• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    PECA
    PECA --- ---
    Zatím čekám a váhám, co pořídit. 3D tisk dobrý, ale víc uživím ploché díly (pořadače na komponenty deskových her), takže bych rád, kdyby to vozilo laser a řezalo 2 mm překližku (3 mm by byl luxus, který není nutný). Pomalu stačí, protože rukou to jde ještě pomaleji a bolestivěji.
    Nemáte někdo ověřený tip na takovýto DIY laser? Nemám představu jaký výkon je potřeba, aby to nebylo jenom na obrázky. Přesnost 0,1 mm postačí. A vždycky když už něco najdu, tak řežou laserem jen papír a překližku "gravírují" (vypalují obrázky)...
    CNC router by to zvládl taky, ale nadělá moc bordelu (kravál, piliny), takže bych raději nějaký slabý laser, ideálně vyměnitelný za extruder na 3D tisk, čímž by to bylo použitelný i na složitější věci, než jenom překližkový skládačky.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: delat extra kabel na to se mi moc nechce to uz tam spis strcim jinej pohon o tom oddeleni jsem taky premyslel, ale precejen to je celkem 6 oddelovacu, zatim tuhle moznost nechavam ve hre. ostatni veci by meli byt ok STEP/DIR muzu vest taky diferencialne kdyby to rusilo i je. taky me tedka napadlo se kounout step/dir signaly jestli to leze i na ne, to by mohlo leccos taky napovedet.

    THERIDANE: dobrej napad, zkusim asi jako prvni.

    diky vsem za podnety, jak se k tomu dostanu tak budu informovat co nakonec pomohlo, kdyby nahodou resil nekdo podobny problem s DC servy.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: já jsem teda řešil stínění menších motůrků - 12V5A a dost pomohlo výkonovou kabeláž zakroutit jako ethernet a pak to celý zastínit.

    jinak to taky můžeš zkusit jenom opticky oddělit těsně před driverem, ale to ti nevyřeší eventuelní rušení dalších periferií...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AKA_THE_A: jj mam, na strane rozvadece jsou vsechna stineni na telo konektoru, ty sjou na tele rozvadece, takhle jsou k rozvadeci privedena vsechna stineni, telo rozvadece je pak pripojeno klasicky na PE, pipal jsem to od zastrcky do zasuvky. ve stroji uz stineni pripojena nikam nejsou, kdyz jsem je pripojil na kostru i u stroje tak bezezmeny. Mozna jeste zkusim zvetsit kontaktni plochy spoju. Vypada to jako by stineni nemelo na to ruseni vubec vliv, trochu podezrivam ze to tam leze uz primo v driveru.

    Jeste me napadlo zkusit stineni enkoderu strcit na 0V jeho napajeni, enkoder a jeho napajeni je bohuzel jen 5V, ackoliv jsou jeho signaly diferencialni tak to pri zatezi stejne spadne, kdyz se servo toci bez zateze tak to i pres tz spicky je ok, ale jak ho zacnu brzdit a driver prida proud tak to spadne.

    Pripadne jeste ty feritove prstynky muzu pouzit, ted ale nemam doma osciloskop a bez nej nema smysl cokoliv zkouset.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    JVCNC: blbej dotaz - je to stínění opravdu uzeměný a nemáš nikde zemnící smyčku (všechno stínění hezky do jednoho bodu)? :D
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    tak jsem myslel ze domaci cnc mini soustruzek (je to fakt mrnave, doslova nastul vedle monitoru) vylepsim pohon vretene, misto 150W dc motoru ktery byl puvodne tam dam 120W dc servo a k tomu DC servo driver z cncshopu DS810 a zacal ladit servosmycku, ten driver je hodne jednoduchej a skoro nic neumi oproti byt i tem nejlevnejsim AC servo driverum ale docela jsem narazil s rusenim.

    nechtel jsem nechat nic nahode, takze k servu enkoderovy kabel stineny, silovy tez stineny, stineni spojene na kostru "rozvadece" a kdyz servo trochu zabere a jde do nej cca 2A tak driver servo vypne na chybu enkoderu. Po kontrole dratu stineni atd. jsem na to vzal sociloskop a nestacil se divit, na signalu z enkoderu podezrele 7V spicky na 40khz, kouknul jsem i na silovinu do motoru a hned bylo jasno. Regulace je udelana tak ze se PWMkou spina napajeci napeti servodriveru primo do motoru na 40kHz cim vic se ma tocit tim je PWM sirsi, klasicka PWM regulace. Problem je co stim? stineni se zda se ze na to nemam vliv, Kabely jsou 1,5M dlouhe stinene, v rozvadeci cca 20cm nestinene, jak silovina tak enkoder, v soustruhu je cca 6cm nestinenych od enkoderu na nasvorkovani kabelu z motoru na kabel dorozvadece, silovina z motoru pak cca 15cm nestinena v soustruhu. Sice jde regulacni smycka nastavit tak aby tam takove ruseni nebylo, ale zase to je pak k nepouziti meke a pomale reakce.

    nekdo nejaky napad? premyslel jsem o integracnim clanku, ale vubec netusim jake hodnoty zvolit, tohle jsem zatim moc nestudoval, frekvence PWM je 40kHz, napeti 75VDC (tedka je realne 38VDC ale casem az predelam remenice k vreteni tak tam pujde tech 75VDC pri kterych servo toci 3000RPM) max proud 2.3A. Zintegrovat tu PWM na cca 0-75VDC by nejspis asi pomohlo, problem je ta PWM ktera strasne rusi, uz jsem se s tim setkal u cinskecjh strojku typu CNC3020 kde je vreteno reseno take spinanim PWM do motoru, u jednoho takto byla PWMkou spinano primo sitove napeti, coz rusilo k nepouziti uplne vse okolo, v dalsich verzich uz to jelo na 60V a uz to nerusilo tolik ale porad to bylo na hrane.

    Neco polohove rizeneho tam chci kuli C ose.

    Kdyby jste mel nekdo zkusenosti s odrusenim PWMkou regulovaneho DC motoru, tak za kazdy podnet budu vdecny, jinak tam budu muset dat 2Nm 3F krokac (coz se mi uplne nelibi) pripadne tam pak muzu dat jeste 400W AC servo coz mi prijde jako overkill a hlavne jen to servo na vreteno bude drazsi nez celej soustruzek a driver se do stavajiciho rozvadece nevejde.
    MICA
    MICA --- ---
    THERIDANE: Nebudeš jich vyrábět víc? :D Měď budu dělat určitě přes fotocestu nadosmrti (koupil jsem UV osvit a výrobu folií mám v ruce),
    ale dělat masku přes folii je šílenej voser s nekonzistentníma výsledkama, takže by se mi hodil stroj jen na masky.
    MICA
    MICA --- ---
    THERIDANE: Nemáš tušení jestli zvládne 800mW vytvrdit i nepájivou masku? :)
    SARGONOUT
    SARGONOUT --- ---
    THERIDANE: vies mi napisat viac o vyrobe pcb ? osvit ?
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    AXTHEB: v momentě kdy je hlava i blok ze stejnýho matroše tak alles OK, ale s rozdílnejma to rozhodně koroduje :P
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    AXTHEB: Zajdi si na benzinku precist obal od chladicich kapalin,temer na kazdy je napsano , ze je mozmo nebo neni mozno pouzivat s hlinikovyma castma motoru.Neco se o tom doctes i na netu.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SALAM23: Vzhledem k tomu, že většina automobilek dělá celohliníkové motory mi ta informace o rozpuštění hliníku přijde trochu nedůvěryhodná
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    SALAM23: TEAPACK: JVCNC:
    měď údajně funguje jako katalyzátor pro reakci H2O2 + nežádoucí hnus, reakce s mědí je velmi pomalá a vzhledem k doporučenýmu množství bezvýznamná, páč dřív přijde na řadu přávě ten humus.
    Hliník by se klasika měl pasivovat, dokonce se z něj kdysi dělaly nádrže pro velmi čistej H2O2 pro rakety (platí ovšem pouze pro některý slitiny)
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC: jak pises slusne rezne i z vody - tak tam uz moc asi nepokazis,ale k tem kapalinam,i u spalovacich motoru jsou ruzny kapaliny na chlazeni,treba ten vypsanej "tusim" fridex se nedoporucuje pro styk z hlinikem,rozpousti ho,snad i na obalu ma upozorneni ze reaguje se slitinama hliniku a nedoporucuje se pro hlinikovy soustavy,jiny kapaliny treba nesnasi viton,nabobtna a rozpusti o krouzky a gufera s tohodle matrose - nechtel jsem z nikohodelat vola nebo chytracit,byla rec o rase ve vode,ja jsem napsal svoji zkusenost co mam odzkousenou a proverenou - stve me ze nemuzu dohledat ten konkretni manual od toho vodniho chlazeni,abych ti dokazal,ze jsem si to s tim peroxidem nevycucal z prstu
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAM23: proc bomby? ethylenglykol (fridex) je pro chladici okruhy primo urcen (narozdil od peroxidu), krome toho existuje i netoxicky fridex eko, ktery obsahuje dalsi antikorozni aditiva, protoze chladici kapalina, krome primarnich vlastnosti jako bod varu a bod tuhnuti ma i dalsi podstatnou antikorozni funkci.

    v tom PC ti to funguje nejspis proto, ze med je diky pasivacni vlastnosti korozne odolna, v tom cinskem vreteni chladici kanalky z medi nejsou a slusne rezne i jen od vody
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC:hadat se nebudu - jak jsem napsal,nejlepsi je pouzit kapalinu k tomu urcenou,lijte si tam treba fridexy nebo jiny bomby co tu padly
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAM23: pro me za me si tam nalij treba rovnou kyselinu, to je tvoje vec, ale nikomu takove blbosti jako peroxid nikomu dalsimu prosimte nerad
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TEAPACK:diky par kapkam kyslicniku ti fakt nic nezaoxiduje,to uz by ta voda sama o sobe zpusobuje vetsi oxidaci - x let jsem mel vodni chlazeni na pc v podsvicenejch pruhlednejch trubkach,v okruhu chlazeni byly i medeny - kovovy soucasty,jelikoz kuli teplote vznikaly rychle kaly a rasy a nevypadalo to dobre,jsem se docetl,ze se tomu da zabranit peroxidem - a svete div se, fungovalo to a o nejaky oxidaci nebyla vubec rec,po x letym kazdodennim pouzivani zadny naznaky,to nektera chladici kapalina dokaze,treba s hlinikem jiny kousky,nebo s nejakejma guferama a hadicema,takze v pripade kyslicniku bych nesiril poplasnou zpravu o oxidaci.
    Jasny,ze je nejlepsi vyuzit chladici kapaliny primo urceny pro konkretni pristroj
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SALAM23: ano, proč si nedat oxidační činidlo do roztoku, který ti nemá ideálně nic oxidovat?

    Jestli to není připojený prasácky na kohoutek, ale je tam nádržka a čerpadlo, tak použij olej a neřeš zelený svinstvo...
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC: kdyz se do ni cmrndne troska peroxidu vodiku,kyslicnik z lekarnicky,tak mas od ras a jinejch hnilob pokoj
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam