• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přístup odmítnut.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý trolling a flamewars patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán a účastníkům hrozí ban. Ban hrozí i za hrubé porušení netikety (výhrůžky, apod.).
    Homepage - www.pirati.cz | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Ad ty koalice: Na tu otázku neexistuje dobrá odpověď. Ať to odosobníme, kdysi se mě starší kamarád ptal na titulku s Rakušanem, kde bylo, že chce být premiérem. Ten kamarád se tomu dost vysmíval, tak jsem říkal: "No a co má říci? Že kandiduje aby byl ministr?" IMHO musíš říci, že míříš vysoko a vymezit se nemůžeš proti všem, pokud chceš být brán vážně...

Tady zas vnímám problém novinářů a třeba toho Milionu chvilek, že se málo ohrazují proti ODS. Třeba Šídlo se svým obdivem k ODS mě fakt vytáčí. Politik tam přijde a křesla jsou rozdaná. V ideálním světě by se politik nevyjadřoval ke konkurenci, ale k otázkám, co je třeba věcně řešit. Reálně pak jednáš s konkrétními lidmi. Třeba když jsem byl v opozici s komunisty, tak jsem s nimi holt občas vyjednával. Neznamená to, že bych je podporoval.

Jinak já si myslím, že ODS je fakt zlo. Ale to o ANO, SPD, Motoristech, Komunistech také. A rozsáhlé výhrady mám ke TOPce, STANu... Ale nevěřím, že se dostaneme do stavu, kdy Piráti, Zelení a Sen (dosaďte libovolné snesitelné strany) budou sestavovat vládu.
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    rejdiště pedofilů :)))

to teď mluví o který královský rodině?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    A už to jede – náznaky, že kdo je proti, ten je „krajní pravice“ (jasně bro) nebo Pirát (a na tom je špatný co?).

Pičus.

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: ok, no to je aspoň nějaký program.. vyjádřit se, jakou vládu chceme tolerovat a jakou ne, ale současně být skeptický k účasti, s tím se dá jít do voleb.

Já osobně jsem taky pro Piráty viděl víc roli tolerance vlády, než účasti v ní, současně z takové pozice ale nejsi schopen bránit nejhorším excesům...

Zdá se tedy, že se u Pirátů profilují dvě křídla: křídlo účasti na vládnoucí většině, pokud to půjde, a křídlo tolerance vládnoucí menšiny, ale vymezování se proti tomu, s čím nesouhlasíme. Já sám jsem si vlastně na začátku představoval spíš to druhé, spíš jsem si představoval, že mají zaznít určité věci (víceméně inverzně k tomu, co dělal celá léta Okamura). Vlastně asi takovýhle opoziční hlas v politice je potřeba, s tím souhlasím.

Otázka ale je, jestli se k tomu z dnešního stavu lze vrátit. Prostě ti, kteří nahlédli, v jakém stavu to centrum moci je, prostě asi můžou mít pocit, že oni to udělají lépe. Naším úkolem je kontrolovat je. Tady se obávám, že pořád víme houby o tom, co doopravdy se rozhodlo jak kvůli komu, Piráti se jen těsně vyhýbají věcem, co by se daly oprávněně omlátit o hlavu (Bodeček, apod.). Proto jsem chtěl vlastně nejdřív členskou základnu - větší - a pak teprve úspěch ve volbách, abychom si udělali představu o té celkové komplexitě a získali informace kdo s s kým, komu co a nebyli v té vysoké politice úplně mimo..
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    To už úplně zdegerovalo do toho bejt jen vyslovené béčko ODS, jít jen po funkcích, přebírat programy ODS a topky s občasnými zbytky levicovejch nápadů a rezignovat na odbornost. Navíc už úplně vidím jak Zajíček dopustí aby museli znova jeho lidi s Ivanem řešit ty samé věci kvůli kterejm ho odstřelil. Znova vést ty války co tam vedli. Tak určitě.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS: Za mně je tolerance vlády to jediný co se má teď dělat... Ivan i plká jak jsou na vládnutí připraveni víc než dřív, houby. Je to naopak horší než před lety, odbornej aparát je úplně pryč. On si navíc fakt myslí že znova dostane ministerský křeslo??
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: já tě chápu, nacpat se do vlády k někomu, kdo chce vládnout sám, to prostě vyžaduje míru machiavelismu, kterou Ivan ani Hřib nedisponují, možná.

Na druhou stranu, přístup "za žádnou cenu nebudeme vládnout", ten je dobrý pro stranu, která prostě sbírá protestní hlasy. Jediná možnost je tu vládu tiše tolerovat, jako to zpočátku dělala SPD s Babišem. Existuje jistá poptávka po hlasování "proti všem", ať už z liberálně-demokraticky-antiutoritářských pozic, tak stejně tak i z těch illiberálních pozic: vymezit se, ne-identifikovat se, nesouhlasit. Všichni si ale po čase uvědomí omezenost toho, vztahovat se takovýmhle způsobem ke společnosti, k celku. Jakkoliv se nám to nelíbí, naše vlastní vize prosadíme jen když budeme součástí většinového kompromisu.

Babiš soustřeďuje ty, kteří nechtějí poslepované kompromisy, ale nějakou velmi silnou většinovou, dá se říct "totalitní" vizi. "Jednotné Česko", prostě. V případě ANO to nazývám vláda "největší menšiny". Ráda by se stala absolutní většinou, ale já to pokládám za velmi nebezpečný směr.

Proti tomu stojí vláda prostě většiny, která je ale tvořená koalicí, kompromisy, vyjednáváním. Pokud Ivan razí tohle, tak prostě v tomhle ohledu kompromisní koalice s čitelným a jasným programem je pro mě menší zlo, než nějaká menšinová vláda "největší menšiny", vydíraná hodně pochybnými menšinami, i než nějaká totalitní "jednotná vize" - pod Babišem by to znamenalo, že budeme zřejmě všichni zaměstnanci agro-koncernu, protože Čína bude potraviny poptávat vždy, a platit za ně mobilama s Tik-Tokem (nebo jak si to Babišovci vlastně celé představují, v podání Schillerové knížky asi levné granko a léky proti rakovině, akorát příště už tu knížku napíše AI, počítám...)
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Předsednictvo – Naši lidé – ODS – Občanská demokratická strana
    https://www.ods.cz/nasi-lide/predsednictvo

Vedení současné ODS:

Kupka od Zajíčka kterej Piráty odstřelil z vlády
    Janouškův kůň Portlík
    Partner Černochové Červíček, kterej fungoval jako tykadlo ODS do policie
    Drobil z korupčního skandálu Nečasovy vlády
    Vondra kterej se roky paktoval s rusáckýma dezinformatorama a neměl problém s náckama jako byl Turek
    Vrecionová, kterou kvalifikovalo na funkci, že spala s Vondrou
    Marek Benda

Jo, pojďme s nima zase vládnout. To je úplně v pohodě. Stejně už se na hodnoty u Pirátů dávno sere, to se voličům nějak vysvětlí.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Ivan ohlásil že Piráti mají za cíl jít znovu do vlády s ODS, že se na to připravujou.

Babišovi jde o jediné, míní Bartoš. A kritizuje i Mináře ze spolku Milion chvilek – Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/babisovi-jde-o-jedine-mini-bartos-a-kritizuje-i-minare-ze-spolku-milion-chvilek/r~aaa29b5833e6a5b9084c3aa637fc775a/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: tak hlavně tím úspěšně kazej pověst tý kauze, v očích většinového voliče, co tomu nerozumí...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: Spíš je smutný, že proti hlasuje jenom SPD, KSČM a Piráti. To měli zamítnout všichni.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: tak dojde ke zdravému znechucení části voličů těch koalujících a to bude šance i pro nás...

(Škoda, že odešel Marcel Kolaja, mohli jsme s ním tvořit kolajice...)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    XCHAOS: "Unholy alliance", bola predpovedana uz davno, ale vyzera ze sa jej nebude dat uplne vyhnut. Kopa ludi z toho ma blbe pocity, ale ked "normalne" strany tlacia co tlacia, tak sa tomu nejde moc divit:/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TZ: Evropská komise chce stále pročítat naše zprávy. Výsledek mohou zvrátit i čeští europoslanci - Digitální svobody
    https://digitalnisvobody.cz/blog/2026/07/08/tz-evropska-komise-chce-stale-procitat-nase-zpravy-vysledek-mohou-zvratit-i-cesti-europoslanci/
    Hlasovat dohromady s SPD a KSČM je trochu trapné, hmmm. Holt disciplína u EPP frakce je zřejmě velká, a my volíme všechny europoslance nějak jen za EPP...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: minimálně by digitální suverenita "vytvářela pracovní místa", ale samozřejmě, otázkou je konkurenceschopnost.

Celkově ale je něco špatně. Teoreticky by regulace neměla být potřeba, kdyby existoval "eurokorporát", který by měl šance vykoupit zajímavé startupy. Pokud všechno vykoupí existující nadnárodní korporace... ale kdyby se to liberalizovalo, skoupí to Číňané.

Ano, ten problém, že lidi se cítí, že EU je "něco zvenčí" tady byl příliš dlouho, jenže ty lapsy jako Chat control tomu nepomáhají. Sktutečné řešení není ani Chat control, ani Age control, ale odchod z těch platforem hyperscalerů...
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    XCHAOS: Pozor, to je ještě složitější. Jedna část chat control (označovaný jako 1) je výjimka z eprivacy, která umožňuje provozovatelům dobrovolně sledovat. Což je de facto opis US legislativy. Výhodou je, že to je na provozovateli, čili když máš rozumného, tak nejsi sledován. Zároveň je pravda, že opravdoví zločinci nejsou moc kreativní a většinou použíjí masové platformy.

Pak je celý ten nový chatcontrol, který to zavádí povinně. Tady se to zas ještě propojí s neznalostí na straně veřejné správy. Mnoho policistů bylo zlobováno obchodníky, kteří jim vysvětlili, že to přeci nemůže škodit. Viditelně tomu fakt technicky nerozuměli a mysleli si, že principiálně to není plošné otevření komunikace.

---

No to je jeden z problémů EU - mnozí ji neberou jako svoji. I normálně je to těžké, protože spousta lidí se rozhoduje fakt diskutabilně. Ale tady ani netuší, že se jich to týká.

---

A u těch nadnárodních korporacích je blbé, že třeba my tu máme poraženectví: "No to stejně neumíme, tak je jedno jestli to koupíme z USA anebo..."... což třeba ve Francii prostě není. Podle mě je digitální suverenita i velmi výhodná ekonomicky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: ono teda vtipné je, že celý chat control není o tom, že by se něco začalo dělat povinně, ale že se spíš legalizuje něco, co korporátní socsítě stejně dobrovolně dělaj (protože jim to legitimizuje _veškeré_ trénování AI na obsahu chatů, samozřejmě...). Takže to nebudou muset _přestat_ dělat.

Komplexita té situace, jako EU coby nominálně největší (no, v tunách betonu a oceli fakt ne) ekonomika světa všechny informační věci outsourcuje nadnárodním korporacím, protože je to zdánlivě zadarmo nebo skorozadarmo, je samozřejmě obrovská. Je pravda, že před 15 lety jsem si tu digitální suverenitu možná představoval jako hurvínek válku, ale problém je, že že naprostá většina veřejnosti u tohohle má pocit, že je to "problém někoho jiného".
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    DOCKINEZ: Tak to se děje všude. Já také chci například prosadit manželství pro všechny i když již několikrát nevyšlo. Co tomu nasazuje mantinely je ústava a tu díky vykukům jako je Klaus nemáme. Čili je EU furt v jádru setkání diplomatů, nikoliv řízení velmoci. A být největší ekonomikou světa s naprosto omezeným vlivem také škodí...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: Tento přístup “hlasuje se tak dlouho, než to vyjde podle přání vrchnosti” poškozuje eu jako prase.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: no a to ani nemluvíme o evropské ústavě, ale tak že jo, já nejsem apriori proti EU, akorát aby ji lidi podporovali, museli by mít pocit, že je na jejich straně, a jednotný USB konektory a vyměnitelný baterky nejsou všechno, na co tu elektroniku potřebujeme, že jo...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam