• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    MILAZAJICEK: jaký jslu orientační ceny za čas na drátořezu?
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    MIKULAS: mužů to nechat udělat na drát ořezu.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    JVCNC: na vyzkouseni mi staci 1-20 (klidne z mene odolneho kovu), pak treba 100-1000
    Long story: Potrebuji vyresit problem s atypickymi tisicihrany na osach servomotoru - nechci pouzivat plastove kliky, ale nasadit rovnou na osu serva ozubene kolecko...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    MIKULAS: a kolik kusu toho potrebujes? spis bych to videl na dratorez jestli to ma byt neco presneho. Lis ma smysl resit od radu tisicu kusu.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    Ahoj, k té diskuzi o laserech mám dotaz - potřeboval bych vyříznout z nerezového plechu (cca 2mm) kolečka podobná padesátikoruně - ovšem s otvorem na tisícihran.

    Přesnost běžných laserů je na úrovni 0,1 mm (nestačí), ale viděl jsem i 0,01 mm, což už by tisícihran mělo zvládnout.

    Dotaz zní: Je toho dnešní technologie schopná nebo mám hledat jinou technologii (lis)?
    Případně pokud znáte někoho, kdo by zvládnul vyříznout vzorek, byl bych vděčen. Běžné poptávám u Plehaso, ale tam takový stroj nemají.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    JVCNC: To je trochu tvrdší než březová překližka :-) na tomhle videu postupně hledá optimální řezná podmínky pro 9mm překližku, až najde 100 W a 24 mm/s. Nechával jsem si na 100W řezat 15mm překližku a vypadalo to podobně pěkně, ale nevím jakou rychlostí to krájelo.

    (odkaz na 19. minutu je na ten čistej řez)

    216 -PTL6090 100 watt laser finding the right cut in plywood
    https://www.youtube.com/watch?v=fWSJQ19N9yc#t=19m
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    HARVIE:
    PECA: neco jako
    https://www.alibaba.com/product-detail/60w-80w-100w-130w-150w-Various_60773787021.html
    presne ze na nabytek a konstrukcni dily (preklizka, OSB...)
    PECA
    PECA --- ---
    JVCNC: Březová překližka. Že tu 21 na webu nemají jsem psal. Měl ji jenom na osahání, než mu dodají tu 51. Je to relativně dlouho (žačátek roku). Nic černého "ohořelého", ale prostě jenom zahnědlé okraje. Můžu ho požádat, ať mi to vyfotí mobilem, až bude řezat něco 18 mm.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: jako ze foukaj zplodiny primo ven bez filtrace? asi maj dost penez na uplatky nebo nemaj sousedy kteri by si stezovali
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PECA: to musi byt nejaky starsi ktery uz nedelaj nebo naopak novinka ktera jeste neni yverejnena, v nabidce jsem nasel jen 24.
    ten rez musi byt strasne pomalej tady rezaj 18mm s 130W na 70 % vykonu tedy na 90 W, maj to cerne az beda a jede to 3mm/s (zoufale pomalu), ale bude dost zalezet na hustote dreva.

    What laser cutter can create wood laser cutting 18mm hard wood
    https://www.youtube.com/watch?v=unH5xSTdIFk
    PECA
    PECA --- ---
    JVCNC: Psal mi do mejlu, když jsem se ho ptal, cože to má (měl půjčený malý model na vyzkoušení, než mu dodají velky): Je to co2 laser 60W od firmy Thunder Laser. Tohle je jejich nejmenší verze 21. Pracovní rozměr je cca. 45x55cm. Tenhle malý stroj máme jen dočasně zapůjčený. Čekáme až dorazí námi objednaný stroj ve verzi 51 a prac. rozměrech 130x80cm.

    Na webu už tu verzi 21 nemají (mají verzi 24), ale ukazoval mi z toho vyřezané překližkové desky a bylo (laicky trochu) zahnědlé, nikoli opálené. Prý to nečistil, ptal jsem se na to. Model 51 je už docela dost slušná mašinka.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    JVCNC: v Hostivicích je jedna firma co má laser na inhouse krájení gumových pásů a že by ta plechová roura skrz okno a starej AC motor s vrtulí byla drahá...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PECA: neni tech 100W nejak malo? vetsinou to byva na 22mm tloustku 300/400W, taky zalezi jaka trubice, takova ta bezna nejlevnejsi cinska s mizernou kvalitou paprsku a ucinosti 100W urcite stacit nebude, pokud to nesmi byt opalene jak poleno z kamen, trubka s RF zapalem ktera by to zvladnout mohla je nasobne drazsi

    spis je otazka jestli to musi byt laser a jestli to nejde frezovat. K laseru krome mohutneho a draheho odsavani je jeste potreba jeste drazsi filtrace zplodin a u laseru nebude rez kolmy.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    TLOUDEV: Jakou chces velikost pracovni plochy?
    PECA
    PECA --- ---
    TLOUDEV: 21 mm - děláš nábytek? Známý si kupoval do firmy a chtěl aby to upálilo 18 mm překližku jedním průchodem. Vyšel z toho CO2 laser 100 W (jestli se nepletu).
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    hi boys&grlz, premyslim o koupi co2 cnc laseru, coz je celkem invrstice. a tak, nemaje zkusenosti, ptam se zde vas, byste me nasmerovali na nejaky dokument, kde mi lidsky podaji, jake vykony jsou potreba na rezani ruznych nezeleznych materialu. konkretne preklizka o tloustce rekneme do 21mm. neb vykon = penize. dedkuji uctive.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Asi pred rokem jsem na stolni brusce vybrousil ze zlomenyho 3.2mm HSS vrtaku frezu. Trochu jsem si predtim nastudoval jak ma freza vypadat a chtelo to asi 4 pokusy nez sem to trefil podle svejch predstav. Ale prislo mi fajn zrecyklovat vrtak a jeste se neco naucit.

    Dalsi vyhoda je, ze vrtak na prebrouseni clovek koupi v kazdym pidi-zelezarstvi nekde na rohu, ale frezu ne. A to muze nekdy zachranit projekt, kdyz dojdou frezy. Jinak jsem nasel, ze ER-11 klestiny mivaj v datasheetu rozpeti 0.5 az 1mm, takze neni problem zuzitkovat i vrtaky netypickejch rozmeru...

    Dneska jsem zjistil, ze nemam zadnou jinou dostatecne dlouhou frezu na soucastku, kterou jsem potreboval riznout. Takze byla idealni prilezitost tuhle DIY frezu vyzkouset. Toolmarky jsou sice videt, ale na dotyk je povrch krasne hladkej jak ohoblovanej. Takze spokojenost a zlamany vrtaky budu sbirat i nadale :-)

    CHIX
    CHIX --- ---
    nemate/nevite kam na manual pro DECKEL DC 70 V
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Making Lenses with a CNC Router Part 1
    https://www.youtube.com/watch?v=ZW2lj0KjyT8
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Dobra inspirace:
    CNC Panel Joinery Notebook | Make:
    https://makezine.com/2012/04/13/cnc-panel-joinery-notebook/
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: To je dobry postreh, uz to mam v poznamkach. Ono do toho slovniku toho bude chtit pridat asi vice veci. Diky, budu jedine rad. Ja to cetl uz tolikrat, ze chyby ktere jsem dosud neodhalil uz proste nevidim at se snazim jak chci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam