MIKEE:
Tady je nejaky dojem, ze ten spravny naklad je jen ten co jsem si vymyslel a ty penize jsem na to realne nedal?To si nerozumíme. Nic takovýho netvrdím a nic takovýho jsem nikdy nedělal. Ofc pokud bych si něco dal do nákladů, tak jedině s papírem v ruce a podle zákonů. Jako dycky, jako dycky.
Aktuální systém „jednou ročně pošlu účetnímu podklady pro daňový přiznání a on mi z toho vypočítá, kolik mám doplatit berňáku, zdrávko + sociálce a o kolik se mi další rok zvednou zálohy“ mi přijde moderní a fér: sice na daních nejspíš platím víc, než kdybych jak v devadesátkách evidoval každou zaplacenou účtenku, ale za to zjednodušení mi to stojí a platím všechno do haléře a včas.
Akorát mi uniká, proč jsem teda pro některý svý bližní málem zloděj, kterýho je potřeba ještě víc oškubat.
Tenhle mindset „na velký kluky nedosáhneme a na švarc šahat nechceme, tak to budete lepit vy, poctiví čuráci“ co tu tlačila ODS, nás dovedl kde jsme - zdanění práce máme obří, zato zdanění majetku minimální. Well played, jak jen z toho ven? Ještě zvýšit zdanění práce? Wow!
Ale jinak jo: pokud někdo bere v bance měsíčně 150k a platí paušální daň 8700 měsíčně, tak je to dost divný (ale třeba má chudák v kanclu fakt takový výdaje). S tím bych klidně hejbnul.
Ale prvně by stálo za to důsledný potírání švarcu, protože tam státu utíká mrtě víc peněz než že mně se daně sníží o litr skrz vyživovanou manželku. A koneckonců i to znovuzavedení EET by stálo za úvahu.