EL_TOPO: já tě chápu, nacpat se do vlády k někomu, kdo chce vládnout sám, to prostě vyžaduje míru machiavelismu, kterou Ivan ani Hřib nedisponují, možná.
Na druhou stranu, přístup "za žádnou cenu nebudeme vládnout", ten je dobrý pro stranu, která prostě sbírá protestní hlasy. Jediná možnost je tu vládu tiše tolerovat, jako to zpočátku dělala SPD s Babišem. Existuje jistá poptávka po hlasování "proti všem", ať už z liberálně-demokraticky-antiutoritářských pozic, tak stejně tak i z těch illiberálních pozic: vymezit se, ne-identifikovat se, nesouhlasit. Všichni si ale po čase uvědomí omezenost toho, vztahovat se takovýmhle způsobem ke společnosti, k celku. Jakkoliv se nám to nelíbí, naše vlastní vize prosadíme jen když budeme součástí většinového kompromisu.
Babiš soustřeďuje ty, kteří nechtějí poslepované kompromisy, ale nějakou velmi silnou většinovou, dá se říct "totalitní" vizi. "Jednotné Česko", prostě. V případě ANO to nazývám vláda "největší menšiny". Ráda by se stala absolutní většinou, ale já to pokládám za velmi nebezpečný směr.
Proti tomu stojí vláda prostě většiny, která je ale tvořená koalicí, kompromisy, vyjednáváním. Pokud Ivan razí tohle, tak prostě v tomhle ohledu kompromisní koalice s čitelným a jasným programem je pro mě menší zlo, než nějaká menšinová vláda "největší menšiny", vydíraná hodně pochybnými menšinami, i než nějaká totalitní "jednotná vize" - pod Babišem by to znamenalo, že budeme zřejmě všichni zaměstnanci agro-koncernu, protože Čína bude potraviny poptávat vždy, a platit za ně mobilama s Tik-Tokem (nebo jak si to Babišovci vlastně celé představují, v podání Schillerové knížky asi levné granko a léky proti rakovině, akorát příště už tu knížku napíše AI, počítám...)