• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    ACID: letos stovky, za rok tisíce - hlavně mi jde o to, abych si mohl naprototypovat libovolný tvar, který mi sedne na hnací osu - výsledný tvar se bude měnit podle určení, zatímco osa zůstane zřejmě stejná - maximálně se o něco zvětší, aby to bylo robustnější
    ACID
    ACID --- ---
    MIKULAS: kolik kusů těch pák chceš vlastně vyrábět?
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    NEPHIRUS, ACID: a proto píšu sem, abych dostal radu od někoho z vás - praktiků - dřív, než se pustím do větších akcí ;) ... v pondělí snad budu mít nějakou (nejspíš zamítavou odpověď) a půjdu tedy nejspíše cestou razníku
    ACID
    ACID --- ---
    MIKULAS: :) internet a papír snese všechno. U fólie 0,025mm té přesnosti 0,01 věřím možná asi i u 0,5mm planžety to může být dosažitelné, ale zkus si nechat ty ozubené kola z dvojky plechu s ozubením 0,3mm vypálit a uvidíš :)
    MACHS
    MACHS --- ---
    THERIDANE: podle specifikace má to vřeteno od 6000 otáček plný krouťák, mezi 18 a 24k má plný výkon. Nebo co by jste doporučili tam dát ?
    Controller bych si chtěl udělat z raspberry nebo arduina.
    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    MIKULAS: Přesnost řezu je sice setina mm, ale jaká je šířka svazku? 10mm válcovou frézu taky můžeš pozicovat velmi přesně, ale milimetrový zuby s tím neuděláš.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    MACHS: Trapézy jsou v pohodě, běhá to na té malé mašince minimálně od roku 2014 a bez změn. Taky jsme chtěli pak předělat na kugelschrauby, ale nakone od nich upustili. Nepřinesou výhodu. Větší mašiny ale na kuličkových máme.

    Tyče jako vedení jsou v téhle velikosti v pohodě. Vedení CNCčka na fotkách bylo původně v tlumičích Felicie :-)

    U toho vřetena bych si hodně rozmyslel otáčky, 18k RPM minimum ti prakticky znemožní na tom dělat cokoliv s kovy. To bys měl maximální průměr nástroje někde mezi 1 a 2 mm.
    MACHS
    MACHS --- ---
    THERIDANE: jo tak přesně něco takového jsem si představoval :)

    Jo tak různý svářečky (TIG MIG CO elektriku) máme, magnetku, nůžky, 120t ohraňovák, cnc plazmu atd. taky , výpalky laserem nám tu dělá jedna firma v okolí

    Posuvy jsem chtěl udělat na trapezové šrouby 20x4 (v budoucnu by se to nechalo předělat na kuličkové šrouby). Na tyčích, v budounu třeba na lineárních vedeních. Vřeteno jsem mysl něco jako "ElectroSpindel C41/47-C-DB-P-ER25-HY-2.2KW-18.000-24.000RPM"


    ACID: no "obráběním" myslím vyfrézovat si tvar co potřebuju, nepotřebuju nic přesného na tisíciny. Na většínu věcí by mi stačil hliník nebo bronz (většinou potřebuju nahradit někde nějaký prasklý díl z plastu).
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    ACID: bezna presnost vypalku je 0,1mm (pouzivame), u presnych laseru pak 0,01 (udajne :) ... druha vec je ten "propal" nebo jak se to ... zkratka kolik materialu minimalne to sezere, to nevim
    ACID
    ACID --- ---
    MIKULAS: no v prvni rade zapomen na to, ze ti nekdo vypali na laseru nebo vyreze na dratu ozubeni s vyskou zubu 0,3mm, kdyz bezne pouzivany drat ma prumer 0,8 a u laseru bude propal spis vetsi..
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    JVCNC, ACID: dik za tipy - jeste me napadlo si nechat presnym laserem vyrobit tisicihranna kolecka (rekneme v tloustce 1-2mm) s nekulatym otvorem uprostred, ty naskladat na sebe a sesroubovat - cimz by vznikl pozadovany trn.

    Vypaleni 5mm kolecka by mohlo vyjit relativne levne, po osoupani by se dala mozna i vymenit, nevim. Na kalkulaci vypalku cekam. Otazkou je, jestli takova "sendvicova konstrukce" trnu muze neco vydrzet. Mozna uplna blbost...
    ACID
    ACID --- ---
    MACHS: ono hlavně je obrábět kovy a obrábět kovy.. Hlavní problém je pak tuhost a taky vůle ve vedení a šroubech.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    MACHS: Soustruh je půl boje, lepší s ním než bez. Dost se hodí frézka na hrubou práci, na srovnání pak bruska na plocho (magnetka). Nějaká svářečka. Telefon na někoho s laserem, pošleš výkres s pár stovkama, doveze ti hotový příruby :-)

    My jsme to udělali z ocelových C profilů ze šrotu, pár hranolů a dalšího hutního materiálu. Rám je sešroubovanej, po cca půlroce se to rozebíralo a dorovnávalo, jak si to sedlo. Chyba roviny je na těch cca 20 cm pojezdu v jednotkách setin mm, což stačí.

    Pohon jsou krokáče a trapézový šrouby, matky nylonový. Na vřeteno si tam původně hrála nějaká truhlářská Makita, pak jsme to vyměnili za vodou chlazený z aliexpresu, který je pěkně tichý a už slouží dlouho.

    Sorry za kvalitu fotek, měl jsem si rozsvítit :-)



    MACHS
    MACHS --- ---
    THERIDANE: no vybavení v dílně nějaké máme, ale z toho co by bylo použitlené na výrobu frézky tipuju tak vrtačka a soustruh
    peněžně jsem si řákal, že kdybych se vešel do 50k a vznikl z toho smysluplný produkt tak dobrý
    praktických znalostí bych řekl spíš méně než více. Konstruoval jsem už i cca 5t stroj, ale nikdy nešlo o přesnost
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    MACHS: Pro tohle je důležitý vědět co na to máš za kapitál — to jest peníze, stroje a lidi (znalosti).

    My jsme před lety postavili desktop frézku s pracovním prostorem zhruba 200×200×200, investice byla jestli si pamatuju dobře do 25 tisíc, ale máme tu dílnu s prakticky veškerou výrobou TOSu a dalších kovo družstev, plus mistra kterej každou tu mašinu dokonale zná.
    MACHS
    MACHS --- ---
    Ahoj, chtěl bych si postavit cnc frézku na které by šlo obrábět i kovy.
    V podstatě na domácí použití, s tím, že bych to pustil párkrát do měsíce. Je mi jasné, že levněší je si ty věci keré by opravdu bylo potřeba frézovat (a ne vyrobit jiným způsobem) nechat někde vyrobit, ale když mě by se líbilo tu frézku prostě mít. Pracovní prostor řádově 50x30x20cm
    Má smysl se do do toho pouštět nebo je to doma tak obtížně vyrobitelné, že to vůbec nemá smysl dělat ? Co jsem viděl tyhle homemade frézky tak na tom většinou dělali dřevo atd.
    Pokud by jste někdo věděli o nějakem projektu kde se inspirovat tak by to bylo super.
    Předem díky za typy a názory
    ACID
    ACID --- ---
    MIKULAS: pokud by byla dira v Al plechu presne predvrtana a pruchozi, tak ten nastroj na samotne ozubeni bych videl realne a za 3k jako za velice dobrou cenu, protoze to bude special.. jinak mam za to, ze na servech nejsou evolventni ozubeni, takze osobne bych vzal polotovar nastroje na to vyrazeni (resp. bych z toho udelal protahovaci nastroj pod lis) a v delicce bych vhodne nabrousenym nozem (nastrojem) ten potrebny tvar vystosoval do trnu. Podle poctu kusu bych pak zvolil material a tepelnou upravu toho nastroje.
    suma sumarum, pokud bych to delal pro sebe, mel cas, tak viz vyse, na zakazku bych ten nastroj za 3k rovnou odmitl delat
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    MIKULAS: tezko, uz tech 3 k mi prijde jako podezrele levne a nemel bych k tomu duveru a jestli to chces presnejs nez protlacenim trnu tak snad jedine uz jen dratorez zbyva. Mozna jeste presnym litim by mohlo jit dosahnout dostatecne presnosti.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    JVCNC: resil jsem tehdy, jestli se da proriznout spline rovnou laserem, resp. zda ma bezny laser dostatecnou presnost - mezi tim jsem si nechal udelat prototypy a konstatoval, ze to sice pujde, ale ve vetsim objemu bude vyhodnejsi prorazeni jiz vypaleneho kulateho otvoru, tedy "proklepnout jen ty zuby". To se mi u 4mm povedlo, ale chci to presne.

    Nastroj jsem schopen sehnat za 3k ... ale hledam, jestli jeste neni nejaka levnejsi cesta - pro zacatek.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    MIKULAS: neresil jsi to uz cca pred rokem? :D

    jinak 4mm plech rucne urcite neproklepnes a i na lis budou nastroje dva, matrici i patrici.
    rucne jedine ze by jsi napred tu diru udelal napred a pak az rucne proklepl jen ty zuby, to by teoreticky mohlo jit. no dost se to odviji od poctu kusu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam