K příspěvku
[XCHAOS @ Česká pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu ] - škoda, že podpora banu je tak nízká. Já jsem evropský občan, a v EU trest smrti neexistuje. Nevím, jestli si to uvědomujete, ale výhrůžky mimosoudním lynčem jsou přes čáru. Zrovna id jako OPERHYPNO by si rozhodně zasloužilo nejen zabanovat, ale přímo doxnout. Nicméně, nacházíme se v kultivovaném online prostředí, kde provozovatel serveru uživatele před sebou navzájem, a tak nám identita uživatele zůstane utajena. Nemáme možnost svoje osobnosti chránit jinak, než tím banem. Takový je prostě Internet.
Ovšem jestli někomu přijde, že intenetovou pseudonymitu je správné využívat ke kyberšikaně a k pohrůžkám smrtí, tak podle mě fakt nepochopil, k čemu jsme ten internet budovali. Proč říkám my?
V 90tách letech jsem naprogramoval (no, spíš poslepoval z hotových komponent, nebyl jsem žádný génius, dnes by se tomu asi říkalo "vibe coding", ale AI jsem tehdy neměl) jeden z prvních webových prohlížečů. Pak jsem provozoval jeden z prvních komerčních, ale levných webhostingů, kde si lidi mohli zahostovat web (a poštu!) na své vlastní doméně. Po roce 2002 jsem se pak podílel na rozvoji sousedských sítí, které pomáhaly zlomit monopol O2 Telefonica na poskytování poslední míle maloobchodního přístupu k Internetu - v době, kdy kapacita mobilních sítí pro datové přenosy byla rozhodně naprosto nedostatečná. No a konečně v roce 2009 jsem se podílel na založení Pirátů, protože mi zajímaly otázky fair use copyrightovaných děl, ochrany soukromí a popularizace existence svobodného software.
Zkrátka počítám se mezi MY, kteří jsme Internet v ČR propagovali, ještě než bylo jednoznačné, že to bude budoucnost. Chtěl jsem prosadit jeho komunitní, nikoliv komerčně korporátní podobu. Souboj jsem nakonec prohrál, ale to neznamená, že jsem ten Internet budoval proto, aby mohli pseydonymní uživatelé na diskuzních fórech náhodně vyhrožovat lynčováním. Id DANYSEK byl prostě čistokrevný troll s rodokmenem a kdyby dokázal být jen nepatrně zdrženlivý co do množství příspěvků, klidně by do zdejší debaty zapadl (mezi kritiky Nové vlny). Další zdejší NYX id jsou notorická tím, co dělají... ale tohle je přes čáru, a pokud si někdo myslí, že vyhrožování lynčem je vlastně roztomilé praktikování svobody projevu - tak ne, není. Ne v téhle zemi a ne na MÉM Internetu. Ať si jde na nějaký svůj, kde nebudu já.