• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý trolling a flamewars patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    Homepage - www.pirati.cz | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: co bych mazal, aspoň jsme se přiblížili něčemu, co od začátku mělo být jedním z témat existence Pirátů v politice...
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    nicméně to není diskuze sem, takže s tím končím, abych to tady neplevelil (Xchaos - klidně ty moje vstupy smaž)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    NIEKT0: neshodneme, ale to je fuk.
    MS říká Teams jsou šifrováné in-transit i et rest
    Při E2EE mají přístup ke zprávám a hovorům pouze komunikující strany, a to pomocí klíčů, které jsou uloženy pouze na jejich zařízeních. Microsoft tak nemá přístup k nešifrovanému obsahu.
    To znamená, že vaše data jsou chráněna před neoprávněným přístupem během přenosu a uložení na serverech.

Jediná chybka je to, že Microsoft má technicky vzato přístup k šifrovacím klíčům na svých serverech.
    Takže to není úplně jak by se mi to líbilo.
    Další věc samozřejmě je, že používáme i interní NASy a ne všechny data jsou u MS.
    Plus aplikace interní jedou na našich serverech.

Víc než MS vadí AI, dokud se příští plně nenasadí opatření co jsou chystaná v souvislosti s NIS2, tak není kontrola co tam kdo cpe za data.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    LEON_KOWALSKI: Skvele, takze sa zhodneme ze si plne vendorlockly v M$, a technicky to E2E nie je ani tak:) Ale za mna kazdemu co mu chuti, mail je mail, a rozhodne sa daju veci robit aj sikovnejsie. Ale aspon je standardizovany, a funguje ako alternativa voci tejto rakovine "rovnakych ale inych" komunikatorov.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    NIEKT0: tento zákaz způsobí, že budeš mít v práci problémy. Když se to zjistí.
    Další věc je, že mají zákaz připojovat se přes neslužební zařízení na interní webové aplikace. Jinak řečeno přes WiFi v KFC se k podnikové aplikaci nepřipojíš (to se netýká MS 365, ale interních aplikací)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    LEON_KOWALSKI: "zakaz":)) A ten "zakaz" sposobi, ze ten server vnutri prestane mat technicky schopnost to citat, ako mal doteraz? A zvies si overit ze sa tak naozaj stalo? Co ma 2fa spolocne s e2e? chjaj...
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    NIEKT0: Nikdo se zo stroja vonku logovat nesmí. Zákaz. Další věc je že na logování potřebuješ dvoufázové ověření buďto přes mobil, nebo token.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    LEON_KOWALSKI: A si si isty ze fakt vies ako to funguje?
    (teda, "bitlockerom sifrovany je prvy vtip, ale to je na dlhsie:)
    Jednoduchy kontrapriklad: ked sa lognem do teams webxichtu z nejakeho stroja vonku, tak sa mi to vsetko zobrazi. Kde su teda tieto "endy"?
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: Ne mimo jiné. U sebe.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    NIEKT0: U uživatelů na Bitlockerem šifrovaných discích.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    LEON_KOWALSKI: A kde su tie "endy" a kolko ich je?:)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: ...mimo jiné i u sebe :-)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: No, já mám svoje vlastní data u sebe. 🙃
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    NIEKT0: Omyl - Teams jsou E2EE což mail není.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    LEON_KOWALSKI: Zrovna ked porovnas dnesny mail a nejake teamsy tak si nejak nepomozes, na transportnej vrstve budu najskor sifrovane obe, rovnako sa ti rozsynchronizuju vsade mozne:)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: no bezpečnost, to už vůbec nikdo nebere v úvahu. Ale já mám na mysli to, že neřeší kde data fyzicky jsou. Jsou prostě "na displeji", že jo. Maximálně ještě tak odlišej, jestli v mobilu nebo někde "na internetu".

Lidí, kteří si uvědomují, jak moc je to weaponizovatelné, vlastně není v populace až tak moc.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    :: OSEL.CZ :: - Lepší než kampaň: Umělé inteligence levou zadní přesvědčí voliče oběma směry
    https://www.osel.cz/14374-lepsi-nez-kampan-umele-inteligence-levou-zadni-presvedci-volice-obema-smery.html
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: jj, kde jsou doby výměny klíčů a GPG na obou stranách mailu :-)

Pořád říkám uživatelům, že mail není uzavřený a zapečetěný dopis, ale koresponďák a to je důvod proč jim hesla posíláme přes firemní iMessage, nebo Teams chat a ne mailem, jak si vymrčují.
    Pošli mi heslo mailem = napiš to na papír a nalep to na zeď.

I když - vzhledem k tomu, že někteří používají bezpečnostní systémem: "heslo na papírku nalepené pod monitorem", je to asi celkem jedno :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: zřejmě způsob, jak demonstrovat suverenitu vzhledem k EU (nikdo přece neříká, že to má být suverenita i vůči USA a Rusku, že ano...)

Tohle je marný. Pro běžnýho frantu uživatele je dneska e-mail stejně jenom shluk pixelů na displeji mobilu a přepošle ho tak, že udělá screenshot obrazovk na vocáp...
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    XCHAOS: a medzitym v CR policia narve vsetky maily M$:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam