Hola, jsem opět zde a přináším dobré zprávy: po téměř roce konečně laser řeže železné a nerezové plechy. Ale trvalo to. Žádný zamrzání to nebylo, bylo to prosakování High Voltage do drátů krokového motorku na ose Y, kterýžto díky tomu způsoboval výkyvy v posunu a nepropálení desky. Trocha duchařina, pokud si někdo koupíte laser z Číny, rád se podělím.
Nicméně zůstává jedna otázka. Když jsem s Číňanama řešil celý tento případ, tak jsem jim posílal různá videa, ze kterých mimo jiné uviděli gravírku v nerezi. A že prý jsem tím zkurvil trubici atd atd (samo že se mýlili, ale to je jiná story, taky mi říkali, že můj linux nakurvil soubory a když nebudu řezat z windows, tak to nebude fungovat, zkrátka bullshit). Nicméně otázka je - je-li tu někdo dostatečně fundovaný, kdo se cítí na odpověď - zdali může gravírovíní CO2 laserem do železa či nerezi způsobit nějaký problém s trubicí. Jedná se hlavně o odraz paprsku. Pokud nebudu řezat s podporou kyslíku, paprsek neprojde skrz. Část energie se promění na teplo a ohřeje materiál. A část se nepochybně odrazí. Nicméně předpoklad, že se celý paprsek odrazí kolmo vzhůru a půjde zpět do trubice, kterou poškodí (či zkrátí výrazně její životnost) mi přijde poněkud přitažená za vlasy. Ano, zkoušel jsem říznout mosaz, výsledek byl propálená čočka (vliv odraženého paprsku). Tedy předpokládám, že pokud by došlo k odrazu paprsku v míře takové, aby mohl poškodit trubici, musel by v prvé řadě propálit čočku. Jak to tedy je - lze gravírovat COě laserem železo či nerez bez použití speciálních barev (Thermark a jiné), tedy čistě "neproříznutím materiálu", nebo tím skutečně ohrožuji životnost trubice?