• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    GLUMON
    GLUMON --- ---
    THERIDANE: imho polykarbonát je název materiálu samo o sobě a tolik druhu jsem zase neviděl.spíš problém že krom komurkovych desek toho v ČR moc není a zaměňuje se plexi za PC. jinak je to plast tze ať už je to žlutý chlor nebo jinej humus,tak bych to nedejchal :)
    FIFLE
    FIFLE --- ---
    THERIDANE: má to být 6tka a prý je pružná...no ale teď jsem ještě mluvila s pánem a vadila by žlutá hrana, tak to stejně musím dát na frézu.))
    každopádně děkuji!
    FIFLE
    FIFLE --- ---
    Zdravím...nevíte někdo, jestli při pálení polykarbonátu vzniká chlor? Když jsem ho zkoušela řezat laserem, tak unikal docela nepěknej, žlutej čmoudek. (Nerada bych se utopila vlastníma plícema.)))
    DZINDRA
    DZINDRA --- ---
    THERIDANE: Ja nespinam napajeni driveru, ale az vystup z nej, protoze to mam oddelene. U tehle varianty tezko rict co je vevnitr, takze asi nezbyde nez vyzkouset... Jinak nejaky specialni duvod proc jsi zvolil 405nm?
    DZINDRA
    DZINDRA --- ---
    THERIDANE: Tipuju, ze to hodne zalezi na diode, kterou tam mas. Vzhledem k tomu, ze od te co mam ja neni k dispozici ani datasheet, tak jsem nechal defaultni pwm frekvenci co ma Grbl a funguje to.
    DZINDRA
    DZINDRA --- ---
    THERIDANE: Hezky! Koukam, ze jeste nemas vyresene zapinani laseru, ale to uz je asi celkem drobnost. Doporucuju PWM, at muzes vykon regulovat.
    DZINDRA
    DZINDRA --- ---
    PECA: jj, co se tyce mechanicke konstrukce, neni tam nic navic, takze to zvladne i takova lama jako ja, co neumi ani presne vyvrtat diru :]

    No, priprav se na to, ze to smrdi pekelne. Odtah by se urcite hodil, ale to uz vyzaduje dalsi technologii, takze oteviram okno a pak to smrdi jeste pul dne. Mam jenom vetracek na chladici diody, ktery odfukuje kour z rezu.
    PECA
    PECA --- ---
    DZINDRA: Tak nějaký prachy to sežere, to je jasný, ale líbí se ta jednoduchost... Vidím to jako THERIDANE - poskládám to podobně jako ty a pak budu otravovat s lama dotazy :-)

    Mimochodem, jak moc to čmoudí? Nebude potřeba nějaké odsávání, nebo tak něco?
    DZINDRA
    DZINDRA --- ---
    PECA: Jj, presne tak, bral jsem to jako komplet, abych to nemusel resit ze neco nesedi apod. (jenom loziska jsem mel uz doma). Kazeta ma priblizne 85x80x35 mm. Jinak co se tyce jednoduchosti, tak je docela pravda, nic ultrasloziteho tam neni. Jenom se priprav, ze to bude stat nejaky ten peniz - me to vyslo cca na 9 tisic (a to nepocitam slepe cesty pri stavbe) a jeste bych na tom rad neco vylepsil (treba Z osa).
    PECA
    PECA --- ---
    DZINDRA: Děkuji za odpověď. Ty motory, to máš ty NEMA17 s 6,3 mm osou z inshopu? Nějak se mi nedaří dohledat rozměry (alespoň přibližné) té kazety - můžeš mi to sem napsat, prosím?
    Takhle od pohledu ten laser-router vypadá jednoduchý jak facka - dost o tom uvažuju...
    DZINDRA
    DZINDRA --- ---
    HARVIE: Zrovna jesterka byla hodne rychle, protoze je mala - uz si to presne nepamatuju, ale do minuty to urcite bylo.

    PECA: Castecne jsem se inspiroval na internetech, castecne jsem si dodal vlastni invenci. Vetsina veci je koupenych, jenom jsem je smontoval dohromady a natahl draty. Osy a voziky jsou z https://cnc.inshop.cz/kazetovy-system-c-12/ (ale kdyz jsem je kupoval byly levnejsi). Rizeni je Arduino s CNC shieldem 3, driver je nejaky generic z eBaye, ampermetry a voltmetry taky. Diodu mam od https://sites.google.com/site/dtrlpf/ Akorat jsem pridal k driveru spinaci MOSFET. Zbytek jsou veci z Obi (hlinikove profily, srouby a deska)

    Vyrezavam veci z penoveho pvc (tloustka 3mm) nebo plastove folie. Ta jesterka je treba rizla z drevene lekarske spachtle (tloustka 1.5mm), cvicne jsem dal i borovicovou listu tl. 3mm a ABS tl. 2mm. Rezne rychlosti jsou od 60 mm/min (tluste veci, klidne i 3 pruchody) do 350mm/min (folie). Obcas je ale lepsi dat vetsi rychlost a rez 2x zopakovat, jinak se material zapali.

    Prac. plocha je 44x21cm, takze to celkem rozumne zvladne i A4 a ted jsem experimentoval s vypalovanim rastrovych obrazku a to funguje taky prekvapive dobre.

    V priloze jsou obrazky celniho panelu, ktery jsem vyrezaval.



    PECA
    PECA --- ---
    DZINDRA: To je vlastní návrh? Díly máš svoje vlastní výtisky, nebo prefabrikáty z eshopu? Hodně mě to zaujalo. Řezání překližky 1 - 2 mm se dá? A jak rychle?
    :-)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    DZINDRA: jak dlouho ty 2W rezaly tu jesterku?
    MICA
    MICA --- ---
    AKA_THE_A: Nevim, po výměně voleje mi vždycky zbyde litr 10W-40, kterej přeleju do volejničky, kterou u soustruhu mám
    BOTRYTIS
    BOTRYTIS --- ---
    PROFOR: super dík to mi pomohlo...:o)
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    BOTRYTIS: Hele, na loze jsou vynikajici oleje, ktery zabranuji trhavemu posuvu suportu - treba: http://www.oleje-mazivo.cz/?oleje-pro-kluzne-plochy,165 do prevodovky proste prevodovy olej - to resit nejak specialne nemusis, na predlohovy kola a posuvovej sroub (pokud nemaji jine schema mazani) bilou vazelinu s lithiem. Ono, samozrejme muzes pouzit i "jakykoliv jiny sadlo", ale zase poznas rozdil... :)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    MICA: a nějakej řidší nebo naopak tužžší? :P
    BOTRYTIS
    BOTRYTIS --- ---
    MICA: Já právě myslím/myslel že na to je nějaký speciální olej... ale pod jde použít i klasika....
    MICA
    MICA --- ---
    BOTRYTIS: Já můj minisoustruh čistim/mažu normálním motorovym olejem (nepoužitym samozřejmě :D)
    BOTRYTIS
    BOTRYTIS --- ---
    Zdravím, možná to sem úplně nepatří, tak se omlouvám, ale potřebuji poradit jaký olej použít na starý konvenční soustruh? není zrezlý, je dost zachovalý, ale suchý jak převody tak posuvy....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam