• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý trolling a flamewars patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    Homepage - www.pirati.cz | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    XCHAOS:
    LEON_KOWALSKI:
    NIEKT0:
    K uterku nejaka TK byla?

UN strongly condemns demolition of UNRWA headquarters in East Jerusalem
    UN strongly condemns demolition of UNRWA headquarters in East Jerusalem | UN News
    https://news.un.org/en/story/2026/01/1166792
    https://x.com/OSNPraha/status/2013622514224685159#
    "demolice sídla agentury OSN UNRWA, kterou měly dnes v časných ranních hodinách provést izraelské síly za přítomnosti zákonodárců a člena vlády v okupovaném Východním Jeruzalémě, vyvolala okamžité odsouzení ze strany OSN. 1/4
    ...
    Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk řekl, že akce představuje výraznou eskalaci. „Zapadá to do širšího obrazu, který už nějakou dobu sledujeme: útoky na humanitární organizace, které se snaží pomáhat,“ uvedla mluvčí vysokého komisaře Ravina Shamdasani."
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: no, nejvíc v souladu s původním programem Pirátů mi přijdou ty dvě poslankyně za Zelené :-) Pokud jde o ty ostatní pirátské poslankyně.. ne, že by to bylo špatně, ale přijde mi to jako "ještě úplně jiná vlna", nebo jak to nazvat. Nesleduju je dostatečně, zatím tam bylo to chození pozpátku, a neříkám, že je to celé špatně. Pouze to nějak nestíhám rozklíčovat. Bylo by fajn nějaké shnrutí "kdo je kdo"...
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    VOYTEX: poslanecky klub != vlna, kvoli kruzkovaniu im to dopadlo dost... necakane:)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    VOYTEX: co se ti na tom nezdá? Například Sea Shepherd to taky dávají pytlákům, co porušují Mezinárodní úmluvu o regulaci velrybářství, pěkně vyžrat. Nejen na moři.
    Tak můžou čeští Piráti (ne sami samozřejmě) znepříjemnit žlotovlasému, klabonosému, oranžovo-ksichtovi život 😉

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: dobře, ale tak není politika nakonec přesně o tomhle? Samozřejmě, že v té opozici je to násobně snadnější díky tomu, že oni vědí, že žádné reálné důsledky to mít nebude. Ale to znamená, že má opozice celou dobu sedět a mlčet?

Pro evropskou politiku je vymezení se proti tomu, co Trump momentálně provádí, docela důležité. Pokud je budoucností multipolární svět, tak je důležité, aby EU a její spojenci byla jedním z pólů a aby si svět nerozparcelovali Trump, Putin a Xi...
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    velrybarska vyprava

(sorry, prilis mnohokrat nova vlna ukazala, ze ji nejde o principy, nybrz o prilezitosti demonstrovat svou principialnost)

Piráti svolali opozici k podpoře Grónska. Vláda mlčí, iniciativu přebíráme my, říká Hřib | 22. 1. 2026 | Britské listy
    https://blisty.cz/art/131187-pirati-svolali-opozici-k-podpore-gronska-vlada-mlci-iniciativu-prebirame-my-rika-hrib.html
    Tisková zpráva

Piráti ve středu s ostatními opozičními stranami představili společný postup na podporu Grónska a Dánska. Reagují tak na Donalda Trumpa, který zpochybňuje respekt k územní celistvosti spojenců a na výroky Andreje Babiše, který tvrdí, že se Česká republika nemůže za Grónsko postavit. Piráti iniciovali společnou reakci opozice, dokument s podpisy všech opozičních předsedů ještě dnes Zdeněk Hřib doručí dánskému velvyslanci v Praze Søren Kelstrupovi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: nemám čas. Podívej, když požadavek na jakoukoliv instituci eskaluješ tak, aby byla tvořena jen dokonale správnými, čestnými, nepolitikařícími, týmovými lidmi, tak dostaneš přesně image, který se snaží naplnit ta Nová vlna. A kvalifikace těch lidí bude znamenat, že mají nějakou minulost, občas i v korporátu. Nemůžeš dělat politiku jen s umělci, vědci, lékaři, apod. Nemají na to čas - dělají totiž umění, vědu, medicínu. Nejsme teď v roce 1989...

Tím chci říct - řešíme, jak zastavit naprostý sviňárny. Naprostý střety zájmů. Aby MŽP neovládali šíbři sponzorovaný mafií, apod. Aby ODS nevolila do vedení lidi, jako Pavel Drobil, apod. (ten na MŽP v podstatě dělal něco, jako ten Macinka, akorát v té době to ještě nebylo tolik in)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    XCHAOS: děkuji, kapitáne zřejmíku :)) a teď ještě ten rozdíl mezi politikou a politikařením ;)

mira, hombres, dám si tady voraz. docela mě to poslední dobou vytáčí, protože tam, kde jsem viděl alespoň nějakou naději, vidím už akorát kulový. asi si radši počkám do příštích voleb, jestli se umí piráti jen pitvořit pro publikum a pod sebe hrabat ve funkcích nebo jestli dělají čest svému jménu a tomu, s čím začínali. já měl vždycky s tím menším zlem problém, zvlášť, když ten rozdíl je infinitezimální.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OPERAHYPNO: takhle daleko bych nezacházel ale asi zajdu tak daleko, že ti dám ban na týden
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    XCHAOS: až budou piráti na kandelábrech houpat se s bolševiky bude klid ve zdejším regionu, takže pomůže
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: Ehm, vlastností politiky je, že je politická :-) Voliči také "taktizují". Politici taktizují tak trochu pro ně, ale taky trochu sami za sebe a proti jiným politikům. Do toho lobbyisté taky taktizují a lobbují za ty politiky, kteří jim to pak nějak recipročně vrátí (a někdy prostě jen za ty, "se kterými je řeč", ne ve smyslu nějaké korupce, ale základní komunikace: "my chceme tohle", "vy chcete tohle", "kompromis je možný", "kompromis není možný", "když mi tohle, tak vy tohle"... prostě to je spíš "programování". než politika... prostě možnost jednání o konkrétních akcích, které se stanou nebo nestanou).

Aktivismus je důležitý. Politika je taky důležitá. Hledání hranic mezi aktivismem a politikou je podle mě právě úloha politických stran. Možná těch politických institutů, že ano...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: nech ho žít. Tvoje sžíravé komentáře k čemukoliv jsou tu fakt teďka zbutečné...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OPERAHYPNO: tyjo, ideová teologie 20.let 20.století ti fakt v dnešní situaci s ničím nepomůže...
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    prostě piráti: nacpat si nácka tak, aby všichni kolem tleskali, že se bojuje za chuďase. podpořit dělníka v boji za získání privilegií buržuje, udělat z něj buržuje a pak ho pochválit, že je dobrej buržuj, protože byl předtim chudej! neb důležitej politickej artikl těhle polobolševiků je dobře monetizovat ten boj vo to! uff muselo to ven. aids těmhle zmrdstvům
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    v jaký je ted fázi EL_TOPO? Ve fázi mazání nebo proměny parlamentu ve školky?
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    EL_TOPO: naprosto fake
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    XCHAOS: takže stručně - té vaší realpolitik prostě přestávám věřit. je neprůhledná a na můj vkus trošku moc politická, tedy spíš politikářská ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: počkej, tak to, že Nieslerová pracovala v Orlenu z ní snad nedělá hned Macinku, ne? Máš nějaký indicie, že chce "lézt do análu DJT"?

Tohle je zmatený a chtěl jsem tu už dlouho vytyčit nějaký výchozí bod debaty, protože furt plaveme v moři od vidím do nevidím, občas někoho zalédneme, jak ho vlna vynese trochu vejš, ale nevidíme z týhle výšky nad hladinou žádný obzor, žádnou pevnou zem.

Třeba kdyby šel do politiky tenhle dnes již bývalý úředník, tak by to doufám bylo pro všechny zde přijatelné: [XCHAOS @ Věci Veřejné - Já budu říkat, co já chci, buďte rádi, že tady vůbec jsem!]

(Ano, i to by v jisté smyslu mohla být předem připravená hra, ale to už je fakt paranoia... i kdyby byla, tak v tom případě tu hru někdo hraje správně)

Podle mě bývalí úředníci, kteří narazili na limity svých pravomocí nebylo byli zrušeni, jsou kandidáti na politiky. Obráceným směrem, tzn. že aktivista nebo populistický politik (to jsou dvě stránky jedné mince) se mají automaticky stávat úředníky, tam si nejsem tak jistý, že to platí...
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    XCHAOS: pls, don't :-/ když slyším ty kydy typu "berme svět takový, jaký je, ne takový, jaký ho chceme mít" a pak lézt lidi do análu DJT nebo číňanům, rusům či třeba fosilu, tak to je fak špatné znamení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam