• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    Obecně plkací, otevřená a nemoderovaná alternativa k diskuzi "Česká Pirátská Strana". Stávající klub [ Česká Pirátská Strana ] slouží spíše k prezentaci aktuálního dění ve straně a oficiálních názorů strany a jejích členů, případně k debatám s příznívci... a samozřejmě přitahuje pozornost během předvolebních kampaní. No a rozmohli se nám tam odpůrci a trollové, kteří samozřejmě s napětím očekávají moment, kdy začnou být jejich příspěvky mazány, případně kdy dostanou ban. A právě v tenhle moment vzniká potřeba obecného kecacího prostoru, pro různé Pirate-related flamewars, které by v oficiálním moderovaném klubu mátly příznívce a potenciální voliče a vůbec obecně zabíraly prostor.
    rozbalit záhlaví
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Malo se do te sbijecky Zdenda opiral... takze to nebude ani v roce 2027, ani v roce 2029...

    ▶ Zrušený tendr na druhý úsek metra D zpozdí stavbu minimálně o rok — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/regiony/zruseny-tendr-na-druhy-usek-metra-d-zpozdi-stavbu-minimalne-o-rok-347138
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ADAMIRA: jasne ze ma.... https://www.policie.cz/clanek/oznamovani-ubytovanych-cizincu-ubytovatelem.aspx :-)
    A nemyslim si, ze kvuli aktualnim choutkam MMR se MVCR/PCR vzda kontroly nad "svym" systemem.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    DANYSEK: "CP "svou" evidenci davno ma..."

    počkat, jak má? Proč to doted nikomu nevadilo? Chceš tím říct že budou dva paralelní systémy? To by mě teda štvalo víc.

    Jinak já to neobhajuju, jenom píšu proč si myslím že to je.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ADAMIRA: CP "svou" evidenci davno ma... a mimoto, ani hledani osob neni duvod ty data skladovat sest let :-) Tak dlouho neni ani data-retention v telekomunikacnich sitich, tam se drzi sest mesicu zpetne - proti ktere Pirati mimochodem dost brojili. A ted namisto toho, aby podobne dalsi veci nezavadeli... vymysli sveho vlastniho velkeho bratra, ve kterym se budou data valet jeste dyl. A samozrejme to vse pod rouskou EU - ktera ale nic takoveho po nikom nechce - jedine, co ta evropska regulace ma resit jsou platformy typu airbnb... ale ne ubytovaci sluzby obecne, "vsecky" ubytovaci zarizeni si do toho zahrnuli az soudruzi na MMR.

    A teda ty argumenty co se pouzivaj... ja nevim, kdyz nekam jedu tak celkem pravidelne vypisuju nejakej PAPIR.... ergo Cernohorskeho tvrzeni, ze kdyz to bude v pocitaci, bude lip kontrolovatelny, kdo k tem vecem ma pristup dost kulha :-) I kdyby obsah toho papiru skoncil v pocitaci, porad tu je ten papir. Elektronicke ztotozneni urcite neni vseobjimajici reseni (i kdyz samozrejme i pasy s NFC to dost usnadnuji - ale zas v nich neni vsecko to, co se typicky sbira u ubytovani). Troufam si rict, ze ten vyplnovanej papir to neodboura.

    Zajimavy je i to, ze pohyb aut jako nepripustny zasah do soukromi vnimali - ale plosne sledovani toho, kdo kdy kde prespi je cajk. Aneb ty pirati si fakt nevidi do vlastni huby, zda se... :-)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    KRAMERIUS: To dost pochybuju že CP dělá.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ADAMIRA: Návštěvy CP se tím nijak eliminovat nemusí - přece někdo musí chodit kontrolovat, zda tam pronajímatelé zapisují pravdu. :-)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    PRAASHEK: Tak doted to museli skladovat přímo v danym ubytovacim zařízení, IMHO se tím eliminují například pravidelný návštěvy cizinecký policie + hledání osob

    neříkám jesti je to dobrý nebo ne, ale tohle mi přijde jako důvod

    btw. zatim jsem ještě asi nebyl v zemi kde by toto neměli
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    Jaký je vlastně uváděný důvod proč se to má skladovat v nějakém centrálním registru? Je dost wtf odpudivá pičovina, i když mě osobně se to nijak nedotkne.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Joo, centralizovana databaze toho kde se kdo kdy ubytoval a skladovat tam data rovnou sest let... tomu rikam piratskej majstrstych :D
    Cerna paska velkemu bratru se nekona, naopak mu to jeste usnadnime... :-) Aneb piratsky program v konfrontaci s tim, kdyz se hosi dostanou ke korytum :D (a tohle jde krom Cernohorskeho i za Bartosem osobne; jde to z MMR)

    Vinohradská 12 o registru hotelových hostů | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/registr-hotelovych-hostu-cekam-napadnuti-u-ustavniho-soudu-rika-novinar_2402050600_pj
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: micromanagement detail... podle me se na to vysrali zcela, protoze "horel termin", tak to holt pustili aspon nejak s tim, ze zbytek se casem doflikuje...
    Jenze tohle je Bartosuv fail, on chtel mit eDoklady rychle za kazdou cenu... samozrejme, ze v tom zakone mohla byt lhuta typu "pul roku od schvaleni"... ale to by i piratsky medialni odbor to mel s tim PR chvastanim slozitejsi, ze?

    no... spis se moc nepovedlo... proste klasika, prace kvapna, malo platna...

    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DANYSEK: Vyzera ze obcianku si tym nevydas, iba sa stanes "overovatelom", ale aj tak by ma zaujimalo, kto riesil pentesty:)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    security level Pirati... aneb diletantismus na "Bartosovo" digitalni agenture... :D ...registrace jsou aktualne nastaveny "volneji".... nechce si Ivanek radsi priznat, ze to nezvlada? :-)

    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: neuc me znat, jak to "heterogeni" prostredi vznika... to je proste proto, ze se za kazdou cenu kupuji nejlevnejsi veci... a site nekterych "ISP" v realu stoji na SoHo krabickach, ktere do toho prostredi ani nejsou designovane :-) A dany ISP se jeste bije v prsa, jak na to vyzral a usetril... tak nam tu prosim nefnukej, ze diky tem usporam mas problem provozovat sit na urovni 21. stoleti :-) Problemem u IPv6 jsou zkostnateli dedci, co odmitaji cokoliv pro ne noveho. V nicem jinem problem neni. Za poslednich deset let jsem neslysel objektivni argument, proc by to neslo - vsecko je to jen strach z noveho, nic vic.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: vzhledem k tomu, jak moc heterogenní prostředí dnes přístupové sítě jsou (každý hw se vyrábí jen pár let) to tedy ctrl+c ctrl+v není... ale o to nejde. naučit se nové věci lze, ale tady jednoduché řešení k identifikaci klientské zařízení není (a ne, nespoléháme se ani na MAC adresy, nějak bezýhradně)

    kdyby IPv6 nebyl zásadně flawed design, od začátku postižený obrovským množstvím kompromisů, tak by se rozšířil sám a nebylo by nutné si to už snad 25 let (?) nebo jak dlouho takhle vynucovat...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Peksa je blázen.
    MRAKY
    MRAKY --- ---

    https://twitter.com/vonpecka/status/1750130888279515357
    neco jsem prehledl? maji pirati v programu nejake vyhlaseni valky v pripade ze trump vyhraje? ;)

    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MEMNON666: DIA spada pod Bartose, nebo snad ne? :-) A padaj na hubu veci, co formalne spadaji pod DIA.
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    DANYSEK: které to resorty že je mají na starosti?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: DUID samo o sobe stabilni je. A mimoto mame uz asi pet let i RFC, co ti nebrani pouzit link-layer adresu... badumtss, stara znava MACovka. Mimoto ani na pevnou MAC se dnes uz moc spolehat nemuzes - spousta zarizeni si ji meni za pochodu - a nekdy i dost dynamicky. Takze tvoje "fnukani" je jen o tom, ze ses pred mnoha a mnoha lety neco naucil a ted se to metodou ctrl-c - ctrl-v snazis udrzet v chodu, i kdyz jedes na mrtvem koni :-) U low-cost wifinaru je to celkem casty jev... samozrejme v prostredi ISP i v korporatni siti mas spolehlivejsi metody (pocinaje v nejtrivialnejsi variante identifikaci portu, kde mas dotycneho pripojeneho), kterak klienta identifikovat. A v domaci siti je ti to vesmes jedno... ale i tam jde adresy pridelovat tak nejak predikovatelne :-) Problem ceskych garazovych ISP je primarne v tom, ze neumi zmenit sve mysleni ;-) A v tomhle se zda strka do kapsy i budejovickej Starnet... ktery "kraviny" typu MAC neresi. A kdyz jsem tam vzkrisil stareho 1.x Turrise, co jsem dostal od nejakeho ID tady na NYXu... tak jsem mel krom IPv4 i funkcni IPv6. Bez skemrani... s jinou MAC koncoveho device, tedy s jinym "identifikatorem" klienta. A rucne jsem na IPv6 nekonfal vubec nic. Nabizi se jednoducha otazka - proc to Starnet umi a Spoje ne? ;-)

    Odpoved bude jednoducha - a vidime ji i na internich piratskych systemech, stejne jako to vidime u systemu, kterym Pirati za posledni roky vdechly zivot - at uz jde o Hribuv portal prazana a nebo Bartosovy eDoklady. Proste pirati se tvari, jak ze jsou pokrokovou partaji tlacici nove technologie... ale v realu se naucili jen par buzzwordu, co papouskuji - ale skutecne technologicke inovace proste nezvladnou.

    A ze se resi hlavne PR to spusteni eDokladu ukazalo v krasne nahote. Ono je verejnym tajemstvim, ze ty backendy okolo melou z posledniho - ale co udela Bartos? Navali na to dalsi zatez... :-) Protoze holt na predelani toho nevyhovujiciho backendu zadne politicke body nevytriska, na tom se moc PR delat neda - malokdo to oceni. Jo, ale supr "nova" vec? ;-) Tak ted se fnuka, jak to pada na hubu. No taky PR... jen drobatko negativni, co ukazuje ze Pirati digitalizaci statu nemaji schopnost zvladat...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam