• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    EKIM
    EKIM --- ---
    Ahoj, se chci zeptat jestli piráti někdy náhodou nediskutovaly nad vylepšením volebního systému, stejně jako je zde na nyxu dát možnost palec nahoru i dolu, mít volby ve který by bylo možno volit jak pro tak i proti. Nebyl by pak výstup daleko přesnější, vhodnější pro určení toho,kdo nám tu má vládnout?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NECROMAN: tak me napada, pokud vim - rec je stale o tom, co proslo predstavenstvem.... ale dle stanov PPHas rozhoduje az valna hromada, tedy fakticky jediny akcionar... a toho prece formalne nezastupuje vubec nikdo z predstavenstva. Pokud dobre chapu starsi verejne listiny, tak prava jedineho akcionare vykonava az rada MHMP... a pod tim rozhodnutim se Hrib zakonite podepsat sam musi. Kdo z nas teda dela pitomce? ;-)
    OOHN
    OOHN --- ---
    Inspirace

    Fake news ‘vaccine’ works: ‘pre-bunk’ game reduces susceptibility to disinformation | University of Cambridge
    https://www.cam.ac.uk/...e-news-vaccine-works-pre-bunk-game-reduces-susceptibility-to-disinformation

    Study of thousands of players shows a simple online game works like a 'vaccine', increasing skepticism of fake news by giving people a “weak dose” of the methods behind disinformation.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NECROMAN: "Hlavní problém je podle primátora v tom, že peníze získají i členové dozorčí rady, v níž byli politici minulé koalice." ...takze dostat to jen soucasni clenove, je to v cajku? :)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Milionové tantiémy v městské firmě otřásají koalicí v Praze. Je to tunelování, napsal primátor - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/...otrasaji-koalici-v-praze-je-to-tunelovani-napsal-primator-75031?amp=1
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NECROMAN: Srovnavas veci v principu nesrovnatelny - u tech bytu vznikly nejaky naklady s pripravnymi kroky na prevod, takze by vznikla fakticky i nejaka skoda vyplyvajici z nedodrzeni prislibeneho. Coz se u tantiemu proste rict neda. Ti lidi uz za svou praci zaplaceno - ve standardnich odmenach - dostali. Tady se bavime o nejake "premii" navic.

    A to presto, ze ve spolecnem programovem prohlaseni spolu s koalicnimi partnery pisete, ze "Zabráníme neodůvodněným odměnám pro členy statutárních orgánů městských společností. Zrušíme tantiémy pro členy dozorčích rad. Členové představenstev budou hodnoceni a odměňováni podle schopnosti naplňovat předem stanovené cíle.". V danem pripade staci malo - proste rozhodnout tak, ze se zisk nerozdeli a prevede do dalsich let. V ten moment nema nikdo zadnou (ani smluvni) paku vytriskat nekde jakoukoliv korunu navic. Stanovy spolecnosti tento postup umoznuji, staci jen trosku cist, premyslet - a hlavne chtit... ale chapu, ono se asi nechce :)

    V neposledni rade, oblibenou retorikou Piratu v dobach minulych bylo to, ze za vsechno muze primator(ka), bez ohledu na koalicni partnery a skutecne obsazeni jednotlivych postu radnich. Proc by to dnes melo byt tedy jinak? Primatorem je dnes Pirat, takze vinikem teto situace je dle stejnych metrik jednoznacne Hrib. Koalicni partnery si ostatne vybrali Pirati sami a dobrovolne - nemuzes ted tvrdit, ze za konani sveho partnera nenesou spoluodpovednost. Je trosku lacine se vymlouvat a zrikat se odpovednosti v momente, kdy "partneri" neco poserou.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    DANYSEK: pořád je to rozhodnutí koalice. Pokud je TOPka a SSP hlasuje pro vyplacení, tak s tím ani tisíc odborníků u Pirátů nic neudělá.
    Jinak říkat, nárok na tantiemu není, takže to nikdo nemůže vymáhat, je hezký, ale je to podobné jako u toho slíbeného odprodeje bytů. Také na to lidé nemají nárok, ale když to chtěli zaříznou, tak bylo spousta řevu. Tím neříkám, co je správná varianta...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NECROMAN: vymluva "proc se to muselo" se vzdycky najde, zvlast kdyz jde o prachy i do vlastni kapsy. Dle stanov je to ale v pusobnosti VH (jediny akcionar - Praha), zadny zakonny (formalni) narok na tantiemu neni, ergo jeji nevyplaceni tezko muze nekdo vymahat. Predstavenstvo o tom dle stanov nerozhoduje, predstavenstvo to jen navrhuje valne hromade. Na obhajobu samozrejme muzou zverejnit ta "pravidla", na ktere se "kdosi" odvolava a jejichz zneni nikde nenajdes (blababla o 106 si nechte). A to bylo reci o transparentnich mestskych firmach. Jak ze bylo to piratske heslo - puste nas na ne? ;-) Hlidaci pes byl vypusten a tohle jsou realne vysledky one prace odborniku - kteri ani nedokazou tyhle veci zarazit?
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    CAIDEL: s tím navržením je to prý blbě napsané. Také co jsem četl:
    Má to dvě hlediska, jedno, že jde o odměny bývalému vedení, které mu údajně byly v minulosti přislíbeny, a druhé, že pro další období, které mají v gesci už současní představitelé města, se údajně plánuje 0. Nula.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    NECROMAN: To se mi tedy taky moc nelíbí. Hezké je, že potvrzují, že od příštího roku už se odměny vyplácet nebudou, ale popravdě nevím jak se mám úplně vypořádat s informací "zdržel se" a "navrhoval" ačkoli z článku tak nějak vyplývá, že je to spíš dojezd smluv z minulosti, než že by to Pirát konkrétně navrhl. Hmmm. Počkám si na další podrobnosti.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Tohle bude nemilé
    Vedení městské firmy Pražská plynárenská dostane za loňský rok milionové tantiémy. Na odměny v řádu stovek tisíc korun si přijdou také členové dozorčí rady této společnosti.
    Schválilo je v pondělí představenstvo Pražské plynárenské holding, v němž sedí zástupci koalice Spojených sil, Prahy sobě a Pirátů. Celkově jde o částku přes 21 milionů korun.
    „Ano, byly schváleny,“ potvrdil Seznamu předseda představenstva Martin Dlouhý, který je zároveň pražským zastupitelem za TOP 09. Pro byli tři ze čtyř členů. Hlasování se zdržel jen zástupce Pirátů Jaromír Beránek, který vyplacení tantiém navrhoval.
    Praha přiklepla 21 milionů odměn městské firmě. Koaliční smlouvě navzdory - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/...ni-smlouve-navzdory-74862?seq-no=4&dop-ab-variant=&source=clanky-home
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Babišův střet zájmů na zvolení europoslanců za ANO nemá vliv. Soud zamítl Wagenknechtovu stížnost | Domov | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...-nema-vliv-nss-zamitl-wagenknechtovu-stiznost.A190625_160437_ln_domov_form

    Z rozsudku Vol-17/2019-122: navrhovatel neunesl bremeno tvrzeni a bremeno dukazni ohledne vztahu skutecnosti, ktere prezentoval jako poruseni zakona... a to si byl Wagenknecht jeste v cervnu jistej v kramflecich... no viditelne to nemel pripraveny zas tak dobre, aby s tim i pred soudem obstal.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JVMLOK: A tak treba i ty opendata - pres veskery detsky nemoci jsou krok kupredu. Sice kulha reakce, pokud jde o problemy a jejich raseni, ale porad se dostavame k forme zpristupneni dat, ktera nevyzaduje nejaky az tak obskurdni zpracovani (samozrejme, ze uz od roku 2014 bylo mozne se k tem datum dostat - jen to nebylo tak jednoduche; v nejjednodussi verzi si to dnes otevre kdejaka lama v excelu - coz driv neslo). Ze to svet kolem nas nespasi je druha vec - uz Pirati zverejnena data pouzivali k peskovani politickych konkurentu a samozrjeme tenhle bic ceka i na ne ;-) Veskery tyhle data jsou dobry na "post-mortem" analyzy... nic vic, nic min. PRG.AI taky neni uplne spatna vec. I vlajku NATO na magistratu lze hodnotit veskrze pozitivne ;-)
    Toho "pozitivniho" marketingu je plnej internet... jak toho Babisova, tak i toho piratskeho. Bohuzel stejne, jako se volici Babise utapej v pozitivnim marketingu, ktery na ne vali korporatni platky se i volici Piratu maji tendenci uchylovat ke stejnemu stylu chovani - tedy nebavit se o tech problematickych vecech, kde nazor "pohlavara" nutne nemusi byt ten jediny spravny. Vzdyt i u toho diskutovaneho pietniho aktu u krypty proste stacilo rict "posrali jsme to, omlouvame se" - a nebylo by o cem se bavit. Namisto toho se Hrib zacal vymlouvat - ze mu neprisla pozvanka atd... kurna, v cem se v tohmle lisi od takoveho Babise? Vzdyt se vymlouvaj oba stejne.

    JVMLOK: Popravde, vysledky prace one vysetrovaci komise by zajimaly i me. Vynecham-li zjevny naivismus, ktere nektere kroky komise doprovazely, o vysledcich toho stale moc nevime. Komise se schazi, ale vystupy jsou nulove. Vzdyt uz ty pozvanky jsou nic nerikajici... a kurna, kdo jinej by o tom mel informovat, nez predseda (tedy Pirat)? :-) To je vsude sama transparentnost, ale pak nikde nedohledas ani pracovni verze materialu, se kterym pracuji. Mozna ho dostanes, kdyz Piratum podepises to jejich NDA ;-) Ja se ale trosku obavam, ze ve svetle aktualniho brojeni proti Babisovi je tohle tema jaksi odsunute do pozadi... ostatne nebylo by to poprve.

    JVMLOK: jak dlouho ze tu ses? :-) Ja to za ty roky zazil uz mnohokrat - vcetne toho, ze sam jsem napsal, ze nevim. Protoze fakt neni v silach jednotlivce vedet uplne vsecko - bez ohledu na snahu si zachovat nejaky vseobecny rozhled. Na druhou stranu - je to diskuze, muzem se bavit o ruznejch vecech a vic hlav vic vi (a kazdy, at si z toho odnese co potrebuje). Holt porad jsou veci, ktere me zajimaji vic (IT, novy technologie, doprava, letectvi, novodoba historie = WW2+ apod)... a jsou veci, ktere az tak neresim... A jako, uz jsem "ze zajmu" i faral kilometr pod zem (pravda, ne u Ostravy), povrchovej du u Sokolova jsem taky zvladl v ramci sveho zajmu videt zespodu, vymetl par dalsich (verejne nepristupnych) dolu... ale nemyslim si, ze bych byl znalej hornik :-)
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    to je poprvy v historii nyxu co nekdo priznal ze neco nevi...
    :D
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    JVMLOK: tyhle veci jdou uplne mimo me, muzu to tlumocit, ale asi bude lepsi, kdyz se zeptas primo na foru v jednom s tehle topicu, tam by ti mohl odpovedet nekdo kdo o tom neco vi
    Průmysl a obchod - Fórum Pirátské strany
    https://forum.pirati.cz/viewforum.php?f=531
    Moravskoslezský kraj - Fórum Pirátské strany
    https://forum.pirati.cz/viewforum.php?f=81
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    DANYSEK: jop, doufal bych ze tady diskutujou i jiny lidi nez jen ty a ja :) otazka byla na pritomny Piraty, protoze maji nejen svyho cloveka jako prededu vysetrovaci komise k OKD, ale taky do problematiky angazovanyho Jana Nezhybu. A ptam se na vysledky konkretniho kulatyho stolu, kterej mel v cervnu probehnout...
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    DANYSEK: ok, muzu si za to sam, spatne jsem zformuloval otazku. Uz vim ze je dokazes najit, tak ty dobry, povedeny veci, prosim jmenuj. Rad bych mel predstavu o konkretnich achievementech, abych k tve vytrvale kritice mel protivanu a mohl si udelat obrazek i jako nekdo, koho prazska scena v podstate zajima jen kdyz si ma zaplatit jizdenku v MHD.

    A jinakco se Babise tyce, je neohrozitelnej do okamziku, nez se najde nekdo, kdo dokaze predlozit narodu vlastni silnou, komplexni a ucelenou vizi. Tim zacina kazdy rizeni zmeny, a Babis jako profik z managementu tohle moc dobre vi. SWAN v politicke praxi.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JVMLOK: a legislativu kolem hornictvi nesleduju do detailu - takze se omlouvam, ze na posledni odstavec tim padem moc neodpovim ;) To se zeptej spise panu poslancu od Piratu... urcite tam nekoho v prislusnejch komisich maji. Pri tom poctu poslancu, co tam maji by bylo smutny, kdybe ne...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JVMLOK: tak jisteze najdes dobre veci na konani Hriba... ale to najdes i u Krnacove, Hudecka, Svobody, Bema a dalsich, co Pirati ve velkem kritizovali a dodnes kritizuji. Prijde mi vtipny, ze me vycitas neco, co Pirati dlouhodobe delaji ve vztahu ke svym predchudcum ci politickym odpurcum vubec a v mnohem vetsim rozsahu. Odpovim protiotazkou... kdy Pirati pochvalili ty lidi, co tam byli pred nima? Cozpak vsecko, co jejich predchudci udelali, bylo blbe? Nemyslim si... k te "negativisticke" kulture sami Pirati hodne pomahaj.

    A rekl to dnes i Filip v Otazkach s Bartosem - vsichni chteji sesadit Babise (a i ja bychvrad, kdyby vypadnul) - ale zadna jina alternativa na stole bohuzel neni. Hadali jsme se tady uz pri ustavovani organu snemovny, kdy jsme tu rikali to, ze dalsi ustavni funkce sverena do rukou ANO (predseda snemovny) je proste spatne. Celou tu agonii to jen prodlouzilo a Pirati na tom svuj dil viny nesou - sami tohonVondracka do cela snemovny podporili. Co jim branilo hledat konsensus nad jinym kandidatem?
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    DANYSEK: Jako, ze jsi paranoidni, neznamena, ze po tobe nejdou, ale jestli pocitujes ve svem zivote pravidelne pocit, ze nekoho zajima tvuj starej mailserver, je jasny, ze se potrebujes sverit. Jenom skoda, ze v tomhle foru, a ne nekde v ordinaci. to je takhle pri nedeli asi tak vsecko, co bych k tomu trolleni doplnil
    Zajimalo by me, jestli dokazes najit jednu vec, kterou udelal prazskej primator dobre. Klidne tu resersi muzes rozsirit i Krnacovou a dalsi predchudce, pod kazdyho aspon jednu. Nebo proste jenom picujes jako zpovykanej prazak :)

    Pro me je mnohem duleziztejsi tema uzavreni "Frenstatu" a kampan vedouci ke zmene horniho zakona. Ve snemovne mel probehnout kulatej stul. Povedlo se tam aspon o milimetr posunout dopredu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam