• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TLOUDEV: Tak
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    SALAM23: opaleni se podarilo eliminovat - vetsi rychlost a mensi vykon?
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    tak balsu to reze suprove,opaleni se mi povedlo eliminovat na minimum,spokojenost - balsa 3mm rezano na 3% vykonu - rychlost 220mm/s a asi to pujde o hodne rychleji
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    BTW ad kalibrace laseru - hezke instruktazni video:
    Laser Cutter Mirror Alignment
    https://www.youtube.com/watch?v=e1c3keOKL6Y
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    LaserDrw - takhle vypada ten sw pro Cady
    https://m.youtube.com/watch?v=UDMvCDyZFJg
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TLOUDEV: ma to nejaky usb driver pro win od xp po soucasnost , jede mi to na Xp i na 10 "ovladac bude nejspis neco jako Ch340 pro arduino" SW je spatny,to je tak pro deti na hrani,jen muzes naladovat obrazek a mas na vyber rezani a gravirovani,tot vse,max nejaky drobny upravy velikosti nebo pridani textu,ale pak jsou ty pluginy pro Cady a Corel a tam uz se asi da pracovat,vesmes vse co nakreslis v cadu muzes hned poslat do laseru jako na tiskarnu - v pluginu mas jednoduchy ovladaci panel + nastaveni masiny,rychlosti,vykon,velikost atd - snadny prehledny,zadny zbytecny vymysly
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    SALAM23: hele k tomu softu: to ma nejakej svuj "printer driver" pro wokna, nebo jak se tam cpou vobrazci? pry by to melo mit nativni vystup z AutoCADu a z corelu, ale zatim nejak nevim, jak tam vubec ty obrazky sazet - pres USB flash? nebo je to teda jako tiskarna?
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC: na test jsem vcera rezal preklizku 8mm - a zkousel gravirovat,zatim nemam zasnou vytku,jede to fakt pekne "kupodivu i dost presne" - rez mam teda ocernaly,ale to chce trochu zalaborovat s vykonem a rychlosti,zatim spokojenost,dnes budu vic laborovat - akryl - dibond - balsa - sklo - kamen
    jinak preklizku 8mm 5vrstev leteckou to reze jak po masle uz na 15% vykonu jednim passem "ted z hlavy nevim presny rychlosti" ale to co frezuju treba 5minut mam ted tak za 40 s
    Jen ten sw co k tomu byl se mi moc nelibi,pracuje jen s bitmapou a neumi krivky,tak zatim pouzivam plugin pro Corel Draw - Laser Draw a hledam nejaky trochu pouzitelny SW

    HORST_FUCHS: praha 9 - frezuju jen drevo - plasty - uhlik , ne kovy , napis co potrebujes treba se ti tu nekdo ozve kdyz to bude zajimava zakazka ;)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    kdyz uz jsme se vratili k laserum, vzpomnel jsem si ze se mi po letech podarilo vyhrabat jeden vzorek z laseru co jsem kdysy ladil, tak aby byl co nejmensi opal na balze.

    https://i.postimg.cc/pXFGFKJ2/laser.jpg

    ke stredu uz je videt ze to je cernejsi, vetsina rezane plochy je jen lehce zazloutla, prumer cca 10mm (spis o neco vetsi).
    Povedlo se i vyrazne lepsi, beze znamek rezani, ale pak uz to trvalo moc dlouho a nebyl mozny popis laserem, protoze to pak nemenilo barvu uz vubec a to u popisu neni zrovna moc zadouci. Tedy byl to kompromis, protoze nebyl cas vymyslet elektroniku kde budu moct delku pulzu laseru nastavovat, abych mel jinou delku pro popis a jinou pro rezani. Tedy mohl jsem menit jen rychlost a vykon. Rezano pulzne, jestli se nepletu tak take 80W trubkou nejlevnejsi cina takze pomale DC buzeni, takze i delka pulzu musela byt bohuzel docela dlouha.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAM23: to poznas az budes rezat, jestli to reze v celem rozsahu stejne. nebo uz jsi rezal a je to ok?
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC: To uz je nastaveny,diky bohu - chtel jsem aby to bylo komplet pripraveny na praci a ja nemusel mesic ladit...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAM23: hlavne bacha nejen na oci ale i na ruce pri serizovani zrcatek a geometrie, i stazeny na min. vykon kratke bliknuti nezaostreneho paprsku udela na kuzi peknej puchyr.
    PECA
    PECA --- ---
    SALAM23: Pěkné. Dej vědět, jestli a jak to funguje. Za kolik byl a jakou to má pracovní plochu?
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Jsem si dneska udelal radost - 80w laser,uz me ten vecny prach od frezovani sral - tak jsem zvedavej jak bude cinan fungovat,dost me prekvapila velikost obalu



    ACID
    ACID --- ---
    MIKULAS: na serva staci vhodnym nastrojem "protahnout"/obrazit do hliniku, tak se dělají alu páky, ale na ty další použití asi pase. Jinak jak už tu zaznělo, malé počty drátovka, vvelké série lisovací nástroj
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    ACID: zatím modelářská (pokud jde o rozměry), později se uvidí, ale problém bude stejný - jak jednoduše, ale přesně vyrobit kus plechu, co se na to rovnou nasadí
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: ajo, diky, to je presne to co jsem nevidel, oni tam externi fety nacpali na druhou stranu. Tak to uz je zajimave a uz ta cisla davaji smysl.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    JVCNC: Na tomhle mají FDMC8030, Vgs z toho controlleru je přes 10 V, takže RDSon může jít snadno pod 10 mΩ, z každýho feťáčka ti půjdou dvě stovky mW při plné zátěži, z celé desky 1 W. To je kdybys obě fáze zabrzdil 3.5 A, což asi normálně dělat nebudeš.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AXTHEB: u te vyvojove desky s externimy fety to smysl dava, pouzit to jen jako rizeni tech fetu tak ok, ale pouzit to jen s tema vnitrnima jako v linku nize mi prijde jako holy nesmysl byt i jen pro 3d tiskarnu. Umi to nejakym zpusobem (jeste jem nestudoval jakym) pracovat i s enkoderem, takze postavit na tom driver pro closed loop by nemuselo byt uplne marne ale takhle samostatne s extremne velkym odporem mi to prijde jako holy nesmysl ale nejsem vsevedouci a treba mi jen neco unika.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    tady pisou dokonce 3 A 35 V
    https://shop.watterott.com/SilentStepStick-TMC5160-Stepper-motor-driver

    me to prijde jako zcela nesmyslne hodnoty, podobne jako u jineho sranda driveru o kterem jsem tu uz psal ktery mel RDSon vyrazne mensi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam