti, tak aby nektera z nich nebyla poddimenzovana vuci ostatnim. Pevne nepohyblive casti stroje je lepsi vzdycky trochu predimenzovat, tuhosti nikdy neni dost a kdyz uz budes delat dps tak by nebylo spatne umet udelat i nejakou tu diru do krabicky nebo panel na nejakou tu elektroniku. tedy stroj co nejmensi co bude potreba a co nejtuzsi. nejde jen o presnost obrabeni ale taky o to ze s nizkou tuhosti trpi nastroje, ktere pak maji jen zlomek zivotnosti nez co by mohly mit na treba i jen trochu tuzsim stroji. tedy to co usetris na stroji ted, zaplatis casem v nastrojich a za chvili se ti uspory v konstrukci stroje zacnou prodrazovat vic, nez co jsi na sroji usetril.

    cokoliv co osidis a na cem budes setrit pri stavbe stroje, se ti velmi rychle vrati v nakladech za zlamane nastroje a zniceny material. tedy cim vic ted investujes, tim vice potom usetris a pripadne vydelas.

    a tez mysli taky na to, ze vreteno je pul stroje, jak investicne tak i ve vysledku, je dobre taky premyslet o tom ze by si stroj mohl na sebe casem vydelat a budes ho pak moct vylepsovat.

    Pripadne neni spatna cesta postavit napred neco jen aby se to hybalo a na cem si to vsechno osahas a ziskas prvni zkusenosti co a jak a pak investovat az do druheho stroje kde uz budes vedet co kde a jak udelat lip. S tim souvisi i vyber komponent, je levnejsi investovat vice napr do elektroniky, motoru, sroubu atd. ktere muzes pak pouzit i na dalsim stroji (pokud se vydas touto cestou) nez aby jsi koupil to nejlevnejsi jen aby se to nejak hybalo a pak kupoval uz neco sice drazsiho ale pouzitelneho. Nikde jinde nez u CNC neplati vic, ze to nejlevnejsi je to nejdrazsi, protoze to pak hodis do kose a nakonec stejne koupis to drazsi a taky drazsi komponenty jdou prinejhorsim vzdycky prodat, tech nejlevnejsich je casto problem se jich zbavit i zadarmo.
    KAPPI
    KAPPI --- ---
    THERIDANE: Super, presne to jsem potreboval, takze mam jasno = y na portalu :)
    Ono by mi to misto az tak nevadilo, ale jak rikas, pevnost portalu a kolmost nastroje jsou dost podstatny...
    Dekuji a urcite jeste parkrat prijdou pro radu :)
    KAPPI
    KAPPI --- ---
    ahoj lidi, chtel bych vas poprosit o radu, pripadne vysvetleni vyhod a nevyhod atd.
    Zacinam davat dohromady malou milling masinu, primarne na vrtani a pripadne frezovani plosnaku. A zajimalo by me, jaky je prakticky rozdil v posunech os (prosim nekamenovat, termity moc neovladam). Jestli je lepsi mit upinaci stul posouvatelny v x a y, nebo jenom v x a y mit na nastroji? Umim si predstavit problem s vulemi u jednotlivych kombinaci, ale rad bych nejake realne zkusenosti... Dekuji
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    JVCNC: na druhou stranu by to vysvětlovalo tu naprosto šílenou cenu :D
    Tabulka dole, zdá se to bejt používanej závit na kola u týhle konkrétní značky, profil je nejspíš BSC závit...

    PULP121: máš někde po ruce ten závit? Vyfoť to vedle M9 a M10 závitu...(typuju že závitový šablony náhodou nemáš)
    Soustružník by ti to byl schopnej vyrobit, ale ne o moc levněji :P
    PULP121
    PULP121 --- ---
    jde mi o tyhle matky, normálně stojí kolem šedesáti eur. doufám, že se vyrábí i někde jinde pro něco jinýho. je to takovej ten jemnější závit. nejsem strojař takže sorry za moje názvosloví :-)

    Campagnolo Pista Wheel Nuts from Velodrome Shop
    http://www.velodromeshop.net/index.php?p=product&id=747
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PULP121: ve strojickych tabulkach,

    tohle ale vypada dost na atyp. prvni se oznacuje prumer a pak stoupani, zde je prumer metricky ale stoupani palcove, to tpi znamena thread per inch, tedy pocet zavitu na 1 palec delky zavitu, to ze je prumer metricky a stoupani palcove vypada bud na chybu zapisu ,nekdo zmeril prumer a zaokrouhlil na cele mm nebo na neco nestandardniho.

    zavity se oznacuji jeste jednim ci vice pismeny pred rozmerem, napr M, UNC, W, NPT atd. tohle oznaceni udava profil zavitu, ktery je dulezity, samotne rozmery jsou knicemu
    PULP121
    PULP121 --- ---
    čau borci. máte někdo páru kde najdu převodní tabulku závitů? Co znamená rozměr "9mm x 26tpi" v češtině? jde o matky. dík
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: pokud te limituje jen pocet pinu, tak ten muzes doplnit nejakou tou kartou do PCI/PCIE, sahnul bych po axago kartach, pod linuxem je vyzkousene nemam, maji vsak celkem ok tvar signalu oproti jinym vyrobcum, jinak pro linuxcnc jsou pak karty mesa, jen je pak nastaveni o neco slozitejsi
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ALL: Zdravim ve spolek. Je tu nekdo kdo by mi byl ochotnej vyfrezovat rychle (!) neco z plastu ? (nejakej HD-PE, nebo PP). Bude se jednat o ozubene plastove kolo 13cm v prumeru, tloustka do cm (podle toho co sezenu za material).
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Ahoj, omlouvám se za offtopic, ale dlouho mi tady na nyxu chybělo vlákno okolo průmyslové automatizace. Tak jsem jej nakonec založil. Pokud se vám to zamlouvá, prosím o hlas :)
    [ CERMINEK @ nyx :: kluby :: věda a technika ]
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    JVCNC: super, diky za odpoved:) zkusim pripravit kompletnejsi dotaz i s prikladem. ale zatimmi to staci:)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ZELENY_CAJ: pokud budes chtit odlitek z hliniku, tak forma musi byt ocelova, podle slozitosti a rozmeru pocitej desitky-stovky tisic za formu, pro tisic kusu by ve vysledku mohlo vyjit levnejs liti na ztraceny vosk, formu udelas z hliniku jen na liti voskovych modelu a ty pak formujes do sadry a muzes si to pak v podstate odlejvat i sam na zahrade. pro tisic kusu se (podle slozitosti) dost casto vyplati porad obrabeni.

    zalezi i na zadane vysledne kvalite povrchu a toleranci, kdyz neni nijak zasadni, nejlevnejsi vyjde liti do piskove formy.1000 kusu porad neni mnozstvi kdy by melo tlakove liti do ocelove formy smysl, vzhledem k cenove a casove narocnosti ocelove formy a priprave procesu. na neco blizsiho a konkretnejsiho je dotaz prilis obecny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam