OTAVA: u jídla? ale jistě. Tuším jediné, za co se kdy vůbec "bojovalo", byly stejně jen stavebně oddělené kuřárny. Já fakt nevím. (Já prostě mám kamarády - kuřáky, a nechci poslouchat obvinění, jak je šikanuju... nejsem taková povaha, abych ostatním říkal, co mají dělat).
Pointa je, že pro mě jsou důležité moje dílčí svobody - spíš než řízení chování ostatních, zejména v prostorách, kterým nemám problém se vyhnout. Dejme tomu je pro mě téma jako pro cyklistu získat současně co nejvíce prostředků pro výstavbu stavebně oddělených cyklostezek (které by byly vhodné např. i pro dojíždění dětí do škol, apod.), současně ale podporu pro to, aby jízdní kola byla co nejméně omezována v běžném provozu (tedy např. aby cyklostezky nebylo automaticky povinné využívat, protože pro některý typy kol a styly jízdy se to prostě nehodí) a současně jsem i pro co největší deregulaci elektrokol do 45 km/h (navrhovaná evropská regulace měla být už 2 roky implementovaná ve všech členských zemích, ale v ČR samozřejmě není + dovedu si představit její zmírnění - tedy i bez řidičského průkazu, pokud tam bude nějaká jednoduchá hranice typu věk aspoň 15 let, cyklistická přilba a tech. způsobilost vozidla)
Pokud mám sám nějaké takové požadavky, které u části populace mohou narazit, tak musím automaticky hledat jiné menšiny, které budou tolerovat moje představy výměnou za to, že já budu tolerovat jejich. Popravdě si asi ani neumím představit, že by se politika v systému parlamentní demokracie mohla dělat jinak - já myslím, že je to o hledání tolerance k vzájemným odlišnostem a o vznikání pestré a rozmanité společnosti, tvořené individuálními odlišnostmi - spíš než o budování davové, unifikované společnosti...