DANYSEK: ano, zdanit, to je základ. Hele já ten dnešní seminář úplně nepochopil. Ke konci to bylo takové humorné, kdy se teda soudci všeho druhu a senátor ptali "no ok, budete platit daně, kde je problém" a spolky se trochu vyděšeně ptali "no my se bojíme, že nás nakonec rozpustíte", což byla trochu humorná situace, kdy jim tam ústavní soudkyně sama začala vymýšlet různé právní kličky a doporučovala ta dceřiná s.r.o. vlastněná spolkem
Ale hlavní a vedlejší činnost začíná být problém, pokud máš nějaké desítky tisíc členů, že jo :-) Svým způsobem je to aktivita podobná třeba MHD... města by ty metropolitní sítě mohla zaštítit, ale z nějakého důvodu nesmějí. Zase spolky může obec dotovat, s.r.o.čka ne. Mě to celé přijde na hlavu, když si člověk uvědomí, že spolek může mít zaměstnance.
Co píšeš o HKFree mi neuklidňuje, a pořád se mi vrací původní úvaha, že nejlepší by bylo s.r.o. složený z ne-úplně idiotů, který to prostě chtěj dělat. A ziskovost nemusí být chamtivost, ale prostě lidi si radši vykazují hodiny nějaké činnosti a nechtějí přemýšlet o tom, na které přípojce je jaká marže, že jo. (bohužel, já jsem v tomhle nějaký neurodivergentní, být placen od hodiny za práci, o které netuším, jestli má smysl, tedy spíš jednoznačně vím, že smysl nemá, je pro mě ubíjejí, naopak udělat věci tak, aby se dosahoval zisk, mi dává smysl, akorát povinné reinvestování toho zisku to pak celé anuluje...)
V podstatě mi přijde, že nejlepší je spolek, který dělá něco trochu jiného, ale svým členům třeba garantuje podstatnou slevu na nějaký produkt. Taky by mi dávala smysl oddělit infrastrukturu od provozu: provoz je činnost, směřující k zisku, tedy provozovatelé chtějí mít příjmy větší než náklady a ze zbytku tak nějak žiju. Ale vlastnění infrastruktury může být neziskové a vlastník může mít přece motivaci mít infrastrukturu, kterou potřebuje a sám si moc vybrat provozovatele (ten už podniká, ale v pronájmu, a pokud by podnikal proti zájmu majitelů, tak poletí - je to jako když si najmeš údržbáře)
Ty mi vyčítáš jakýsi despotismus, ale v počátcích CZFree každý APčkář vlastnil APčko sám za sebe (problém byl jen, že někteří to vůbec nechtěli řešit) a tzv. "internetová brána" byl fakticky spíš správce té jejich infrastruktury. Takže ve skutečnosti tebou kritizovaný "komerční" přístup a "spolkový" přístup nakonec pod tlakem jak legislativy, tak i praktických potřeb konvergují: telekomunikační infrastrukturu si může vlastnit kdo chce, klidně jednotlivec nebo spolek, ale tak nějak ji nemůže provozovat (sám pro sebe ano, ale pro jiné? malý spolek ano, spolek, kde členové jsou zjevně zákazníci, už ne?)
Ve skutečnosti dokonce zjevným atributem podnikání je prý odpojování za neplacení internetu: pokud jsi člen spolku, můžeš být po čase vyloučen za neplacení příspěvků, to ano, ale nějaké vypínání internetu za nezaplacení příspěvků, to už je rys podnikání. Prostě jakmile tam je ta sankce za neplacení, tak už to moc spolkové není. To je ten produkt, na obratu ti naskočí DPH, apod.
Ale současně by neměl být problém, že třeba samotná datová zásuvka patří spolku a ne nějaké firmě jako CETIN. To je jako jakákoliv jiná věc na baráku, můžeš tam mít přišroubovanou třeba ceduli a ta někomu patří. Ale když si inkasuješ prachy za to, že na té ceduli někomu vyvěsíš reklamu, už podnikáš. Ale samotné vlastnění cedule, kterou nepronajímáš, podnikání není.
Myslím, že se to moc neliší od občerstvení na benzínce, které často provozuje jiný subjekt, než samotnou čerpací stanici. Nebo máš nějaký klub, kde jeden subjekt třeba zve a platí kapely a vybírá vstupné a jiný subjekt tam točí pivo. A ten s větším obratem je plátce DPH a ten doplňkový ne, nastaví si ceny, aby ho to uživilo a přihlášení k DPH mu nevyjde. Podle mě hlavní motivací těch spolkařů bylo, že někteří neměli zkušenost s podnikáním a dokonce se ho báli (město se baví se spolky, ale ne s.r.o., apod.)
Spolky s tím majetkem dělají psí kusy, v rámci kterého ho těm členům vyvlastňují, ale vlastně kdyby u nás tlak okolností (ČTÚ, DPH apod.) nevedl k založení s.r.o. (kde se ale pořád jeden spolumajitel snažil chovat jako by byl spolek - že má hlavní a vedlejší činnosti a že internet není hlavní a tyhle bláboly, které kopíroval od spolků, ačkoliv jako s.r.o. jsme to vůbec nemuseli řešit), tak náš model byl vlastně dost nenapadnutelný: antény vlastnili lidi sami za sebe (dokonce ani spolek nebyli, tak je nikdo nemohl rozpustit) a internetová brána byla jen provozovatel. Dojelo to na tom, že lidi vstupní náklady přestali bavit, typický nájemník chce platit paušál, a ty mu to nabídneš, zvlášť když to znamená jen zapojení kabelu do switche, co tam už je.