• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    TEAPACK: Ale cilem neni ohrat vodu, cilem je odebrat teplo trubici. Tepelny tok stenou trubky je umerny gradientu teploty, takze naopak nechces, aby se voda moc ohrala.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: tj, já to uváděl jako druhý extrém, protože spousta lidí se bojí toho, že při malém průtoku se to nebude dostatečně chladit, ale už neví, že při moc velkém průtoku se zase nebude voda stíhat ohřívat ... ale to by to muselo téct chladičem +- jako voda z hadice rovnou na řadu...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: pri spravnem dimenzovani to problem nebude, spravne dmenzovani tohle zase vylucuje a kdyz je nekde chyba je uz jedno v cem, bude to spatne tak jako tak
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: a když tu vodu budeš cpát skrz moc rychle, tak ani nestihne převzít teplo od výměníku a bude to taky špatně ...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    Prokousavam se nastavenim tmc5160 a zajimalo by me co za drogy pouzivaji autori. Mate s tim uz nekdo nejake prakticke zkusenosti? Neni mi jasne cemu v dokundamentaci pisou male a velke rychlosti.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AKA_THE_A: spis je otazka jak je ta voda chlazena potom, jestli tam je jen radiator s cerpadlem a vetrakem nebo lednicka, kdyz to teplo nevyzaris nekde zase ven tak ti bude teplota stoupat. A kdyz je zbytecne vykonne cerpadlo tak ti ji ohreje jeste i jen hydrodynamicky odpor v trubkach sroubeni atd
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TLOUDEV: kolik vody tim proteče za minutu?
    kilo vody ti 300W ohřeje za o jeden °C za asi 14s, čili (!teoreticky!) při nějakejch 4,5l za minutu (což ti dá i malý čerpadlo do fontánky) bude rozdíl mezi koncema jen 1°C...

    O trubku bych se bál spíš v místech napojení na VN napájení ;-)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    AKA_THE_A: pokud zustanu u analogie s destilakem, tak tam je smer dost podstatny a verim, ze u 300W laserove trubice bude rovnez podstatny. zajima me, jak to ma byt zapojene, neb nechci odvarit trubku za par tisic dolaru. takze 'rozdil teplot je malej' je spatne. pokud tam nejaky je, pak je treba, aby to smer proudeni reflektoval.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TLOUDEV: rozdíl teplot je malej, směr neni podstatnej....
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    cau, mam dotaz k zapojeni chladice na co2 laser a zapojeni kompresoru na to same. muj osobni dojem je, ze odvod chladici vody se zapoji k zrcadlu a privod k mistu, kde paprsek opousti trubici. obdobne jako u destilaku ;-). jen si to chci potvrdit. a k tomu pak ta opravdicka otazka, a sice ze mam v jedne megatrubici trubice 2 a kazda ma svuj chladici okruh, spojeny jsou na pate (tedy zadni strane) soustavou zrcadel - dle meho nazoru se chladi jedna trubka jednim smerem a druha druhym, ale opet - jisty si nejsem, takovouhle kravu vidim prvne v zivote. no a posledni dotaz se tyka kompresoru - v masine je vzduchova hadicka vedena pres nejaky spinac, je tam jedno Tcko s odbockou do hlavy a jinak na obou koncich je ventil na zavirani. no a ted babo rad, co tim chtel autor rici, zadne schema nemam a vubec nemam paru, na ktery z ventilu pripojit kompresor a k cemu pak je tedy druhy ventil..
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    AKA_THE_A: Takhle se delaj DIY solarni clanky. Bohuzel na vetsinu pouziti docela slaby, ale jako fyzikalni projekt do skoly pro deti docela dobry. Vylestis med od oxidu, nahrejes ji dokud se neudela cervenej/ruzovej oxid. pak das jednu elektrodu na med a druhou na ten oxid. kdyz mas prusvitnou elektrodu kterou tam pritisknes ve velky plose, tak to funguje lip. ale reakci na svetlo jsem voltmetrem nameril i na kusu dratu co jsem vyndal z UTP kabelu a nahral zapalovacem.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    ACID: automaticky - jen si to zadam pri priprave kodu jaky rozmery bude mit nosnik
    ACID
    ACID --- ---
    SALAM23: ty korekce pro drazky v kridle ti to dela automaticky, nebo musis rucne?
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Tak hotovo a uz to maka :) - reze to krasne ciste,zatim na test par drobnosti - kdyz se vymeni odporovka za delsi neni problem krajet treba metrovy kridla - jsem spokojen,jak malo staci ke stesti



    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    KAZATELL: zkus pohledat nějaký autodesk Fusion360 diskuze, jestli tam nebude někdo mít něco podobnýho =) popř. jestli tam nenajdeš model toho jabka... pak dokreslit zbytek by pro tebe po pár tutoriálech nemusel být problém ;)
    KAZATELL
    KAZATELL --- ---
    GILHAD: iPad se přidělá magneticky, resp hodí se tam jen magnetická páska. Ale ptám se jen abych si udělal představu, protože první musím vymyslet jak udělat tu elektroniku
    KAZATELL
    KAZATELL --- ---
    GILHAD: Hodně zjednodušeně takhle

    GILHAD
    GILHAD --- ---
    KAZATELL: Uprime receno ani po chvili googleni nemam vubec zadnou rozumnou predstavu - stojak na placku v podobe placky s ohnutym plechem dole, ke kteremu je pripojena kloubem noha?

    Teda ramecek, ktery ma dole diru na HUB, ktera jde skrz, jinak to jsou jen uchyty? Cili prazdne to vypada jako slupka z placate krabice s dirou dole, kloubem vzadu a nakousnutym jablkem vpredu? A to cele z jednoho kusu?
    KAZATELL
    KAZATELL --- ---
    TEAPACK: No výkres ještě nemám, ale pro představu. Určitě základ je “vybroušen” z jednoho kusu hliníku. Výrobek má být stojan na iPad Pro s HUBem v podobě iMacu (místo kde má iMac displej je iPad a ze spodní zesílené části vystupují porty + je k tomu přes kloub připojená noha)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    KAZATELL: pokračuj ...

    obecně, pokud něco chceš vyrobit, tak je nejlepší rovnou sem hodit aspoň screen toho modelu, ideálně pak i nějaké výkresy, kde budou vidět důležité rozměry.

    Při návrhu pak člověk musí přemýšlet, které vnitřní hrany můžou zůstat ostré a které budou nutně kulaté - pokud nepočítá s tím, že se to bude vyrábět vysekáváním z plechu, odléváním do ocelové formy, nebo na drátořezu a podobných věcech. A občas se hodí vymyslet i nějakou tu dělící rovinu, aby do toho člověk mohl něco dát a nebylo tam obludný víčko v prostřed jinak hladký plochy atp ... =)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam