TEAPACK: ja male veci rad delam na malem soustruhu, at uz cnc nebo konvence. lip se k tomu muze je na to lip videt a nespletu si sponu s obrobkem :D pak taky z otackoveho hlediska, na malem se lip dosahuje vyssich otacek a na malem je casteji a dyl klestinova hlava. Jeden z restu v praci je namontovat na malinkej cnc soustruh ac servo co toci 6 (mozna 8 uz si nepamatuju) K RPM a ovladanou klestinu. No to otazka preferenci, nejcasteji co u nas ze soustruhu vypadne ma prumer i delku do 16mm, dily do mych soukromych bastlu jsou jeste polovicni (maximalne). Chybi nam ten soustruh na tu hrubou praci kde dostava zabrat, neni ho uz kam dat.
u frezek taky podle upinani, na deskove materialy s vakuovym stolem, vetsi se sveraky, a dalsi zapripravkovane, kdo se s tim ma porad prehazovat a proc, zbytecna prace navic. V jedne firme kde jsem kdysy byl rozjet jeden stroj, meli snad 30 vrtacek (samozrejme hromadu dalsich stroju) a vsehcny zapripravkovane a serizene, tedy vezmou dil, obejdou par stroju a hotovo.
No u nas stroje 99.9% casu stoji, mame je spis pro vlastni potrebu nez pro vyrobu. Sehnat cloveka pak znamena sehnat mu na ty stroje i praci, nastroje material atd. treba velkej cnc soustruh mame jen pro to aby bylo na cem vyvijet a zkouset system pro nej protoze je vybaven vsim co by ten system mel ve vysledku umet, tedy ATC, C osa, pohanene nastroje, automaticky konik atd. ten casem na kseft asi i makat bude, kdzy u toho nikdo nebude muset stat.